Семінарія
Навчання через віру: роль студента


“Навчання через віру: роль студента”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Навчання через віру”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Ознайомчі матеріали

Навчання через віру

Роль студента

Зображення
Семінарія в Сан-Хосе-де-Окоа, Домініканська Республіка

Небесний Батько й Ісус Христос люблять вас і хочуть навчати вас євангелії через силу Святого Духа. Що ви можете зробити, щоб отримати у повній мірі те, чого Вони бажають навчити вас? Цей урок може допомогти вам отримати максимальну користь від вашого семінарського досвіду, якщо ви зрозумієте, що означає навчання через віру в Ісуса Христа.

Беріть активну участь у духовному навчанні. Вивчення євангелії, що сприяє наверненню, вимагає постійних зусиль із боку студента. Допоможіть своїм студентам побачити цінність активної участі в процесі викладання та навчання.

Зображення
піктограма, навчальна інструкція

Підготовка студентів: запропонуйте студентам прочитати абзаци 1–2 в розділі “Набуття духовного знання” посібника Опанування доктрини. Базовий документ (2022) і підготуватися поділитися тим, що ми можемо зробити, щоб вивчати духовні істини.

Можливі навчальні завдання

Господь любить зусилля

Зображення
піктограма, навчальна інструкція

Можете написати наведений далі вислів на дошці, щоб студенти могли бачити його. Можливо, ви захочете, щоб студенти переглянули відео “Особливо благородне покликання”, доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, з часового коду 2:16 до 3:49, або прочитали наведений далі вислів.

Президент Рассел М. Нельсон навчав:

“Господу подобаються зусилля, бо зусилля приносять винагороди, які інакше прийти не можуть” (Рассел М. Нельсон, цитовано з виступу Джой Д. Джоунс “Особливо благородне покликання,” Ліягона, трав., 2020, с. 16).

  • Як ми можемо застосувати вислів Президента Нельсона в нашому житті? Наприклад, як це може бути застосовано до місіонерської роботи, служіння або здобуття освіти?

  • Як, на вашу думку, цей вислів можна застосувати до вивчення євангелії Ісуса Христа в семінарії цього року?

Зображення
піктограма, навчальна інструкція

Покажіть студентам наведений далі абзац і запитання для самооцінювання, яке вони мають виконати самостійно.

Щоб оцінити власне вивчення євангелії, обдумайте такі запитання:

  • Які зусилля ви зараз докладаєте, щоб вивчати євангелію Ісуса Христа? Як ви запросили Бога, щоб Він навчав вас?

  • Чи відчуваєте ви, що отримуєте необхідні та бажані результати? Чому так або чому ні?

Вивчаючи цей урок, поміркуйте про способи, якими б ви хотіли навчатися та вдосконалюватися в семінарії цього року. Шукайте проводу Небесного Батька через Святого Духа, щоб Він допоміг вам дізнатися, як застосовувати цей урок у своєму житті.

Вчення з Книги Мормона

Прочитайте принаймні два з наведених далі доктринальних уривків для опанування, щоб зрозуміти, яку роль відіграють наші власні зусилля й бажання та яку роль відіграє Бог у нашому вивченні євангелії.

Зображення
піктограма, навчальна інструкція

Студенти можуть працювати в невеликих групах, де кожен студент прочитає окремий уривок і розкаже своїй групі, що він дізнався.

Можна написати на дошці заголовки “Наші зусилля” та “Роль Бога” і попросити студентів написати під відповідним заголовком те, що вони знайдуть. Заохочуйте студентів ділитися з класом подробицями того, що вони пишуть.

  • Що ви знайшли, що могло б допомогти вам більше навчатися від Бога, відвідуючи семінарію?

  • Якими, на вашу думку, були б результати, якби хтось очікував, що Бог дасть йому знання, але сама людина не докладала б власних зусиль до цього? Або якби ця людина докладала зусилля, але не шукала б Божої допомоги? Чому?

Ґрунтуючись на тому, що ви вивчили сьогодні, підсумуйте в одному реченні те, що ви зрозуміли щодо вивчення євангелії.

