Семінарія
Матвій 9:36–38; 10


Матвій 9:36–38; 10

Ісус Христос покликав і навчав дванадцятьох апостолів

Зображення
Christ has his hands placed on Peter’s head, the rest of the Twelve are standing with heads bowed in prayer on either side. Outtakes include Jesus instructing the Twelve with one of the disciples kneeling in front of him with Christ’s hand on his shoulder, Jesus ordaining John with the others on either side, close up profile shots of Jesus with some of the apostles in the background, Jesus ordaining other apostles and, close up of Jesus with his hands on Peter’s head.

Ісус Христос покликав і навчав дванадцятьох апостолів і послав їх проповідувати, священнослужити і зцілювати хворих. Цей урок допоможе вам зрозуміти покликання і роль апостолів як представників та свідків Ісуса Христа.

Вислуховування запитань студентів. Прагніть зрозуміти студентів, уважно їх слухаючи й ставлячи додаткові запитання в дусі любові та чуйності. Моліться про вміння поставити себе на місце студентів щодо їхніх ситуацій. Будьте готові адаптувати урок і завдання, щоб вони найкращим чином відповідали потребам студентів та їхньому теперішньому розумінню.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам поміркувати про вплив апостолів Господа на їхнє життя, поставивши наступні запитання: Як апостоли Спасителя наблизили вас до Ісуса Христа? Що вас вражає в них? Які у вас є запитання стосовно ролі апостолів?

Примітка: у розділі “Додаткові навчальні завдання” міститься альтернативне завдання для підготовки студентів.

Можливі навчальні завдання

Що ви відчуваєте до апостолів Ісуса Христа і як ви розумієте їхню роль

Подумайте, як би ви відповіли на таке запитання зі співбесіди для отримання храмової рекомендації:

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Чи підтримуєте ви членів Першого Президентства та Кворуму Дванадцятьох Апостолів як пророків, провидців і одкровителів?

(Рассел М. Нельсон, “Заключне слово”, Ensign або Ліягона, лист. 2019, с. 121)

  • Що означає підтримувати членів Першого Президентства та Кворуму Дванадцятьох Апостолів?

Ми часто думаємо про підтримку провідників Церкви як про фізичний акт підняття нашої руки. Але підтримувати—це більше, ніж просто підняти руку. Це також підтримка, заохочення, довіра та слідування за тими, кого ми підтримуємо, тому що віримо, що вони покликані Богом.

  • Чому, на вашу думку, одна з вимог для входу в храм пов’язана з нашою підтримкою апостолів Спасителя та почуттями до них?

Використовуйте наведену далі шкалу, щоб додатково оцінити свої особисті почуття та ставлення до апостолів Ісуса Христа. Вас не проситимуть ділитися своїми відповідями з іншими.

Можна показати наведену далі шкалу. Можливо, буде корисно прочитати вголос кожне з наведених далі запитань, щоб студенти обдумали їх, а потім запропонувати їм записати свої відповіді у своїх щоденниках для навчання.

(А) Повністю згоден(-а) (Б) Погоджуюся (В) Нейтрально (Г) Не згоден(-а)

  1. Я вірю, що апостоли Ісуса Христа дуже важливі.

  2. Я хочу почути, що кажуть апостоли Спасителя, і я дуже уважно слухаю їх, коли маю таку можливість.

  3. Я можу поділитися однією чи двома думками, яких нещодавно навчали апостоли Ісуса Христа.

Знайдіть хвилинку, щоб обдумати та записати будь-які запитання, які у вас є про апостолів Ісуса Христа. Під час навчання поміркуйте над цими запитаннями, шукаючи відповіді у Святого Духа.

Стародавні апостоли Ісуса Христа

Прочитайте Матвій 9:36–38 і знайдіть проблему, яку Спаситель визначив у цих віршах.

  • У чому була проблема й що, за словами Спасителя, потрібно було робити?

Можна попросити студентів прочитати наведені далі вірші з Писань у парах або невеликих групах.

Щоб краще священнослужити людям, Ісус Христос покликав апостолів. Слово апостол походить від грецького слова, яке означає “посланий вперед”. Спочатку апостолів було послано лише до дому Ізраїля. Пізніше воскреслий Спаситель наказав їм також проповідувати євангелію серед іновірців або тих, хто не з дому Ізраїля. У наш час їм наказано проповідувати всьому світу (див. Дії 10).

Прочитайте заклик і настанову Спасителя дванадцятьом апостолам у Матвій 10:1–8 і Учення і Завіти 107:23 . Тоді дайте відповіді на такі запитання:

  • Що Спаситель наказав робити Своїм апостолам?

  • Що, на вашу думку, подібного між тим, що робив Ісус, і тим, що Він наказав робити Своїм апостолам?

  • Які істини ви можете дізнатися з цих віршів про те, що Ісус Христос закликає апостолів робити?

Сучасні апостоли Ісуса Христа

Якщо можливо, покажіть фотографію теперішніх Першого Президентства і Кворуму Дванадцятьох Апостолів.

Одна з істин, які ми дізнаємося з Матвій 10:1–8 й Учення і Завіти 107:23 , полягає в тому, що Господь покликає апостолів, щоб вони були особливими свідками імені Христа в усьому світі та виконували Його роботу. Це стосується як апостолів Спасителя в давнину, так і тих, кого Він покликає апостолами у наш час.

Прочитайте Матвій 10:40, і знайдіть пораду Спасителя тим, хто приймає Його апостолів.

  • Чому прийняття апостолів Спасителя означало прийняття Спасителя?

Можна показати додаткові приклади того, як сучасні апостоли священнослужать подібно тому, як це робив Спаситель. Деякі приклади містяться в розділі “Коментарі та довідковий матеріал”.

