Семінарія
Опанування доктрини: огляд оцінювання 1


Опанування доктрини: огляд оцінювання 1

Від Матвій 5:14–16 до Іван 17:3

Цей огляд оцінювання опанування доктрини створено в якості навчального матеріалу, який має допомогти студентам повторити 11 доктринальних уривків для опанування з Матвій, Лука та Іван. Він також допоможе підготувати студентів до майбутнього оцінювання (“Опанування доктрини: оцінювання 1”) та дозволить їм продемонструвати розуміння і застосування цих уривків.

Цей оглядовий урок має бути використаний під час очного навчання або навчання через відеоконференцію.

Використайте цей огляд та проведіть оцінювання опанування доктрини будь-коли після вивчення студентами доктринальних уривків для опанування з Матвій, Лука та Іван. Можливо, доведеться провести кілька уроків з опанування доктрини до того, як студенти розглянуть вказану низку уривків з Писань, аби можна було провести оцінювання до кінця семестру.

Можливі навчальні завдання

Важливість опанування доктрини

Врахуйте потреби студентів та оберіть ті частини цього огляду, які найкраще допоможуть їм у підготовці до першого оцінювання опанування доктрини (“Опанування доктрини: оцінювання 1”). Запропонуйте студентам у процесі цього огляду позначити уривки, які вони знають не так добре, і скласти план щодо вивчення та повторення цих уривків під час підготовки до оцінювання.

Поставте наведене далі запитання та запишіть на дошці одну чи дві ситуації, якими поділилися студенти, або ж просто попросіть їх пригадати ці ситуації. Студенти матимуть можливість використати ці ситуації у третій вправі на повторення.

  • В яких ситуаціях вам може допомогти знання того, де знайти доктринальні уривки для опанування?

Тести у представлених нижче вправах на повторення 1 та 2 являють собою рекомендації, які мають допомогти студентам повторити посилання та ключові фрази з Писань. Залежно від потреб студентів для цього можна використовувати різноманітні вправи.

Вправа на повторення 1: знання посилань і ключових фраз з Писань

Покажіть студентам наведений далі тест або роздайте його копії.

Інший спосіб використати наведену далі вправу—написати на дошці 11 посилань на Писання. Після чого вголос зачитайте кожну ключову фразу з Писань, аби перевірити, чи зможуть студенти знайти правильний уривок за 15 секунд (або за іншу задану кількість часу). Коли час вичерпається, попросіть студентів назвати посилання.

Ви можете застосувати інший метод, аби допомогти студентам проявити активність. Для цього запишіть на дошці 11 посилань на Писання. Роздрукуйте і приклейте у різних місцях кімнати всі ключові фрази з Писань. Запропонуйте студентам пройтися кімнатою, знайти всі 11 фраз та перевірити, чи зможуть вони визначити, яке посилання стосується кожної знайденої ними фрази.

Відповіді: 1-d, 2-g, 3-c, 4-h, 5-e, 6-k, 7-j, 8-a, 9-f, 10-b, 11-i

Поєднайте наступні ключові фрази з лівої колонки з належними доктринальними уривками для опанування з правої колонки.

1. ___ “Люби Господа Бога свого. … Люби свого ближнього”.

а. Матвій 5:14–16

2. ___ “Бо не має дух тіла й костей, а Я, бачите, маю”.

б. Матвій 11:28–30

3. ___ Ісус сказав: “Ключі тобі дам від Царства”.

в. Матвій 16:15–19

4. ___ “Коли хто не родиться з води й Духа, той не може ввійти в Царство Боже”.

г. Матвій 22:36–39

5. ___ “Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь”.

ґ. Лука 2:10–12

6. ___ “Життя ж вічне—це те, щоб пізнали Тебе, єдиного Бога правдивого, та Ісуса Христа”.

д. Лука 22:19–20

7. ___ “Коли хоче хто волю чинити Його, той довідається про науку”.

е. Лука 24:36–39

8. ___ “Отак ваше світло нехай світить перед людьми”.

є. Іван 3:5

9. ___ Ісус Христос заповів причащатися “на спомин про [Нього]”.

ж. Іван 3:16

10. ___ “Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені,—і Я вас заспокою!”

з. Іван 7:17

11. ___ “Так-бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого”.

и. Іван 17:3

Вправа на повторення 2: знання посилань і ключових фраз з Писань

Покажіть студентам наведений далі тест або роздайте його копії.

Ви можете у випадковому порядку записати на дошці всі 15 правильних відповідей на наведені далі п’ять запитань. Запропонуйте студентам розрізати аркуш паперу на 15 маленьких шматочків та записати одну правильну відповідь на кожному з них. Після чого роздайте студентам роздатковий матеріал з наведеними далі п’ятьма запитаннями та запропонуйте їм спробувати помістити ці 15 шматочків паперу у потрібні пропуски, аби закінчити кожну фразу.

Відповіді: (1) Прийдіть; струджені; заспокою; (2) Ключі; дам; Царства; (3) народився; Спаситель; Господь; (4) дух; тіла; костей; (5) вічне; пізнали; Бога

Впишіть пропущені слова у ключових фразах з Писань.

  1. “__________ до мене, усі __________ та обтяжені,—і Я вас __________” ( Матвій 11:28–30).

  2. Ісус сказав: “__________ тобі __________ від __________” ( Матвій 16:15–19).

