Семінарії та інститути
Навчайте доктрини


“Навчайте доктрини”, Навчати, як навчав Спаситель. Для всіх, хто навчає вдома та в Церкві (2022)

“Навчайте доктрини”, Навчати, як навчав Спаситель

Зображення
Ісус Христос навчає у храмі в 12-річному віці

Христос у храмі, художник Генріх Гофман

Навчайте доктрини

Хоча Ісус упродовж всього Свого життя зростав мудрістю і знанням, Він не мав формальної освіти, такої, як мали інші релігійні провідники у Його час. Втім, коли Він навчав, люди дивувались, кажучи: “Як Він знає Писання, не вчившись?” Чому Його вчення були такими могутніми? “Наука Моя—не Моя,—пояснив Спаситель,—а Того, Хто послав Мене” (Іван 7:15–16). Доктрина—це вічна істина, що міститься в Писаннях і словах пророків останніх днів та вказує нам, як стати подібними до нашого Небесного Батька і повернутися до Нього. Незалежно від того, наскільки досвідчені ви як вчитель, ви, подібно до Спасителя, можете навчати з владою, навчаючи Батькової доктрини. Ви і ті, кого ви навчаєте, будете дивуватися благословенням, які посилає Бог, якщо ваше навчання і вивчення ґрунтується на Його слові.

Щоб навчати доктрини

  • Особисто вивчайте доктрину Ісуса Христа.

  • Навчайте з Писань і слів пророків останніх днів.

  • Допомагайте учням шукати, розпізнавати і розуміти істини, що містяться в Писаннях.

  • Зосереджуйтесь на істинах, які ведуть до навернення і зміцнюють віру в Ісуса Христа.

  • Допоможіть учням дізнатися, чому доктрина Ісуса Христа стосується їх особисто.

Спаситель вивчав доктрину

Здається очевидним, що Спаситель у юні роки навчався з Писань, зростаючи “мудрістю … та благодаттю, у Бога” (Лука 2:52). Його глибоке розуміння Батькової доктрини стало явним, коли Його батьки знайшли Його у храмі. Там, ще юнаком, Він навчав юдейських вчителів і відповідав на їхні запитання (див. Переклад Джозефа Сміта, Лука 2:46). Згодом, коли Сатана надзвичайно спокушав Ісуса в пустині, Його знання доктрини, наведеної в Писаннях, допомогло Йому опиратися спокусі (див. Лука 4:3–12).

Ви також можете прагнути вивчати істинну доктрину більш глибоко, перед тим, як будете навчати їй. Готуючись до навчання інших і вивчення з іншими, шукайте старанно, що Господь сказав про істини, яких ви навчаєте. Досліджуйте Писання та слова сучасних пророків, щоб знайти пояснення і поради. Якщо ви живете за істинами, які вивчаєте, і застосовуєте їх, це прикликатиме Дух навчати вас доктрини ще глибше і підтверджувати істинність доктрини у серцях тих, кого ви навчаєте.

Запитання для обмірковування: Чому важливо самим розуміти євангельські істини? Як ви набули глибшого розуміння істин євангелії? Що ви відчуваєте натхнення робити, щоб самим краще вивчати Писання та слова сучасних пророків?

У Писаннях: Приповісті 7:1–3; 2 Нефій 4:15–16; Учення і Завіти 11:21; 88:118

Спаситель навчав з Писань

Після смерті Спасителя двоє Його учнів йшли і розмовляли, відчуваючи сум і здивування у своєму серці. Як їм збагнути те, що щойно сталося? Ісус Назарянин, людина, яку вони вважали своїм Викупителем, вже три дні був мертвим. А потім були звістки, що Його гробниця порожня, і проголошення ангелів, що Він живий! У цю вирішальну для віри цих учнів мить до них приєднався незнайомець. Він втішив їх, “виясня[ючи] їм зо всього Писання, що про [Спасителя там сказано] було”. Зрештою ці мандрівники збагнули, що їхнім вчителем був Сам Ісус Христос і що Він дійсно воскрес. Як вони пізнали, що це був Він? “Чи не палало нам серце обом,—згадували вони пізніше,—коли промовляв Він до нас по дорозі, і коли виясняв нам Писання?” (Лука 24:27, 32).

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон навчав: “Основна мета всіх Писань—наповнити нашу душу вірою в Бога Батька і Його Сина, Ісуса Христа” (“Благословення від Писань”, Ліягона, трав. 2010, с. 34). Упродовж Свого священнослужіння Ісус використовував Писання, щоб навчати, виправляти і надихати інших. Переконайтеся, що, навчаючи, ви не відходите від Писань і слів пророків. Віддано покладаючись на Боже слово під час навчання, ви можете робити для інших те, що робив Спаситель. Ви можете допомогти їм пізнати Його, оскільки всім нам потрібно регулярно зміцнювати нашу віру в Спасителя. Ті, кого ви навчаєте, побачать вашу любов до Писань, і навчання, яке ви проводите, сприятиме тому, щоб Дух запалив у їхніх серцях свідчення про Батька і Сина.

