2022 р.
5 непохитних істин у хиткому світі
Травень 2022


Лише у цифровому форматі: Дорослій молоді

5 непохитних істин у хиткому світі

Ці п’ять істин можуть допомогти вам у всьому.

Життя рідко йде за планом. В ньому багато поворотів, переломних моментів і сюрпризів для кожного. Як же ми можемо підготуватися до майбутнього, якщо не знаємо, що воно принесе?

На щастя, є дещо, на що ми завжди можемо розраховувати. Істини, наведені далі, ніколи не зміняться. Завдяки їм ми можемо мати скерування в прийнятті рішень та заохочення просуватися вперед, навіть коли шлях здається темним і непевним.

Небесний Батько любить вас.

Незалежно від того, що відбувається в житті, вас люблять. Ви дуже цінні для Небесного Батька (див. Учення і Завіти 18:10). Ви варті цілих світів!1

Можливо, ви не відчуваєте себе настільки цінними. Можливо, ви почуваєтеся розбитими, самотніми і наляканими. Можливо, ви почуваєтеся негідними. Але, як пояснила сестра Джой Д. Джоунс, генеральний президент Початкового товариства, цінність та гідність---не те саме2. Навіть коли ми грішимо, ми все одно дуже цінні. Це одна з причин того, чому Спаситель здійснив Спокуту (див. Учення і Завіти 18:11–13). Завдяки тому, що Він знає і любить вас, Він підготував шлях для того, аби ви знову бути чистими.

У Небесного Батька є план для вас.

Ви тут, на землі, для певної мети: стати схожими на Небесного Батька та Ісуса Христа й повернутися жити з Ними. Такою є Божа мета для вас, і Він допоможе вам її здійснити!

Це не означає, що завжди все буде легко; у нас все одно будуть труднощі. Але ми можемо бути впевнені в тому, що “все спрацює на добро тим, хто ходить праведно” (Учення і Завіти 100:15).

Його план для вашого життя може відрізнятися від вашого плану, але ви можете довіритися тому, що Його план спрямований на вашу користь і приведе вас до вічного щастя. Читайте путівники для життя: Писання, ваше патріарше благословення та слова сучасних пророків. Вони допоможуть краще зрозуміти Його план для вас.

Потім виконуйте Його настанови. Якщо ми слухняні Його заповідям, то будемо мати мир і процвітання (див. Мосія 2:22). “Будьте в доброму гуморі,---як сказав Президент Томас С. Монсон.--- Майбутнє таке ж яскраве, як і ваша віра”3.

Кінцева мета---вічне життя.

Хоча наша дорога в житті може бути сповнена непевності, місце нашого призначення точно відоме. Приймаючи рішення, ми можемо запитувати: “До чого це приведе?”4 Якщо це відверне вас від шляху, який веде до вічного життя, то це неправильний вибір.

Іноді ми надто зосереджуємося на незначних рішеннях, таких як виконання домашнього завдання або що з’їсти на обід. Ми втрачаємо справжню мету життя---стати подібними до небесних батьків. Дійсно, якщо ми спрямовані до цієї мети, все буде гаразд. Тож дивіться у вічність.

Життя може йти не так, як ми планували. Насправді так і буде. Але найбільше значення має наше місце призначення. Зробіть усе, щоб рухатися в правильному напрямку, і з допомогою Господа все вдасться. Він спрямує вас.

У вас є свобода волі.

І хоча Небесний Батько скеровує наш шлях, Він не каже нам усе, що треба робити. Він дав нам свободу волі й очікує, що ми будемо нею користуватися.

Як сказав Господь: “Не годиться, щоб Я на все давав накази; … люди мають завзято займатися доброю справою, і робити багато чого за своєю власною вільною волею, і вершити багато праведності” (Учення і Завіти 58:26–27). У цьому випадку фраза завзято займатися доброю справою означає бути старанними й відданими.

Іноді дар свободи волі не дає відчуття зручності. Часом нам може хотітися, щоб нам просто казали, що робити. Але насправді свобода волі є великим благословенням. Це дар від Бога й одна з тих рис, що робить нас подібними до Нього. Ця свобода дає нам силу.

Тож до чого ви бажаєте бути залученими?

Небесний Батько хоче, щоб ми вдосконалювалися.

Серед тих добрих справ, до яких можна залучитися, міг би бути наш особистий розвиток. Нам завжди є що покращити в собі, є знання, яке можна здобути, і навички, які можна розвинути. Також є завіти, які нам потрібно укласти й виконувати5.

Старійшина Дейл Г. Ренлунд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, так пояснив важливість нашого вдосконалення: “Бог не зацікавлений в тому, щоб Його діти стали просто навченими і слухняними “домашніми улюбленцями”, які не жуватимуть Його капці в целестіальній вітальні. Ні, Бог хоче, щоб Його діти духовно зростали і приєдналися до Нього в сімейній справі”6.

Готуйтеся до вашого вічного призначення, стаючи якомога кращими. Визначтеся з навичками, які б вам хотілося розвинути, а також з духовними дарами, потрібними вам, аби стати більш подібними до Бога7. Потім складіть план розвитку цих якостей! Зміцнюйте свої “духовні м’язи” завдяки тренуванню8.

Коли життя попереду лякає, пам’ятайте, що вас не кинуто напризволяще. Ви не самотні. Ви---сильні. А з Ісусом Христом ви---непереможні. Він допоможе вам стати людиною, якою ви народилися стати.

Посилання

  1. Див. Brigham Young, “Remarks”, Deseret News, Mar. 6, 1861, 2.

  2. Див. Джой Д. Джоунс, “Безмежна цінність”, Ліягона, лист. 2017, сс. 13--15.

  3. Томас С. Монсон, “Будьте в доброму гуморі”, Ліягона, трав. 2009, с. 92.

  4. Даллін Х. Оукс, “До чого це приведе?”, Ліягона, трав. 2019, с. 60.

  5. Див. Гарі Е. Стівенсон, “Ваші чотири хвилини”, Ліягона, трав. 2014, сс. 84--86.

  6. Дейл Г. Ренлунд, “Виберіть собі сьогодні”, Ліягона, лист. 2018, с. 104.

  7. Див. Джордж К. Кеннон, “У пошуках духовних дарів”, Ліягона, квіт. 2016, с. 80.

  8. Див. Хуан Пабло Віллар, “Тренування наших духовних м’язів”, Ліягона, трав. 2019, сс. 95–97.

Роздрукувати