Новий Завіт 2023
25 вересня–1 жовтня. Галатам: “Ходіть за духом”


“25 вересня–1 жовтня. Галатам: “Ходіть за духом”, За Мною йдіть—для Недільної школи. Новий Завіт. 2023 (2022)

“25 вересня–1 жовтня. Галатам”, За Мною йдіть—для Недільної школи. 2023

Зображення
Христос являється Павлу у в’язниці

Воскреслий Спаситель відвідав Павла у в’язниці (див. Дії 23:11). Ісус Христос може звільнити нас від “ярм[а] рабства” (Галатам 5:1).

25 вересня–1 жовтня

Галатам

“Ходіть за духом”

Коли ви з молитвою читатимете і обдумуватимете Галатам, Господь навчить вас, чим вам потрібно поділитися з вашим класом. Записуючи ваші враження, ви виявляєте вдячність Богові за Його допомогу.

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Вивчення Писань часто приводить до змістовних євангельських обговорень з сім’єю або друзями. Чи це трапилося з членами вашого класу цього тижня? Попросіть їх поділитися їхнім досвідом.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Галатам 1:6–7; 3:1–5; 4:8–21; 5:1, 13–14

Євангелія Ісуса Христа пропонує свободу.

  • Вивчення будь-якої книги Писань дається легше, коли ми знаємо, чому вона була написана. З цієї причини добре буде почати ваше обговорення книги Галатам з таких запитань: “Чому, на ваш погляд, Павло написав це послання?” або “Яку проблему намагався вирішити Павло?” Попросіть членів класу знайти підказки в Галатам 1:6–7; 3:1–5; 4:8–21. Як послання Павла стосується нас сьогодні?

  • Деякі галатські святі гадали, що їм потрібно було продовжувати жити за законом Мойсея. Павло вважав це життям в “ярм[і] рабства” в порівнянні з “вол[ею]”, яку Ісус Христос пропонує нам (Галатам 5:1). Щоб допомогти вашому класу опрацювати вчення Павла про свободу і рабство, ви можете попросити їх назвати ставлення і вчинки, які обмежують наше духовне зростання і розвиток (такі як культурні звичаї, погані звички, хибні вірування або зосередження на зовнішніх вчинках, аніж на внутрішньому наверненні). Згідно з Галатам 5:1, 13–14, як ми здобуваємо свободу від таких ставлення і вчинків? Як ми відчули свободу, яка дається через Ісуса Христа? Що б ми відповіли людині, яка відчуває, що життя за євангелією обмежує особисту свободу?

Галатам 5:16–26

Якщо ми “ход[имо] за духом”, то отримаємо “плід духа”.

  • Багатьом людям важко розпізнати вплив Духа. Галатам 5 може допомогти у цьому. Можливо, ви можете попросити членів класу опрацювати Галатам 5:22–25 і знайти слова, які Павло використовував, щоб описати плід Духа. Чому плід є хорошою метафорою того, як Дух впливає на нас? Можливо, члени класу можуть розповісти про наявність цього плоду в їхньому житті або житті знайомих їм людей. Деякі інші матеріали для дослідження: Матвій 7:16–18; Іван 14:26–27; Мороній 7:13–17; Учення і Завіти 11:12–13 і слова Президента Гордона Б. Хінклі, наведені в “Додаткових джерелах”.

Зображення
яблука на дереві

Ми можемо отримати “плід духа”, коли шукаємо його.

Галатам 6:7–10

Якщо ми сіємо “для духа”, то пожнемо благословення в належний час.

  • Вивчення Галатам 6:7–10 може допомогти членам класу більш глибоко подумати про довгострокові наслідки прийнятих ними рішень. Щоб допомогти їм, ви можете принести насіння різного виду, разом з рослинами, фруктами чи овочами, які виростають з кожного насіння (або ви можете принести зображення цих рослин). Члени класу можуть працювати разом, щоб розкласти по парам насіння і його плід. Після цього вони можуть прочитати вірші 7–10 і поговорити про те, що означає сіяти “для … тіла” і “для духа”. (Виступ старійшини Уліссеса Соареса, наведений в “Додаткових джерелах”, може допомогти). Що ми пожинаємо, коли сіємо для тіла? Що ми пожинаємо, коли сіємо для духа? (Див. Галатам 5:22–23).

  • Деякі члени класу можуть почуватися “знудж[еними]”, “роблячи добре” (Галатам 6:9)—можливо тому, що вони невпевнені, що їхні зусилля приносять плід. Обговорення Галатам 6:7–10 може бути корисним. Щоб ознайомити клас з цими віршами, ви можете попросити когось у класі коротко розповісти про той час, коли він чи вона потребували терпіння, бо намагалися щось виростити. Чого може цей особистий досвід, разом зі словами в Галатам 6:7–10, навчити нас про наші зусилля “духом ход[ити]”? (Галатам 5:25).

Зображення
піктограма “Джерела”

Додаткові джерела

Плід Духа.

Президент Гордон Б. Хінклі навчав: “Ви розпізнаєте підказки Духа завдяки плодам Духа—тому, що просвітлює, тому, що зміцнює, тому, що є позитивним і що є стверджувальним та надихаючим і веде нас до кращих думок і кращих слів, і кращих справ,—це і є від Духа Божого” (Учення Президентів Церкви: Гордон Б. Хінклі [2016], с. 128).

Сіяти у Дусі.

Старійшина Уліссес Соарес пояснив: “Сіяти у Дусі означає те, що всі наші думки, слова і вчинки мають підносити нас до рівня божественності наших Небесних Батьків. Однак у Писаннях говориться, що тіло або плоть принаджує до фізичної або плотської поведінки тілесної людини, через яку люди можуть підпадати під вплив пристрасті, бажань, апетитів та спонукань плоті, замість того, щоб прагнути натхнення від Святого Духа” (“Залишайтеся на території Господа!”, Ліягона, трав. 2012, с. 39).

Як покращити наше навчання

Допоможіть учням підтримувати одне одного. “Кожна особистість у вашому класі є багатим джерелом свідчення, ідей та досвіду життя за євангелією. Запросіть їх ділитися та допомагати одне одному” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 5).

Роздрукувати