Семінарія
Набуття духовного знання, частина 1: діяти з вірою


“Набуття духовного знання, частина 1: діяти з вірою”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Набуття духовного знання, частина 1”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Ознайомчі матеріали

Набуття духовного знання, частина 1

Діяти з вірою

Зображення
Молоді жінки читають і навчаються

Одна з цілей опанування доктрини—навчитися застосовувати принципи набуття духовного знання, які допоможуть вам будувати свій фундамент на Ісусі Христі. Цей урок може допомогти вам діяти з вірою в Ісуса Христа, коли ви шукаєте відповіді на запитання й занепокоєнні у своєму житті.

Навчання студентів принципів набуття духовного знання. Коли студенти знають і застосовують принципи набуття духовного знання, вони можуть краще досягти мети опанування доктрини. Обов’язково регулярно повторюйте ці принципи на заняттях в класі й допомагайте студентам зрозуміти їх. Студенти матимуть можливість застосовувати ці принципи на уроках для опанування доктрини.

Зображення
піктограма, навчальна інструкція

Підготовка студентів: запропонуйте студентам запитати когось із членів їхньої сім’ї або церковних провідників, хто має сильну віру в Ісуса Христа, що вони роблять, щоб залишатися сильними, коли перед ними постають запитання або виникають занепокоєння, пов’язані з євангелією.

Можливі навчальні завдання

Зображення
піктограма, навчальна інструкція

Примітка. Цей урок найкраще проводити на початку навчального року або коли студенти вперше знайомляться з принципами набуття духовного знання.

Мати запитання—це добре чи погано?

Подумайте, який з наведених далі варіантів відповідає на це запитання:

  • Які з перерахованих нижче варіантів є можливими причинами появи запитань про євангелію або Церкву Ісуса Христа?

    Зображення
    піктограма, навчальна інструкція

    Ви можете прочитати студентам наведені далі варіанти. Робіть паузу після кожного варіанту, щоб запитати кількох студентів, чому, на їхню думку, зазначений варіант може бути причиною чи не бути нею. Допоможіть студентам зрозуміти, що будь-який із цих варіантів може бути чи не бути причиною, залежно від особистих бажань і вибору.

    1. У них ще немає свідчення про євангелію.

    2. Вони бажають краще зрозуміти євангелію, адже вона відіграє важливу роль в їхньому житті.

    3. Вони сумніваються у вірі, яка в них колись була.

    4. Можливо, Бог надихає їх задуматися про те, чого Він хоче їх навчити.

      Відповідь залежить від ставлення кожної людини й причин, з яких вона ставить запитання. Прочитайте абзац 3 розділу “Набуття духовного знання” в посібнику Опанування доктрини. Базовий документ (2022), щоб дізнатися, як наш підхід до запитань стосовно євангелії може зміцнити або послабити нашу віру в Ісуса Христа.

  • Що вам здається найважливішим у цьому абзаці? Чому?

Зображення
піктограма, навчальна інструкція

Запропонуйте студентам поміркувати про те, як запитання чи занепокоєння вплинули на їхній власний духовний прогрес. Наведений далі абзац може стати у пригоді.

У кожного є запитання й занепокоєння. Ми повинні бути обережними, щоб не судити про віру інших, коли в них виникають запитання, і не сумніватися у власній вірі, коли такі запитання виникають у нас. Наша віра в Ісуса Христа й наше свідчення про відновлену євангелію можуть зміцнитися або послабнути, залежно від того, який підхід ми застосовуємо до наших запитань і занепокоєнь. Навчаючись сьогодні, подумайте про те, яку роль ваші запитання відіграють у вашому духовному прогресі. Які у вас є запитання про євангелію або Церкву Ісуса Христа? Чи відчуваєте ви, що ваші запитання наближають вас до Спасителя і Його Церкви?

Набуття духовного знання

Протягом усього вашого навчання в семінарії у вас буде можливість практикуватися у використанні принципів набуття духовного знання. Зазначені далі три принципи можуть допомогти вам наблизитися до Ісуса Христа, коли у вашому житті виникають запитання або занепокоєння:

  1. Діяти з вірою.

  2. Розглядати поняття й питання з точки зору вічної перспективи.

  3. Прагнути подальшого розуміння божественно призначених джерел.

Зображення
піктограма, навчальна інструкція

Якщо хтось із студентів в класі в минулому відвідував семінарію, можна запитати, що вони вже знають про ці три принципи. Це дасть змогу надати класу короткий огляд принципів і визначити поточний рівень розуміння студентів.

Залишок цього уроку буде присвячено принципу “діяти з вірою в Ісуса Христа”.

