Семінарія
1 Коринтянам 11


1 Коринтянам 11

Унікальні й божественні ролі чоловіків і жінок

Зображення
A group of young men and young women hold each other’s hands in a circle and smile at each other to encourage one another.

Продовжуючи свої настанови та підбадьорення коринтських святих, Павло навчав, що чоловікам і жінкам призначено працювати разом і підтримувати одне одного, ідучи за Господом. Мета цього уроку—допомогти вам краще зрозуміти, чому чоловіки та жінки потребують одне одного, щоб отримати найвищі благословення в плані Небесного Батька.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам пригадати, коли вони бачили, як чоловіки та жінки працювали разом і підтримували одне одного. Заохочуйте їх подумати про те, як різні точки зору, здібності й сильні сторони чоловіків і жінок позитивно впливають на шлюб, сім’ю, громаду та стосунки в Церкві.

Можливі навчальні завдання

Ролі жінок і чоловіків

Ви також можете почати, показавши уривки зі звернення президентки Джин Б. Бінгем “Об’єднані у виконанні Божої роботи” з часовим кодом від 9:45 до 10:54.

Зображення
A couple rides their tandem bike for morning exercise.

Подумайте над наведеними далі запитаннями, дивлячись на це зображення тандемної велосипедної команди.

  • Які навички чи вміння потрібні, щоб допомогти цій команді досягти успіху?

  • Як відмінності між людьми можуть зміцнити їхнє партнерство та допомогти їм стати більш єдиними?

Вивчаючи 1 Коринтянам 11 , подумайте, як чоловіки й жінки можуть праведно працювати разом як рівноправні партнери, щоб виконувати свої божественно призначені ролі та мати право на вічне життя.

Допоможіть студентам зрозуміти, що деякі вчення Павла стосуються конкретних культурних стандартів тих днів і їх важко зрозуміти. Нагадайте студентам бути обережними, щоб не судити написане Павлом та людей того часу відповідно до стандартів, відкритих Господом сьогодні.

У 1 Коринтянам 11:1–16 Павло говорив про соціальні звичаї коринтян того часу, які не узгоджувалися зі ставленням Господа до божественних ролей чоловіків і жінок. Важливо не плутати ці звичаї з істинами, яких навчав Павло.

Через апостола Павла Господь відкрив вічні істини про божественні ролі чоловіків і жінок у 1 Коринтянам 11:11–12 .

Прочитайте 1 Коринтянам 11:11–12 , щоб знайти істини, які ви дізнаєтеся про Бога, чоловіків та жінок.

Жінки та чоловіки у повному партнерстві з Господом

У 1 Коринтянам 11:11 ми дізнаємося, що в плані Небесного Батька важливі як чоловіки, так і жінки.

Можна показати наведені далі висловлювання та запропонувати студентам прочитати й обговорити в парах або малих групах запитання, що наведені далі. Вони можуть навести класу приклади спільної роботи чоловіків і жінок.

Прочитайте наведені далі цитати з проголошення про сім’ю та висловлювання членів Кворуму Дванадцятьох Апостолів, щоб знайти характеристики, чому чоловіки та жінки є важливими в плані Небесного Батька.

Із Проголошення про сім’ю читаємо:

Щастя в сімейному житті найпевніше досягають, коли воно засновано на вченнях Господа Ісуса Христа. Щасливі шлюби й сім’ї засновуються й зберігаються на принципах віри, молитви, покаяння, прощення, поваги, любові, співчуття, праці, а також здорового відпочинку. За божественним задумом, батько має головувати над своєю сім’єю в любові й праведності; він відповідає за забезпечення своєї сім’ї всім необхідним та її захист. Мати в першу чергу відповідальна за виховання їхніх дітей. Як рівноправні партнери, матері й батьки зобов’язані допомагати одне одному у виконанні цих священних обов’язків.

