2022
Чи відгукнетеся ви на заклик Господа?
Червень 2022


“Чи відгукнетеся ви на заклик Господа?”, Заради зміцнення молоді, черв. 2022.

“За Мною йдіть”

1 Самуїлова 3:1–11

Чи відгукнетеся ви на заклик Господа?

Господь покличе вас робити величні справи зараз і в майбутньому.

Зображення
молодий чоловік

Тисячі років тому хлопчик на ім’я Самуїл вивчав свої обов’язки в храмі у священника на ім’я Ілій. Якось вночі, коли Самуїл засинав, він почув, як хтось його кликав. Спочатку Самуїл подумав, що його покликав Ілій, тому він побіг до Ілія і сказав: “Ось я, бо ти кликав мене” (1 Самуїлова 3:5). Ілій не кликав його і відіслав Самуїла назад до ліжка.

Самуїл ще двічі чув поклик і ходив до Ілія з тим самим результатом.

Після того, як Самуїл втретє почув поклик і пішов до Ілія, Ілій зрозумів, що то Господь кликав Самуїла. Ілій сказав Самуїлу повернутися у ліжко. Ілій сказав йому, що якщо Господь покличе знову, то треба відповісти: “Говори, Господи, бо раб Твій слухає Тебе” (1 Самуїлова 3:9).

Господь покликав знову, і Самуїл послухався поради Ілія. Потім Господь відкрив Самуїлу Свою волю (див. 1 Самуїлова 3:11–14). І хоча Самуїл був досить юний, Господь знав його і мав для нього роботу.

Як і у Самуїла, у вас є можливість навчатися, розуміти і знати Господа і Його слово, щоб Його воля була відкрита вам. Господь покличе вас робити величні справи зараз і в майбутньому.

Чи погодитеся ви?

Зображення
Самуїл та Ілій

Ілюстрація Роберта Барретта

Будьте готові діяти

До того, як відбулося спілкування Господа із Самуїлом, “Самуїл ще не пізнав голосу Господа, і ще не відкрилося йому Господнє слово” (1 Самуїлова 3:7; курсив додано).

Мені подобається слово ще у цьому вірші. Самуїл, можливо, ще не знав Господа, але після того, як він відгукнувся на заклик Господа, він “виростав … а Господь був із ним, і не опустив ані жодного зо всіх [Господніх] слів” (1 Самуїлова 3:19).

Мені подобається пов’язувати історію Самуїла з віршем в Ученні і Завітах 107:99, де сказано: “Отже, нехай кожна людина вивчить свій обов’язок і діє у чині, на який її призначено, з усією старанністю” (курсив додано). Ми навчаємось і зростаємо, коли діємо, а не стоїмо осторонь. Давайте дізнаємось, що Господь хоче, аби ми робили, а потім будемо діяти!

Молитва про те, щоб дізнатися, що робити—важлива. Вам слід молитися завжди, але вам також важливо бути готовими стояти на своїх ногах і щось робити. Святому Духу легше вам допомагати, якщо ви дієте.

Малі речі готують вас

Коли я був дияконом, я розносив причастя і збирав пожертвування від посту. І я розставляв стільці перед зборами і потім знову їх складав. Ці обов’язки здавалися мені незначними. Озираючись назад, я бачу, що вони стали початком мого служіння в Церкві. Ці маленькі обов’язки готували мене до того дня, коли Господь покличе мене робити щось більше.

Зображення
молода жінка

Іноді ми думаємо, що духовний досвід або підказки мають бути дивовижними або відбуватися якимось грандіозним, незвичайним способом, наприклад, у вигляді сну або почутого голосу. Але у більшості випадків, принаймні для мене, досвід, пов’язаний зі Святим Духом, зводився до маленьких думок та ідей щодо необхідності щось зробити або комусь допомогти. Дух буде втручатися частіше, якщо ви будете діяти у відповідності з цими підказками. Тому, якщо ви отримаєте маленький поштовх зробити щось хороше і позитивне, робіть це! Господь не дасть вам чогось великого, доки ви не навчитеся слухати і діяти щодо чогось меншого.

Господь довіряє вам

Коли я служив єпископом, я бачив, як у моєму приході один юнак зростав як диякон, вчитель і священник. Потім він підготувався служити на місії. Він був тихий і сором’язливий, і був із сім’ї, яка не була дуже активною в євангелії.

У неділю він мав виступати перед від’їздом на місію, і я запитав його, чи був він готовий.

“Так”,—відповів він. Він відкрив папку і показав мені свій виступ.

“Чудово,—сказав я.— Але я б хотів, аби ти спробував експеримент. Ти міг би натомість промовляти від свого серця?”

Що ви хочете, щоб я зробив?”—запитав він.

“Я довіряю тобі,—сказав я.— Просто говори те, що Святий Дух підкаже твоєму серцю. Я знаю, що ти чудово виступиш на цих зборах. Я буду поряд, якщо тобі потрібна буде моя допомога”.

Він дав мені свій виступ. Я ніколи не забуду, як сильно він нервувався, поки виступали інші промовці перед ним. Але коли прийшов час йому виступати, він встав і доніс потужне послання. Уся громада була захоплена цим сором’язливим хлопцем, який став промовцем від імені Господа.

Справжнє диво сталося після тих зборів. Троє з його друзів, які раніше сказали мені, що не збиралися служити на місії, підійшли до мене зі сльозами на очах. Кожен з них сказав: “Я хочу поїхати на місію”. Свідчення цього юнака переконало їх, що їм потрібно було служити. Усі троє успішно відслужили на місіях. Цей юнак тепер батько і досі активно живе за євангелією Ісуса Христа. Він також допоміг повернути багатьох членів своєї сім’ї до Церкви.

Цей випадок нагадує мені про те, що Господь довіряє молоді Церкви. Господь дав вам більше способів, ніж існували раніше, щоб показати, що Він вам довіряє. Коли я був вашого віку, я навіть близько не був готовий до доступних вам можливостей! Але я знаю, що ви готові допомагати будувати Церкву, де б ви не жили.

Зображення
Ісус Христос

Ілюстрація Бена Соуворда

Ви ніколи не будете на самоті

Якщо ви будете відповідати на заклик Господа протягом вашого життя, то маєте обіцяння, що ніколи не будете на самоті. Господь скерує вас. Можливо, вам потрібно буде трохи подорослішати, як це сталося зі мною, аби побачити, як Господь вас скеровував. Наприклад, Господь скеровує вас через пророка та апостолів. Вони знайомі з голосом Господа. Він також скеровує вас, коли ви читаєте Писання.

Ви були благословенні дарами, талантами і здатністю робити величні справи. Це має допомогти вам впевнено відгукнутися на заклик Господа і стати тими, ким, як Він знає, ви можете стати.

Роздрукувати