Старий Завіт 2022
30 травня–5 червня. Суддів 2–4; 6–8; 13–16: “Господь поставив … рятівника”


“30 травня–5 червня. Суддів 2–4; 6–8; 13–16: “Господь поставив … рятівника”, За Мною йдіть—для Недільної школи. Старий Завіт. 2022 (2021)

“30 травня–5 червня. Суддів 2–4; 6–8; 13–16”, За Мною йдіть—для Недільної школи. 2022

Зображення
Девора з військом

Зображення Девори, яка веде військо Ізраїля, © Lifeway Collection/ліцензовано з goodsalt.com

30 травня–5 червня

Суддів 2–4; 6–8; 13–16

“Господь поставив … рятівника”

Пам’ятайте, що найважливішим учителем є Святий Дух. Як ви можете допомогти членам класу вчитися від Святого Духа, коли обговорюватимете істини з книги Суддів?

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Напишіть на дошці імена кількох суддів, які знаходяться в Суддів 2–4; 6–8; 13–16 (як-от: Девора, Барак, Гедеон і Самсон). Виділіть кілька хвилин для того, щоб члени класу проглянули ці розділи і написали під одним з імен на дошці істину, яку вони дізналися з досвіду тієї людини.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Суддів 2:11–19; 3:5–12; 4:1–16

Господь пропонує визволення, коли ми сходимо зі шляху.

  • Розгляд циклу повстання, смутку, покаяння і визволення Ізраїля може допомогти членам класу розпізнати Божу силу визволення у їхньому власному житті. Члени класу можуть працювати в маленьких групах, щоб знайти цей цикл, описаний в Суддів 2:11–19; 3:5–12. Як було визволено Ізраїлевих синів з циклу гріха і страждання? Що ми дізнаємося з книги Суддів про те, як ми можемо врятуватися від гріха і страждання? Якими способами Бог визволяє нас? Ви також можете попросити членів класу знайти уривки з Писань, які свідчать про Господа як нашого Визволителя і Викупителя, і поділитися ними (наприклад, 2 Самуїла 22:1–3; Псалми 39(40):17–18; 1 Нефій 1:19–20; Мосія 23:21–23; Учення і Завіти 138:23).

  • У Суддів 2:19 записано про те, що ізраїльтяни неодноразово відверталися від Бога до ідолопоклонства. Можливо, члени класу можуть підсумувати цей вірш у вигляді застереження для себе. Яким чином ми інколи “вклоня[ємо]ся” перед “іншими богами”? Як Господь може допомогти нам зійти з нашої “неслухняної дороги”?

  • Щоб почати обговорення про те, як Девора і Барак визволили Ізраїль від ханаанеян, ви можете попросити одного члена класу підсумувати цю історію для класу (можливо, варто зв’язатися з членом класу за кілька днів до уроку, щоб він чи вона могли підготуватися). Члени класу можуть поговорити про якості Девори, які вразили їх. Як Девора надихала Ізраїлевих синів наслідувати Господа? Можливо, ви можете прочитати разом Суддів 4:14 і обговорити значення сповненого віри проголошення Девори: “Ось Господь вийшов перед тобою”. Яким чином Господь йде перед нами? (Див. також Учення і Завіти 84:87–88).

Суддів 6–8

Господь може робити чудеса, коли ми довіряємо Йому.

  • Вивчення історії про покликання Гедеона на служіння може надихати членів класу у їхньому власному служінні. Ви можете попросити їх прочитати і обговорити Суддів 6:11–16. Що ми можемо дізнатися з цього досвіду? Щоб допомогти їм вчитися з Суддів 7, ви можете попросити одного або кількох членів класу уявити, що вони—воїни Гедеона, і розповісти цю історію з точки зору воїнів. Інші члени класу можуть ставити їм запитання про досвід воїнів. Які паралелі ми бачимо між цією історією і тим, що відбувається у нашому житті? Що ми дізнаємося з цієї історії про Господа?

Суддів 13–16

Сила приходить завдяки вірності нашим завітам з Богом.

  • Як ви можете допомогти членам класу дізнатися як про натхненні істини, так і про важливі застереження з історії про Самсона? Один зі способів—це попросити половину класу проглянути Суддів 14–16 і знайти вірші, в яких показано, що Господь був із Самсоном. Інша половина може знайти вірші, в яких показано, що Самсон не був повністю відданим Господу. Попросіть членів класу поділитися знайденим. Чого життя Самсона навчає нас про дотримання завітів, які ми укладаємо з Богом? Висловлювання сестри Енн М. Дібб, наведене в “Додаткових джерелах”, може бути корисним.

    Зображення
    Самсон штовхає стовпи

    Самсон руйнує стовпи, художник Джеймс Тіссо та інші

Зображення
піктограма “Додаткові джерела”

Додаткові джерела

Урок з життя Самсона.

Сестра Енн М. Дібб навчала: “Самсон від народження мав великий потенціал. Його матері було дано обіцяння: “Він зачне спасати Ізраїля з руки филистимлян” [Суддів 13:5]. Але коли Самсон виріс, він більше дивився в напрямку спокус світу, а ніж у Божому напрямку. Самсон вибирав робити те, що було йому “любо” [Суддів 14:3], а не те, що було правильним. Неодноразово у Писаннях зустрічається фраза “І він зійшов” [Суддів 14:7], коли розповідається про подорожі, вчинки і вибір Самсона. Замість того, щоб вставати і сяяти повсюди, реалізуючи свій великий потенціал, Самсон піддався світу, втратив Богом дану йому силу та трагічно й рано помер” (“Устаньте і сяйте повсюди”, Ліягона, трав. 2012, с. 118).

Як покращити наше навчання

Відведіть час для того, щоб учні ділилися. “Коли учні діляться вивченим, вони не лише відчувають Духа і зміцнюють їхні свідчення, але також заохочують інших членів класу відкривати істини для самих себе. … Відведіть час для того, щоб учні ділилися [вивченим] … на кожному уроці” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 30).

Роздрукувати