Семінарія
Филип’янам 4


Филип’янам 4

Набуття радості й миру в Ісусі Христі

Зображення
Young woman pondering.

Що приносить вам мир і комфорт в часи стресу й випробувань? У своєму посланні до Филип’ян Павло часто говорив про радість і мир. Наприкінці цього послання Павло вчив, що Ісус Христос є джерелом миру й радості, і підкреслював, що святі можуть зробити, щоб відчути радість і “мир Божий” (Филип’янам 4:7). Під час вивчення постарайтеся визначити, як ви можете отримати більше радості й миру через Ісуса Христа у власному житті.

Письмові вправи. Пропонуючи студентам відповідати письмово на запитання, що спонукають до роздумів, ви тим самим допомагаєте їм поглибити й прояснити свої думки. Відповідаючи на запитання письмово, перш ніж ділитися своїми думками з класом, студенти матимуть час для формулювання своїх ідей і отримання підказок Святого Духа.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам запитати кількох друзів або членів сім’ї, як Ісус Христос приносить їм мир і радість у життя.

Можливі навчальні завдання

Наступне завдання призначене допомогти студентам усвідомити перешкоди, з якими вони стикаються на шляху до миру й щастя. Це також може допомогти їм оцінити, куди вони прямують у пошуку ще більшого миру й щастя. Можете показати це зображення або відтворити його для перегляду студентами.

Труднощі Павла

Розгляньте наведене далі зображення, що представляє апостола Павла й деякі з його труднощів і можливих турбот. Майте на увазі, що це на додаток до того, що Павло перебував під домашнім арештом під час написання свого листа до филип’янських святих. Подумайте про те, як ці труднощі могли стати перешкодою для відчуття Павлом миру й радості.

Зображення
New Testament Seminary Teacher Manaul - 2023

У своєму щоденнику для навчання намалюйте коло зі схематичною або графічною фігуркою, що представляє вас, як Павла. За межами кола перерахуйте деякі з власних турбот або проблем, які іноді можуть заважати вам відчувати мир і радість.

Подумайте, які з указаних далі запитань найкраще було б обговорити в класі, а на які студентам було б краще відповісти в своїх щоденниках для навчання.

  • Де люди шукають більше миру й радості в цьому житті? Де ви шукаєте мир і радість? Чи домоглися ви успіху в своїх зусиллях?

Послання радості та миру

Незважаючи на те, що Павло перебував під домашнім арештом і стикався з іншими труднощами, він часто говорив про радість і мир у своєму посланні до филип’ян. Говорячи филип’янам, що він знаходить велику радість в їхній доброті й турботі про нього (див. Филип’янам 4:1, 10, 14–16), Павло постійно нагадував їм про головне джерело своєї радості.

Прочитайте Филип’янам 4:4, 10, 13 і розгляньте можливість позначити, кому Павло приписував свою радість і силу.

  • Як ви думаєте, чому Павло регулярно говорив про Ісуса Христа як про джерело своєї сили, радості й миру?

Президент Рассел М. Нельсон навчав, чому Ісус Христос є джерелом миру й радості.

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Мої дорогі брати та сестри, радість, яку ми відчуваємо, не має майже нічого спільного з обставинами нашого життя й цілком залежить від того, на чому зосереджене наше життя.

Коли наше життя зосереджене на Божому плані спасіння … та на Ісусі Христі і Його євангелії, ми можемо відчувати радість незалежно від того, що відбувається—або не відбувається—у нашому житті. Радість приходить від Нього й завдяки Йому. Він є джерелом усієї радості. …

Саме так, як Спаситель пропонує мир, що “вищий від усякого розуму” [ Филип’янам 4:7 ], Він також пропонує сильну, глибоку й велику радість, яка не піддається людській логіці чи смертному розумінню. Наприклад, здається неможливим відчувати радість, коли ваша дитина страждає невиліковною хворобою, або коли ви втрачаєте роботу, чи коли ваше подружжя зраджує вас. Втім мова йде саме про ту радість, яку пропонує Спаситель. Його радість є постійною, вона приносить нам запевнення, що наші “страждання будуть лише на короткий час” [ Учення і Завіти 121:7 ] і що вони будуть освячені на нашу користь [див. 2 Нефій 2:2 ].

(Рассел М. Нельсон, “Радість і духовне виживання”, Ensign або Ліягона, лист. 2016, с. 82)

  • Що з вчення президента Нельсона було для вас найбільш значущим? Чому?

  • Як, на вашу думку, справжнє розуміння й застосування вчення президента Нельсона може вплинути на ваше життя?

  • Яким чином Ісус Христос приніс мир і радість у ваше життя?

Претендуючи на радість, запропоновану Ісусом Христом

Наступне завдання студенти можуть виконувати самостійно або студенти можуть спочатку виконувати його самостійно, а потім створювати список разом з класом.

І Президент Нельсон, і апостол Павло дали конкретні поради про те, що ми можемо зробити, щоб знайти мир і радість, які стали можливими завдяки Ісусу Христу.

Прочитайте Филип’янам 4:6–9, 11 і наведене далі твердження Президента Нельсона, шукаючи те, як ми можемо знайти мир і радість в Ісусі Христі. Можливо, ви захочете позначити у своїх Писаннях або записати в своєму щоденнику для навчання те, що ви знайдете. Зверніть увагу, що Джозеф Сміт посилався на Филип’янам 4:8 , як на “повчання Павла”, і зробив його частиною тринадцятого уложення віри.

