Семінарія
1 Нефій 13:20–42: Прості й найцінніші істини


“1 Нефій 13:20–42: Прості й найцінніші істини”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“1 Нефій 13:20–42: Прості й найцінніші істини”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

1 Нефій 13:20–42

Прості й найцінніші істини

Зображення
Книга Мормона

Відновлення євангелії Спасителя є благословенням у багатьох сенсах. Одне з благословень полягає в тому, що вона пояснює багато простих і найцінніших істин, утрачених із Біблії. Нефій бачив події Відновлення задовго до того, як вони відбулися, і розумів важливу роль, яку його розповідь матиме у відновленні. Цей урок може допомогти вам зрозуміти, як Книга Мормона та інші Писання, отримані через одкровення, допомагають відновити прості і найцінніші істини євангелії Спасителя.

Підготуйтеся до навчання. Переконливе навчання євангелії означає не лише підготовку до уроку, а й підготовку нас самих. Оскільки Дух свідчить про істину і є джерелом навернення, ефективні вчителі євангелії зосереджуються спочатку на наповненні своїх сердець Святим Духом, а потім міркують про те, чи наповнити урок. Запитайте себе “Чи я готовий\ва навчати за допомогою Духа?”

Підготовка студентів: попросіть студентів прийти підготовленими розповісти про те, що вони нещодавно дізналися під час особистого вивчення Писань.

Можливі навчальні завдання

Перевірка безпеки

Покажіть студентам зображення велосипеда або, якщо можливо, принесіть велосипед на урок. Запропонуйте студентам згадати основі деталі велосипеда й написати їх на дошці.

Їзда на велосипеді—простий та ефективний спосіб переміщення. Крім того, їзда на велосипеді може бути приємним і корисним заняттям. Які основні деталі дають людині змогу безпечно й ефективно керувати велосипедом? Уявіть, що у вас є велосипед, і хтось навмисно вийняв із нього певні важливі деталі.

  • Що ці дії можуть говорити про ставлення цієї людини до вас?

  • Що може статися, якщо спробуєте керувати велосипедом із відсутніми деталями?

  • До кого ви можете звернутися, щоб відремонтувати свій велосипед?

Подібним чином Сатана намагався нашкодити Божим дітям і заплутати їх, вилучивши й змінивши важливі частини євангелії Ісуса Христа. Вивчаючи 1 Нефій 13, зверніть увагу на те, що зробив Спаситель, щоб допомогти нам подолати перепони Сатани.

Багато людей оступаються

Нефій у видінні побачив важливі події останніх днів, зокрема книгу, яку на обіцяну землю принесли іновірці. Прочитайте про книгу в 1 Нефій 13:20–25 і знайдіть, що в ній містилося.

Можливо, буде корисно написати на дошці те, що студенти дізналися, наприклад, “завіти Господа”, “пророцтва святих пророків” і “повнота євангелії” (1 Нефій 13:23–24). Можна запитати студентів, чи знають вони, яку книгу вказано у вірші 20, перш ніж запропонувати їм створити примітку у своїх примірниках Писань.

  • Що ви дізналися під час читання?

Зробіть примітку у вірші 20, що під словом книга Нефій мається на увазі Свята Біблія. Примітки в Писаннях можуть допомогти вам персоналізувати їх і покращити ефективність вашого вивчення Писань. Наприклад, створення приміток у ваших примірниках Писань може допомогти згадати духовні відкриття в майбутньому чи стати благословенням для вас чи інших у важку хвилину.

  • Що ви зрозуміли з того, як Біблію було описано?

Дайте студентам змогу вивчити наведені далі вірші в парах чи невеликих групах і попросіть їх обговорити запитання, подібні до наведених далі. Коли студенти дочитають, запропонуйте їм подумати про те, як, на їхню думку, спроби Сатани вилучити прості й найцінніші істини призводять до того, що люди в усьому світі оступаються.

Прочитайте 1 Нефій 13:26–29 і знайдіть, що сталося з Біблією після того, як вона вийшла від “апостолів Агнця”.

