Семінарія
Алма 33. Навчання євангелії Спасителя


“Алма 33. Навчання євангелії Спасителя”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Алма 33”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Алма 33

Навчання євангелії Спасителя

Зображення
студент навчає клас семінарії

Чи було у вас коли-небудь бажання більше наближатися до Господа, але ви не знали, що для цього треба робити? Бідняки з числа зорамійців запитали у пророка Алми, як “їм треба починати виявляти свою віру” (Алма 33:1). Усім учням Ісуса Христа важливо зрозуміти відповідь Алми. Цей урок допоможе вам краще зрозуміти, які кроки ви можете зробити, щоб виявляти більше віри в Ісуса Христа.

Давайте студентам можливості навчати інших. Шукайте можливості давати студентам нагоду навчати за матеріалом окремих розділів уроків. Заохочуйте їх розглядати семінарію як безпечне місце, де вони можуть практикуватися, як навчати.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам прочитати Алма 33 вдома і вибрати вірш або групу віршів, які вони хочуть краще зрозуміти.

Можливі навчальні завдання

Запитання про євангелію

Можна попросити студентів відповісти на вказане далі запитання в парах або невеликій групі.

  • Про що ви хотіли б дізнатись, якби мали змогу поставити Божому пророку одне чи два запитання? Чому?

У розділі 32 книги Алми пророк Алма закликав зорамійців зміцнювати свідчення, плекаючи слово Бога у своїх серцях. У відповідь вони поставили йому кілька важливих запитань.

Прочитайте Алма 33:1 і знайдіть запитання, які вони поставили пророку.

  • Як, на вашу думку, сучасний підліток міг би перефразувати запитання стосовно того, “як їм треба починати виявляти свою віру”?

  • Як би ви відповіли на це запитання, основуючись на тому, що ви знаєте про євангелію Ісуса Христа?

Виявляти віру — це більше, ніж просто вірити в Ісуса Христа. Ми виявляємо віру, коли робимо те, про що просить Спаситель, і свідомо прагнемо слідувати за Ним. Алма відповів на запитання зорамійців, навчаючи їх, що є безліч способів, у які можна виявляти свою віру в Ісуса Христа.

Виберіть один із зазначених трьох варіантів з відповіді Алми, який хочете краще зрозуміти. Підготуйтеся так, ніби ви маєте провести урок тривалістю від п’яти до семи хвилин, присвячений вибраному вами варіанту. Подумайте про когось зі своїх знайомих і підготуйтеся, ніби маєте провести з цією людиною такий урок. Можливо, ви захочете використати для підготовки деякі з ідей, запропонованих далі в матеріалі уроку в розділі “Ідеї для підготовки уроку”.

Скажіть студентам, що вони матимуть змогу провести підготовлений ними урок для невеликої групи однокласників. Студентам, які надто хвилюються через те, що їм треба буде навчати інших, можете запропонувати альтернативні варіанти. Наприклад, вони можуть скласти план свого уроку і віддати його вам або попрацювати з більш впевненим у собі і більш досвідченим партнером. Якщо ви вирішите не доручати студентам підготувати уроки, то можете самі скористатися ідеями, що подаються після кожного варіанту навчання щодо викладання різних частин уроку.

Студентам буде корисно, якщо ви коротко розкажете, як підготувати невеликий урок. Або ви можете запропонувати досвідченим студентам поділитися ідеями, поставивши такі запитання: “Якими, з вашого власного досвіду, є перші кроки у підготовці уроку?” або “Яким для вас є типовий план уроку?”, або “Куди ви звертаєтеся, щоб знайти більше інформації на свою тему?”

Ви можете написати на дошці зазначені нижче три варіанти, з яких студенти можуть вибрати.

Варіант 1. Ми можемо виявляти віру в Бога, поклоняючись Йому в молитві. Алма 33:3–11

Додаткові уривки з Писань для обміркування: Алма 34:17–27

Якщо ви вирішите навчати за варіантом 1 у класі, а не пропонувати студентам підготуватися до проведення уроку, то запропонуйте їм скласти список істин, які вони дізнаються з цих віршів про молитву. Ви також можете обговорити деякі неправильні уявлення людей про молитву, на які вказують і які виправляють істини з цих віршів.

