2022
Якщо це Різдво не таке, як завжди
Грудень 2022


“Якщо це Різдво не таке, як завжди”, Заради зміцнення молоді, груд. 2022.

Якщо це Різдво не таке, як завжди

Спокій у різдвяну чи в будь-яку іншу пору, зазвичай, приходить залежно від того, на чому ми зосереджуємося.

Зображення
Напад на Перл-Гарбор

Ілюстрації Джима Медсена

Повторюючи слова апостола, Девід сказав: “Страх—це головна зброя Сатани у прагненні зробити людство нещасним”1.

Зображення
юнак за трибуною

Девід Ікегамі, диякон з Оаху, Гаваї, отримав доручення виступати у неділю на конференції місії. Сім місяців тому він пережив Різдво, яке було одним з найважчих не лише для його сім’ї, але і для всієї країни. Він вирішив говорити про важливість подолання страху.

Він знав, що таке страх. То було у 1942 році. За кілька місяців до цього, красивий острів, на якому жила сім’я Девіда, було зруйновано через бомбардування Японією Перл-Гарбора. Наступного дня після того руйнівного нападу Сполучені Штати вступили у Другу світову війну.

Страх перед майбутнім покрив землю наче ковдра. Все ускладнювало ще й те, що після бомбардування Перл-Гарбора люди з японо-американським корінням, як члени сім’ї Ікегамі, переживали важкий період упередженого ставлення через свою національність. Життя цього юнака не було ні простим, ні легким.

То як він знайшов спокій? По-перше, він зосередився на служінні. Він приєднався до групи, яка допомагала прокладати шляхи і розчищати їх від колючої порості дерева кіаве для військових таборів. У той час його сім’я приєдналася до збору коштів на допомогу американським солдатам. Ці кошти використовувалися для всього, що піднімало мораль військових, від книг до кінопроєкторів з екранами.

Потім Девід сказав, знову ж процитувавши того самого апостола, старійшину Джона А. Уідстоу: “Безпечно всюди, де люди Господа живуть гідно отримання священного титулу громадян Сіону нашого Господа”2.

Девід знайшов спокій, зосередившись на Ісусі Христі3.

Зображення
Різдвяна сценка

Спокій під час Різдва

Знаходити спокій важливо у будь-яку пору року. Так, певні періоди року часто мають багато традицій, очікувань і заходів, якими ми не зможемо насолоджуватися, якщо не буде спокою, на який ми всі сподіваємося. Наприклад, у вас може бути список улюблених занять на літо, можливо, і для зими, і велика вірогідність, що він є і для Різдва. Що ми робимо з тими списками у складні періоди життя?

Особливо на свята ми розуміємо, що у нас не все йде як належить. Навіть події, які відбулися протягом року набагато раніше, наприклад, смерть в сім’ї, можуть виринати у неприємних спогадах на свята. У подібні роки те, що є важливим, буде зовсім по-іншому відчуватися під час Різдва.

16-річній Марії з Бразилії було дуже важко на Різдво після смерті другого улюбленого дідуся. Кілька років тому помер дідусь по лінії матері, а тепер помер інший її дідусь.

“Пам’ятаю, як Різдво завжди приносило дивовижні і чарівні переживання,—каже Марія.— Виринають спогади про те, як я співала з моєю сім’єю гімни, прокидалася вночі, аби розгорнути різдвяний подарунок, брала участь у різдвяній виставі початкової школи і багато інших яскравих спогадів дитинства”.

Марії завжди подобалося проводити час зі своєю сім’єю. Але тепер, коли помер її другий дідусь, Різдво втратило для неї певне відчуття радості. Щоб перенести своє горе, їй потрібно було зосередитися на Христі, як і Девіду в його випадку.

“Коли я зосереджуюся на Ісусі Христі, особливо під час Різдва, то відчуваю впевненість, що ці почуття суму і туги не триватимуть вічно,—каже Марія.— Я знаю, що Бог зі мною завжди. З часом я відчула як цю порожнечу всередині мене заповнює любов Спасителя”.

У Марії залишилася лише одна бабуся—бабуся по лінії матері. “Мені подобається весь час, який я проводжу з моєю бабусею,—каже вона.— Навіть якщо мої дідусі і бабуся та інші родичі не зі мною, я знаю, що колись побачу їх знову. На нас чекає вічність, яку ми проведемо разом”.

Зображення
Ісус Христос

Джерело спокою

Перше Президентство нещодавно оприлюднило наступне послання для світу: “Ми знаємо, що тривалий мир можна здобути через Ісуса Христа. Він може заспокоїти і втішити наші душі навіть посеред жахливих конфліктів”4.

Якщо вам здається, що ваш світ руйнується в особистому чи глобальному вимірі, вирішення завжди одне. Зосереджуйтеся на Ісусі Христі. Спокій прийде пізніше.

Посилання

  1. John A Widstoe, “If Ye Are Prepared Ye Shall Not Fear”, in Conference Report, Apr. 1942, 33; див. також Святі 3:434.

  2. Widstoe, “If Ye Are Prepared Ye Shall Not Fear”, 33; див. також Святі 3:434.

  3. Див. Святі, 3:433–435.

  4. First Presidency Statement on Armed Conflict”, Feb. 25, 2022, newsroom.ChurchofJesusChrist.org.

Роздрукувати