2022 р.
Чи стосується одкровення пророка також і мене особисто?
Травень 2022


Застосування Старого Завіту у вашому житті

Чи стосується одкровення пророка також і мене особисто?

Одкровення пророка, дане Церкві, стосується всіх, тоді як особисте одкровення допомагає нам знати, як застосовувати ті вчення.

Зображення
молода жінка дивиться генеральну конференцію

Фотографія Тіффані Майлоан Тонг

Ми можемо багато чого дізнатися про пророче й особисте одкровення від Мойсея. Коли Ізраїль прийшов до Мойсея за допомогою, нарікаючи, що для їжі вони мають лише манну, Мойсей заволав до Господа, кажучи: “Не подолаю я сам носити всього цього народа,—бо він тяжчий за мене” (Числа 11:14).

У відповідь Господь покликав сімдесят старійшин Ізраїля, які допомагали нести цей тягар, і сказав Мойсею: “Візьму від Духа, що на тобі, і покладу на них,—і вони носитимуть із тобою тягара того народу, і не будеш носити ти сам” (Числа 11:17).

Проте Мойсею хотілося чогось більшого; він бажав, щоб “ввесь Господній народ став пророками, коли б дав Господь Духа Свого і на них!” (Числа 11:29). Іншими словами, Мойсей бажав, аби люди були гідними отримати Святого Духа для свого скерування.

В наш час провідники часто заохочують нас прагнути особистого одкровення на додаток до того, що ми дізнаємося від пророків. Президент Рассел М. Нельсон пояснив: “Буде неможливо вижити духовно без скеровуючого, спрямовуючого, втішаючого й постійного впливу Святого Духа”1. Ми маємо знати, як дотримуватися поради пророка, а також прагнути поради для власного життя.

Хто може отримувати пророче одкровення?

Деяким членам Церкви важко розрізняти пророче й особисте одкровення. Але Господь дуже зрозуміло пояснив, кому дозволено, а кому не дозволено отримувати одкровення для всієї Церкви; про це сказано в Числа 12.

Аарон і Маріам почали сумніватися в ролі Мойсея як пророка і запитали: “Чи тільки з Мойсеєм Господь говорив? Чи ж не говорив Він також і з нами?” (Числа 12:2).

Господь відповів:

“Раб мій Мойсей: у всім домі Моїм він довірений!

Говорю Я з ним уста до уст” (Числа 12:7–8).

Через багато років після того Господь роз’яснив цей принцип в Учення і Завіти 28, навчаючи, що одкровення для всієї Церкви приходить лише призначеному пророку: “Але, ось, істинно, істинно Я кажу тобі, нікого не буде призначено отримувати заповіді й одкровення в цій Церкві, крім Мого слуги Джозефа Сміта молодшого, бо він отримує їх так само, як і Мойсей” (вірш 2).

Як поєднуються пророче й особисте одкровення

Яке місце у всьому цьому належить особистому одкровенню? Президент Даллін Х. Оукс, перший радник у Першому Президентстві, пояснив:

“Цей особистий канал зв’язку з нашим Небесним Батьком через Його Святого Духа є джерелом нашого свідчення про істину, нашого знання і нашого особистого скерування від люблячого Небесного Батька. …

Особистий канал не працює повною мірою відокремлено”2.

Одкровення пророка, дане Церкві, стосується всіх, тоді як особисте одкровення допомагає нам знати, як застосовувати ці вчення у своєму житті. Особисте одкровення від Господа може підтвердити те, чого навчає пророк; воно не буде суперечити одкровенню, яке Він дає Своїм пророкам.

Ось кілька прикладів пророчих порад, які запрошують особисте одкровення:

  • Зміни, зроблені у домашньому і візитному вчителюванні. Пророки та апостоли дали нам пораду, що стосується найважливіших цілей служіння підопічним, яке у 2018 році було введено замість домашнього та візитного вчителювання , але його формат дає можливість членам Церкви вирішувати, як найкраще служити конкретним особам і сім’ям.

  • Вивчення євангелії за програмою За Мною йдіть. Посібник, представлений Першим Президентством для всієї Церкви у 2018 році, містить навчальний план і запропонований напрямок вивчення, але кожна особа та сім’я визначають, як саме буде відбуватися вивчення євангелії відповідно до їхніх конкретних потреб.

Одкровення—це дар, і, прагнучи особистого одкровення, ми можемо навчитися застосовувати пророчі поради у своєму житті.

Дізнавайтеся, як Дух розмовляє з нами

Сучасне одкровення прекрасне. Його існування означає, що Небесний Батько хоче спілкуватися з нами і дав нам багато способів, як отримати від Нього одкровень. Але щоб дізнатися, як Дух говорить з нами і що Небесний Батько хоче нам відкрити, потрібна практика.

Найкраще, що ми можемо зробити для цього, за словами Президента Нельсона,—це запитати й бути готовими отримати відповідь: “Якої мудрості вам не вистачає? Що, на вашу думку, вам вкрай потрібно пізнати або зрозуміти? … Знайдіть тихе місце, яке ви можете відвідувати регулярно. Упокортеся перед Богом. Вилийте своє серце вашому Небесному Батькові. Зверніться до Нього за відповіддю і втіхою”3.

Господь справді хоче говорити з нами: особисто—промовляючи в нашому розумі та серці і з усією Церквою—через Свого пророка. Якщо ми прагнутимемо благословення отримувати особисте одкровення, ми будемо мати скерування упродовж усього життя.

В інтерв’ю церковним журналам члени Церкви розповідають, як слідування за пророком благословило їхнє життя та принесло спокій у неспокійні часи.

Роздрукувати