Семінарія
Алма 29: Бажання наших сердець


“Алма 29: Бажання наших сердець”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Алма 29”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Алма 29

Бажання наших сердець

Зображення
молодь у поході

Як визначити, чи узгоджуються ваші життєві бажання з тим, чого хоче для вас Господь? В Алма 29 описується бажання серця Алми і його роздуми про те, чи відповідають його бажання тому, чого хоче для нього Бог. Цей урок може допомогти вам оцінити ваші бажання й привести їх у відповідність із бажаннями Господа.

Зміцнюйте віру в Ісуса Христа. Готуючись до навчання, запитайте себе: “Яка з усіх істин, на якій можна було б наголосити в цьому уривку з Писань, найкраще допоможе моїм студентам наблизитися до Небесного Батька й Спасителя?” Шукайте натхнення Святого Духа, щоб краще зрозуміти, які євангельські істини найкраще сприятимуть досягненню цієї мети.

Підготовка студентів: Ви можете попросити студентів прочитати Алма 29:1–6 і поміркувати над тим, що вони дізнаються про бажання.

Можливі навчальні завдання

Побажання для мого життя

Ви можете показати фотографію себе в дитинстві та поділитися своїми відповідями на наведені далі запитання. Ви також можете запропонувати кільком студентам принести їхні фотографії з дитинства й теж відповісти на запитання.

Як альтернативний варіант, розкажіть байки чи історії, поширені в багатьох культурах, де людину запитують про те, чого вона бажає найбільше. Ось кілька прикладів: загадування бажань, коли падає зірка, прохання джина або феї або загадування бажання під час задування свічок на день народження. Можливо, ви захочете звернутися до однієї з цих знайомих учням історій і запитати: “Яке бажання ви загадали б, якби мали змогу здійснити одне зі своїх найбільших бажань?”

  • Чого ви найбільше бажали, коли були дитиною?

  • Як змінилися ваші бажання тепер, коли ви стали старшими? Як можуть змінитися ваші бажання в майбутньому?

На одній стороні сторінки вашого щоденника для навчання запишіть кілька бажань. (Іншу сторону ви використаєте пізніше протягом цього уроку).

  • Як наші бажання впливають на наше життя?

Коли ми ростемо й дорослішаємо в євангелії та наближаємося до Бога, наші бажання можуть змінюватися й більше відповідати тому, що Бог хоче для нас.

  • Як ми можемо визначити, чи узгоджуються наші бажання з тим, чого хоче для нас Бог?

Вивчаючи цей урок, обміркуйте свої бажання. Спробуйте визначити бажання, які збігаються з Божими, і ті, які, можливо, потребують дорослішання або зміни.

Приведення наших бажань у відповідність із волею Господа

В Алма 29 Алма записав одне зі своїх бажань. Прочитайте Алма 29:1–2і знайдіть те, що він описав.

  • Чому Алма хотів бути ангелом? Про що це свідчить вам стосовно нього?

  • Що з того, що ви знаєте про минуле Алми, могло б надихнути його на бажання стати ангелом? (див. Мосія 27:11–17).

У разі потреби, допоможіть студентам зрозуміти досвід Алми, пов’язаний з появою ангела, описаний у Мосія 27. Один із способів зробити це — показати наведену далі ілюстрацію та попросити студентів поділитися тим, що вони пам’ятають про історію, зображену на ній.

Зображення
навернення Алми молодшого

Розуміння контексту цих віршів може дати нам додаткову інформацію. У розділах, що передують Алма 29, Господь наказав Аммону привести Анті-Нефій-Легіїв заради захисту до нефійців, щоб вони оселилися з ними (див. Алма 27:4–12). Нефійці віддали для поселення Анті-Нефій-Легіїв землю Єршон і пообіцяли захищати їх. Злочестиві ламанійці пішли за Анті-Нефій-Легіями й вступили в битву. Нефійці захищали себе та свої сім’ї від ламанійців. У результаті “десятки тисяч Ламанійців було вбито і розсіяно … і також було величезне кровопролиття серед людей Нефія” (Алма 28:2–3).

  • Як цей контекст може допомогти вам зрозуміти, чому Алма, можливо, хотів сміливо закликати людей до покаяння та запобігати стражданням?

Прочитайте Алма 29:3–6 і знайдіть, що Алма зрозумів стосовно бажань.

Ви можете запитати студентів, чого вони навчилися. Студенти можуть назвати різні ідеї або принципи. Якщо студенти не зможуть відповісти, попросіть їх підсумувати, чого Алма навчав у вірші 4.