(“ Сім’я: Проголошення світові ”, ChurchofJesusChrist.org)

Президент М. Рассел Баллард, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Official portrait of President M. Russell Ballard of the Quorum of the Twelve Apostles, 2004.

У великому плані нашого Небесного Батька, який укріплено священством, чоловіки мають унікальну відповідальність служити у священстві, але самі вони не є священством. Чоловіки й жінки мають різні, але однаково важливі ролі. Саме так, як жінка не може зачати дитину без чоловіка, так і чоловік без жінки не може повною мірою користуватися владою священства, щоб створити вічну сім’ю. … У вічності й сила створювати життя, і сила священства будуть належати і чоловіку, і дружині.

(M. Рассел Баллард, “Це є Моя робота і Моя слава”, Ensign або Ліягона, трав. 2013, с. 19)

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Official portrait of President M. Russell Ballard of the Quorum of the Twelve Apostles, 2004.

Унікальне поєднання духовних, фізичних і розумових здібностей та емоцій чоловіків і жінок було необхідним для здійснення плану щастя. “Одначе в Господі ані чоловік без жінки, ані жінка без чоловіка” ( 1 Коринтянам 11:11). Чоловік і жінка призначені, щоб навчатися одне від одного, зміцнювати, благословляти, доповнювати і вдосконалювати одне одного.

(Девід А. Беднар, “Ми віримо, що маємо бути цнотливими”, Ensign або Ліягона, трав. 2013, сс. 41–42)

Дайте студентам достатньо часу, щоб обговорити знайдену інформацію і будь-які запитання, які у них виникли. Уважно вислухайте їхні відповіді, також можна поставити додаткові запитання, щоб допомогти студентам поглибити їхнє розуміння, наприклад: чому, на вашу думку, важливо зрозуміти це вчення? Що ми дізнаємося про точку зору Небесного Батька щодо жінок і чоловіків? Чим цей погляд відрізняється від того, як у світі говорять про чоловіків і жінок? Як ця істина може вплинути на ваше ставлення та поведінку?

  • Чому, на вашу думку, за планом Небесного Батька Його сини й доньки разом досягають вічного життя?

  • Як це свідчить про любов і повагу Небесного Батька як до жінок, так і до чоловіків?

  • Як вам може допомогти розуміння цих істин, коли ви стикаєтеся з протилежними поглядами на ролі та відповідальність чоловіків і жінок?

  • Як ви могли б застосувати ці істини про жінок і чоловіків у своєму житті (наприклад, вдома, у Церкві з іншими молодими чоловіками чи молодими жінками, а також під час підготовки до свого майбутнього сімейного життя)?

Залежно від вільного часу на занятті, студенти можуть продовжити вивчення 1 Коринтянам 11 та обговорювати причастя. Перегляньте розділ “Додаткові навчальні завдання”, щоб дізнатися, як студенти можуть вивчати причастя.

Коментарі та довідковий матеріал

Що робити, якщо близькі мені люди, не одружуються або не мають дітей?

Деякі можуть хвилюватися або дивуватися, як план Небесного Батька щодо жінок і чоловіків може бути виконано для тих, хто не одружується або не має дітей. З великим співчуттям президент Бойд К. Пекер (1924–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав такі втішаючі слова:

Зображення
Final official portrait of Elder Boyd K. Packer, President of the Quorum of the Twelve Apostles, 2000. Passed away 3 July 2015.

Неодружені й ті, хто не можуть мати дітей, не позбавлені отримання вічних благословень, яких прагнуть, але які, на даний момент є для них недосяжними. …

Ваші таємні прагнення й слізні благання торкнуться сердець і Батька, і Сина. Ви отримаєте особисте запевнення від Них, що ваше життя буде повним і ви не втратите жодного суттєвого для вас благословення.

Як слуга Господа, який діє в чині, до якого мене було висвячено, я даю обіцяння тим, хто знаходиться в таких обставинах, що немає нічого важливого для вашого спасіння та піднесення, що не буде з часом належати вам.