  • Що сталося з Біблією?

  • Як вилучення простих і найцінніших істин із Біблії може призвести до духовного оступання?

  • Чим ці вірші схожі на аналогію з велосипедом?

“Дар і сила Агнця”

Ставши свідком того, як прості й цінні істини було вилучено з Біблії чи змінено, Нефій дізнався, що Господь за Своєю милістю не дозволить світу залишитися заплутаним або засліпленим (див. 1 Нефій 13:30–34). Нефій бачив, що євангелію буде відновлено в її повноті “даром й силою Агнця” (1 Нефій 13:35).

Щоб дізнатися, як Спаситель зробив це, прочитайте 1 Нефій 13:35–39 і позначте вказані далі фрази й запишіть їхні значення у своїх примірниках Писань чи в щоденнику для навчання.

Замість того, щоб просто розповісти студентам надану далі інформацію, можна на дошці в одній колонці написати посилання на Писання й фрази з них. А в іншій колонці написати тлумачення у довільному порядку. Попросіть студентів вивчити вірші й підібрати до фраз правильні тлумачення. Студентам також можуть ставити запитання про ці вірші.

Посилання на Писання й фрази

Тлумачення

Посилання на Писання й фрази

1 Нефій 13:35 “це все”

Тлумачення

Книга Мормона

Посилання на Писання й фрази

1 Нефій 13:39 “інші книги”

Тлумачення

Книга Мормона, Учення і Завіти, Дорогоцінна Перлина, Переклад уривків з Біблії Джозефом Смітом

Посилання на Писання й фрази

1 Нефій 13:39 “літописи пророків і дванадцятьох апостолів Агнця”

Тлумачення

Свята Біблія

Прочитайте 1 Нефій 13:40–41 і знайдіть описання того, що Писання Відновлення зроблять відомим для всіх людей.

  • Що ви дізналися?

Запишіть наведену істину у своїх примірниках Писань чи в щоденнику для навчання: Книга Мормона й інші Писання останніх днів відновлюють прості й цінні істини, що свідчать про Ісуса Христа й встановлюють повноту Його вічної євангелії.

Запропонуйте студентам написати свої відповіді на друге й третє запитання, наведені нижче, на папері. Зберіть відповіді й розвісьте їх у класі, щоб інші могли їх прочитати.

  • Чому, на вашу думку, істини з євангелії Спасителя описуються як прості й цінні?

  • Що ви дізнаєтеся про Господа із Його ролі у відновленні простих і цінних істин?

  • Яка істина чи вчення з Писань останніх днів є для вас простою й цінною?

  • Як ця істина допомогла вам наблизитися до Ісуса Христа?

Прості й цінні істини відновлено

Покажіть указані далі теми й пов’язані з ними уривки з Писань на дошці. Студенти зможуть вибрати один чи кілька варіантів для докладнішого вивчення. Нехай студенти спочатку вивчать уривок із Біблії й уявлять, що це єдина інформація, яка є, стосовно цієї теми. Потім попросіть їх вивчити інші уривки, знайшовши те, як вони пояснюють написане в Біблії. Це можна робити в парах, і студенти зможуть обговорити те, що вони дізналися, одне з одним. Або студенти можуть займатись індивідуально й обговорювати свої результати пошуку пізніше в класі.

Божество (Матвій 3:16–17)

Спокута Ісуса Христа (Лука 22:41–44)

Доземне життя (Єремія 1:5)

Причастя (Матвій 26:26–28)

Євангелія Ісуса Христа (Марк 1:14–15)

  • 3 Нефій 11:31–35; 27:13–21

  • Уложення віри 1:4

    Попросіть охочих студентів прочитати класу те, що вони дізналися. Ви можете поставити такі запитання:

  • Що ви дізналися про вибрану вами тему?

  • Як ця істина може допомогти вам втішатися в Ісусі Христі й краще слідувати за Ним?

  • Чому ви вдячні Небесному Батькові й Ісусу Христу за те, що Вони явили додаткові Писання й відновили прості й цінні істини?

Роздрукувати