Семінарія
Об’явлення 21–22


Об’явлення 21–22

“Переможець наслідить усе”

Зображення
A person standing on a mountain top

Чи можете ви уявити, як це—жити з Богом у целестіальному царстві? У заключних сценах свого великого одкровення Іван побачив “небо нове й нову землю” і святе місто, що сходить з неба (див. Об’явлення 21:1–2). Він засвідчив, що Бог “житиме з ними! Вони будуть народом Його” (Об’явлення 21:3). Цей урок призначений допомогти вам зрозуміти, що можливість жити з Небесним Батьком та Ісусом Христом у целестіальному царстві варта всіх ваших зусиль.

Допомагати студентам усвідомити силу, милість і вплив Господа. Допоможіть студентам побачити Господню руку в благословенні людей, про яких сказано у Писаннях. Коли вони побачать це, то зможуть краще відчути любов, силу й милість Господа у своїх особистих обставинах.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам поміркувати над тим, яким може бути целестіальне царство й чому вони хотіли б його успадкувати.

Можливі навчальні завдання

Остаточний результат

Зображення
The next would be the team celebrating the goal.

Уявіть, що ви є членом спортивної команди й заздалегідь знаєте, що ваша команда виграє чемпіонський титул у кінці сезону. Однак ви не знаєте, як довго триватиме сезон, і тренер очікує, що всі гравці докладуть усіх зусиль, щоб залишитися в команді.

  • Як це знання може вплинути на вашу підготовку до кожної гри й виступу в ній? Чому?

  • Як би ви відреагували, якби ваша команда програла кілька матчів поспіль? Як ви могли б підбадьорити своїх товаришів по команді після цих поразок?

Тепер приділіть деякий час роздумам про останні дні й Друге пришестя.

Дайте студентам час поміркувати над наступними запитаннями. Прислухайтеся до спонукань Духа, щоб визначити, чи буде корисно обговорити ці питання вголос.

  • Наскільки ви впевнені в тому, що праведність врешті-решт переможе зло? Що може допомогти вам збільшити вашу впевненість у собі?

  • Чи відчуваєте ви, що слідування за Спасителем варте ваших найбільших зусиль? Чому так або чому ні?

Остаточний результат битви між добром і злом був відкритий Богом через Його пророків: сторона Господа здобуде перемогу. Протягом Тисячоліття Сатана буде зв’язаний, і Ісус Христос буде мирно правити на Землі тисячу років (див. Об’явлення 20:1–4). Після цієї тисячі років Сатана буде “укинений в озеро огняне та сірчане” назавжди і відбудеться Останній суд (див. Об’явлення 20:7–15). Після Останнього суду праведні й вірні успадкують вічне життя в целестіальному царстві.

Вивчаючи Об’явлення 21–22, прагніть допомоги від Небесного Батька, щоб посилити своє бажання докласти всіх зусиль у здобутті вічного життя та целестіальної слави.

Початок і кінець

Однією з важливих подій, яку Іван побачив у своєму видінні, була перемога Ісуса Христа над Сатаною в кінці світу. В Об’явленні 21–22 Іван описав долю тих, хто бився пліч-о-пліч зі Спасителем, щоб перемогти злочестивість.

Прочитайте Об’явлення 21:1–7 , шукаючи благословення, які Бог дасть віруючим. Ви можете позначити ті, які є важливими для вас.

Якщо ви хочете дізнатись більше про Новий Єрусалим, згаданий у вірші 2 , можете пошукати інформацію про нього у Путівнику по Писаннях .

Зверніть увагу, що у вірші 2 чоловік є символом Спасителя, а наречена—символом Церкви, тобо тих, хто вірно слідує за Ним.

У вірші 7 син або дочка Христа—це той, хто дотримувався своїх завітів з Ним.

Можна розмістити на дошці наведені далі запитання. Запропонуйте кільком бажаючим студентам поділитися своїми думками з класом.

  • Які благословення з тих, які Бог дасть віруючим, найзначущіші для вас? Чому?

  • Що з цих віршів ви дізналися про Небесного Батька та Ісуса Христа? Чому для вас було б важливо зрозуміти ці речі про Них?

Коли студенти будуть відповідати, ви можете ставити запитання, подібні до таких: Яким чином Спаситель “нове все творить”? ( Об’явлення 21:5). Як Він одночасно “Початок і Кінець”? ( Об’явлення 21:6). Що це означає, що через Ісуса Христа ми можемо перемогти і “наслідить усе”? ( Об’явлення 21:7).

Успадкування целестіального царства

Запропонуйте студентам поділитися істинами про целестіальне царство, які вони знайшли в Об’явлення 21:1–7 . Студенти можуть назвати кілька принципів. Істини, якими діляться студенти, можна написати на дошці. Не вагайтеся, щоб витратити час на обговорення однієї або кількох з цих істин.

Деякі з багатьох істин, викладених у цих віршах, містять таке: У целестіальному царстві Бог буде жити зі Своїм народом і втішати його, і вони більше не зазнають смерті, не будуть відчувати смуток або біль; і ті, хто з вірою подолає випробування земного життя, успадкують вічні благословення в целестіальному царстві.

Можна показати вказані далі джерела й запитання або надати їх як роздатковий матеріал. Коли студенти вивчають джерела та відповідають на запитання, зверніть увагу на тих, кому може знадобитися додаткова допомога або скерування.

Уявіть, що хтось із ваших друзів не вважає, що прагнення до целестіального царства варте всього, що для цього вимагається.

