Новий Завіт 2023
2–8 жовтня. Ефесянам: “Щоб приготувати святих”


“2–8 жовтня. Ефесянам: “Щоб приготувати святих”, За Мною йдіть—для Недільної школи. Новий Завіт. 2023 (2022)

“2–8 жовтня. Ефесянам”, За Мною йдіть—для Недільної школи. 2023

Зображення
сім’я дивиться фотографії

2–8 жовтня

Ефесянам

“Щоб приготувати святих”

Думки та ідеї про те, чого і як навчати, з’являться у вас, коли ви з молитвою вивчатимете книгу Ефесянам, виступи з останньої генеральної конференції, цей навчальний план і посібник За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей.

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Ви можете попросити членів класу написати на дошці одним реченням підсумок про щось, що вони дізналися під час вивчення матеріалу цього тижня. Випадковим чином виберіть кілька підсумків і попросіть членів класу, які їх написали, поділитися своїми думками.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Ефесянам 2:19–22; 4:4–8, 11–16

Пророки і апостоли—та й усі ми—зміцнюють і об’єднують Церкву.

  • Чи можете ви зі своїм класом збудувати щось разом, аби проілюструвати, що Церква “збудован[а] на основі апостолів і пророків” і що Спаситель є “наріжним каменем”? (Ефесянам 2:20). Можливо, члени класу можуть наклеїти назви на кубики або паперові стаканчики і скласти з них вежу або піраміду, де б Ісус Христос, апостоли і пророки слугували б фундаментом. Після цього ви можете продемонструвати, що трапиться, якщо Христа або апостолів і пророків забрати. Чому наріжний камінь є хорошою метафорою для описання Ісуса Христа і Його ролі в Церкві? (Описання наріжного каменя див. у “Додаткових джерелах”). Члени класу можуть опрацювати Ефесянам 2:19–22; 4:11–16, щоб знайти благословення, які ми отримуємо завдяки апостолам, пророкам та іншим церковним провідникам. Що ми можемо робити, щоб будувати своє життя на їхніх вченнях?

Зображення
наріжний камінь будівлі

Ісус Христос є наріжним каменем Церкви.

  • Якщо члени вашого класу слухали генеральну конференцію з часу останньої вашої зустрічі, попросіть їх поділитися тим, як те, чого навчали на конференції, допомогло виконати цілі, проголошені в Ефесянам 4:11–16.

  • Можливо, ви можете виділити членам класу час скласти перелік деяких “покликан[ь]” або обов’язків, які ми маємо як члени Христової Церкви (див. Ефесянам 4:1)—наприклад, брат-служитель або сестра-служителька, праведні матір/батько, учень Христа тощо. Після цього вони можуть обмінятися переліками з іншими членами класу, прочитати Ефесянам 4:4–8, 11–16 і поділитися тим, як виконання обов’язків з їхніх переліків допомагає наставляти тіло Христа. Як ми можемо працювати разом, щоб стати єдиними, як “один Господь, одна віра, одне хрищення”?

Eфесянам 5:256:4

Наслідування прикладу Спасителя може зміцнити наші сімейні стосунки.

  • Щоб допомогти членам класу застосувати пораду Павла про сімейні стосунки, ви можете написати на дошці, наприклад, такі запитання: Як ми можемо наслідувати приклад Спасителя в тому, як ми ставимося до членів наших сімей? (Див. Ефесянам 5:25). Що для вас означає “шану[вати] свого батька та матір”? (Ефесянам 6:1–3). Як нам виховувати дітей в “напоминанні й остереженні Божому”? (Ефесянам 6:4). Члени класу можуть обговорити ці запитання в групах або класом, коли читатимуть відповідні уривки з Писань. Ви можете попросити членів класу навести відомі їм приклади, коли люди жили так, як описує Павло.

Eфесянам 6:10–18

Божа зброя допоможе захистити нас від зла.

  • Що може допомогти надихнути членів класу намагатися одягати повну Божу зброю кожного дня? Ви можете підготувати вправу, в якій члени класу порівнюватимуть частини зброї з відповідними принципами або чеснотами, описаними в Ефесянам 6:14–17. Як кожна частина зброї може допомагати захищати нас від злочестивості? (Допоміжні матеріали див. у “Додаткових джерелах”). Як ми зодягаємося у цю зброю? Що ми можемо робити, аби визначити і зміцнити слабкі місця нашій зброї?

Зображення
піктограма “Джерела”

Додаткові джерела

Що таке наріжний камінь?

Наріжний камінь—це перший камінь, закладений у фундаменті. Він служить точкою відліку для замірів і розташування інших каменів, які повинні розташовуватися відповідно з наріжним каменем. Оскільки вага усієї будівлі припадає на нього, наріжний камінь повинен бути міцним, стабільним і надійним (див. “The Cornerstone”, Ensign, Jan. 2016, 74–75).

Божа зброя.

Підперезавши стегна свої правдою:Ця частина зброї наче ремінь на талії.

Броня праведности:Броня захищає серце та інші життєво-важливі органи.

Взувши ноги в готовість Євангелії миру:Це вказує на захисне покриття ніг солдата.

Щит віри:Щит може захищати майже будь-яку частину тіла від різних атак.

Шолом спасіння:Шолом захищає голову.

Меч духовний:Меч дозволяє нам атакувати ворога.

Як покращити наше навчання

Намагайтеся любити як Христос. Ваша взаємодія з тими, кого ви навчаєте, має бути мотивована любов’ю. Ви і ваші учні будете благословенні, коли молитеся, щоб розвинути Христову любов і шукаєте способів проявити її (див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 6; Мороній 7:48).

Роздрукувати