Семінарія
Филип’янам і Колосянам


Филип’янам і Колосянам

Знаходити силу в Ісусі Христі

Зображення
Під час спільного заходу молоді жінки нашого приходу працювали разом, щоб дістатися вершини гори, що виходить на долину штату Юта.

З якими проблемами або випробуваннями ви або ваші близькі стикаєтеся? Що саме робить їх складними? Чи замислювалися ви коли-небудь над тим, чи можете отримати потрібну вам допомогу, щоб подолати ваші випробування? Павло стикнувся з багатьма важкими випробуваннями у своєму житті, включаючи роки ув’язнення під домашнім арештом у Римі. Під час свого ув’язнення в Римі Павло писав послання филип’янам і колосянам та навчав їх слідувати за Ісусом Христом, щоб отримувати сили. Цей урок може допомогти вам усвідомити, що через Ісуса Христа ви можете знайти в собі сили протистояти своїм труднощам.

Допомагати студентам навчати. Надавши студентам можливість навчати одне одного, ви можете допомогти їм краще розуміти і застосовувати вивчені істини.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам вивчити напам’ять Филип’янам 4:13.

Можливі навчальні завдання

Труднощі і проблеми, з якими стикається молодь

Попросіть студентів написати на дошці їхні відповіді на перше запитання, наведене нижче, для цілей уроку.

  • З якими поширеними проблемами або викликами стикається молодь у вашій місцевості?

  • Які з цих проблем або випробувань, на вашу думку, молодь не може подолати самостійно? Чому?

У своєму щоденнику для навчання визначте ваші власні труднощі та проблеми, і поясніть, чому вони є важкими. Додайте думки про те, чому вам потрібна допомога в їх подоланні.

На цьому уроці ви матимете можливість підготуватися і провести короткий урок, використовуючи послання Павла филип’янам і колосянам. Вивчаючи ці послання, зверніть увагу на те, як слова Павла можуть допомогти вам та іншим покладатися на Ісуса Христа в часи випробувань.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос або підсумувати наступний абзац, щоб допомогти класу зрозуміти контекст послань Филип’янам і Колосянам.

Апостол Павло стикався з багатьма проблемами і труднощами. “Послання Филип’янам і Колосянам, скоріш за все, були написані, під час ув’язнення Павла в Римі, але дивовижно, що саме в цей важкий час Павло писав про “мир Божий, що вищий від усякого розуму” (Филип’янам 4:7). Ці два послідовні послання є позитивними й оптимістичними, і в них містяться найясніші й найсерйозніші вчення Павла про Ісуса Христа. Павло навчав, що якщо ми живемо з вірою і вдячністю, Господь може сприяти справі євангелії через нас — якими б не були наші обставини — і що, будуючи на фундаменті Ісуса Христа, ми зможемо уникнути того, щоб бути зведеними на манівці мирських філософій і традицій” (New Testament Student Manual [2014], 433; див. також Путівник по Писаннях, “Филипʼяни, Послання до них” і “Колосяни, Послання до них”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org).

Якщо студенти отримали завдання вивчити напам’ять Филип’янам 4:13 готуючись до цього уроку, попросіть одного або кількох студентів продекламувати цей вірш.

Прочитайте Филип’янам 4:13, щоб дізнатися про важливу роль Ісуса Христа в житті Павла.

  • Чому, на вашу думку, це варто знати?

Ісус Христос може допомогти нам з труднощами

Подумайте про проблеми і труднощі, з якими стикається молодь у вашій місцевості, а також про ваші власні труднощі. Щоб підготувати п’ятихвилинний урок, виконайте наведені нижче кроки А, Б і В. Зосереджуйтеся на тому, чого ви можете навчити про Ісуса Христа, що допомогло б вам та іншим людям долати випробування.

Покажіть наведений далі план уроку та настанови, щоб допомогти студентам підготувати свої уроки. Коли студенти працюватимуть, ходіть класом і, при потребі, допомагайте їм. Дайте їм достатньо часу, щоб підготувати свої уроки.

Для підготовки уроків студенти можуть працювати самостійно або в парах. Кожен студент у парі може самостійно опрацювати половину уривків, а потім обговорити ці уривки зі своїм напарником. Після цього напарництво може підготуватися і провести урок разом.

