Семінарія
Алма 2–3: Кого ми обираємо слухатися


“Алма 2–3: Кого ми обираємо слухатися”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Алма 2–3”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Алма 2–3

Кого ми обираємо слухатися

Зображення
дівчина обмірковує Писання

У Писаннях пророки постійно попереджали нас про те, що ми зіштовхнемося з наслідками наших дій, виходячи з того, за ким вирішимо слідувати. Наприклад, після конфлікту між нефійцями й амлісійцями пророк Мормон навчав, що ті, хто помер, будуть “пожинати вічне щастя або вічне нещастя, залежно від духа, якого вони бажали слухатися, чи то був добрий дух, чи поганий” (Алма 3:26). Цей урок може допомогти вам краще зрозуміти наслідки вибору того, за ким слідувати в цьому житті.

Готуйтеся, пам’ятаючи про мету. Знайдіть час, щоб подумати про те, що упродовж заняття допоможе студентам “розуміти вчення та Спокуту Ісуса Христа і покладатися на них”. Президент Рассел М. Нельсон закликав вчителів “згадувати про цю мету щодня, перед тим як навчати своїх студентів” (“Teaching Youth in the Day of the Wave” [Seminaries and Institutes of Religion satellite broadcast], August 6, 2013).

Підготовка студентів: запропонуйте студентам прочитати або послухати Алма 2–3 до того, як вони прийдуть на урок. Попросіть їх подумати про те, що вони можуть дізнатися з історії в цих розділах.

Можливі навчальні завдання

У чому полягає мораль цієї історії?

Ви можете запропонувати студентам подумати про повчальні історії чи байки, і запропонувати їм поділитися ними з класом. У разі необхідності можна скористатися наведеним далі прикладом. Якщо студенти знають цю історію, ви можете запропонувати їм переказати її своїми словами та вказати на мораль чи застереження. Це допоможе студентам визначити, які принципи Мормон хотів нам викласти в своїх літописах.

  • Чи можете ви пригадати історію чи байку, в якій викладається життєвий урок?

Класична байка, приписувана давньогрецькому байкарю на ім’я Езоп, називається “Пастух-жартівник”. В історії розповідається про хлопчика-пастуха, який двічі обдурив своїх сусідів, сказавши, що вовк нападає на сільське стадо овець. На радість хлопчикові, кілька селян кинулися пропонувати допомогу, але згодом зрозуміли, що вовка не було. Нарешті, на стадо дійсно напав вовк. Але коли хлопчик покликав на допомогу втретє, ніхто не прийшов йому на поміч.

  • Яку мораль чи урок ми можемо засвоїти з цієї історії?

Упродовж усього вивчення Книги Мормона шукайте можливості допомагати студентам розпізнавати та визначати принципи та уроки, наголошені пророком Мормоном.

Писання, як й історії чи байки, які часто містять мораль, також навчають уроків та ілюструють принципи. Корисною навичкою під час дослідження Писань, зокрема Книги Мормона, є вміння помічати, коли Мормон чітко заявляє про свою мету, додаючи до літопису певні історії. Він часто використовує фрази, як-от “І таким чином ми можемо чітко визначити”, “і так ми бачимо”, “істинно, істинно” або “ось”, щоб повідомити нам, що він ділиться з нами принципами та уроками (див. Алма 24:30; 30:60; 48:17; 62:41; Геламан 3:27–28). Визначивши, на які уроки та істини Мормон звертає вашу увагу, ви зможете зрозуміти їхнє значення особисто для вас. Це також може підвищити ефективність вашого вивчення Писань.

Прочитайте Алма 3:26–27 і знайдіть істину, яку Мормон хотів, щоб ми дізналися з розповіді в Алма 2–3. За бажанням ви можете позначити те, що знайшли.

  • Що ви дізналися?

Ви можете поділитися вказаною далі інформацією, якщо студентам потрібна допомога в розумінні істин, викладених у Алма 3:26–27.

Щоб краще зрозуміти цей уривок, зверніть увагу, що фраза “кожна людина отримує плату від того, кого вона бажає слухатися” пропонує нам уявити, що ми наймані працівники, вибір яких визначає, хто є нашим роботодавцем: Небесний Батько чи Сатана (див. Алма 3:27). У цьому контексті слово слухати означає схилятися в ту чи іншу сторону. Тому ті, хто схиляється до Сатани, незабаром опиняються в нього на службі й отримують “вічне нещастя” (Алма 3:26). Зрештою наш життєвий вибір покаже, кого ми вибрали своїм вічним роботодавцем.

Можливо, буде корисно написати вказану далі істину на дошці, щоб студенти могли посилатися на неї під час усього уроку.