Можливо, буде корисно запропонувати студентам пошукати у збірнику гімнів фрази про молитву, які мають для них важливе значення. Вони можуть поділитися особистим досвідом, якщо їм про нього нагадує текст гімнів.

Варіант 2. Ми можемо виявляти віру, вірячи в Сина Божого. Алма 33:12–18

Додаткові уривки з Писань для обміркування: Іван 3:16; 2 Нефій 2:6–8

Якщо ви вирішите навчати за варіантом 2 у класі, а не пропонувати студентам підготуватися до проведення уроку, то можете запропонувати їм позначити Алма 33:14, 18. Потім попросіть студентів знайти улюблені уривки про Сина Божого з будь-якої книги Писань і поділитися ними. Якщо буде потрібно, вони можуть використати як додатковий матеріал список доктринальних уривків для опанування з усіх чотирьох курсів.

Варіант 3. Ми можемо виявляти віру, звертаючись за зціленням до Ісуса Христа. Алма 33:18–23

Додаткові уривки з Писань для обміркування: Числа 21:4–9; Геламан 8:14–15

Якщо ви вирішите навчати за варіантом 3 у класі, а не пропонувати студентам підготуватися до проведення уроку, то можете показати зображення з альбому “Євангелія в мистецтві” “Мойсей та мідяний змій” і “Розпʼяття”, поки студенти читатимуть зазначені вище уривки. Запропонуйте їм обговорити, чому люди сьогодні можуть відмовлятися від надії на те, що Ісус Христос дасть їм духовне зцілення, і назвати, до яких джерел люди замість Нього можуть звернутися. Запитайте студентів, що б вони сказали людині, яка сумнівається, чи дійсно Ісус Христос може їй допомогти.

Якщо студенти будуть готувати і проводити урок, дайте їм запропонований роздатковий матеріал, який допоможе їм у підготовці.

У разі необхідності, також можете дати студентам відповідні матеріали, вказані в розділі “Коментарі та довідковий матеріал”.

Ідеї для підготовки уроку

Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024) — “Алма 33: “Навчати євангелії Спасителя”

На якому варіанті ви вирішили зосередитися?

Спробуйте скористатися деякими з наданих далі підказок, які допоможуть вам скласти свій навчальний план.

Ключові фрази з віршів, які ви можете запропонувати позначити тим, кого навчаєте:

Що ці вірші могли б допомогти тим, кого ви навчаєте, зрозуміти про Небесного Батька та Ісуса Христа або відчути до Них:

Як ця істина може вплинути на життя тих, кого ви навчаєте:

Наочний матеріал або хороші приклади людей, що живуть за цією істиною:

Запитання, які ви можете поставити, щоб допомогти тим, кого навчаєте, задуматися над тим, чого навчав Алма:

Досвід, який ви мали з тим, чого навчав Алма:

Додаткові уривки з Писань або слова церковних провідників:

Що ви можете запропонувати зробити тим, кого навчаєте, на основі вивченого:

Запропонуйте студентам по черзі провести свої уроки для партнерів або невеликих груп. Не змушуйте студентів, які надто хвилюються, проводити свої уроки для інших. Ви можете запросити кількох бажаючих студентів навчати весь клас.

З молитвою обміркуйте, як ви можете поділитися тим, про що дізналися, з людиною, про яку думали, готуючи цей урок.

Запропонуйте студентам назвати класу свої висновки, основуючись на написаному в Алма 33, і ставлячи, наприклад, такі запитання:

  • Що ви сьогодні зрозуміли про те, як виявляти віру в Ісуса Христа?

  • Як підготовка уроку про це допомогла вам отримати ці знання?

Ви можете розказати, про що важливе ви дізналися з написаного в Алма 33, готуючись до проведення уроку.

Роздрукувати