  3. “Бо сьогодні в Давидовім місті __________ для вас __________, Який є Христос __________” ( Лука 2:10–12).

  4. “Не має __________ __________ й __________, а Я, бачите, маю” ( Лука 24:36–39).

  5. “Життя ж __________—це те, щоб __________ Тебе, єдиного __________правдивого, та Ісуса Христа” ( Іван 17:3).

Вправа на повторення 3: застосування вчення

Наступна вправа допоможе студентам продемонструвати розуміння доктринальних уривків для опанування, дозволяючи їм пояснити те, як ці уривки можна застосовувати у життєвих ситуаціях. Дозвольте студентам скористатися власними примірниками Писань, щоб допомогти їм обрати принаймні один доктринальний уривок для опанування, який, на їхню думку, може допомогти людині, про яку йдеться у вправі. Попросіть їх пояснити, як обраний ними уривок допоміг би цій людині. До кожної ситуації можна застосувати кілька віршів для опанування доктрини.

Цю вправу можна робити у групах, індивідуально чи класом, або ж виконати її, використавши комбінацію цих трьох варіантів. Необов’язково використовувати запропоновані далі ситуації, ви можете запропонувати студентам натомість використати ситуації, про які вони розповіли на початку уроку.

  1. Дехто, хто знайомиться з Церквою, хоче знати, чи справді йому необхідно охриститися, якщо він уже прийняв Ісуса Христа як свого Спасителя.

  2. У вас є подруга, яка сумнівається, чи Небесний Батько любить її.

  3. Ваша сестра ставить перед собою запитання, як вона може стати кращою ученицею Ісуса Христа.

Вправа на повторення 4: використання принципів набуття духовного знання

Ви можете використати наступну ситуацію, щоб допомогти студентам із оглядом принципів набуття духовного знання. Для студентів може бути ефективно виконувати цю вправу в парах або в невеликих групах.

Ваш друг намагається отримати особисте свідчення, що учення, якого навчають в Церкві—від Бога.

Розкажіть своєму другу про три наступні принципи набуття духовного знання та те, як він може використати їх, аби отримати допомогу Небесного Батька стосовно свого занепокоєння:

Діяти з вірою.

Розглядати поняття і питання з точки зору вічної перспективи.

Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел.

  • Які доктринальні уривки для опанування з цієї половини курсу можуть допомогти вашому другу? Як ці уривки можуть допомогти йому?

  • Наскільки корисно використовувати принципи набуття духовного знання під час пошуку відповідей на наші запитання та занепокоєння?

  • Як ви використовували ці принципи, щоб допомогти іншим чи вирішити власні занепокоєння?

Запропонуйте студентам поміркувати про те, який доктринальний уривок для опанування найбільше вплинув на них, а також сприяв кращому розумінню Небесного Батька та Ісуса Христа та зміцненню їхньої любові до Них. Поясніть, що в межах цього оцінювання у них буде можливість розповісти про цей уривок та те, чого він навчає про Небесного Батька та Ісуса Христа.

Ви можете роздати студентам наведений далі матеріал, щоб допомогти їм підготуватися до оцінювання (“Опанування доктрини: оцінювання 1”).

Зображення
New Testament Seminary Teacher Manual - 2023

Опанування доктрини: оцінювання 1—путівник з навчання

Вивчення напам’ять посилання і ключової фрази з Писань

Ознайомтеся з уривками з Писань для опанування доктрини і ключовими фразами з Писань. Можливо, ви захочете завантажити мобільний додаток “Опанування доктрини” та скористатися ним, щоб повторити матеріал.

Матвій 5:14–16 . “Отак ваше світло нехай світить перед людьми”.

Maтвій 11:28–30 . “Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені,—і Я вас заспокою!”

Матвій 16:15–19 . Ісус сказав: “Ключі тобі дам від Царства”.

Матвій 22:36–39 . “Люби Господа Бога свого. … Люби свого ближнього”.

Лука 2:10–12 . “Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь”.

Лука 22:19–20 . Ісус Христос заповів причащатися “на спомин про [Нього]”.

Лука 24:36–39 . “Бо не має дух тіла й костей, а Я, бачите, маю”.

Іван 3:5 . “Коли хто не родиться з води й Духа, той не може ввійти в Царство Боже”.

Іван 3:16 . “Так-бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого”.

Іван 7:17 . “Коли хоче хто волю чинити Його, той довідається про науку”.

Іван 17:3 . “Життя ж вічне—це те, щоб пізнали Тебе, єдиного Бога правдивого, та Ісуса Христа”.

Застосовуйте вчення у життєвих ситуаціях

  • Скористайтеся одним або кількома доктринальними уривками з Писань для опанування доктрини, аби відповісти тому, хто запитує: “Чого навчає Новий Завіт про отримання особистого свідчення стосовно того, що учення, якого навчають в Церкві,—від Бога?”

  • Якби вам було потрібно навчати когось про те, як Бог їх любить, які б уривки з Нового Завіту для опанування доктрини ви могли б використати? Як ви скористалися б цими уривками, щоб пояснити, що таке Божа любов?

Будьте готові розповісти про те, які доктринальні уривки для опанування вплинули на вас найбільше. Чого той уривок навчає вас про Небесного Батька та Ісуса Христа?

Принципи набуття духовного знання

Перегляньте абзаци 5–12 розділу “Набуття духовного знання” в посібнику Опанування доктрини. Базовий документ (2022).

Роздрукувати