Семінарія
Филип’янам 3


Филип’янам 3

“Тож усе я вважаю за втрату, … щоб придбати Христа”

Зображення
1st illustration: A warm loving image of Christ, eyes looking out towards the reader. 2nd illustration: stars and the galaxy

Чим ви готові пожертвувати, щоб слідувати за Ісусом Христом і стати Його учнем? Апостол Павло відмовився від багатьох речей, коли вирішив слідувати за Спасителем, зокрема від свого впливового становища в єврейському суспільстві як фарисея (див. Филип’янам 3:5). Цей урок може допомогти вам зрозуміти важливість принесення жертв заради пізнання Ісуса Христа.

Дозволяючи мовчати. Корисні запитання можуть потребувати часу на відповідь. Давайте студентам час на обдумування запитань. Якщо студенти не відповідають на запитання відразу, уникайте спокуси перервати мовчання занадто швидкою відповіддю на запитання. Час, який студенти витрачають на обдумування запитань, може привести до натхнення й поглиблення свідчень.

Підготовка студентів: якщо можливо, запропонуйте студентам зібрати розповіді членів сім’ї або предків, які приносили жертви, щоб слідувати за Ісусом Христом. Попросіть їх прийти підготовленими, щоб поділитися цим досвідом з усім класом.

Можливі навчальні завдання

Що б ви дали?

Можна використати зазначену далі розповідь для початку занять або розповідей, якими студенти підготувалися поділитися.

Прочитайте або подивіться наведену далі розповідь президента Далліна Х. Оукса, з Першого Президентства, про молодого чоловіка, який розповів Президенту Гордону Б. Хінклі (1910–2008) про жертви, на які він був готовий піти, щоб стати членом Церкви.

Зображення
Official Portrait of President Dallin H. Oaks taken March 2018.

Багато років тому на одній із конференцій розповідалося про молодого чоловіка, який знайшов відновлену євангелію під час свого навчання у Сполучених Штатах. Коли цей чоловік збирався повернутися на свою батьківщину, Президент Гордон Б. Хінклі запитав його, що з ним станеться, коли він повернеться додому християнином. “Сім’я буде розчарованою в мені”,—відповів молодий чоловік. “Вони можуть відмовитися від мене й вважатимуть мене мертвим. Щодо мого майбутнього й кар’єри: усі двері можуть для мене зачинитися”.“Чи готові ви сплатити таку високу ціну за євангелію?” —запитав Президент Хінклі.

(Даллін Х. Оукс, “Жертва”, Ensign або Ліягона, трав. 2012, с. 21)

  • Як на вашу думку, відповів молодий чоловік? Чому?

Дайте студентам достатньо часу, щоб відповісти на наступне запитання. Подумайте про те, щоб запропонувати студентам спокійно обміркувати й записати свої відповіді, перш ніж ділитися ними з класом.

  • Що може мотивувати людину відмовитися від багатьох речей, щоб іти за Ісусом Христом?

Вивчаючи Филип’янам 3 , подумайте про те, чим ви пожертвували заради євангелії Ісуса Христа і як ви були благословенні за це. З іншого боку, жертвувати собою, щоб бути ближче до Спасителя, може бути для вас незвичною ідеєю. Якими б не були ваші обставини, Спаситель прагне допомогти вам досягати прогресу. Протягом усього уроку звертайте увагу на думки й почуття від Святого Духа, які можуть допомогти вам зрозуміти ту роль, яку жертва повинна грати у вашому житті.

Євангелія Ісуса Христа варта будь-якої жертви

Згадайте, що передувало наверненню Павла до Ісуса Христа дорогою в Дамаск (див. Дії 9), він був фарисеєм, людиною високого релігійного й соціального становища серед юдеїв (див. Филип’янам 3:5). Через те, що він вирішив слідувати за Ісусом Христом і присвятити своє життя проповідуванню євангелії, Павло пережив жорстокі переслідування, скорботи, фізичний біль і емоційний стрес (див. 2 Коринтянам 11:23–28). Ми читали в Филип’янам 3:7–17 про те, як Павло ставився до відмови від свого колишнього життя, щоб слідувати за Ісусом Христом, і про благословення, які прийшли в результаті.

