Семінарія
Дії 11, 15


Дії 11, 15

Спаситель скеровує Свою Церкву через одкровення

Зображення
Peter and James speak to the apostles, elders and other members at Jerusalem on the matter of circumcision. Outtakes: include some of the people shooting the film, different shots of the group of people listening.

Ісус сказав Своїм апостолам, що євангелія буде проповідуватись усім народам. Однак це вимагало серйозних змін у давніх юдейських традиціях. Після вознесіння Ісуса на небеса ці зміни мали відбуватися через одкровення. Цей урок має поглибити ваше розуміння того, як Спаситель скеровує Свою Церкву через одкровення, які отримують Його пророки та апостоли.

Рішення, чого навчати. Зазвичай у блоці Писань буде більше матеріалу, ніж можна змістовно обговорити під час одного уроку. З молитвою вивчіть Писання і навчальний план, щоб побачити, які доктринальні істини і принципи є найважливішими для визначення, розуміння і застосування вашими студентами.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам прочитати статтю “Одкровення” в Путівнику по Писаннях, scriptures.ChurchofJesusChrist.org і прийти підготовленими розповісти, що вони зрозуміли про те, як Господь являє Свою волю Його пророкам.

Запитання від друга

Уявіть, що ваш друг, який сповідує іншу релігію, дізнається, що ви вірите в сучасних пророків та апостолів. Хоча ваш друг вірить у Біблійних пророків та апостолів, йому важко сприйняти ідею, що Бог діє через них сьогодні. Він запитує вас: “Як Ісус спілкується з пророком та апостолами?”

  • Наскільки ви впевнені у своїй здатності відповісти на це запитання?

  • Що б ви сказали своєму другу?

Хоч є кілька способів відповісти, у Дії11 та 15 написано, якими двома способами Ісус Христос скеровує Свою Церкву через одкровення.

Одкровення для пророка

Петро після свого видіння й досвіду з Корнилієм (див. Дії 10) вирушив до Єрусалима та навчав цих щойно отриманих істин інших провідників Церкви.

Студентам може бути корисно попрацювати в парах, щоб в Дії 10 прочитати про видіння Петра, про Корнилія та що відбувалося з ними. В якості альтернативи можна запропонувати одному студенту підсумувати цю розповідь для класу.

Прибувши до Єрусалима, Петро детально розповів про своє видіння та події, пов’язані з Корнилієм (див. Дії 11:1–18).

Прочитайте Дії 11:4–18 , звертаючи увагу на те, як Бог скеровує Церкву.

  • Що ви дізналися з цієї історії про те, як Господь спрямовує Свою Церкву?

Можна запропонувати студентам пригадати те, що вони дізналися під час читання у процесі підготовки. Допоможіть студентам зрозуміти, що одкровення приходить до пророка, старшого апостола, через видіння.

Можна показати чи написати на дошці сформульовану далі істину:

Завдяки досвіду Петра ми дізнаємося, що Ісус Христос скеровує Свою Церкву через одкровення, яке дає Його пророку, старшому апостолу.

  • Як знання цієї істини допомагає вам зміцнити своє свідчення про Ісуса Христа та Його пророка?

  • Чому ви вірите, що у наш час Церква скеровується через одкровення Господньому пророку?

Одкровення через ради

Інший приклад того, як Спаситель дає одкровення Своїм пророкам та апостолам, є в Дії15 .

Місіонери Павло і Варнава навчали та христили багатьох іновірців. Деякі юдейські християни, прийшовши до Антіохії, навчали, що навернені іновірці чоловічої статі повинні дотримуватися закону Мойсея про обрізання, а не лише жити за євангелією, якої навчали Ісус Христос та Його апостоли (див. Дії 15:1,5 ; див. також Путівник по Писаннях, “ Обрізання ”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org).

Прочитайте Дії 15:2 , аби дізнатися як Павло і Варнава шукали вирішення цього питання.