А. Перегляньте наступні уривки і знайдіть істини, які, на вашу думку, будуть корисними для вас та інших:

Филип’янам 2:5–8; 3:20–21; 4:6–7

Колосянам 1:12–18; 3:1–2, 12–17, 23–24

Б. Виберіть вірш або групу віршів і визначте істину, якої ви можете навчати про євангелію Спасителя. Наприклад, одна істина з Колосянам 1:12–14 полягає в тому, що Небесний Батько послав Свого Сина, щоб ми могли бути визволені з темряви і отримати прощення гріхів.

В. Включіть у свій план один чи декілька наступних пунктів:

  • Поділіться своїм досвідом або досвідом когось іншого, що ілюструє цю істину. Попросіть тих, кого ви навчаєте, також поділитися досвідом. Ви також можете поділитися прикладами чи історіями з Писань або з виступів на генеральній конференції. Наприклад, досвід, який стосується виділеної вище істини, може зосереджуватися на тому, як Спаситель когось пробачив, або визволив з темряви.

  • Знайдіть корисні перехресні посилання. Наприклад, для виділеної вище істини ви можете поділитися Мосія 16:9 або 2 Петра 2:9. Запропонуйте тим, кого навчаєте, знайти додаткові перехресні посилання, використовуючи Путівник по Писаннях.

  • Знайдіть слушне твердження провідника Церкви. Наприклад, виділена істина добре проілюстрована наступним висловлюванням сестри Рейни І. Абурто, з генерального президентства Товариства допомоги:

Зображення
Офіційний портрет сестри Рейни Абурто. Фотографію було зроблено у 2017 році.

Якщо ви постійно огорнуті “імл[ою] темряви” [1 Нефій 8:23], зверніться до Небесного Батька. Ніщо з того, що ви переживаєте, не може змінити вічну істину про те, що ви — Його дитина і що Він любить вас. Памʼятайте, що Христос — ваш Спаситель і Викупитель, і Бог є вашим Батьком. Вони розуміють. Уявляйте Їх поруч себе, Вони чують вас і пропонують підтримку. “[Вони] заспоко[я]ть вас у ваших стражданнях” [Кн. Якова 3:1]. Робіть усе для вас можливе і довіртеся Господній спокутній благодаті.

(Рейна І. Абурто, “Милість Твоя спасе і захистить, Господи, будь зі мною кожну мить!”, Ensign або Ліягона, лист. 2019, с. 58)

Попросіть бажаючих студентів провести урок. Або розділіть студентів на групи та попросіть їх навчати одне одного.

Заохочуйте студентів бути щирими і докладати найкращих зусиль, коли вони навчатимуть і навчатимуться. Коли вони уважно слухатимуть уроки своїх однокласників, запропонуйте їм шукати допомоги у своїх власних випробуваннях.

Коли ми навчаємо і навчаємося з Духом, ми стаємо сильнішими (див. Учення і Завіти 50:22–23). У своєму щоденнику для навчання запишіть те, що ви дізналися і відчули, що може допомогти вам отримати силу від Ісуса Христа, стикаючись з вашими випробуваннями. Прагніть допомоги Небесного Батька через Святого Духа, щоб визначити, що Він хоче, аби ви зробили, щоб отримати силу Спасителя. Дійте за спонуканнями, які отримуєте.

Заохочуйте студентів навчати свою сім’ю підготовлених уроків. Можливо, буде корисним надіслати повідомлення батькам, щоб їм було відомо про цей урок і вони заохотили студентів провести ці уроки вдома.

Коментарі та довідковий матеріал

Филип’янам 2:12–13. Чи навчав Павло, що ми повинні заслужити власне спасіння?

Хоча дії, які демонструють віру в Ісуса Христа, є невід’ємними, важливо усвідомлювати, що в нас немає можливості “заробити” спасіння (див. 2 Нефій 2:8; Мосія 2:24; Алма 22:14). У Филип’янам 2:13 пояснюється, що Бог працює в нас, щоб допомогти нам робити те, що ми не можемо зробити самі (див. Путівник по Писаннях, “Благодать”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org;). Цю допомогу і силу часто називають Спасителевою благодаттю, і вона є силою, завдяки якій Він спасає нас (див. Ефесянам 2:8).

