Семінарія
Опанування доктрини: оцінювання 1


Опанування доктрини: оцінювання 1

Від Матвій 5:14–16 до Іван 17:3

Протягом першої половини цього курсу студенти вивчали 11 доктринальних уривків для опанування з Матвій, Лука та Іван. Це оцінювання має допомогти оцінити здатність студентів знаходити ці уривки та використовувати їх у реальних життєвих ситуаціях. Воно також дасть змогу оцінити їхнє розуміння принципів набуття духовного знання.

Проведіть це оцінювання опанування доктрини будь-коли після вивчення всіх доктринальних уривків для опанування з Матвій, Лука та Іван. Можливо, доведеться провести кілька уроків з опанування доктрини до того, як студенти розглянуть вказану низку уривків з Писань, аби можна було провести оцінювання до кінця семестру.

Якщо можливо, проведіть це оцінювання в особистому порядку, аби одразу ж після його завершення студенти змогли разом, всім класом, провести роботу над помилками.

Складання оцінювання та робота над помилками мають бути змістовними та дозволяють не лише оцінити поточні знання студентів, але й допомагають їм формувати та зміцнювати свідчення. Аналізуючи запитання 7–12, попросіть студентів розповісти, чому вони обрали саме таку відповідь та пояснити, як обраний ними уривок може допомогти в описаних у завданні ситуаціях. Допоможіть студентам зрозуміти всі запитання, на які вони відповіли неправильно. Виділіть час, аби відповісти на додаткові запитання, які могли виникнути у студентів.

Зображення
New Testament Seminary Teacher Manual - 2023

Новий Завіт. Опанування доктрини: оцінювання 1

Посилання на уривки з Писань для опанування доктрини

Запитання 1–3: в порожньому місці поруч з кожною фразою запишіть літеру, що відповідає посиланню. Будь ласка, не користуйтеся вашими примірниками Писань під час проходження цієї частини оцінювання.

1. ____ “Коли хто не родиться з води й Духа, той не може ввійти в Царство Боже”.

a. Матвій 11:28–30

2. ____ Ісус Христос заповів причащатися “на спомин про [Нього]”.

б. Лука 2:10–12

3. ____ “Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені,—і Я вас заспокою!”

в. Лука 22:19–20

г. Іван 3:5

д. Іван 3:16

Ключові фрази з Писань

Запитання 4–6: впишіть пропущені слова у ключових фразах з Писань для опанування доктрини. Будь ласка, не користуйтеся вашими примірниками Писань під час проходження цієї частини оцінювання.

4. Ісус сказав: “__________ тобі __________ від __________” ( Матвій 16:15–19).5. “Бо сьогодні в Давидовім місті __________ для вас __________, Який є Христос __________” ( Лука 2:10–12).6. “Не має __________ __________ й __________, а Я, бачите, маю” ( Лука 24:36–39).

Ви можете користуватися своїми примірниками Писань для решти оцінювання.

Запитання 7–9: визначте один або кілька доктринальних уривків для опанування, які можуть допомогти людям у наведених далі ситуаціях.

7. Ви перебуваєте з місіонерами і хтось запитує, чи дійсно необхідно христитися, чи достатньо просто прийняти Ісуса Христа у своєму серці.

8. Під час Недільної школи член вашого приходу запитує про те, як він може впевнитись, що доктрина, яку навчають у Церкві, йде від Бога.

9. Дехто готується до проведення на домашньому сімейному вечорі уроку, який присвячений тому, як ми можемо стати кращими учнями Ісуса Христа.

Запитання 10–11: продемонструйте своє знання та здатність застосовувати принципи набуття духовного знання.

10. Як би ви пояснили наступні три принципи набуття духовного знання людині, яка про них не знає?

  • Діяти з вірою.

  • Розглядати поняття і питання з точки зору вічної перспективи.

  • Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел.

11. Вашій подрузі складно повірити в те, що Небесний Батько та Ісус Христос люблять її та бажають налагодити з нею стосунки. Дайте відповіді на такі запитання:

  • Що конкретно ви б запропонували їй зробити, аби діяти з вірою?

  • Як ви можете допомогти їй поглянути на свою ситуацію з точки зору вічної перспективи?

  • Доктринальні уривки для опанування є прикладом божественно призначених джерел. На які доктринальні уривки для опанування ви б порадили їй звернути увагу? Чому?

12. Який з 11 вивчених вами доктринальних уривків для опанування вплинув на вас найбільше та чому? Чого цей уривок навчає вас про Небесного Батька та Ісуса Христа?

Надайте студентам достатньо часу, аби пройти оцінювання. Коли студенти завершать його, перевірте відповіді всім класом. Ви, як вчитель, можете вирішити, чи слід дозволити студентам самостійно виправляти свої помилки, чи буде корисніше, аби студенти виправляли роботи своїх однокласників.

Відповіді

1. г. Іван 3:5

2. в. Лука 22:19–20

3. a. Матвій 11:28–30

4. Ключі; дам; Царства

5. народився; Спаситель; Господь

6. дух; тіла; костей

7. Одна з можливих відповідей—це Іван 3:5 , проте студентам можна зарахувати відповідь за використання й іншого доктринального уривка для опанування з метою пояснення необхідності укладання і дотримання завітів з Богом через належну владу священства.

8. Одна з можливих відповідей— Іван 7:17 , проте студентам можна зарахувати відповідь за використання й іншого доктринального уривка для опанування з метою пояснення того, як можна отримати свідчення про істинну доктрину.

9. Існує багато доктринальних уривків для опанування, які можуть допомогти студентам зрозуміти, як стати кращими учнями Ісуса Христа. Студенти можуть використовувати такі уривки: Матвій 5:14–16 ; Матвій 22:36–39 ; Лука 22:19–20 та Іван 17:3 .

10. Студенти мають вміти стисло пояснити принципи набуття духовного знання. Ви можете попросити їх порівняти свої відповіді з абзацами 5–12 розділу “Набуття духовного знання” у посібнику Опанування доктрини. Базовий документ (2022).

11. Студенти мають вміти пояснити, що означає діяти з вірою, а також розглядати поняття і питання з точки зору вічної перспективи. Вони також мають визначити доктринальний уривок для опанування, який допомагає нам зрозуміти любов Бога та Його бажання, аби ми мали з Ним особисті стосунки. Студенти можуть використовувати такіі уривки: Матвій 11:28–30 ; Іван 3:16 та Іван 17:3 .

12. Студентам, які відповідають на це запитання щиро та вичерпно, слід зарахувати відповідь. Це запитання відкритого типу, тому відповіді студентів можуть бути різноманітними.

Аби допомогти студентам пояснювати, ділитися та свідчити, закличте їх обговорити доктринальний уривок для опанування, вибраний ними для запитання 12, та те, чому вони зробили такий вибір. Час, що залишився, ефективно буде використати для того, щоб якомога більше студентів висловилися. Запропонуйте їм розповісти, чого обраний ними уривок навчає їх про Небесного Батька та Ісуса Христа. Ви, як вчитель, можете також поділитися значимим доктринальним уривком для опанування.

Завершіть оцінювання своїм свідченням про силу, що йде від знання вчення Ісуса Христа, яке можна знайти в Його Писаннях, а також про готовність застосовувати Його вчення у реальних життєвих ситуаціях.

Роздрукувати