Семінарія
1 Коринтянам 12


1 Коринтянам 12

Духовні дари

Зображення
A group of young men and young women enjoy each others’ company as they visit together in Paris France.

Павло написав святим у Коринті, щоб допомогти їм усвідомити їхню потребу бути об’єднаними у Христі. Він навчав, що якби всі члени Церкви розпізнавали та використовували духовні дари, які вони отримали від Господа, то могли б бути подібними до багатьох частин тіла, які працюють разом в унісон. Цей урок має на меті допомогти вам розпізнати духовні дари, які Господь дав вам, щоб благословляти інших і зміцнювати Свою Церкву.

Духовні дари. Господь благословляє всіх членів Своєї Церкви духовними дарами й здібностями. Намагайтеся відкривати, розвивати та звеличувати ці духовні дари, щоб служити кожному студенту семінарії, і заохочуйте студентів робити те саме.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам визначити один чи два духовні дари, які вони отримали. Вони можуть попросити членів сім’ї або інших близьких, яким довіряють, допомогти їм у цьому. Попросіть студентів подумати про свої дари й про те, як вони використовують їх, щоб благословляти інших.

Можливі навчальні завдання

Отримання подарунків

Можна принести упакований як подарунок пакет до класу та показати його під час цього обговорення.

  • Який важливий подарунок ви отримали?

  • Як цей подарунок вплинув на ваше життя? Що це дало вам змогу зробити?

  • Що ви відчували до людини, яка його вам подарувала?

Вивчаючи 1 Коринтянам 12 , ви дізнаєтеся про духовні дари, які Небесний Батько дає Своїм дітям. Знайдіть причину, чому Він дає ці дари, а також натхнення від Святого Духа, яке допоможе вам визначити дар, що вам дали.

Господь дає нам духовні дари

“Духовні дари—це благословення або здібності, дані Богом Своїм дітям через силу Святого Духа” (Євангельські теми, “Духовні дари”, topics.ChurchofJesusChrist.org).

Студентам може буде корисно працювати в групах, вивчаючи наведені нижче уривки з Писань. Кожен учасник групи міг прочитати різні вірші та розповісти іншим студентам у своїй групі, чого вони навчилися.

Дізнайтеся більше про духовні дари, прочитавши 1 Коринтянам 12:3–11 . (Зверніть увагу, що слово “окремо” у вірші 11 означає “індивідуально” або “по черзі”).

  • Які духовні дари згадуються в цих віршах?

Є багато різних духовних дарів. Щоб дізнатися про інші, прочитайте Мороній 10:8–18 ; Учення і Завіти 46:11–26 ; а також таке висловлювання старійшини Марвіна Дж. Ештона (1915–1994), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Portrait of Marvin J. Ashton.

Дозвольте мені згадати кілька дарів, які не завжди очевидні чи заслуговують на увагу, але дуже важливі … : дар ставити запитання; дар слухати; дар чути тихий, лагідний голос та дар говорити тихим, лагідним голосом; дар уміти плакати; дар уникати суперечок; … дар прагнути того, що праведне; дар не засуджувати; дар звертатися до Бога за скеруванням; … дар піклуватися про інших; дар уміти розмірковувати; дар молитися; дар висловлювати могутнє свідчення.

(Marvin J. Ashton, “There Are Many Gifts”, Ensign, Nov. 1987, 20)

Після того, як студенти проведуть певний час за вивченням матеріалу, запропонуйте їм поділитися істинами, які вони дізналися про Господа, і назвати дари, якими Він хоче нас благословити.

  • Кого Господь благословляє цими духовними дарами?

  • Що це допомагає вам зрозуміти про Господа?

Одна істина, яку ви можете розпізнати, полягає в тому, що Господь дає кожному члену Своєї Церкви принаймні один духовний дар, щоб благословляти інших.

Запропонуйте студентам поміркувати про свої духовні дари. Якщо їм запропонували виконати завдання з підготовки до уроку, попросіть їх згадати розмову, яку вони мали з членом сім’ї або з іншим співрозмовником, про їхні духовні дари.

  • Як ви ставитеся до Небесного Батька та Ісуса Христа, знаючи, що Вони благословили вас духовним даром?

  • Як знання, що вам було дано духовний дар, може вплинути на те, як ви розглядаєте свою божественну сутність?

  • Чому, на вашу думку, Бог дає духовні дари кожному члену Церкви, а не лише кільком?

Господь хоче, щоб ми благословляли одне одного

Коли студенти вивчатимуть різні частини тіла і те, як потрібна кожна з них, можна запропонувати студентам виконати якесь завдання для кількох членів класу, наприклад, перемістити великий предмет у класній кімнаті. Інший варіант—попросити студентів використовувати лише одну руку, коли вони разом працюють над створенням невеликої конструкції, рвуть шматочки паперу або виконують інше завдання.

Прочитайте 1 Коринтянам 12:14–20 , щоб знайти порівняння, яке Павло використовував, аби допомогти нам усвідомити важливість нашого особистого внеску.

