Семінарія
1 Нефій 6–7: Визначення “діянь Бога”


“1 Нефій 6–7: Визначення “діянь Бога”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“1 Нефій 6–7: Визначення “діянь Бога”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

1 Нефій 6–7

Визначення “діянь Бога”

Зображення
Нефій і його брати говорять з Ізмаїлом

Якби ви мали написати літопис, за яким могли б навчатися майбутні покоління, що б ви написали в ньому? Нефій висловив своє бажання, щоб його записи були приємні Богу та переконували інших йти за Ісусом Христом. Цей урок допоможе вам зрозуміти, як мета Книги Мормона може допомогти вам у вашому навчанні та житті.

Зосередьтеся на намірах автора. Згідно з титульною сторінкою, Книгу Мормона було написано “силою духа пророцтва і одкровення”, щоб переконати всіх людей, що Ісус є Христос. Під час навчання заохочуйте студентів міркувати, чому кожен з авторів записав конкретне вчення або подію, та як вони допомагають читачам наближатися до Ісуса Христа.

Підготовка студентів: заохотьте студентів щоденно самостійно вивчати Книгу Мормона. Запропонуйте їм поміркувати над своїм досвідом з вивчення Книги Мормона й над тим, що вони дізналися.

Можливі навчальні завдання

Для чого потрібно вивчати Книгу Мормона?

Мета наведеного далі завдання—допомогти студентам визначити, чому Нефій додав у свій літопис саме ту інформацію. Якщо ви хочете провести наочний приклад, поставте біля інших книжок примірник Книги Мормона й запропонуйте студентам розіграти цю ситуацію всім класом або в парах.

Подумайте, як би ви відповіли на такі запитання, якщо хтось вам їх поставив би:

  • Існує багато книг про релігію й самовдосконалення. Чому мені слід читати Книгу Мормона? Що вона мені дасть? Чим вона відрізняється від інших книг або краща за них?

Попросіть кількох студентів розповісти про те, що вони відповіли б. Подякуйте їм і похваліть їх за добре обґрунтовані відповіді. Запропонуйте шукати додаткові ідеї під час навчання.

У Книзі Мормонів Нефій поділився своїм наміром, або метою, чому він записав свої діяння. Усвідомлення цієї мети може допомогти зрозуміти, чому нам слід читати Книгу Мормона й що вона може дати нам.

Прочитайте 1 Нефій 6:3–6 і позначте слова чи фрази, що демонструють мету Нефія щодо написання його літопису. Необхідно знати, що “Бог Авраама, … Ісака, і … Якова” (вірш 4)—це Ісус Христос.

  • Чому, на вашу думку, Нефій записував саме те, що він записав?

Відповідно до слів Нефія, його записи мали переконати нас прийти до Ісуса Христа й містили лише те, що приємне Богові.

Виділить час, щоб поміркувати над своїм досвідом читання Книги Мормона.

Визначте, чи варто студентам відповідати на наведені далі запитання вголос, подумки або записавши відповіді в щоденниках для навчання.

  • Чи допомагає вам Книга Мормона дізнатися про речі, приємні Богу? Якщо так, то як саме?

  • Чи відчуваєте ви, що вивчення Книги Мормона допомагає вам наблизитися до Ісуса Христа й спасіння? Чому так або чому ні?

  • Як знання діянь Бога й наближення до Ісуса Христа можуть стати благословенням у вашому житті?

Прихід до Ісуса Христа й вивчення того, що приємне Богові

Один з корисних способів вивчення Писань—це пошук під час читання Книги Мормона мети Нефія щодо написання літопису. У вас буде можливість попрактикуватись у цьому, вивчаючи 1 Нефій 7.

Ви можете показати наведені далі інструкції, посилання на Писання та стислі огляди й запропонувати студентам вибрати одну з частин для вивчення. Визначте, чи для студентів краще навчатися самостійно, у парах чи в невеликих групах. Можливо, буде корисно пройтися кімнатою та допомогти студентам, у яких є запитання або яким потрібна допомога у розумінні чи застосуванні того, що вони читають.

Події, які записав Нефій у 1 Нефій 7, можна поділити на три великі частини. Прочитайте наведені далі стислі огляди для кожної частини. Виберіть одну з частин й ознайомтесь із нею докладніше, шукаючи те, що приємне Богу й допомагає нам прийти до Христа.

Частина 1. 1 Нефій 7:1–5. Нефій зі своїми братами знову повернувся до Єрусалима, щоб переконати родину Ізмаїла приєднатися до них у їхній мандрівці до обіцяної землі. Це дало Нефію і його братам змогу одружитися й створити власні сім’ї.

Частина 2. 1 Нефій 7:6–18. Ламан і Лемуїл зв’язали Нефія з наміром покинути його помирати в пустині. Проте Нефій виявив велику віру, тому Господь чудом визволив його.

Частина 3. 1 Нефій 7:17–22. Нефій щиро простив своїх братів за спробу вбити його, і всі разом повернулися до Легія та Сарії.

Коли студенти завершать вивчення Писань, нехай вони обговорять те, що дізналися, і запишіть їхні відповіді на наведене далі запитання на дошці.

  • Що з вивченого, на вашу думку, було би приємним Богу й допомогло б вам прийти до Христа?

Студенти можуть ділитися принципами, подібними до таких: шлюб та сім’я знаходяться у центрі Божого плану; якщо ми виявлятимемо віру в Господа, Він зможе зробити для нас усе, відповідно до Його волі або прощення інших приносить мир.

  • Як те, що ви дізналися, може допомогти вам у житті?

У разі потреби поставте додаткові запитання, подібні до таких: Як саме можна застосувати вивчений матеріал у вашому житті? Якими могли б бути ваші наступні кроки?

Подумайте про свій досвід, який ви отримали при навчанні сьогодні, шукаючи те, що допомогло б вам прийти до Ісуса Христа, й те, що приємне Богу.

  • Як може покращитися ваше вивчення Писань, якщо ви постійно підходитимете до навчання в такий спосіб?

Завершіть урок власним свідченням або дайте студентам змогу поділитися тим, що вони дізналися чи відчували під час навчання.

Роздрукувати