Одна з можливих істин з Алма 3:26–27 полягає в тому, що те, кого ми обираємо слухатися в цьому житті, визначає наше вічне щастя або нещастя.

Подумайте про своє життя й те, кого ви обрали слухатися. Чи прагнете ви слідувати за Ісусом Христом? Або, можливо, слідуєте за кимось іншим? Обміркуйте ці запитання впродовж сьогоднішнього навчання.

Амлісій прагне стати царем

У перші роки правління суддів Алма і його народ постали перед важким випробуванням своєї віри й щастя.

Прочитайте Алма 2:1–12 і знайдіть випробування, які постали перед нефійцями.

На цьому етапі уроку ви можете обговорити свободу віросповідання. Відповідні матеріали містяться в розділі “Додаткові навчальні завдання”.

  • Що мав намір робити Амлісій, якщо стане царем? (Див. вірш 4).

  • Як на це відреагували нефійці?

  • Як нефійці показали своє бажання слідувати за Спасителем?

Вибір і наслідки

Допоможіть студентам знайти різні наслідки слідування за Богом або за дияволом і поділитися ними. Один із способів зробити це — перемалювати наведену далі таблицю на дошку та попросити студентів заповнити її. Інший варіант — підготувати перед заняттям кілька невеликих аркушів паперу, які символізуватимуть гроші або “плату” (Алма 3:27). Потім принесіть дві паперові торбинки або коробки й на одній напишіть “Іти за Богом”, а на іншій — “Іти за дияволом або його слугами”. Дайте кожному студенту принаймні один аркуш паперу й попросіть половину класу прочитати кожен з наведених нижче уривків з Писань. Коли студенти знайдуть різну плату в кожній із історій, запропонуйте їм записати цю інформацію на своїх аркушах паперу та помістити свою оплату у відповідний контейнер. Коли студенти закінчать, прочитайте про кілька оплат уголос. Ви можете запропонувати студентам розповісти про інші оплати, які вони або інші люди отримували в житті, коли йшли за Богом.

Скопіюйте у свої щоденники для навчання наведену далі таблицю. Прочитайте зазначені вірші та перерахуйте у відповідній колонці, яку “оплату” отримуємо, коли слідуємо за Богом чи за дияволом.

“Плату від того, кого вона бажає слухатися” (Алма 3:27)

Йти за Богом

Йти за дияволом або його слугами

Алма 2:16–18, 26–31 (Алма й нефійці)

Алма 3:4, 13–14, 18–19 (амлісійці)

  • На що ви звернули увагу в цих двох історіях?

Примітка: прокляттям, якого зазнали і амлісійці, і ламанійці, було відокремлення від Бога через їхній бунт і непокору (див. 2 Нефій 5:20–21). Ознакою, яка на той час відрізняла ламанійців від нефійців, було те, що “шкіра ламанійців була темною” (Алма 3:6). Важливо пам’ятати, що природа цього знаку і його прояв не є до кінця зрозумілими. Пророки з Книги Мормона й сучасні пророки вчили, що неправильно паплюжити людей або дивитися на них зверхньо через колір їхньої шкіри (див. Кн. Якова 3:9).

Якщо ваші студенти досить здібні, замість того, щоб наводити вказані далі три групи віршів. запропонуйте їм знайти інші місця в Писаннях, у яких описується “плата”, яку приносить слідування за Богом або за кимось іншим. Ви можете заохотити їх використовувати доктринальні уривки для опанування.

Прочитайте вказані далі уривки з Писань і додайте до своєї таблиці те, що ви знайдете.

2 Нефій 2:27

Алма 30:60

Матвій 11:28–30

Коли студенти закінчать заповнювати свої таблиці, запропонуйте їм поділитися тим, що вони знайшли. Коли студенти ділитимуться інформацією, ставте їм додаткові запитання, подібні до наведеного в прикладі, які допоможуть їм співвіднести те, що вони знайшли в Писаннях, зі своїм особистим життям.

Особисте застосування

  • Що з того, що ви бачили або переживали, показало вам істинність принципу, проілюстрованого в Алма 3:26–27?

Подумайте, які з рішень, що ви приймаєте в це й час, можуть допомогти вам слідувати за Небесним Батьком та Ісусом Христом. Як вони приведуть до вічного щастя? Чи ви приймаєте зараз якісь рішення, які можуть відвести вас від Спасителя? Вирішіть, що вам, можливо, доведеться зробити, щоб змінитися. Подумайте, як Небесний Батько й Ісус Христос можуть благословляти і зміцнювати вас, коли ви прагнутимете зробити правильний вибір, що приведе вас назад до Них.

Роздрукувати