Студентам може знадобитися допомога в розумінні деяких слів у блоці Писань. Розгляньте написання вказаних далі визначень на дошці або будьте готові допомогти студентам під час навчання.

Прочитайте Филип’янам 3:7–14 й знайдіть те, від чого Павло був готовий відмовитися, щоб пізнати Ісуса Христа й слідувати за Ним. Зверніть увагу, що слово уподоблюючись у вірші 10 означає відповідність чомусь; слово “прагну” у вірші 12 означає просуватись уперед, а слово досягну у вірші 12 означає здобуду.

Для виконання цього завдання студентів можна розділити на пари або невеликі групи. Будьте уважні до студентів, яким може знадобитися додаткова допомога в переписуванні уривків своїми словами.

Виберіть два уривки або фрази з Филип’янам 3:7–14 і перепишіть послання Павла своїми словами. Наприклад, один із способів переформулювати послання Филип’янам 3:7 звучить так: “Речі, які були важливі для мене раніше, зараз нічого не значать для мене через Ісуса Христа”. Після завершення запису дайте відповіді на такі запитання.

  • Які благословення отримав Павло за те, що жертвував чимось заради Господа?

  • Які ще благословення він прагнув отримати через свої жертви?

  • Про які принципи ми можемо дізнатися з прикладу жертовності Павла?

Один із принципів, який ми можемо дізнатися з прикладу Павла, полягає в тому, що, якщо ми відмовимося від усього, що може вимагатися від нас, щоб слідувати за Ісусом Христом і просуватися вперед із вірою, ми зможемо пізнати Його й отримати вічне життя. Ви можете записати цей принцип у свої примірники Писань або щоденник для навчання.

Знайдіть хвилинку, щоб обміркувати, як цей принцип може стосуватися вас.

  • Які думки, запитання чи відчуття у вас виникають?

Запропонуйте бажаючим студентам відповісти на попереднє запитання. Якщо на початку уроку у студентів не було можливості поділитися розповідями про членів сім’ї або предків, які жертвували заради євангелії, ви можете запропонувати їм зробити це зараз.

Якщо студентам буде корисно дізнатися про додаткові приклади жертвування, ви можете використати ідеї з розділу уроку “Додаткові навчальні завдання” в “Приклади з Книги Мормона”. Ви також можете поділитися власним досвідом і свідченням.

Особиста жертва

Згадайте питання, поставлене Президентом Хінклі на початку уроку щодо готовності молодої людини пожертвувати багатьма речами заради євангелії. Прочитайте решту розповіді, якою поділився президент Даллін Х. Оукс.

Зображення
Official Portrait of President Dallin H. Oaks taken March 2018.

Зі сльозами на очах цей чоловік відповів: “Це істина, чи не так?” Отримавши підтвердження, він продовжив: “Тоді що ще має значення?” Таким є дух жертвування багатьох наших нових членів Церкви.

(Даллін Х. Оукс, “Жертва”, Ensign або Ліягона, трав. 2012, с. 21)

  • Що вражає вас у цьому молодому чоловікові?

  • Як життя, служіння й Спокута Спасителя є найкращим прикладом жертвування?

  • Які думки або почуття виникають у вас, коли ви роздумуєте про те, чим Ісус Христос був готовий пожертвувати заради вас?

Перш ніж студенти виконають вказане далі завдання, може бути корисно запропонувати їм подумати про можливі жертви, на які їх можуть попросити піти найближчим часом, і поділитися прикладами один з одним. Студенти також можуть перерахувати на дошці різні жертви, які молодь приносить, щоб слідувати за Ісусом Христом.

Подумайте про наступні п’ять років свого життя й напишіть листа собі в майбутньому. Укажіть у листі такі подробиці:

  1. Чим вам, можливо, доведеться пожертвувати в найближчі п’ять років, щоб краще пізнати Господа й підготуватися до вічного життя.

  2. Перешкоди, з якими ви можете зіштовхнутися, коли жертвуватимете чимось і втілюватимете в життя слова: “женусь … за нагородою” ( Филип’янам 3:14).

