Семінарія
2 Нефій 9:50–52: “Прийдіть до Святого Ізраїля”


“2 Нефій 9:50–52: “Прийдіть до Святого Ізраїля”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“2 Нефій 9:50–52”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

2 Нефій 9:50–52

“Прийдіть до Святого Ізраїля”

Зображення
молодь вивчає Писання разом

Ви коли-небудь очікували від чогось великого щастя, а потім лише розчарувалися в цьому? Яків завершив свою проповідь, порадивши нефійцям уникати марнування часу або витрачання грошей на речі, які не принесуть тривалого задоволення. Він запросив їх прийти до Ісуса Христа й бенкетувати благословеннями євангелії. Цей урок призначений допомогти вам відчути більше бажання шукати благословення і задоволення, які може дати лише Ісус Христос

Навчайте доктрини. Господь заповідав, щоб ми “навчали один одного ученню царства” (Учення і Завіти 88:77). Це вчення складається з вічних істин, життя за якими приведе до піднесення. Центральною серед цих істин є роль Ісуса Христа в плані спасіння. Якщо навчати істинного вчення, це запрошує Святого Духа і може надихнути студентів слідувати за Спасителем.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам подумати про вибір, який вони зробили, про місця, які відвідали, або про те, чого вони навчилися, що принесло їм тривале задоволення в житті.

Можливі навчальні завдання

Втамування нашого голоду і спраги

Ви можете показати студентам кілька чашок, наповнених тим, що не може втамувати спрагу людини, наприклад, соєвим соусом, гірчицею або сиропом. Потім покажіть іншу чашку, наповнену чистою водою. Запропонуйте студентам уявити, що вони відчувають сильну спрагу і можуть випити тільки з однієї з чашок, які ви їм показали. Попросіть їх зробити вибір і пояснити потенційні наслідки їхнього вибору.

Ви також можете показати продукти, які не вгамували б голод людини, як-от сіль або м’ятна гумка, а також і більш корисні й поживні продукти, як-от шматочок якогось фрукта.

Ви, напевно, помітили, що наш дух, як і наше тіло, потребує живлення та задоволення.

  • Якими способами ми можемо забезпечити тривале живлення або задоволення нашому духу?

  • До чого люди звертаються за задоволенням, що може залишити в них почуття духовної порожнечі?

  • Чому, на вашу думку, люди іноді звертаються до того, що не приносить тривалого задоволення?

Запропонуйте студентам оцінити своє життя, давши їм можливість подумати про наведені нижче запитання.

  • Чи є щось, до чого ви звертаєтеся, щоб мати щастя й досягнень, але що не задовольняє цих бажань? Що допомогло вам відчути тривалий мир і щастя у вашому житті?

  • Під час сьогоднішнього навчання шукайте істини, які можуть допомогти вам відчути благословення та задоволення, які може запропонувати тільки Ісус Христос.

“Бенкетуйте тим, що не згине”

Згадайте з вивченого у 2 Нефій 9:27–49, що Яків застерігав свій народ від їхньої гріховної поведінки. Після цього Яків завершив свою промову важливим запрошенням.

Прочитайте 2 Нефій 9:50–52 і знайдіть запрошення Якова своєму народові.

  • Які слова або фрази з цих віршів ви вважаєте важливими? Чому?

  • Як ці вірші допомагають вам зрозуміти, чого Ісус Христос бажає від нас? Чого вони навчають вас про те, що Він пропонує нам?

Запропонуйте студентам визначити істини з вчень Якова. Вони можуть виявити істину, подібну до наведеної далі. Можна написати цю істину на дошці.

Одна з істин, яку ми можемо дізнатися з цих віршів, полягає в тому, що коли ми приходимо до Ісуса Христа, наші душі можуть бути задоволені.

Використовуйте перехресні посилання для глибшого розуміння

Пошук уривків з Писань, які стосуються того, що ви вивчаєте, може бути корисним способом поглибити ваше розуміння написаного у Писаннях і збільшити вдячність за ці вчення.

Попрактикуйтеся в застосуванні цієї навички, знаходячи перехресні посилання, які стосуються вчень у 2 Нефій 9:50–52.

Можна виконати дії, описані в наступних двох абзацах, усім класом. Намалюйте разом схему на дошці та знайдіть одне або два перехресні посилання. Одне корисне перехресне посилання, яке ви можете вказати студентам, — це Алма 5:33–34. Потім студентів можна розділити на пари або невеликі групи, щоб вони разом працювали над пошуком перехресних посилань.

У своєму щоденнику для навчання можете створити схему, подібну до наведеної нижче, і написати “2 Нефій 9:50–52” в центральному колі. Коли ви знайдете пов’язані уривки з Писань, які хочете запам’ятати, можна записати посилання на них в інших колах.

Зображення
схема у вигляді кіл

Вашим першим кроком для пошуку перехресних посилань може бути пошук посилань на Писання та тем, перелічених у виносках. Потім можна визначити ключові слова з 2 Нефій 9:50–52 і знайти їх або пов’язані з ними терміни у Путівнику по Писаннях або скориставшись функцією пошуку в Євангельській бібліотеці.

Ось кілька слів або фраз, які ви могли б пошукати: прийти; жива вода; задовольнити; слухати; бенкетувати; молитва; вдячність; радіти.

Дайте студентам достатньо часу, щоб знайти перехресні посилання, а потім попросіть кількох бажаючих прочитати один з уривків з Писань, який мав особливе значення для них. Попросіть студентів пояснити, як це перехресне посилання покращило їхнє розуміння вчень з 2 Нефій 9:50–52. Ви можете додати посилання на Писання, якими діляться студенти, до схеми на дошці.

Застосування вивченого

Подумайте про те, що ви дізналися про Ісуса Христа сьогодні, і про те, як ці вчення можуть благословити вас у ваших нинішніх обставинах.

Щоб допомогти студентам усвідомити те, що вони дізналися на сьогоднішньому уроці, ви можете показати наведені далі запитання та запропонувати студентам записати відповіді у своїх щоденниках для навчання.

  • Які зі здобутих сьогодні знань чи почуттів стосовно Ісуса Христа вам хотілося б запам’ятати?

  • Як вибір слідувати за Ісусом Христом може принести вашій душі тривале задоволення?

  • Яке конкретне рішення ви могли б прийняти, що принесло б у ваше життя тривале задоволення, доступне завдяки Ісусу Христу?

Запросіть кількох бажаючих поділитися деякими своїми відповідями з класом. Свідчіть про істини, які ви дізналися сьогодні. Заохотьте студентів проаналізувати своє життя і подумати, які зміни вони могли б зробити, щоб відчувати щастя, мир і задоволення, які приходять, коли ми наслідуємо Ісуса Христа.

Роздрукувати