  • Як, на ваш погляд, Президент Нельсон священнослужить іншим таким же чином, як це робив Ісус Христос?

Оскільки Перше Президентство і Кворум Дванадцятьох Апостолів представляють Спасителя і є Його особливими свідками, вивчення їхніх вчень подібне до вивчення вчень Спасителя і є способом дізнатися про Спасителя (див. Учення і Завіти 1:38). Використовуючи наведені далі матеріали (доступні на ChurchofJesusChrist.org), опрацюйте вчення сучасних апостолів, шукаючи, що ви можете дізнатися про Небесного Батька та Ісуса Христа.

Визначте, які джерела можуть найкраще допомогти студентам, і надайте студентам шляхи доступу до них.

Живий Христос: Свідчення апостолів

Особливі свідки Христа

Послання з останньої генеральної конференції

Дозвольте студентам поділитися своїм досвідом про те, що вони дізнались від Ісуса Христа та про Нього, вивчаючи слова Його сучасних апостолів.

  • Що ви знайшли під час вивчення, що допомагає вам краще розуміти Небесного Батька та Ісуса Христа й відчувати більше любові до Них?

  • Коли ви відчули та усвідомили, що апостол Господа представляв Ісуса Христа?

  • Як вивчене сьогодні може вплинути на те, як ви будете підтримувати і слухати сучасних апостолів Спасителя?

Нагадайте студентам про завдання для підготовки, якщо вони його виконали. Попросіть їх використати цей досвід у наведеному далі завданні.

Запитання для обдумування

Подумайте про те, як ви можете застосувати те, що вивчали сьогодні, і з молитвою шукайте спрямування від Небесного Батька, звертаючи пильну увагу на будь-які спонукання Святого Духа. Обдумайте наведені далі запитання та запишіть у свій щоденник для навчання будь-які враження, які ви отримаєте, і те, як ви могли б діяти відповідно них.

  • Чи ви й ваша сім’я отримуєте й дотримуєтесь порад сучасних апостолів Спасителя?

  • Яким чином ви наблизилися до Ісуса Христа завдяки порадам і вченням апостолів Спасителя?

  • Як наявність певного плану, щоб краще знати Апостолів Спасителя і слідувати за ними, може благословити вас?

  • Чи отримали ви сьогодні відповіді на ваші запитання про апостолів Спасителя? Що ви дізналися? Які запитання у вас залишилися, і як ви можете знайти на них відповіді?

  • Думаючи про свою сім’ю, друзів та інших людей, з якими ви спілкуєтеся чи на яких ви можете вплинути, кому може бути корисно дізнатися про ваш сьогоднішній досвід і обговорити його? Як ви могли б поділитися цим досвідом з ними?

Дозвольте бажаючим студентам поділитися враженнями і свідченнями, які вони отримали, або розповісти про справи, які вони відчули натхнення виконати завдяки навчанню.

Коментарі та довідковий матеріал

Матвій 10:14 . Що означає “обтрушувати порох з ніг ваших”?

Старійшина Джеймс Е. Талмедж пояснив наказ Спасителя щодо струшування пороху з ніг так:

Зображення
Portrait of James E. Talmage.

Церемоніальне обтрушування людиною пороху зі своїх ніг як свідчення проти іншої людини розумілося євреями як символ припинення спілкування і відмови від будь-якої відповідальності за наслідки, які могли настати. Воно стало обрядом обвинувачення та свідчення за настановою Господа Своїм апостолам, як вказано в [ Матвій 10:14 ]. У нинішньому розподілі Господь подібним чином наказав Своїм уповноваженим слугам свідчити проти тих, хто свавільно і навмисно противиться істині, коли її представлено з владою.

(James E. Talmage, Jesus the Christ [1916], 345; також див. Учення і Завіти 24:15; 75:18–22; 84:92–96).

Це не є нинішньою практикою наших місіонерів, і не буде до тих пір, поки провідники Церкви не нададуть додаткові вказівки.

Чому у наш час на землі нам потрібні апостоли Ісуса Христа?

Де я можу дізнатися більше про сучасних апостолів Ісуса Христа і про те, як вони священнослужать, як Спаситель?

Наведені нижче матеріали (всі є на ChurchofJesusChrist.org) можуть допомогти вам дізнатися більше про сучасних апостолів Ісуса Христа.

Відновлення повноти євангелії Ісуса Христа: Проголошення світові, присвячене двохсотій річниці цієї події

Ніл Л. Андерсен, “Пророк Бога”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, сс. 24–27

Додаткові виступи з останньої генеральної конференції

Додаткові навчальні завдання

Альтернативна підготовка студентів

Попросіть студентів прийти підготовленими, щоб представити дуже коротку біографію та вибрані вчення одного з нинішніх членів Першого Президентства або Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Також запросіть їх прийти підготовленими розповісти як те, що вони більше дізналися про цього апостола, спрямовує їх до Ісуса Христа. Можна почати урок, дозволивши підготовленим студентам поділитися з класом тим, про що вони дізналися.

Допоможіть студентам підготуватися до генеральної конференції

Можна використати або адаптувати частини цього уроку, щоб допомогти студентам підготуватися до майбутньої генеральної конференції. Можливо, буде корисно зосередитися на знаннях студентів про пророків і апостолів останніх днів та про їхні вчення щодо Ісуса Христа (наприклад, створити вікторину на основі їхнього життя; попросити студентів створити вікторину для уроку; прочитати деякі їхні минулі виступи і знайти рядок або абзац, який свідчить про Ісуса Христа та Його місію тощо). Студентам також може бути корисно обговорити способи, як підготуватися до прослуховування генеральної конференції та надання їй пріоритету (наприклад, усунути те, що відволікає, змінити особистий розклад, подумати про запитання, на які хочеться отримати відповідь тощо).

Роздрукувати