Подивіться виступ старійшини Дейла Г. Ренлунда, з Кворуму дванадцятьох, у відео “Багаті на благословення” з часового коду 0:00 до 5:39, щоб більше дізнатися про цю тему.

Филип’янам 4:13. Що означає, що “я все можу в … Ісусі Христі”?

Сестра Мішель Д. Крейг, з генерального президентства Товариства молодих жінок, пояснювала:

Зображення
Офіційний портрет Мішель Д. Крейг.

Звичайно ж, усі ми не зможемо завжди відповідати нашому божественному потенціалу, і є певна істина в усвідомленні того, що самі по собі ми недостатньо хороші. Але радісна новина євангелії полягає в тому, що з благодаттю Бога ми є достатньо хорошими. З допомогою Христа ми можемо зробити все [Филип’янам 4:13]. Писання обіцяють нам, що ми зможемо “для своєчасної допомоги знайти благодать” [Євреям 4:16].

(Мішель Д. Крейг, “Божественне невдоволення”, Ensign або Ліягона, лист. 2018, с. 54)

Президент Даллін Х. Оукс навчав:

Зображення
Офіційний портрет президента Далліна Х. Оукса, зроблений у березні 2018 року.

Розповідаючи про свої земні випробування, апостол Павло писав: “Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє, — в Ісусі Христі” (Филип’янам 4:13).

Тож ми бачимо, що завдяки Спокуті Спаситель має владу допомагати кожній смертній людині подолати біль і страждання. Іноді Його сила зцілює недугу, але Писання і наш досвід навчає, що іноді Він допомагає, надаючи нам силу чи терпіння зносити наші недуги.

(Даллін Х. Оукс, “Зміцнені Спокутою Ісуса Христа”, Ensign або Ліягона, лист. 2015, с. 62)

Додаткові навчальні завдання

Филип’янам 2:12–13. Діяння, благодать і спасіння

Филип’янам 2:12–13 може бути складним уривком. Попросіть студентів уважно опрацювати його та визначити, чого навчає Павло. Ви можете запропонувати їм опрацювати інформацію в розділі “Коментарі та довідковий матеріал” до Филип’янам 2:12–13 і пояснення цього уривка в посібнику За Мною йдіть — для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023. Попросіть їх пояснити знайдене ними, що допомогло їм краще зрозуміти важливе вчення про діяння, благодать і спасіння. Попросіть їх поділитися тим, як це знання зміцнює їхню віру в Ісуса Христа і любов до Нього.

Колосянам 1:9–18. Ролі Ісуса Христа

Попросіть студентів знайти в цих віршах імена, титули і ролі Ісуса Христа. Студентів можна запросити навести приклади з Писань, їхнього власного життя або життя знайомих їм людей, в яких Спаситель уособлював ці імена, ролі або титули. Запропонуйте студентам розповісти про роль, яка має для них найбільше значення, і як вона впливає на їхні почуття до Ісуса Христа.

Колосянам 2:6. Ходити в Христі

Попросіть студентів відповісти, що, на їхню думку, означає “в [Христі] ход[ити]” (Колосянам 2:6). Попросіть їх опрацювати наступні уривки і знайти, що означає ходити в Христі: Колосянам 1:9–18; Колосянам 2:6; Колосянам 3:1–11. Вони також можуть опрацювати це висловлювання президента Генрі Б. Айрінга:

Зображення
Офіційний портрет Генрі Б. Айрінга.

А що значить — іти з Господом? Це значить робити те, що Він робить, служити так, як Він служить. Він пожертвував Своїм власним комфортом, щоб благословити нужденних, отже, це те, що ми намагаємося робити. Здається, Він звертав особливу увагу на людей, яких не помічало і навіть уникало суспільство, отже нам слід намагатися робити це також. Він сміливо свідчив, але з любов’ю, про істинне вчення, яке отримав від Свого Батька, навіть якщо це не було популярно, отже і нам слід так робити. Він сказав усім: “Прийдіть до Мене” (Матвій 11:28), і ми кажемо всім: “Прийдіть до Нього”.

(Генрі Б. Айрінг, “Іди зі Мною”, Ensign або Ліягона, трав. 2017, с. 84)

Запропонуйте студентам поділитися знайденим і прагнути допомоги Небесного Батька, щоб скласти план того, як вони можуть більш повноцінно ходити у Христі.

Роздрукувати