Щорічні трансляції
Глибоке вивчення і радість у Господі


Глибоке вивчення і радість у Господі

Щорічна трансляція навчання для семінарій та інститутів релігії • 13 червня 2017 р.

Яке це благословення звертатися до вчителів і адміністраторів семінарій та інститутів по всій землі. Я дуже вас люблю і вдячний за вас та все, що ви робите, і за те, ким ви є. Я молюся, щоб з вами перебували Господні благословення у великій роботі, яку ми маємо виконати.

Мої дорогі брати і сестри, навчати, готувати, надихати і зміцнювати підростаюче покоління---це важлива робота. Я відчуваю її нагальність і необхідність докладати усіх зусиль. Перед молоддю і дорослою молоддю Церкви постає чимало складних викликів і відкривається багато чудових нагод. У світі навколо них є багато потужних технологій, які використовуються, щоб чинити прекрасне добро і жахливе зло. Багато нашої молоді живе у країнах, де точаться війни і чутки про війни, де є терористичні акти, корупція, руйнування сімей, політичні та соціальні негаразди, секуляризм та нищівний вплив бідності, хвороб та голоду.

Однак серед усього цього сум’яття та неспокою Господь Ісус Христос готує Своє царство і Свій народ до Свого повернення. Він могутньо діє по всій землі, щоб зібрати розсіяний Ізраїль, розбудувати Своє царство і встановити Сіон. Його руки з любов’ю та милістю простягнуті до молоді й дорослої молоді Його Церкви. Він запрошує їх прийняти Його цілющу, зміцнюючу та викупну силу в своє життя.

Велика війна між добром і злом, що почалася у доземному світі, триває дедалі інтенсивніше в останні дні. У цій битві молодь і доросла молодь з підростаючого покоління знаходяться не в тилу. Вони на передовій, і вони відіграватимуть ще більш вирішальну роль у великій роботі Господа. Тож переходимо до вас.

Ви знаходитеся там, на передовій, з підростаючим поколінням. Коли я думаю про вас і те, що ви робите кожного дня, щоб змінити життя сотень тисяч юнаків та дівчат і дорослої молоді Господньої Церкви, я згадую видіння Нефія про наші дні:

“І … я, Нефій, побачив, як сила Агнця Божого сходила на святих церкви Агнця, і на завітний народ Господа, який був розсіяний по всьому лицю землі; і були вони озброєні праведністю і силою Бога у великій славі”1.

Нефій описує божественний процес, у якому ви централізовано берете участь. Коли ви думаєте про те, що ви робите, навчаючи в семінарії та інституті, сподіваюсь, цей уривок спадатиме вам на думку. Ви---знаряддя у Божих руках в божественному процесі, завдяки якому Його дорогоцінні діти завіту благословляються праведністю і отримують Його силу та Його славу.

Ось що ви робите. Ви навчаєте цю чудову молодь євангелії Ісуса Христа і ви допомагаєте їй отримати божественну силу, яка є у священстві, у храмі, у напарництві Святого Духа, у святих Писаннях, у священних завітах та обрядах. Це Божа сила, і Він дає її Своїм улюбленим синам і дочкам, щоб вони могли любити, навчати і служити з вірою в Нього та з надією на Нього, виконуючи Його роботу все своє життя.

Іноді може бути важко помітити зв’язок між натхненним видінням Нефія і реальністю вашого заняття семінарії о 6:15 ранку або заняття інституту з багатьма втомленими студентами коледжу пізно ввечері. Я бачив підлітків із заспаними очима, які приходили до мене рано-вранці. І я, звісно, знаю, як виглядають втомлені студенти коледжу. Але я бачив, що відбувається з тими підлітками і тими студентами коледжу, коли вчитель, який їх любить, навчає їх з Духом Господа. Я бачив, що відбувається в їхніх серцях і душах, коли цей вчитель відкриває їм силу Писань та допомагає їм глибоко навчатися у Господній спосіб. Я знаю це, оскільки саме це відбувалося з усіма моїми дітьми. І саме це відбувається з моїми онуками.

Молодь і доросла молодь, яку ви навчаєте, дивовижна. Але нам потрібно, щоб багато з них, набагато більше, отримували благословення священства і храму, служили на місії, укладали шлюб у храмі, створювали вічні сім’ї, служили Господу в Його царстві та були світлом для світу---набагато більше. Це означає, що вам потрібно й надалі вдосконалюватися у тому, що ви робите. Господу потрібно, щоб ви були ще більш сильними і більш ефективними у цій великій роботі.