Підготуйте коротку відповідь, якою ви могли б поділитися зі своїм другом, яка могла б допомогти йому зрозуміти, що целестіальне царство варте будь-яких зусиль, необхідних для того, щоб жити за євангелією. Можливо, ви захочете скористатися деякими з указаних нижче джерел і дати відповіді на запитання, які допоможуть вам підготувати свою відповідь:

Старійшина Л. Том Перрі (1922–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Final official portrait of Elder L. Tom Perry of the Quorum of the Twelve Apostles, 2004. Passed away 30 May 2015.

Я вірю, що якщо ми зможемо створити у нашій уяві чітке й справжнє зображення вічного життя—наша поведінка зміниться. Нас не потрібно буде спонукати робити все, аби витерпіти до кінця, наприклад, [служити], відвідувати наші збори, ходити в храм, жити чистим життям, молитися або читати Писання. Ми будемо самі прагнути робити все це і навіть більше, оскільки розумітимемо, що ці кроки підготують нас до подорожі туди, куди ми прагнемо дістатися.

(Л. Том Перрі, “Євангелія Ісуса Христа”, Ensign або Ліягона, трав. 2008, с. 44)

Об’явлення 7:13–17

Об’явлення 21:22–27

Мосія 2:41

Учення і Завіти 76:51–52, 59–60, 69–70

Учення і Завіти 130:2

Деякі з наведених далі запитань можуть допомогти вам у роздумах, коли ви обміркуєте свою відповідь:

  • Що вас приємно хвилює, коли ви думаєте про життя в целестіальному царстві?

  • Що ви дізналися про Спасителя, що спонукає вас іти за Ним і прагнути перебувати в целестіальному царстві?

  • Який досвід спілкування з Небесним Батьком та Ісусом Христом ви мали, що збільшив ваше бажання знову жити з Ними?

  • Як Їхня любов до вас допомогла вам відчути, що целестіальне царство досяжне?

Зображення
New Testament Seminary Teacher Manaul - 2023

У чотирьох-п’яти реченнях напишіть, що б ви сказали своєму другові.

Попросіть студентів поділитися з невеликою групою або з класом тим, що вони написали. Можливо, корисно буде поставити додаткові запитання, як-от: “Чому це благословення важливе для вас?” “Як ви думаєте, чому це може спонукати вашого друга прагнути до целестіального царства?” і “Що ви почули від однокласника, що мало для вас значення?”

Поміркуйте кілька хвилин про любов Небесного Батька та Ісуса Христа і Їхнє бажання, щоб ви отримали вічне життя. Подумайте про те, як ви могли б висловити свою вдячність за Їхню милість і благодать.

Якщо вистачить часу, запропонуйте студентам поділитися своїми думками. Можете поділитися особистим свідченням про істини, яких ви навчали на цьому уроці.

Коментарі та довідковий матеріал

Чи дійсно Небесний Батько зробив для мене можливим перебування в целестіальному царстві?

Коротка й правдива відповідь—абсолютно так! Але, якщо ви хочете дізнатися більше, можна прочитати статтю “Ви можете цього досягти!” Еріка Б. Мердока, що надрукована у липневому номері журналу Заради зміцнення молоді за 2021 рік (сторінки 24–26).

Як я можу дізнатися більше про те, що таке целестіальне царство?

Ви можете прочитати статтю “Яким є целестіальне царство?” у липневому номері журналу Заради зміцнення молоді за 2021 рік (сторінка 31).

Об’явлення 21:6 . Що це означає, коли Ісус називає себе “Альфа й Омега”?

Альфа—це перша буква грецької абетки. Альфа означає “перший” або “початок”. Омега означає “останній в будь-якій серії чогось” або “кінець”. Коли ви з’єднуєте два слова Альфа й Омега разом, вони означають“від початку до кінця” або “від першого до останнього”. Коли Ісуса називають Альфою й Омегою, це означає, що Він був від початку та буде в кінці всього; Він вічний.

(Dorothy Leon, “By These Names”, Liahona, Apr. 1996)

Ми можемо вважати Ісуса Христа Альфою й Омегою, тому що Він є членом Божества та створив світ (див. Мосія 3:8 ; Мойсей 1:33 ; 2:1). Він також погодився бути нашим Спасителем у доземному світі (див. Мойсей 4:2). Через Ісуса Христа ми воскреснемо (див. 1 Коринтянам 15:20–22 ; Алма 11:42–44), і Він буде нашим Суддею і нашим Захисником перед Батьком (див. Римлянам 14:10–12 ; Алма 33:22 ; 3 Нефій 27:14–16 ; Учення і Завіти 45:3–5).

Чи означає сказане в Об’явлення 22:18–19 , що не може бути ніяких додаткових Писань, крім Біблії?

Деякі люди цитували Об’явлення 22:18–19 як підставу заперечувати Книгу Мормона та інші Писання останніх днів. Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив у своєму посланні, чому це міркування є неправильним “Мої слова … ніколи не припиняються” (Ensign або Ліягона, трав. 2008, сс. 91–94).

Додаткові навчальні завдання

На що буде схоже місто Бога?

Ви можете попросити студентів прочитати Об’явлення 21:10–11, 23–27 . Після прочитання описів міста й людей, які будуть там, обговоріть такі питання: “Що найбільше запам’яталося вам у цих віршах?” або “Як ви думаєте, на що буде схоже життя в цьому місті?”

“Прийди, Господи Ісусе!” ( Об’явлення 22:20)

Ви можете запропонувати студентам прочитати Об’явлення 22:12–14 і подумати, як ці слова можуть стосуватися їх.

У відповідь на останнє проголошення Спасителя: “Так, незабаром прийду!” Іван відповів таким запрошенням: “Прийди, Господи Ісусе” ( Об’явлення 22:20). Іван благав Господа скоріше повернутися на землю. Запропонуйте студентам подумати, чому вони можуть хотіти, щоб Спаситель “прийшов швидко”.

Роздрукувати