Семінарія
Дії 3


Дії 3

Зцілення кривого чоловіка

Зображення
Peter reaches out his hand to a crippled man and commands him to rise and walk.

Чоловіка, який не міг ходити все своє життя, щодня приносили до храму в Єрусалимі, аби він міг там жебракувати. Він зустрів Петра та Івана, які надали йому значно більший дар, аніж гроші, про які він просив. Використовуючи владу священства та в ім’я Ісуса Христа, Петро зцілив цього чоловіка. Цей досвід дав Петру та іншим апостолам багато можливостей свідчити про Ісуса Христа. Цей урок має допомогти вам зміцнити свою віру в те, що Небесний Батько та Ісус Христос здатні допомогти вам подолати труднощі, з якими ви стикаєтеся.

Адаптація уроку, щоб задовольняти потреби студентів. Навчання Духом передбачає старанну, обдуману підготовку уроку, зокрема за наданим навчальним планом. Однак навчання Духом також вимагає молитви, обдумування та адаптації уроків, аби переконатися, що Дух може задовольнити індивідуальні потреби студентів і допомогти їм застосовувати принципи в їхніх особистих ситуаціях. Коли ви готуватиметеся навчати, прагніть натхнення від Святого Духа стосовно того, як адаптувати урок, аби задовольнити потреби студентів.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам подумати про проблему чи страждання, з якими вони особисто стикнулися та яких вони б хотіли, аби Небесний Батько та Ісус Христос їх позбавили або дали їм сил для подолання. Запропонуйте їм уважно прочитати Дії 3:1–8 з думкою про цю проблему чи страждання, а також звернути увагу на істини, які можуть їм допомогти.

Можливі навчальні завдання

Отримання Божої зцілюючої сили

Існує багато способів викладання змісту Дії 3 . Наведені навчальні завдання пропонують один зі способів того, як можна викладати цей розділ. Перегляньте матеріали в розділі “Додаткові навчальні завдання” в кінці уроку, щоб ознайомитись з іншими навчальними вправами, які можна використати.

Напишіть на дошці слова Проблеми та страждання. Також можна записати відповіді студентів на таке запитання.

  • З якими стражданнями чи проблемами фізичного, духовного чи емоційного характеру стикаються люди в житті?

Переконайтеся, що студенти мають достатньо фізичного простору навколо себе задля виконання наведеного далі завдання у своїх щоденниках для навчання, аби інші не могли бачити, що вони пишуть. Якщо такої можливості немає, ви можете запропонувати студентам просто подумати про проблеми чи страждання, з якими вони стикаються, а потім записати свої відповіді на три наведені далі запитання.

Подумайте про проблему чи страждання, з якими ви особисто стикаєтеся та яких ви б хотіли, аби Небесний Батько та Ісус Христос вас позбавили або дали сил для подолання. Запишіть про це у своєму щоденнику для навчання, а також додайте свої відповіді на такі запитання:

  • Що ви робили, аби отримати допомогу у вирішенні цієї проблеми чи страждання?

  • Що ви вже знаєте про Небесного Батька та Ісуса Христа такого, що дає вам впевненість, що Вони допоможуть вам?

  • Які запитання чи занепокоєння у вас є стосовно подолання цієї проблеми чи страждання?

Петро та Іван зцілюють чоловіка, що кривий був

На цьому уроці у вас буде можливість вивчити деякі євангельські істини з наведеної в Дії 3 розповіді про те, як Петро та Іван зцілили чоловіка, що кривий був. Під час вивчення звертайте увагу на духовні спонукання, які ви отримуєте. Намагайтесь зміцнити свою віру в те, що Ісус Христос може допомогти вам подолати труднощі, з якими ви стикаєтесь у смертному житті.

Прочитайте Дії 3:1–3 , звертаючи увагу на деталі, що стосуються цього чоловіка, який мав більше сорока років (див. Дії 4:22). Може бути корисно знати, що згадана у віршах 2–3 “милостиня” являла собою ті речі, які люди жертвують бідним.

  • Якими словами ви можете описати цього чоловіка та його ситуацію? Чому?

  • Яким чином люди зазвичай можуть реагувати на ситуацію, в якій опинився цей чоловік?

Прочитайте Дії 3:4–8 , шукаючи істини, які ви можете з цієї історії дізнатися стосовно подолання наших проблем чи страждань.

  • Що вам здається найважливішим у цій розповіді?

  • Про що цей досвід допоміг вам дізнатися або відчути стосовно Небесного Батька та Ісуса Христа?

Запросіть студентів поділитися різними істинами, які вони відкрили для себе з цієї розповіді. Попросіть їх розповісти про те, як вони побачили ці істини в розповіді з Писань та чому, на їхню думку, вони є важливими.

Петро навчав тих, хто був свідком чуда, що сталося через віру в ім’я Ісуса Христа (див. Дії 3:16). Одна з істин, яку ми можемо дізнатися з цієї розповіді,—це те, що завдяки вірі в Ісуса Христа ми можемо бути зцілені.

  • Чим би ви могли поділитися з цих віршів, що може допомогти тому, хто зараз стикнувся з фізичними, духовними чи емоційними проблемами або стражданнями, які були згадані раніше на цьому уроці?

  • Що ми можемо зробити, аби отримати від Небесного Батька та Спасителя силу, яка допоможе нам подолати ці проблеми?

Послухайте свідчення старійшини Ніла Л. Андерсена, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, та запишіть будь-які слова чи фрази, які привернули вашу увагу.

  • Що вам здається найважливішим у словах старійшини Андерсена?