Радість у Господі

Я хочу поділитися з вами кількома думками, які, сподіваюсь, допоможуть вам на шляху до цієї божественної мети. Моє послання просте: нам потрібно робити більше, щоб допомогти молоді та дорослій молоді Церкви відчувати радість---справжню, духовну радість---у Господі Ісусі Христі. Я вірю, що найкраще це можна робити глибоко вивчаючи доктрину Ісуса Христа у Господній спосіб. Я свідчу вам, що глибоке вивчення доктрини Христа веде до радості в Господі.

Як навчав президент Нельсон:

“Мої дорогі брати та сестри, радість, яку ми відчуваємо, не має майже нічого спільного з обставинами нашого життя і цілком залежить від того, на чому зосереджене наше життя.

Коли наше життя зосереджене на Божому плані спасіння … та на Ісусі Христі і Його євангелії, ми можемо відчувати радість незалежно від того, що відбувається—або не відбувається—у нашому житті. Радість приходить від Нього і завдяки Йому. Він є джерелом всієї радості”2.

Це та радість, яку потрібно відчувати нашій молоді. Вона захищає їх від зла, спонукає їх бути праведними, підживлює їхнє бажання завжди мати супровід Святого Духа і наближає їх до Господа.

Спаситель дав нам чудовий зразок у Книзі Мормона, щоб допомогти вам допомогти вашим студентам знаходити радість в Ньому:

“Отже, тримайте свій світоч: щоб він міг сяяти світові. Знайте, Я є світоч, який ви будете піднімати—те, що ви бачили, як Я роблю. Ось ви бачите, що Я молився Батькові, і ви всі були очевидцями.

І ви бачите, що Я наказав, щоб ніхто з вас не йшов геть, але, швидше, Я наказав, щоб ви приходили до Мене, щоб ви могли відчути і побачити; саме так ви робитимете для світу”3.

Коли Спаситель явився людям біля храму на землі Щедрій, Він поставився до них з любов’ю, навчав їх Своїй доктрині і благословив. Вони відчули велику радість. У цьому уривку Спаситель закликає вас прийти до Нього і, силою Святого Духа, побачити, як Він діє, відчути Його любов і пізнати Його радість. А потім Він наказує вам поділитися тим, що ви побачили і відчули, з вашими студентами: любити їх, навчати їх Його доктрині, запрошувати їх прийти до Нього і відчути Його радість. Якщо ви маєте любов, доктрину, світло і радість Ісуса Христа, ви можете надихати їх і заохочувати здобувати приватний, особистий духовний досвід спілкування з Господом.

Радість і глибоке вивчення

Вивчення, яке веде до радості,---це глибоке вивчення доктрини Ісуса Христа, і воно має відбуватися у Господній спосіб. Глибоке вивчення---це навчання всієї душі: розуму, серця, тіла та безсмертного духа. Глибоке вивчення збільшує здатність студента робити три речі:4

1. Знати і розуміти

Перше---знати і розуміти. Це знання як у розумі, так і в серці. Наприклад, стосовно віри в Ісуса Христа студенти дізнаються, що віра в Христа є принципом дії та сили. Через свідчення Духа вони відчувають істинність цього принципу і починають більш ясно бачити, більш глибоко відчувати і таким чином повніше розуміти у своєму серці дію цього принципу в їхньому житті.

2. Ефективно, праведно діяти

Друге---ефективно, праведно діяти. Студенти дізнаються, як застосовувати принцип віри в Ісуса Христа в своєму житті, а потім діють за ним. Наприклад, вони можуть вирішити діяти з вірою в Спасителя, щоб мати сміливість запропонувати комусь із друзів читати Книгу Мормона. Коли вони діють з вірою в Нього, їхня впевненість в Ньому зростає і Господь благословляє їх більш сильною вірою.

3. Стати більш схожими на нашого Небесного Батька

Третє---стати більш схожими на нашого Небесного Батька. Ставати---це процес, це зміна характеру і самої природи студента. Вона відбувається завдяки викупительній та зміцнювальній силам Ісуса Христа. Стосовно принципу віри в Спасителя це означає, що студент стає дедалі більш відданою людиною. Віра в Христа стає рисою їхнього характеру, ознакою того, ким вони є, коли вони наполегливо і послідовно зростають у знанні та розумінні віри в Ісуса Христа, діють з вірою в Нього, щоб робити те, що Він хоче, аби ми робили, і прагнуть Його дарів та благословень, щоб стати подібними до Нього і Його Батька.