Прочитайте абзаци 5–7 розділу “Набуття духовного знання” в посібнику Опанування доктрини. Базовий документ і знайдіть кілька способів, якими ви можете закінчити наведене далі речення.

Зображення
піктограма, навчальна інструкція

Можна написати на дошці надане далі незавершене речення.

Коли виникають запитання або занепокоєння, ми можемо діяти з вірою в Ісуса Христа, роблячи таке: … .

Зображення
піктограма, навчальна інструкція

Нехай кілька студентів вийдуть до дошки і напишуть закінчення цього речення. Можна поставити додаткові запитання, щоб допомогти студентам зробити їхні відповіді особистими. Наприклад:

Якщо студент пише: “Продовжувати дотримуватися заповідей” (див. абзац 5), наступне запитання може бути таким: “Як, на вашу думку, дотримання заповідей може допомогти вам залишатися поруч з Ісусом Христом, коли на вашому шляху постають важкі проблеми? Чи не хотів би хто-небудь з вас поділитися своїм досвідом стосовно цього?”

Якщо студент пише: “Покладатися на ті принципи, про істинність яких ми вже маємо знання” (див. абзац 6), наступне запитання може бути таким: “Виділить хвилину, щоб згадати принципи, про істинність яких ви вже дізналися і на які ви можете покладатися, коли виникають запитання. Як ви зрозуміли, що вони істинні?”

Якщо студент пише: “довіряти Богу, доки не прийде відповідь” (див. абзац 7), наступне запитання може бути таким: “Що ви знаєте про Бога, що допомагає вам довіряти Йому, поки ви чекаєте відповідей? Чому Бог іноді вважає за краще не давати нам повних відповідей відразу?”

  • Який з обраних вами способів, на вашу думку, найкраще підходить для сьогоднішніх підлітків або навіть для вашого життя? Чому?

  • Як вибір діяти з вірою може вплинути на чиїсь стосунки зі Спасителем?

  • Назвіть людину, яка діяла з вірою, коли у неї виникли запитання або занепокоєння? Що вона робила?

Зображення
піктограма, навчальна інструкція

Ви можете показати студентам відео “Діяти з вірою: муляр” (4:57), доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org. Якщо відео вже показували раніше, запропонуйте студентам визначити й написати на дошці те, як молодь у відео доводить істини. Вирішуючи, чи варто показувати відео, обов’язково залиште час на наведене далі завдання з пошуку уривків із Писань.

Якщо відео вже показували раніше, можна запропонувати студентам визначити й написати на дошці те, як молодь з відео доводить істини.

Можете подивитися відео “Діяти з вірою: муляр” (4:57), доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org. Зверніть увагу на те, як молодь у відео діяла з вірою в Спасителя, коли перед ними постали важливі запитання й виникли занепокоєння.

Приклади з Писань

Зображення
піктограма, навчальна інструкція

Можна об’єднати поради з розділу “Додаткове навчальне завдання” з наданою далі вправою, щоб допомогти студентам побачити, як ставлення й вибір можуть впливати на посилення або послаблення віри в Ісуса Христа.

Писання містять багато історій про тих, перед ким поставали важкі запитання або занепокоєння щодо віри в Ісуса Христа. Один із них—пророк Нефій. Прочитайте наведені далі приклади з життя Нефія, щоб дізнатися, як він діяв з вірою в Ісуса Христа, коли у нього виникали запитання та інші проблеми.

  • 1 Нефій 2:16—дехто із його близьких були розгнівані тим, що його батько, пророк Легій, попросив їх зробити.

  • 1 Нефій 3:7—його попросили зробити щось складне.

  • 1 Нефій 9:5–6—Господь наказав йому зробити щось із причин, яких він не розумів.

  • 1 Нефій 10:17; 11:1–5—він хотів мати власне свідчення про те, чого навчав його батько, пророк.

  • 1 Нефій 11:17—він не до кінця знав відповідь на запитання, яке йому поставили про євангелію.

  • Які елементи дії з вірою Нефій найкраще за все продемонстрував?

Зображення
піктограма, навчальна інструкція

Можна запропонувати студентам поділитися зазначеним далі в невеликих групах, щоб дати можливість висловитися більшій кількості осіб.

Опишіть сучасне запитання або занепокоєння, які можуть вплинути на чиюсь віру в Ісуса Христа або Його Церкву. Як діяти з вірою, маючи це запитання або цю проблему?

  • Як вибір діяти чи не діяти з вірою може вплинути на стосунки людини зі Спасителем?

  • Що ви найбільш за все бажаєте застосувати у своєму житті з того, що вивчили сьогодні? Як це може допомогти вам у житті?

Роздрукувати