  3. Що ви дізналися про важливість жертвування й благословення, які можуть прийти в результаті.

  4. Як жертва може допомогти вам стати більше схожими на Спасителя?

Коментарі та довідковий матеріал

Филип’янам 3:14 . Що мав на увазі Павло, коли сказав:“я женусь до мети”?

Старійшина Едвард Дубе, сімдесятник, навчав такому:

Зображення
Official Portrait of Elder Edward Dube. Photographed March 2017.

Гнатися до мети означає з вірою продовжувати йти “тісною і вузькою путтю, яка веде до вічного життя” [ 2 Нефій 31:18 ] з нашим Спасителем і нашим Батьком на Небесах. Павло дивився на свої страждання, як на ті, що “нічого не варті супроти тієї слави, що має з’явитися в нас” [ Римлянам 8:18 ; див. також 2 Коринтянам 1:3–7 ]. Лист Павла филип’янам, написаний ним у в’язниці,—це лист надзвичайної радості та втішення до всіх нас, особливо в цей важкий час невизначеності. …

Доречно зауважити, що Павло, спонукаючи нас просуватися вперед, закликає нас залишити те, що позаду,—наші минулі страхи, наші минулі цілі, наші минулі помилки й наш минулий сум.

(Едвард Дубе, “Просуватися до мети”, Ліягона, трав. 2021, сс. 90, 91)

Як дізнатися, на які жертви мені потрібно піти, щоб наблизитися до Ісуса Христа?

Старійшина Ларрі Р. Лоуренс, сімдесятник, навчав, що ідеальний час для благоговійного роздуму про те, які жертви ми можемо принести для Господа,—це час здійснення обряду причастя.

Зображення
Official Portrait of Elder Larry R. Lawrence. Photographed March 2017.

У цій атмосфері благоговіння, коли наші думки спрямовані до небес, Господь може лагідно сказати нам, над чим наступним нам слід працювати. Подібно до вас, я протягом років отримав багато послань від Духа, у яких мені було показано, як я можу вдосконалюватись. …

Можливо Дух скаже вам, що вам слід когось простити. Або ви можете отримати послання бути більш вибірковим щодо фільмів, які дивитеся, або музики, яку слухаєте. Ви можете відчути спонукання бути чеснішими у своїх ділових справах або щедрішими, коли сплачуєте пожертвування від посту. Можливостей безліч.

(Ларрі Р. Лоуренс, “Чого ще бракує мені?”, Ensign або Ліягона, лист. 2015, сс. 34–35)

На які жертви йдуть члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, щоб слідувати за Спасителем?

Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, перерахував багато жертв, які приносять члени відновленої Церкви Господа. Ви можете прочитати його виступ “Жертва”, Ensign або Ліягона, трав. 2012, сс. 19–22, або подивитися відео “Жертва” (16:30), доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Додаткові навчальні завдання

Филип’янам 2:6–11

Після того як студенти дадуть відповіді на питання про те, як життя, служіння й Спокута Спасителя є найкращим прикладом жертвування, розгляньте можливість вивчення Филип’янам 2:6–11 і запропонуйте студентам пошукати, від чого відмовився Спаситель і чим Небесний Батько благословив Його в результаті.

Приклади з Книги Мормона

Прикладом з Книги Мормона, що ілюструє принцип жертовності, є сім’я Легія, яка вирушає до обіцяної землі. Згадайте, що Ламан і Лемуїл ремствували й не вірили у настанову Господа залишити успадковану ними землю (див. 1 Нефій 2:11–13). Нефій, можливо, також ставив під сумнів веління покинути Єрусалим, але продовжував приносити жертви, “вола[ючи] до Господа” (див. 1 Нефій 2:16).

Прочитайте 1 Нефій 2:16–20 і перелічте або відмітьте благословення, які Нефій отримав завдяки своєму послуху й жертвуванню.

Студентам також може бути корисно дізнатися про батька царя Ламонія і його готовність пожертвувати всіма своїми гріхами, щоб пізнати Господа (див. Алма 22:15–23).

Запропонуйте студентам подумати про інші сучасні приклади жертвування, свідками яких вони були. 

Роздрукувати