Семінарія
Іван 2


Іван 2

Ісус перетворює воду на вино

Зображення
Jesus talking to Mary at a wedding feast.

Ісус перетворив на весіллі воду на вино, що було першим записаним чудом, яке Він здійснив під час Свого земного служіння. Мета цього уроку—допомогти вам зміцнити вашу віру в Ісуса Христа, коли ви розглядатимете це чудо та визначатимете істини про силу та характер Спасителя.

Кому ви довіряєте?

  • Чи можна довіритись комусь настільки, щоб бути готовим зробити будь-що, що вони можуть попросити вас?

  • Що вам потрібно знати про цю людину, щоб бути готовим взяти на себе подібне зобов’язання?

Задумайтесь на мить над тим, чи ви відчуєте, що знаєте Спасителя досить добре, аби довіритись Йому в усьому, що Він просить від вас. Вивчаючи Іван 2 , шукайте докази Його сили та характеру, які можуть збільшити вашу довіру до Нього та вашу готовність виконати все, що Він від вас просить.

Перше записане чудо зі служіння Ісуса

Перше записане чудо під час земного служіння Спасителя можна знайти в Іван 2 . Перш ніж розглянути цю розповідь, зверніть увагу на те, що якість вина, як правило, тим краще, чим довше воно витримується, і те, що якби під час весільного застілля закінчилось вино, для його господарів це було б соромом.

Подивіться відео “Jesus Turns Water into Wine” (Ісус перетворює воду на вино) (2:26), що є англійською мовою на сайті ChurchofJesusChrist.org, перед читанням цієї розповіді в Писаннях.

Повільно і вдумливо прочитайте Іван 2:1–11 , а також позначте все, що вам здається важливим. Під час свого навчання ви могли б замислитись над відповідями на такі запитання: Що, на вашу думку, Марія знала про свого Сина? Що, на вашу думку, слуги дізналися про Ісуса?

На наступні запитання дайте відповіді а, б або в.

а. Які істини ви дізналися про силу Спасителя та про Його характер?б. Подумайте, за яких обставин знання цих істин може допомогти комусь у наш час?в. Як знання цих істин про Ісуса Христа благословило ваше життя?

“Зробіть усе, що Він вам скаже!”

Як і в багатьох випадках у Новому Завіті, переклад Джозефа Сміта Іван 2:4 допомагає нам отримати більше розуміння про Спасителя. Там сказано, що Ісус запитує Марію, що б вона хотіла, аби Він зробив для неї, і говорить, що Він зробить це; але ще не настала година Його.

  • Чого це навчає вас про стосунки Спасителя з Його матір’ю?

Позначте те, що Марія сказала слугам, як це записано у вірші 5 .

  • Чого вчать вас настанови Марії до слуг про її віру в Ісуса?

Старійшина Л. Уітні Клейтон, сімдесятник, пояснив дещо, що Марія знала про Ісуса і що зміцнило її віру в Нього.Перегляньте відео “Зробіть усе те, що Він вам скаже!” (доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org) з часовим кодом від 1:40 до 2:29 або прочитайте наведене далі твердження.

Додатково: бажаєте дізнатися більше?

Чи було вживання вина проти заповідей у біблійні часи?

У Біблії є багато посилань про зло пияцтва та міцних напоїв (наприклад, див. Приповісті 23:20–21 ; Ісая 5:11–12 ; Ефесянам 5:18). Ці вірші не забороняють саме вживання алкоголю, але засуджують надмірне вживання та пияцтво. У наші дні Господь відкрив Слово мудрості, яке забороняє вживати алкогольні напої [див. Учення і Завіти 89:4–7 ]. Нам не слід засуджувати людей з попередніх розподілів за заповідями, які Господь дав нам у наш час.

(New Testament Student Manual [2018], ChurchofJesusChrist.org)

Чому Ісус назвав Свою матір: “Жоно”?

Старійшина Джеймс Е. Талмейдж (1862–1933), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив:

Зображення
Portrait of James E. Talmage.

Слово звернення “Жоно”, що вживалось сином до своєї матері, може звучати дещо різко, чи навіть неповажно; але його вживання насправді було виразом протилежного значення. … Коли, протягом останніх страшних подій Свого земного життя, Христос висів у смертельній агонії на хресті, Він подивився зверху на плачучу Марію, Свою матір, і доручив її під опіку улюбленого апостола Івана зі словами: “Оце, жоно, твій син!” [ Іван 19:26 ]. Чи можна думати, що в цей критичний момент турбота нашого Господа про матір, з якою Він буде розлучений смертю, була пов’язана з будь-якими емоціями, окрім почуттів честі, ніжності та любові?

(James E. Talmage, Jesus the Christ[1916], 144–145).

Іван 2:6.

Що таке феркін?

Феркін становить близько дев’яти галонів США (34 літри), отже, шість горщиків містили приблизно від 100 до 160 галонів (близько 380 і 600 літрів).

Іван 2:5.

Чому важливо робити “усе те, що [Бог] вам скаже”?

Старійшина Л. Уітні Клейтон, сімдесятник, навчав:

Зображення
Official Portrait of Elder L. Whitney Clayton. Photographed March 2017.

Коли ми приймаємо рішення робити “усе те, що [Бог] скаже” нам, то щиро зобов’язуємося узгодити нашу щоденну поведінку з Божою волею. Такі прості вчинки віри, як щоденне вивчення Писань, регулярний піст і молитва зі справжнім наміром, більше укріпляють нашу духовну здатність задовольняти вимоги земного життя. З часом прості звички віри ведуть до дивовижних результатів. Вони перетворюють нашу віру з насіння на рушійну силу чинити добро в нашому житті. …

Коли ми довіряємо Йому і слідуємо за Ним, наше життя перетворюється, як вода на вино. Ми стаємо чимось більшим і кращим, ніж будь-коли могли стати в іншому випадку. Довіряйте Господу і “зробіть усе те, що Він вам скаже!”.

(Л. Уітні Клейтон, “Зробіть усе те, що Він вам скаже!”, Ensign або Ліягона, трав. 2017, сс. 97–99)

Роздрукувати