Ці три виміри глибокого вивчення взаємодіють один з одним і підсилюють один одного. Коли студент стає відданою людиною, це збільшує його здатність знати і розуміти. Глибше розуміння спонукає до більш ефективних дій, які, в свою чергу, ще більше поглиблюють розуміння і зміцнюють характер. Кожна зі складових глибокого вивчення приносить велику радість---радість від нового розуміння, радість від праведних дій, радість від того, що стаєш більш подібним до Батька та Сина.

Господній спосіб глибокого вивчення

Три заклики

Господній спосіб глибокого вивчення простий, але могутній. Ось як Господь описує вивчення у Його спосіб:

“І якщо ваше око буде єдиноспрямованим до Моєї слави, ваші тіла буде цілковито сповнено світлом”5.

“Підготуйте себе, і освятіть себе”6.

“Навчайте один одного ученню царства”7.

“Навчайте старанно і Моя благодать буде з вами”8.

“Шукайте старанно і навчайте один одного словам мудрості”9.

“Прагніть знання, саме через навчання і також через віру”10.

“Призначте з-поміж себе вчителя, і нехай не всі будуть промовцями водночас”11.

“Нехай усі говорять по черзі, і нехай усі слухають його висловлювання, щоб … усі могли бути наставленими всіма”12.

“І над усе, зодягайтеся в узи милосердя”13.

У цих прекрасних уривках з 88-го розділу Учення і Завітів визначено три взаємодіючі, взаємопідсилюючі складові Господнього способу глибокого вивчення: Перша---старанно вивчати, шукати, готуватися і виявляти послух14. Друга---збиратися для навчання одне одного, в узах милосердя, за скеруванням натхненного вчителя, що супроводжуватиметься благодаттю Ісуса Христа. Третя---отримувати одкровення, натхнення та інші духовні дари, що даються силою Святого Духа.

Для вчителя діяти у Господній спосіб означає відігравати активну, натхненну роль у залученні студентів до всіх складових глибокого вивчення. Дві речі є надзвичайно важливими: перше---щоб Святий Дух перебував з вами, і друге---щоб ви любили студентів.

У вас є чудовий матеріал---довідник Навчання і вивчення євангелії15,---за допомогою якого ви зможете навчати так, що ваші студенти вчитимуться у Господній спосіб. Тож дозвольте мені дати вам доручення. Я хочу, щоб ви читали і вивчали цей довідник через призму глибокого вивчення, особливо доктрину Ісуса Христа, яка веде до радості. Як тільки ви усвідомите це глибоке вивчення, адже вашою метою є радість, воно змінить спосіб застосування вами могутніх принципів, наведених у цьому довіднику. Дозвольте мені навести вам три прості приклади (там їх набагато більше):

  • Ви будете просити ваших студентів приходити підготовленими на заняття, щоб навчати одне одного.

  • Вашим пріоритетом буде допомогти студентам розвинути характер, подібний до Христового.

  • Ви зробите так, щоб радість була спільною метою на ваших заняттях, і студенти регулярно ділитимуться свідченнями про радість.

Мої дорогі брати і сестри, я знаю, що ви вже робите багато чого дивовижного і чудового, щоб допомогти вашим студентам глибоко вкоренити євангелію Ісуса Христа у своєму серці та відчути радість у Христі. Я знаю про ваші жертви та вашу відданість. Господь теж знає про них.

Я хочу завершити свій сьогоднішній виступ трьома закликами. Я знаю: якщо ви відгукнетеся на ці заклики, то зможете допомогти вашим студентам навчатися ще глибше у Господній спосіб та відчути ще більше радості в Ньому.

Перший заклик:

Вічна особистість та її призначення. Я закликаю вас допомогти вашим студентам пізнати, ким вони є насправді. Допоможіть їм бачити, відчувати і знати, що вони дійсно діти Бога, Його улюблені сини і дочки. Допоможіть їм зрозуміти значення і зміст документу “Сім’я: Проголошення світові” у тій його частині, де проголошується, що кожен з ваших студентів “має божественну природу і долю … й вічну особистість та її призначення”16.

Будь ласка, допоможіть їм глибоко відчути у своєму серці, що вони духовні істоти, які набувають земного досвіду. Господь і Спаситель, Ісус Христос, страждав і помер заради них, щоб вони могли “розвиватися в досконалість і зрештою реалізувати свою божественну долю спадкоємців вічного життя”17. В цьому й полягає план Небесного Батька для них. Будь ласка, допоможіть зробити Його план реальним для них.