  • Чому, на вашу думку, Павло і Варнава шукали скерування у провідників Церкви в Єрусалимі?

Одна з істин, що розкривається в Дії15 полягає в тому, що маючи змогу радитися разом і прагнути одкровення від Бога, провідники Церкви отримують натхнення для вирішення складних проблем. Коли Петро та інші провідники Церкви порадилися разом, вони отримали скерування від Бога. Вони надіслали листи, в яких повідомляли членів Церкви про своє натхненне рішення не вимагати обрізання від навернених іновірців та закликали виконувати інші заповіді.

Рада являє собою групу людей, які збираються разом для обговорення важливих питань та способів реагування на них. Щоб краще зрозуміти, як функціонує рада в Церкві, прочитайте наступний абзац із Загального довідника:

“Провідник [ради] заохочує членів говорити відкрито і чесно. Завдяки тому, що члени ради різняться за освітою, віком та досвідом і мають різні точки зору, це дозволяє раді мати ширше бачення. Члени ради вносять пропозиції і з повагою вислуховують одне одного. Якщо вони прагнуть дізнатися волю Господа, може запанувати дух натхнення і єдності”.

(Загальний довідник: Служіння в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів, 4.4.3, ChurchofJesusChrist.org)

  • Як би ви підсумували, що являє собою рада в Церкві?

Підготуйте наступну інформацію як роздатковий матеріал для студентів або ж продемонструйте її на дошці.

Рада в Єрусалимі

Прочитайте Дії 15:6–15, 22–28 , шукаючи доказ, що рада складалася з різних учасників. Скопіюйте у свої щоденники для навчання наведену далі таблицю. У правому стовпці запишіть слова чи фрази з віршів, які відповідають фразам у лівому стовпці.

Діє за допомогою ключів священства

Зосереджується на користі людей та сімей

Дає членам ради можливість висловлюватися

Веде до єдності

Сучасні провідники також використовують ради, аби Господь скеровував їх у справах Церкви. Президент Рассел М. Нельсон сказав:

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

“Коли ми збираємося як рада Першого Президентства і Кворуму дванадцятьох, наші кімнати для зборів стають кімнатами одкровення. Дух дуже сильно відчувається там. У той час, коли нам доводиться вирішувати складні питання, починається захоплюючий процес, коли кожен апостол вільно висловлює свої думки і точку зору. Хоча спочатку наші думки можуть і відрізнятися, любов, яку ми відчуваємо один до одного, є незмінною. Наша єдність допомагає нам розпізнавати волю Господа стосовно Його Церкви.

На наших зборах ніколи не переважає більшість! Ми з молитвою вислуховуємо один одного і розмовляємо один з одним, поки не об’єднаємося у думці. І ось тоді, коли ми досягаємо повної згоди, об’єднуючий вплив Святого Духа стає просто приголомшливим! Ми відчуваємо те, що пізнав пророк Джозеф Сміт, коли навчав: “Через єдність у почуттях ми отримуємо силу від Бога” [Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), с. 400]. Жоден член Першого Президентства чи Кворуму дванадцятьох ніколи не приймав рішень щодо Господньої Церкви на свій розсуд!”

(Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, с. 95)

Це може бути хорошою нагодою, щоб дати студентам можливість поставити запитання, які в них є стосовно того, як Господь скеровує Свою Церкву. Щоб знайти корисні ідеї, див. статтю “ Одкровення ” у Путівнику по Писаннях (scriptures.ChurchofJesusChrist.org), а також матеріал, представлений в розділі “Коментарі та довідковий матеріал” .

  • Як би ви відповіли в наведеній на початку уроку навчальній ситуації, де друг запитує вас, як Ісус Христос спілкується з пророком та апостолами?

  • Як знання істин, визначених з цих Писань, впливає на ваше ставлення до пророка та інших провідників Церкви?

  • Як знання того, що Ісус Христос скеровує Свою Церкву таким чином, впливає на ваше сприйняття рішень, які приймаються пророком та апостолами сьогодні?