Запитання для обмірковування: Який вплив на вас справив вчитель, який використовував Писання, щоб допомогти вам краще пізнати Спасителя? Що ви можете робити, щоб у процесі навчання більше покладатися на Писання і слова пророків? Як ви можете допомогти тим, кого навчаєте, знати і любити слово Боже?

У Писаннях: Лука 4:14–21; Алма 31:5; Геламан 3:29–30;3 Нефій 23

Спаситель допомагав людям шукати, розпізнавати і розуміти істину

Якось один законник запитав у Ісуса: “Учителю, що робити мені, щоб вічне життя осягнути?” У відповідь Спаситель направив того, хто запитує, до Писань: “Що в Законі написано, як ти читаєш?” Це спонукало того чоловіка не лише дати відповідь: “Люби Господа Бога свого … і свого ближнього”, але й також поставити уточнююче запитання: “А хто то мій ближній?” Спаситель відповів на це запитання притчею про трьох чоловіків, які побачили іншого подорожуючого, що опинився у скрутному становищі. Лише один з цих трьох, самарянин, якого ненавиділи юдеї виключно через місце його походження, зупинився, щоб допомогти. Потім Ісус запропонував законнику самому відповісти на своє запитання: “Котрий же з цих трьох—на думку твою—був ближній тому?” (див. Лука 10:25–37).

Чому, на ваш погляд, Спаситель навчав саме у такий спосіб—у відповідь на запитання пропонував шукати, обмірковувати і відкривати для себе? Частково відповідь полягає в тому, що Господь цінує зусилля з пошуку істини. Він закликав знову й знову: “Шукайте—і знайдете” (див., наприклад, Матвій 7:7; Лука 11:9; Учення і Завіти 4:7). Він винагороджує шукача за виявлені віру і терпіння.

Подібно до Спасителя, ви можете допомогти тим, кого навчаєте, розпізнавати і розуміти істину. Наприклад, у Писаннях є дуже багато євангельських істин, але іноді, щоб знайти їх, потрібно докласти свідомих зусиль. Коли ви навчаєтеся разом з Писань, зупиніться і запитайте тих, кого ви навчаєте, які євангельські істини вони помітили. Допоможіть їм побачити, як ці істини пов’язані з планом спасіння, підготовленим Небесним Батьком. Іноді вічні істини викладені в Писаннях, а іноді вони проілюстровані в історіях та житті людей, про яких ми читаємо. Крім того, може бути корисним дослідити разом історичний контекст віршів, які ви читаєте, а також значення віршів і те, як вони стосуються нас сьогодні.

Запитання для обмірковування: Як ви виявляєте вічні істини у Писаннях чи словах пророків? Як ці істини благословляють ваше життя? Як ви можете допомогти учням розпізнати і зрозуміти істини, які будуть важливими для них і наближатимуть їх до Бога?

У Писаннях: Іван 5:39; 1 Нефій 15:14; Учення і Завіти 42:12

Зображення
студенти під час вивчення

Ми можемо допомогти тим, кого навчаємо, самостійно знаходити і розпізнавати істину.

Спаситель навчав істин, які ведуть до навернення і зміцнюють віру

Одного Суботнього дня Спаситель і Його учні, відчуваючи голод, переходили ланом і почали їсти зерна. Фарисеї, які завжди прагнули наголошувати на тонкощах закону Мойсея, зазначили, що збирання зерен, з формальної точки зору, було видом роботи, а займатися роботою в Суботній день заборонено (див. Марк 2:23–24). За словами пророка Якова з Книги Мормона, фарисеям було притаманне “поглядання за межу” (Кн. Якова 4:14). Інакше кажучи, вони настільки зосередилися на тлумаченні заповідей у світлі традицій, що залишили поза увагою божественну мету цих заповідей—наближати нас до Бога. Насправді фарисеї навіть не усвідомлювали, що Той, Хто дав заповідь шанувати Суботу, стоїть перед ними.

Спаситель скористався цією нагодою, щоб засвідчити про Свою божественність і навчати, чому Субота є важливою. Її було дано нам, як день поклоніння Господарю Суботи, Самому Ісусу Христу (див. Марк 2:27–28). Такі істини допомагають нам зрозуміти, що дотримання Божих заповідей є чимось більшим, ніж просто діями, які бачать інші. Їхня мета—допомогти нам змінити своє серце і стати повніше наверненими.

Старанно розгляньте доктрину і принципи, на яких ви вирішили зосередитися. Хоча у Писаннях є багато істин, які можна обговорювати, найкращим буде зосередитися на істинах євангелії, які ведуть до навернення і зміцнюють віру в Ісуса Христа. Прості, фундаментальні істини, яких навчав Спаситель і які Він уособлював, мають найбільшу здатність змінювати наше життя—це істини щодо Його Спокути, плану спасіння, заповідей любити Бога і нашого ближнього, і так далі. Запрошуйте Духа свідчити про ці істини, допомагаючи їм глибоко проникнути в серця тих, кого ви навчаєте.