Навчайте їх, що вони були народжені від Небесних Батьків, щоб навчатися, зростати і стати подібними до Них. Навчання є ключовою складовою мети доземного і земного життя та їхнього вічного спасіння. Їм потрібно навчитися тому, що є від Бога, та тому, що є від світу, щоб вони могли досягти цілей Бога у своєму житті. Допоможіть їм побачити, що навчання є невід’ємною складовою Божого плану і, таким чином, їхньої вічної мети і божественної долі.

Другий заклик:

Господній спосіб глибокого вивчення. Я закликаю вас допомогти вашим студентам пізнати, як навчатися у Господній спосіб. Почасти ви робите це своїм прикладом. Те, як ви навчаєте, у дуже значній мірі передає те, чого ви навчаєте ваших студентів про вивчення Господнього способу. Якщо ви надасте їм можливості для набуття духовного досвіду з навчання у Господній спосіб, вони пізнають Його спосіб. Якщо ви цього не зробите, вони його не пізнають.

Я сподіваюсь, що ви навчатимете ваших студентів Господньому способу навчання своїм власним прикладом. Але я також сподіваюсь, що ви навчатимете їх Його способу прямо і свідомо, з наміром. Є чудова можливість робити це так, як написано в “Опануванні доктрини”, де у принципах “Набуття духовного знання” точно представлено Господній спосіб вивчення. Коли ви навчатимете цим принципам протягом року, ви навчатимете їх Господньому способу навчання. Так само ви можете навчати, викладаючи курси, які ви ведете в інституті.

Будь ласка, допоможіть вашим студентам усвідомити, що Господній спосіб стосується всього, що вони вивчають. Конкретні методи, що застосовуються на заняттях під час здобуття середньої чи вищої освіти, вибиратимуть їхні вчителі. Але ваші студенти завжди можуть активно брати участь, старанно навчатися і мати благословення супроводу Святого Духа. Будь ласка, закличте ваших студентів брати Святого Духа з собою в навчальний заклад.

Третій заклик:

Покаяння і вивчення. Я закликаю вас навчати ваших студентів, що покаяння відіграє центральну роль у глибокому вивченні. Покаяння---це Господній процес особистого навчання, духовного зростання та все більшого й більшого уподібнення до Нього. Ваші студенти навчаються у Господній спосіб завдяки дії викупительної і зміцнюючої сили Ісуса Христа в їхньому житті, яка відкриває для них Його милість і Його благодать.

Будь ласка, допоможіть вашим студентам зрозуміти, що покаяння---це божественний процес, завдяки якому вони повсякчасно можуть ставати більш схожими на Спасителя. Іноді їхнє покаяння буде стосуватися чогось, що їм слід припинити робити. Інколи воно стосуватиметься чогось, що їм слід почати робити. Будь ласка, допоможіть їм усвідомити, що покаяння---це набагато більше, ніж просто сказати Господу та своєму єпископу, що вони вчинили щось неправильне. Грішити---це відвертатися від Господа. Покаятися---це повернутися до Нього. Покаяння вимагає зміни в серці та розумі, зміни життя з урахуванням особистої ситуації ваших студентів.

Але, будь ласка, також навчайте їх, що покаяння може постійно їх благословляти. Це спосіб, у який Господь допомагає їм діяти краще і ставати кращими протягом всього їхнього життя. Для цього від них вимагається змінюватися і зростати, а це означає, що їм потрібно каятися, більш повною мірою повертатися до Спасителя, завжди все більше й більше віддавати Йому своє серце. Цей процес повернення і цей процес віддавання триває усе життя. Він надзвичайно важливий для глибокого вивчення.

Свідчення

Я даю вам таке обіцяння: якщо ви будете навчати ваших студентів того, ким вони є насправді, як глибоко навчатися у Господній спосіб та божественному принципу покаяння, вони глибоко пізнають доктрину Ісуса Христа, їхня віра в Нього і любов до Нього зростатимуть, і вони матимуть радість у Господі. І ви, і ваші студенти, побачите здійснення цього чудового обіцяння Господа: “Істинно, істинно, Я кажу тобі, Я вділю тобі від свого Духа, Який просвіти́ть твій розум, Який сповнить твою душу радістю”18.

Я знаю, що це обіцяння істинне. Я свідчу, що Бог, наш Батько, живий. Ісус є Христос. Він живий! Це Їхня свята робота. Про це я свідчу і залишаю вам свою любов, в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Роздрукувати