  • З чим Павло порівнює Церкву в цьому уривку? Чого це порівняння навчає вас про духовні дари?

  • Які благословення ви отримали завдяки духовним дарам інших людей?

Ви можете запросити кількох бажаючих розповісти про духовні дари, які вони бачать у собі, в однокласниках чи інших однолітках, і попросіть їх пояснити, як ці дари можуть благословити інших. Як учитель, подумайте, чи корисно було б комусь зі студентів розповісти під час уроку чи наодинці, які духовні дари вона чи він має.

Подумайте, як духовні дари, які ви отримали, благословили вас і як ви можете використати їх, щоб благословити свою сім’ю, приход чи філію та інших. Ви можете записати у свій щоденник для навчання будь-які підказки від Святого Духа про свої дари.

Обговоріть деякі або всі з наведених далі запитань або запропонуйте студентам відповісти на них у своїх щоденниках для навчання.

  • Що, за вашим відчуттям, Господь бажає, щоб ви зрозуміли про себе та свої духовні дари?

  • Як би ви підбадьорили людину, яка вважає, що не має духовного дару?

  • Якого духовного дару ви бажаєте? Що ви можете робити, прагнучи отримати цей дар? (Господь запрошує нас дбати про духовні дари; див. 1 Коринтянам 12:31 ; 14:1 ; Учення і Завіти 46:7–9).

  • Як ви можете використовувати свої духовні дари, щоб благословляти інших? Як це допоможе вам ставати більш схожими на Спасителя?

Запропонуйте студентам поділитися чимось із написаного. Можна поділитися власним досвідом або свідченням про духовні дари.

Коментарі та довідковий матеріал

Як я можу використовувати свої духовні дари, щоб служити іншим?

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, тоді член Першого Президентства, розповів, як ми можемо наслідувати приклад Ісуса Христа:

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Коли я думаю про Спасителя, то уявляю Його з простертими руками: Він втішав, зцілював, благословляв і любив. Він завжди промовляв до людей, і ніколи не поводився зверхньо. Він любив смиренних і лагідних, ходив із ними, служив їм і давав надію та спасіння. 

Так Він чинив, коли жив на землі. Він робив би те ж саме, якби жив серед нас зараз. І саме це ми повинні робити як Його учні й члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. … 

Якщо ми наслідуємо Його досконалий приклад, наші руки можуть стати Його руками, наші очі—його очима, а наше серце—Його серцем. 

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Ви—Мої руки”, Ensign або Ліягона, трав. 2010, с. 68)

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Ми отримуємо духовні дари, щоб благословляти інших людей. Якщо ми бажаємо отримати дар, тому що ми його хочемо, то, ймовірно, ми його не отримаємо. Коли ми прагнемо служити іншим відповідно до вчень Ісуса Христа, то ми благословляємось духовними дарами та більшими можливостями, які уможливлюють служіння.

(David A. Bednar, in “Understanding Heavenly Father’s Plan”, ChurchofJesusChrist.org/prophets-and-apostles/unto-all-the-world/understanding-heavenly-fathers-plan)

Що я можу зробити, якщо відчуваю, що не маю важливого духовного дару?

Старійшина Джон С. Пінгрі мол., сімдесятник, розповів приклад про сестру, яка дізналася, що має духовний дар, який не помічала:

Зображення
Official Portrait of Elder John C. Pingree, Jr. Photographed in March 2017.

Одного дня знеохочена сестра благала: “Господи, яке моє особисте служіння?” Він відповів: “Помічати інших”. Це був духовний дар! З тих пір вона знайшла радість в тому, що помічала тих, про кого регулярно забували, і Бог працював через неї, аби благословити багатьох. У той час, як деякі з наших духовних дарів, можливо, не є видатними по світовим міркам, але вони є важливими для Бога та Його роботи.

(Джон С. Пінгрі мол., “Я маю роботу для тебе”, Ensign або Ліягона, лист. 2017, сс. 33–34)

Що мені робити, коли я відчуваю свою невідповідність у виконанні своїх церковних доручень?

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, тоді член Першого Президентства, навчав:

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Ви можете відчувати, що є інші більш здібні або досвідченіші, хто міг би виконувати ваші покликання та завдання краще, ніж це можете ви, але Господь дав вам ваші обов’язки небезпідставно. Можуть бути такі люди й такі серця, до яких лише ви можете дотягнутися й торкнутися їх. Мабуть ніхто інший не зміг би зробити це так, як ви.

(Дітер Ф Ухтдорф, “Піднімайте, де стоїте”, Ensign або Ліягона, лист. 2008,стор. 56)

Додаткове навчальне завдання

Усі мають значення

Допоможіть студентам зрозуміти, що хоча всі різні, усі запрошені прийти до Христа та служити в Його Церкві. Цей урок можна проілюструвати за допомогою головоломки. Ви можете написати слова з 1 Коринтянам 12:12 на аркуші паперу, а потім розрізати його на різні шматочки, як пазл, який студенти потім зберуть. Запропонуйте студентам прочитати вірш і обговорити, чого він навчає про Церкву Ісуса Христа.

Роздрукувати