Запитання для обмірковування: Які істини євангелії допомогли вам стати сильніше наверненими до Ісуса Христа і мати більшу віру в Нього? Як вчитель допоміг вам зосередитися на найважливіших істинах євангелії? Чого ви можете навчати, що допоможе іншим глибше навернутися до Ісуса Христа?

У Писаннях: 2 Нефій 25:26; 3 Нефій 11:34–41; Учення і Завіти 19:31–32; 68:25–28; 133:57; Мойсей 6:57–62

Спаситель допомагав людям дізнатися, чому Його доктрина стосується їх особисто

“Приймає Він грішників та з ними їсть”,—так фарисеї скаржилися на Ісуса, маючи на увазі, що така поведінка є недоречною для духовного вчителя (Лука 15:2). Ісус побачив у цьому нагоду навчити їх деяких глибоких духовних істин. Як же Він це робитиме? Як Він допоможе фарисеям побачити, що то їхні серця, а не Його, були нечистими і потребували зцілення? Як Він використає Свою доктрину, щоб показати їм, що вони мають змінити своє мислення і поведінку?

Він зробив це, розповівши їм про вівцю, яка заблукала, відійшовши від отари, і про драхму, яка загубилася. Він говорив про бунтівного сина, який прагнув прощення, і його старшого брата, який відмовлявся прийняти його або їсти з ним. Кожна з цих притч містила істини, які стосувалися того, як фарисеї бачили інших, і кожна несла в собі урок для них, що кожна душа має велику цінність (див. Лука 15). Спаситель не казав фарисеям, чи будь-кому з нас, з ким слід асоціювати себе у Його притчах. Іноді ми є стривоженим батьком. Іноді ми є заздрісним братом. Часто ми є заблукалою вівцею чи нерозумним сином. Але якими б не були наші обставини, Своїми притчами Спаситель закликає нас дізнаватися, чому Його вчення стосуються нас особисто—відкрити для себе, чого Він хоче, щоб ми навчилися, і що нам, можливо, буде потрібно змінити у нашому мисленні та поведінці.

Ви можете помітити, що деякі учні не бачать, як їх стосуються певні істини. Обмірковуючи потреби тих, кого ви навчаєте, думайте про те, чому істини, які містяться в Писаннях, можуть бути важливими і корисними за їхніх обставин. Один зі способів того, як ви можете допомагати учням бачити, чому істини, які вони відкривають для себе, стосуються їх особисто,—це ставити приблизно такі запитання: “Як це може допомогти вам впоратися з чимось, що відбувається з вами зараз?” “Чому вам важливо це знати?” “Як це може вплинути на ваше життя?” Слухайте тих, кого навчаєте. Дозволяйте їм ставити запитання. Заохочуйте їх знаходити зв’язок між вченнями Спасителя і їхнім власним життям. Ви також можете розповісти, як ви відкрили для себе, чому те, чого ви навчаєте, стосується вашого власного життя. Виконанням цього можна запросити Духа індивідуально навчати учнів, чому доктрина може позитивно вплинути на їхнє життя.

Запитання для обмірковування: Чому євангельські істини є важливими і корисними для вас? Що допомагає вам дізнаватися під час вивчення євангелії, як це стосується вас особисто? Що ви робите, щоб зосередитися на істинах, які стосуються тих, кого ви навчаєте?

У Писаннях: 1 Нефій 19:23; 2 Нефій 32:3; Учення і Завіти 43:7–9

Деякі способи застосування вивченого

  • Оцініть, чого саме ви навчаєте, щоб переконатися, що ви навчаєте істинної доктрини. Вам можуть допомогти ці запитання:

    • Чи ґрунтується те, чого я планую навчати, на Писаннях і словах пророків останніх днів?

    • Чи навчали цього кілька пророків? Чого нинішні провідники Церкви навчають щодо цього?

    • Як це допоможе іншим зміцнювати віру в Ісуса Христа, каятися і просуватися по шляху завітів?

    • Чи узгоджується це з підказками від Святого Духа або чи відчуваю я духовний неспокій щодо цього?

  • Щодня вивчайте слово Бога, щоб особисто опанувати істинну доктрину.

  • Коли ви навчаєте, просіть учнів читати Писання і слова сучасних пророків.

  • Навчіть учнів, як під час вивчення Писань користуватися виносками, Путівником по Писаннях та іншими матеріалами.

  • Пропонуйте учням знаходити істини в уривку або історії з Писань.

  • Свідчіть, як ви дізналися, що доктрина істинна.

  • Використовуйте історії або метафори, щоб допомогти учням глибше зрозуміти євангельські істини.

Роздрукувати