2022
Протистояти тактикам Сатани
Січень 2022


“Протистояти тактикам Сатани”, Заради зміцнення молоді, січ. 2022.

За Мною йдіть

Moйсей 14

Протистояти тактикам Сатани

Сатана робить усе можливе, аби ввести нас в оману. На щастя, у нас є божественна допомога, щоб уникати його пасток.

Зображення
ілюзіоніст

Ілюзіоніст клацає пальцями, і куля зникає прямо з-перед ваших очей.

Дивовижно!

Потім він витягає з порожнього циліндра кролика або змушує якийсь інший предмет “літати”.

Оце так! Як він це робить?

Ілюзіоністи зрозуміли, як змусити людей вірити, що вони бачать дещо неймовірне, а насправді вони бачать лише те, що ілюзіоніст хоче, аби вони побачили.

Саме так! Ілюзіоністи насправді не розрізають своїх асистентів навпіл. Вони знайшли хитрі способи змусити нас вважати, що ми бачили дещо, що насправді не відбувалося. Таємниця ховається в ілюзіях та обмані.

У той час як усе це робиться для розваг і веселощів, існують інші ілюзії та обмани, які є небезпечними як фізично, так і духовно.

Небезпечний ілюзіоніст і обманщик

Сатана є ворогом усієї праведності, і він не хоче, аби хтось ішов за Небесним Батьком та Ісусом Христом. Він хоче, щоб ми стали нещасними, як і він (див. 2 Нефій 2:27).

Щоб досягнути цього, він робить усе можливе, аби змусити нас сумніватися у вічних істинах або не зважати на них. Він невтомно працює над тим, щоб заплутати нас і змусити вірити, що добро—це зло і зло—це добро (див. Iсая 5:20). Ось чому іноді він відомий як батько брехні і великий обманщик (див. Moйсей 4:4). І він робить це вже дуже-дуже давно.

Падіння

У Еденському саду Бог сказав Адаму і Єві не їсти плоду з дерева пізнання добра і зла. Якщо вони скуштують, їм потрібно буде полишити Еденський сад і, зрештою, вони помруть. Але Бог сказав їм, що вони могли вибирати (див. Moйсей 3:16–17).

Сатана хоче знищити план Бога. Він намагався зробити це, спокушаючи Єву скуштувати заборонений плід. Він збрехав і сказав, що вона не помре (що напряму суперечило тому, що сказав Бог). Він також сказав їй інші напівістини (див. Moйсей 4:11).

Зрештою і Адам, і Єва з’їли плід і були вигнані з присутності Бога. У Писаннях це названо “духовною смертю”. Вони також стали смертними, що означало, що відтепер вони могли померти фізично. Це відомо як Падіння.

Як нащадки Адама і Єви, ми також відділені від присутності Бога і зазнаємо фізичної смерті. Нас також випробовують труднощами життя і спокусами Сатани.

Це все може здаватися чимось негативним, але Падіння—це важлива складова плану Небесного Батька. Воно дає нам можливість навчатися і зростати, використовуючи нашу свободу волі, аби вибирати робити добро. А завдяки Ісусу Христу та Його Спокуті ми можемо каятися, коли грішимо, і готуватися, щоб отримати вічне життя. Усе, що сталося в результаті Падіння, Ісус Христос виправляє. Сатана не зупинив план Бога.

Протистояти тактикам Сатани

Сатана і в наш час продовжує намагатися обхитрити й обманути нас. Ось кілька способів, якими він це робить:

1. Спокуса

Сатані подобається підкидати на нашому шляху нечисті і недобрі думки. Він хоче, щоб ми дозволили цьому увійти в наш розум і діяли відповідно до цього. Ми можемо протистояти цій спокусі, сказавши Сатані піти геть (див. послання старійшини Стівенсона на сторінці 4). Один із найкращих захистів від спокуси—це постійна молитва (див. Aлма 13:28; 3 Нефій 18:15). Ми також можемо читати і вивчати Писання. Вони сповнюють Духом наші серця, запевняють нас у тому, що є істинним, і зміцнюють проти майбутніх спокус.

2. Брехня та обман

Сатана іноді каже нам щось на зразок такого: “Ти ніколи нічого не можеш зробити нормально”, “Ти занадто багато згрішив/ла, щоб отримати прощення”, “Змінитися неможливо” або “Ти не маєш ніякої цінності і всім байдуже до тебе”.

Це брехня. Не вірте цьому! Ось як усе насправді: Бог любить вас і радіє за вас, бо ви—Його діти. Ви дивовижні! Ви маєте величезний потенціал, і коли ви йдете за Ним, ваше майбутнє—яскраве! Навіть якщо ви зробили помилки, ви все одно можете мати надію і разом з Христом можете все змінити на краще.

Ви завжди можете бути впевненими, що Сатана вам брехатиме. Ви можете також бути впевненими, що Дух завжди казатиме вам правду (див. Кн. Якова 4:13). Ось одна з причин, чому важливо прагнути завжди мати Духа з нами.

Ми також можемо виявляти брехню Сатани і протидіяти їй, регулярно читаючи Писання і послання провідників Церкви. Ви можете знайти надихаючі уривки з Писань або цитати, які нагадуватимуть вам про істини, якими можна розвінчати брехню Сатани. Ви можете вивчити їх напам’ять або розмістити їх десь, де будете часто бачити.

3. Відчай

Сатані дуже подобається, коли ми відчуваємо зневіру. Він хоче, щоб ми вірили, що те, що обтяжує нас, буде обтяжувати нас вічно. Але це не так.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, що Сатана хоче, щоб ми в це вірили, оскільки “[Сатана] знає, що він не може стати кращим, він не може розвиватися, що у світах без кінця він ніколи не матиме яскравого завтра. Він—нещасний, він скутий обмеженнями і хоче, щоб і ви були нещасними також. Тож не піддавайтеся на це”1.

Небесний Батько та Ісус Христос хочуть, щоб ви були щасливими! Якщо ми звернемося до Них, Вони можуть допомогти нам пройти випробування і знайти мир та радість.

Ми знаємо, Хто, зрештою, переможе

Спаситель запросив нас “звертатися до [Нього] в кожній думці; не вагатися, не боятися” (див. Учення і Завіти 6:36). Якщо ми приймемо це запрошення, Його спокутуюча благодать і сила завжди будуть сильнішими за спроби Сатани обманути нас. Нам не треба піддаватися тактикам Сатани. Ми можемо мати сміливість і силу подолати спокуси Сатани і витримати випробування життя.

Зображення
Ісус Христос

Let Not Your Hearts Be Troubled (Серце ваше нехай не тривожиться), художник Говард Ліон

Спаситель сказав: “Я Світло для світу. Хто йде вслід за Мною, не буде ходити у темряві той, але матиме світло життя” (Іван 8:12). Він також сказав: “Страждання зазнаєте в світі,—але будьте відважні: Я світ переміг!” (Іван 16:33).

Ісус Христос може підняти і зміцнити нас проти будь-якої тактики, яку Сатана намагається використати проти нас. Якщо ми будемо пам’ятати Спасителя та Його вчення, ми зможемо побачити істину крізь обмани та ілюзії Сатани і бачити “речі, як вони дійсно є” (Кн. Якова 4:13).

Роздрукувати