  • В яких радах ви, можливо, брали участь протягом свого життя?

  • Що ви можете зробити, аби допомогти раді отримати одкровення?

Якщо відчуваєте спонукання, свідчіть про істини, яких ви навчали на цьому уроці.

Коментарі та довідковий матеріал

Одкровення, дане провідникам Церкви

У своєму виступі “Учення Христа” старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, використав розповіді, записані в Дії 11 і 15 , аби навчити про одкровення провідникам Церкви. Ви можете ознайомитися з повним текстом виступу або переглянути наступне відео з часовим кодом від 6:10 до 11:34.

Наведіть кілька прикладів безперервного одкровення.

Старійшина Квентін Л. Кук, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав про одкровення, отримане для Церкви. Перегляньте відео “Яке це благословення, що безперервне одкровення пророкам і особисте одкровення скеровують наше життя” з часовим кодом від 4:55 до 6:42, яке доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Старійшина Кук також навчав, що пророк та апостоли отримують натхнення від Духа та пряме одкровення від Спасителя. Перегляньте відео “Підготовка до зустрічі з Богом”, з часовим кодом від 13:37 до 14:15.

Як рада може функціонувати в сім’ї?

Президент М. Рассел Баллард, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав про сімейні ради у своєму виступі “Сімейні наради” (Ensign або Ліягона, трав. 2016, сс. 63–65).

Додаткові навчальні завдання

Участь молоді в радах

Багато молодих людей мали чи матимуть можливість взяти участь в радах, виконуючи свої покликання у класі чи президентстві кворуму. Запропонуйте студентам обговорити свій досвід участі в цих радах, а також те, як отримані на цьому уроці знання можуть допомогти їм, коли вони радитимуться з іншими, служачи у своїх покликаннях.

Як особисте одкровення може прийти через раду?

Запропонуйте студентам скласти список з кількох важливих рішень, які їм слід прийняти зараз та у майбутньому. Поставте студентам, наприклад, таке запитання: Як можливість порадитися з іншими може допомогти вам знайти надихаюче скерування у прийнятті цих рішень? З ким ви можете порадитися стосовно прийняття цих рішень? Ви можете порадитися з батьками та членами сім’ї (див. М. Рассел Баллард, “Сімейні наради”, Ensign або Ліягона, трав. 2016, сс. 63–65), церковними провідниками і Господом (див. Алма 37:37).

Можна прочитати такі слова старійшини Квентіна Л. Кука, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів: “У багатьох з вас, дорогоцінні молоді люди, немає чіткого бачення того, хто ви є і ким ви можете стати. Втім ви стоїте на порозі прийняття найважливіших рішень у своєму житті. Будь ласка, радьтеся і з вашими батьками, і з вашим єпископом стосовно важливих рішень, які вам потрібно буде приймати. Дозвольте єпископу бути вашим другом і радником” (“Єпископи—пастирі Господньої отари”, Ліягона, трав. 2021, с. 60). Запропонуйте студентам написати, як вони можуть використати принцип рад, аби просити скерування від Ісуса Христа в їхньому житті.

Як Писання запрошують одкровення на радах провідництва Церкви

Студентів можна запитати про інші способи отримання одкровення. Можна попросити студентів прочитати Дії 15:13–18 . На які джерела влади вказував Яків?

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Спільні обговорення на раді часто стосуються обмірковування канонізованих Писань, учень провідників Церкви, а також попереднього практичного досвіду. Але, зрештою, так само, як і в Церкві часів Нового Завіту, рішення є не простою згодою між членами ради, а одкровенням від Бога. Це процес, який потребує і роздумів, і віри, аби зрозуміти намір і волю Господа” (“Учення Христа”, Ensign або Ліягона, трав. 2012, с. 88). Студенти можуть прочитати Дії 10:28 , звертаючи увагу на слова про злагоду й одкровення від Бога.

Роздрукувати