Одним із принципів, який ви, можливо, визначили, є те, що Бог дозволяє нам робити вибір на основі наших бажань.

Ви можете запропонувати студентам позначити у їхніх примірниках Писань ключові слова чи фрази у вірші 4, які визначають цю істину.

  • Чому нам важливо розуміти цей принцип?

Щоб допомогти вам порівняти ваші бажання з бажаннями Господа, запишіть на іншій стороні сторінки у вашому щоденнику для навчання, чого Господь бажає для своїх дітей. Ви можете прочитати деякі із запропонованих далі уривків, щоб скласти цей список:

Попросіть студентів поділитися тим, що вони написали. Ось деякі приклади, як ми могли б почути Спасителя та пізнати Його (див. Матвій 17:5; Іван 17:3; 3 Нефій 11:3–7), виявити наш послух (див. Авраам 3:25), виконувати Його роботу (див. Учення і Завіти 6:6), любити інших (див. Левит 19:18; Матвій 22:37–40), укладати шлюб і мати сім’ї (див. Учення і Завіти 131:1–4; Буття 1:22), відчувати радість (див. 2 Нефій 2:25) і успадковувати вічне життя з Ним (див. Мойсей 1:39).

Подивіться на обидві сторони вашої сторінки. Зверніть увагу, що Господь хоче, щоб ми зосередили свої бажання на любові до Нього, а також служінні Йому та нашим ближнім. Подумайте, наскільки добре ваші бажання збігаються з Божими бажаннями щодо вас.

Хоча його бажання ділитися євангелією було хорошим, Алма визнав, що бажання ділитися євангелією зі всім світом в ролі ангела не повністю відповідає тому, де і як Бог покликав його служити. Підкресліть в Алма 29:3–6 будь-які фрази, у яких показано, що Алма хотів узгодити свої бажання з волею Бога.

  • Що, на вашу думку, означає бути задоволеним тим, чим Господь наділив нас?

  • Чому, на вашу думку, ми, як і Алма, повинні прагнути узгодити наші бажання з бажаннями Господа?

  • Як ми можемо привести наші бажання у відповідність із волею Бога, коли отримуємо покликання служити в спосіб, який відрізняється від того, чому ми надаємо перевагу?

Пізніше в цьому розділі Алма пояснив, що йому не потрібно було бути ангелом, щоб звертатися до всього світу, бо Бог навчатиме всі народи за Своєю мудрістю та у Свій час (див. Алма 29:7–8). Прочитайте Алма 29:9, 13 і знайдіть, чим пишався Алма і що він відчув, коли об’єднав свої бажання з бажаннями Бога.

Важливість бажань

Надайте студентам можливість поглибити їхнє розуміння щодо бажань. Ви можете розмістити наведені далі запитання та інструкції по всій класній кімнаті. Студенти можуть зібратися поруч із розміщеним запитанням, яке їм цікаво опрацювати, слідувати інструкціям та обговорювати у невеликих групах відповіді, які вони знайдуть на це запитання. Це завдання можна повторити, щоб студенти могли опрацювати кілька запитань.

Як я можу посилити своє бажання слідувати за Господом?

Коли ви розмірковуєте над цим запитанням, стане у пригоді згадати приклади людей, які були навернені до Господа. Серед людей, яких ви могли б згадати, можуть бути Енош (див. Енош 1:1–7), народ царя Веніямина (див. Мосія 5:1–5) і цар Ламоній (див. Алма 22:15–16).

Чого мені слід бажати у своєму житті?

Шукаючи відповіді на це запитання, дослідіть приклади того, чого бажали інші або чого, як сподівався Господь, вони будуть бажати (див. Римлянам 10:1; 3 Нефій 19:7–9; Учення і Завіти 6:6–8).

Чого ще Писання навчають про наші бажання?

Корисно буде опрацювати статтю “Бажання” у додатку “Євангельська бібліотека”. Або прочитайте деякі з наступних віршів: Псалми 37:4; Приповісті 10:24; Енош 1:12; Алма 41:5; Учення і Завіти 18:38; 137:9.

Попросіть студентів поділитися тим, що вони дізнались. Ви можете запитати, чи має хтось зі студентів запитання, з яким вони хотіли б, щоб клас допоміг їм. Разом досліджуйте Писання та діліться досвідом і свідченнями, які могли б допомогти відповісти на будь-які запитання.

Знайдіть хвилинку, щоб обміркувати, як цей урок стосується вас. Запишіть у свій щоденник для навчання, що ви можете зробити, щоб зміцнити свої праведні бажання, і зверніться по допомогу до Господа, щоб привести будь-які інші бажання у відповідність із Його волею.

Роздрукувати