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Що ж тоді ми можемо робити, щоб мати таку радість? Ми можемо почати з того, що будемо “дивитися на Ісуса, на Начальника й Виконавця віри” [ Євреям 12:2 ] “в кожній думці” [ Учення і Завіти 6:36 ]. Ми можемо дякувати Йому в наших молитвах і через виконання завітів, які уклали з Ним і нашим Небесним Батьком. У міру того, як наш Спаситель ставатиме все реальнішим для нас, і коли ми благатимемо, щоб відчути Його радість, наша радість зростатиме.

(Рассел М. Нельсон, “Радість і духовне виживання”, Ensign або Ліягона, лист. 2016, с. 82)

До або під час виконання студентами вказаного далі навчального завдання ви можете запропонувати їм послухати, заспівати або прочитати слова гімну, пов’язаного з темою миру. Ідеї для використання гімнів див. в рубриці “Мир” у тематичному покажчику збірника Гімни, доступному на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Вивчіть список або нотатки з вашого вивчення Филип’янам і слів президента Нельсона, подумавши, що для вас найважливіше й чому. Визначте принцип і запишіть його у свій щоденник разом із посиланням на Писання, з якого його взято. Ваша істина, виділена жирним шрифтом, може починатися так:

Я можу радіти й отримувати більше Божого миру, коли я…

Шукайте натхнення від Духа, щоб поглибити своє розуміння істини, яку ви знайшли завдяки додатковому навчанню. Деякі способи, якими ви могли б це зробити:

  • Пошук ключового слова з принципу, який ви знайшли в Путівнику по Писаннях , доступного на сайті ChurchofJesusChrist.org.

  • Пошук перехресних посилань на відповідні вірші з Писань. Це можуть бути доктринальні уривки для опанування або вірші, знайдені у виносках. Подумайте про написання цих посилань на Писання поруч із віршем, у якому ви визначили принцип.

  • Перегляньте Заради зміцнення молоді (буклет, 2011), зосереджуюсь на термінах “вдячність”, “чесність і цілісність” або інших нормах, пов’язаних з визначеним вами принципом.

Дайте студентам можливість поділитися вивченим. Ставте додаткові запитання, які можуть допомогти їм застосувати те, що вони вивчили, наприклад, такі:

  • Як застосування цього принципу може допомогти вам знайти щастя й мир? Що ми зробимо, щоб спиратися на допомогу й силу Спасителя?

  • Як може змінитися ваше життя в міру того, як ви відчуватимете зростаючу надію й “мир Божий”?

Коментарі та довідковий матеріал

Що я можу зробити, якщо знайти мир і надію важко?

Як я можу знайти мир в Ісусі Христі?

Старійшина Уліссес Соарес, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Elder Ulisses Soares, Quorum of the Twelve Apostles official portrait.

Щоб звертатися до Нього в кожній думці та йти за Ним усім нашим серцем, нам необхідно узгоджувати свої думки і бажання з Його. У Писаннях це узгодження називається “у Господі ст[ояти]” [ Филип’янам 4:1 ]. Це означає, що наше життя постійно перебуває в гармонії з євангелією Христа й ми щодня зосереджуємося на тому, що є хорошим. І лише тоді ми зможемо досягти “миру Божого, що вищий від усякого розуму”, який буде “берегти серця та думки [наші] в Христі Ісусі” [ Филип’янам 4:7 ].

(Уліссес Соарес, “Звертайтеся до Христа в кожній думці”, Ensign або Ліягона, лист. 2020, сс. 82–83)

Сестра Джин Б. Бінгем, генеральна президентка Товариства допомоги, навчала:

Зображення
Official Portrait of Sister Jean B. Bingham. Photographed in 2017.

Ісус Христос також є джерелом миру. Він запрошує нас “спертися на [Його] сильну руку”, [“Lean on My Ample Arm”, Hymns, no. 120] та обіцяє “мир … вищий від усякого розуму” [ Филип’янам 4:7 ], почуття, яке приходить, коли Його Дух “промовля[є] мир нашим душам” [ Алма 58:11 ] незалежно від випробувань, які оточують нас. Чи то особисті страждання, сімейні проблеми, чи громадські кризи—мир прийде, якщо ми довіряємо, що Єдинонароджений Син Бога має силу втішати наші поранені душі.

(Джин Б. Бінгем, “Щоб повна була ваша радість”, Ensign або Ліягона, лист. 2017, с. 86)

Які благословення прийдуть, коли я шукатиму мир в Ісусі Христі?

Президент Рассел М. Нельсон навчав:

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Отже, мої любі брати й сестри, я благословляю вас, щоб ви були сповнені миром Господа Ісуса Христа. Його мир вищий від усякого смертного розуму. Я благословляю вас сильнішим бажанням і спроможністю дотримуватися законів Бога. Я обіцяю: якщо ви це робитимете, ви отримаєте зливу благословень, зокрема більше сміливості, більше особистих одкровень, більше злагоди у ваших домівках та радість, навіть серед непевності.

(Рассел М. Нельсон, “Нова норма”, Ensign або Ліягона, лист. 2020, с. 119)

Додаткові навчальні завдання

Филип’янам 4:8 і Уложення віри 1:13

Можна дати студентам час помітити схожість між Филип’янам 4:8 і Уложення віри 1:13 . Потім студенти можуть скласти твердження “якщо/тоді”, засноване на цих вченнях і обіцянці Павла в Филип’янам 4:9 . Або студенти можуть виконати щось на зразок завдання в За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 із заголовком “Я можу “думати” про речі, які є правдивими, чесними та чистими”.

Створити плакат

Можете запропонувати студентам створити плакат, подібний до тих, які можна знайти в журналі Заради зміцнення молоді, заснований на одному з вчень Павла в Филип’янам 4 . Запропонуйте студентам розповісти про те, що вони створили й чому вони вибрали саме те, що вони зробили.

Роздрукувати