Зображення
піктограма, навчальна інструкція

Запропонуйте студентам поділитися своїми підсумковими реченнями з класом. Студенти можуть визначити багато різних істин, як-от:

  • Бог буде навчати нас рядок за рядком, якщо ми захочемо вчитися в Нього.

  • Ми маємо бажати вчитися й молитися з вірою в Ісуса Христа, якщо хочемо пізнати істину.

Подякуйте студентам за їхні коментарі та запевніть їх, що те, чим вони діляться, сприяє навчанню кожного. Це може допомогти мотивувати інших студентів ділитися й створити атмосферу, яка заохочує кожного до участі.

Чи може семінарія змінити ваше життя?

Зображення
Icon: Technical Instruction

Прочитайте зазначене далі висловлювання Президента Рассела М. Нельсона і знайдіть те, що допоможе визначити, чи зміниться ваше життя завдяки семінарії.

“Що більше ви наслідуєте приклад Ісуса Христа, то більшого успіху досягнете.

Що ж допоможе вам стати таким відданим учнем Ісуса Христа? Одна з відповідей—це семінарія та інститут, які необхідно не просто відвідувати, але й брати активну участь в уроках та віддано виконувати всі дані завдання. …

Закінчення семінарії та інституту збільшить вашу здатність досягти успіху в найважливішому, що ви будь-коли робитимете у своєму житті. Ви відчуєте істинну радість!” (Russell M. Nelson, “A Personal Invitation to Participate in Seminary and Institute”, Feb. 2019, ChurchofJesusChrist.org)

  • Що ви підкреслили для себе в словах Президента Нельсона? Чому?

  • Як ви можете зосередитися на слідуванні за Ісусом Христом під час вашого навчання в семінарії?

  • Що, на вашу думку, означає “брати активну участь” у семінарії?

Зображення
піктограма, навчальна інструкція

Запропонуйте студентам обговорити конкретні способи, як брати активну участь в семінарії. Допоможіть їм зрозуміти, що студенти з різними характерами й особистими обставинами можуть брати активну участь по-різному. Наприклад, як сором’язливий студент і товариський студент можуть активно брати участь кожен по-своєму?

Як отримати максимальну користь від семінарії

Зображення
піктограма, навчальна інструкція

Щоб виконати наведену далі вправу, покажіть цю фотографію або іншу фотографію молодої людини в семінарії. Запропонуйте студентам зробити ситуацію реальнішою, давши молодому чоловікові ім’я й описавши його особистість, євангельське минуле, ставлення до семінарії і таке інше. Потім запропонуйте студентам записати в своїх щоденниках для навчання пораду, яку вони дали б цьому молодому чоловікові, перш ніж поділитися нею з класом.

Зображення
Учасники уроків семінарії

Уявіть, що молодий чоловік на цій фотографії вперше відвідує семінарію. Він бажає вчитися й зростати духовно, але не впевнений, як це зробити. Виходячи з того, що ви дізналися сьогодні, а також з вашого минулого досвіду в семінарії й у Церкві, запишіть пораду, яку ви б дали йому.

Обов’язково зазначте

  • що він може робити до початку заняття, під час нього і після нього, щоб покращити своє духовне навчання

  • як він може зосередитися на слідуванні за Спасителем і запросити Святого Духа навчати його

  • дії або ставлення, які допомагають, або навпаки заважають навчатися через Духа, як для нього, так і для інших студентів у класі

Зображення
піктограма, навчальна інструкція

Коли студенти ділитимуться своїми порадами, ви можете допомогти їм зрозуміти цінність підготовки серця і розуму до навчання перед початком уроку. Ви можете допомогти студентам зробити це, запросивши їх підготуватися, використовуючи деякі з порад у розділі “Підготовка студентів”, який можна знайти на початку кожного уроку. Також допоможіть їм зрозуміти важливість діяти відповідно до істин, які вони вивчають після того, як залишать клас.

Поставте перед собою мету отримати максимальну користь зі свого досвіду в семінарії цього року. Щоб це зробити, ви можете написати відповіді на наведені далі запитання:

  • Що ви сподіваєтеся отримати від семінарії цього року?

  • Що ви готові зробити, щоб показати Господу, що хочете вчитися від Нього й стати більше схожими на Нього?

Роздрукувати