(Бойд К. Пекер, “Свідчення”, Ensign або Ліягона, трав. 2014, с. 95)

Чому Сатана хоче, щоб ми розділилися як чоловіки й жінки?

Президентка Джин Б. Бінгем, колишня генеральна президентка Товариства допомоги, навчала:

Зображення
Official Portrait of Sister Jean B. Bingham. Photographed in 2017.

Супротивник досить успішно досяг своєї мети розділити чоловіків і жінок у своїх спробах підкорити наші душі. Люцифер знає: якщо йому вдасться порушити єдність, яку відчувають чоловіки й жінки, якщо йому вдасться спантеличити нас стосовно нашої божественної цінності й завітних обовʼязків, то він успішно зруйнує сімʼї, які є необхідними елементами вічності.

Сатана підбиває до порівняння як засобу викликати почуття вищості або нижчості, приховуючи ту вічну істину, що природні відмінності чоловіків і жінок дані їм Богом і є однаково цінними. Він спробував принизити внески жінок і в сімʼї, і в громадянському суспільстві, тим самим применшуючи їхній вплив, який надихає на добро. Його мета—викликати сильне протистояння, а не шанування унікальних внесків чоловіків і жінок, що доповнюють одне одного й сприяють єдності.

(Джин Б. Бінгем, “Об’єднані у виконанні Божої роботи”, Ensign або Ліягона, трав. 2020, сс. 60–61)

Додаткові навчальні завдання

Взаємодоповнюючі ролі в шлюбі

Можна показати відео “Renaissance of Marriage” (Відродження шлюбу) (2:36), доступне на ChurchofJesusChrist.org, де президент Генрі Б. Айрінг виступав на міжнародному колоквіумі про шлюб. Він розповів про те, як взаємодоповнюючі ролі чоловіка та дружини можуть створити щастя для них самих та їхніх сімей у цьому житті та у вічності.

Як Спаситель ставився до жінок і чоловіків

Щоб допомогти студентам подумати про те, як Ісус Христос цінував і жінок, і чоловіків, а також спілкувався з ними, можна показати різні ілюстрації, що стосуються Його життя. Серед них можуть бути: воскресіння Лазаря, жінка біля криниці, жінка, схоплена в перелюбі, багатий молодий правитель, Яір та його донька, жінка з кровотечею та інші. Запропонуйте студентам поміркувати над тим, яким чином приклад Спасителя демонструє, як вони повинні цінувати й поважати як жінок, так і чоловіків у своєму житті.

Ми повинні обдумувати своє життя, коли причащаємося

Студентам може бути корисно вивчити 1 Коринтянам 11:23–32 і визначити істину, згадану вище (див. вірш 28). Може бути корисно пояснити, що Павло нагадав коринтянам про Останню вечерю, коли Ісус Христос запровадив причастя на згадку про Свою жертву (див. вірші 23–27). Після того, як студенти визначать істину з вірша 28 , можна поділитися твердженням Президента Говарда В. Хантера (1907–1995):

Зображення
Howard W. Hunter

Я запитав себе: “Чи ставлю я Бога вище над усе інше та чи виконую я всі Його заповіді?” Я почав роздумувати та прийшов до певного висновку. Укласти завіт із Господом завжди виконувати Його заповіді—це серйозне зобовʼязання, і відновлювати цей завіт, приймаючи причастя, є такою ж серйозною справою. Урочисті миті роздумів під час виконання обряду причастя, мають величезне значення. Це миті самоперевірки, самоаналізу, самооцінки—час для роздумів і прийняття рішень.

(Howard W. Hunter, “Thoughts on the Sacrament”, Ensign, May 1977, 25)

Потім студенти могли б розглянути питання, над якими вони можуть поміркувати наступного тижня під час причастя, щоб проаналізувати своє життя. Ці питання можна було б перерахувати на дошці.

Роздрукувати