Обговорюючи наведене далі запитання, ви можете поділитися особистим прикладом. Проте допоможіть студентам, які відповідають, зрозуміти, що їм не слід ділитися з класом чимось надто особистим.

  • Які випадки траплялися з вами або з вашими знайомими, коли Спаситель надавав силу чи зцілення?

  • Що з того, що ви дізналися про Ісуса Христа або що відчули, вам хотілося б запам’ятати?

  • На які справи надихнули вас отримані сьогодні знання?

Коментарі та довідковий матеріал

Чому бувають випадки, коли ми не отримуємо від Спасителя зцілення в той час та таким чином, як ми того бажаємо?

Президент Рассел М. Нельсон навчав:

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Визнаю, що інколи на деякі з наших найпалкіших молитов, здається, не надходить відповідь. Ми дивуємося: “Чому?” Мені відоме це відчуття! Я знаю, що таке побоювання і сльози в такі моменти. Але також я знаю—наші молитви і віра ніколи не ігноруються. Наша віра ніколи не залишається не оціненою. Я знаю—перспектива всемудрого Небесного Батька набагато ширша за нашу. Ми знаємо свої земні проблеми й біль, а Він—наш вічний розвиток і потенціал. Коли ми молимося, щоб знати Його волю і підкоритися їй з терпінням і мужністю, у Його спосіб і час може статися небесне зцілення.

(Рассел М. Нельсон, “Ісус Христос—головний Цілитель”, Ensign або Ліягона, лист. 2005, с. 86)

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Elder David A. Bednar, Quorum of the Twelve Apostles official portrait. 2020.

Праведність і віра, безумовно, є інструментами у зціленні хворих, глухих або кульгавих—якщо таке зцілення виконуватиме цілі Бога і буде відповідати Його волі. Отже, навіть за наявності міцної віри більшість гір пересунути не вдасться. Не кожен хворий і немічний зцілиться. Якби всю протидію було обмежено, якби всі недуги було усунуто, тоді основні цілі плану Батька було б розладнано.

(Девід А. Беднар, “Прийняти Божу волю й призначений Ним час”, Ensign або Ліягона, серп. 2016, с. 34)

Як я можу отримати доступ до зцілюючої сили Спасителя, коли я переживаю духовні страждання?

Президент Рассел М. Нельсон навчав:

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Страждання можуть мати як духовні, так і фізичні причини. Алма молодший згадував, що його гріхи були настільки болісними, що він бажав би “зник[нути] і душею і тілом, аби не стояти в присутності… Бога, і не бути судженим за [свої] діяння” [ Алма 36:15 ]. У такі години, як Він може зцілити нас?

Ми можемо повніше розкаятись! Ми можемо повніше навернутися! Тоді “Син Праведності” зможе повніше благословити нас Своєю цілющою рукою.

… Віра, покаяння, хрищення, свідчення і невпинне навернення ведуть до зцілюючої сили Господа.

(Рассел М. Нельсон, “Ісус Христос—головний Цілитель”, Ensign або Ліягона, лист. 2005, с. 86)

Додаткові навчальні завдання

Підсумок учень з Дії 3:1–8

Після прочитання Дії 3:1–8 покажіть наведені далі зображення та попросіть студентів переказати відповідну історію своїми словами. Це може допомогти студентам запам’ятати цю історію.

(1)

Зображення
Men carry a cripple since birth and set him on the steps.

(2)

Зображення
Peter and John healing a man sitting on steps.

(3)

Зображення
Peter reaches out his hand to a crippled man and commands him to rise and walk.

(4)

Зображення
A man crippled since birth is healed by Peter and John, and he thanks them with an embrace.

Вплив цього чуда на інших

Допоможіть студентам зрозуміти, що зцілення, яке відбулося в храмі того дня, мало неймовірний вплив на багатьох людей. Уважно прочитайте наведені далі вірші, звертаючи увагу на те, як це чудо вплинуло на людей, вказаних нижче.

Можна поділити студентів на три групи та призначити кожній групі такі блоки віршів для вивчення (одній групі можна призначити перші два уривки).

Дії 3:8 —чоловік, якого зцілили Дії 3:9–13, 19 ; 4:4 —люди у храмі Дії 4:13–18 —юдейські провідники

Після того як студенти завершать вивчення, обговоріть з ними, що вони дізналися. Можна поставити такі запитання:

Як це чудо, на вашу думку, вплинуло на різні групи людей?

Чому, на вашу думку, на одних це мало інший вплив, ніж на інших?

Якби ви стояли серед людей у храмі, як, на вашу думку, змінилося б ваше сприйняття Петра та Івана після того, як ви стали свідками цього чуда?

Дії 3:19–21 . Відновлення всього

Поясніть, що після того, як Петро та Іван зцілили кривого чоловіка, новина про чудо швидко поширилась. Багато людей зібралося разом, аби послухати Петра та Івана, зокрема й ті, хто раніше відмовився від Ісуса Христа.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Дії 3:19–21 . Попросіть клас слідкувати і дізнатися, що апостол Петро навчав робити людей, які зійшлися.

Поясніть: відповідно до написаного в Дії 3:21 , Петро пророкував, що Ісус Христос залишатиметься на небесах “аж до часу відновлення всього”. Частина “відновлення всього” передбачає Відновлення євангелії в останні дні.

Можна обговорити такі запитання:

  • Відповідно до написаного у вірші 21 , хто, крім Петра, пророкував про відновлення євангелії в останні дні?

  • Які ключові події, пов’язані зі здійсненням пророцтва, уже відбулися?

Свідчіть, що упродовж багатьох різних епох Господні пророки свідчили про час, в який ми живемо, і сподівалися на відновлення євангелії та Друге пришестя Господа.

Роздрукувати