Семінарія
Опанування доктрини. Алма 34:9–10. “Повинна бути здійснена Спокута… нескінченна і вічна жертва”.


“Опанування доктрини. Алма 34:9–10. “Повинна бути здійснена Спокута… нескінченна і вічна жертва”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Опанування доктрини. Алма 34:9–10”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Опанування доктрини. Алма 34:9–10

“Повинна бути здійснена Спокута… нескінченна і вічна жертва”.

Зображення
Христос на хресті

На попередньому уроці ви дізналися про нескінченну й вічну Спокуту Ісуса Христа. Цей урок може допомогти вам запам’ятати посилання та ключову фразу для Алма 34:9–10, пояснити суть доктрини, викладеної в цих віршах, і застосовувати принципи набуття духовного знання в реалістичних навчальних ситуаціях, використовуючи цей уривок з Писань.

Допоможіть студентам попрактикуватися в застосуванні “принципів набуття духовного знання”. Посилаючись на принципи, намагайтеся називати їх, щоб студенти легко розпізнавали, коли і як вони застосовуються під час обговорення в класі.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам подумати про те, як істини, викладені в Алма 34:9–10, і принципи набуття духовного знання можуть допомогти комусь, хто відчуває, що не зможе отримати прощення своїх гріхів.

Можливі навчальні завдання

Цей урок з вивчення доктринального уривку для опанування потрібно проводити після уроку з вивчення “Алма 34:1–17”, який є контекстним уроком для вивчення доктринального уривка для опанування Алма 34:9–10. Якщо цей урок з вивчення доктринального уривка для опанування потрібно перенести на інший тиждень, обов’язково проведіть також і відповідний йому контекстний урок протягом того самого тижня.

Поясніть і запам’ятайте

Чи помічали ви коли-небудь, що іноді якусь ідею легше зрозуміти, ніж пояснити словами? Одна з цілей опанування доктрини — дати вам змогу пояснити доктринальні уривки для опанування своїми словами.

На нещодавньому уроці з вивчення Алма 34:9–10 ви дізналися, що без нескінченної й вічної Спокути Ісуса Христа все людство було б втрачено назавжди.

Дайте студентам змогу пояснити своїми словами доктрину, викладену в Алма 34:9–10, поділившись наведеними далі вказівками.

Уявіть, що у вас є можливість пояснити значення Алма 34:9–10 комусь, хто дуже мало знає про Ісуса Христа. Знайдіть хвилинку, щоб переглянути ці вірші та позначити або записати слова чи фрази, які ви хотіли б, щоб ця людина зрозуміла.

Давши студентам достатньо часу для підготовки, ви можете розділити їх на пари або невеликі групи і запропонувати їм попрактикувалися одне з одним, як пояснювати вчення.

Ключова фраза з Писань Алма 34:9–10: “Повинна бути здійснена Спокута… нескінченна і вічна жертва”.

Допоможіть студентам вивчити напам’ять посилання на цей уривок з Писань і ключову фразу для нього. Розділіть клас на пари. Один студент може повторити першу половину фрази, а напарник — другу. А потім обоє студентів можуть разом сказати посилання на цей уривок з Писань. Виконавши це завдання кілька разів, студенти можуть помінятися з напарниками місцями й повторити іншу половину фрази.

Застосування на практиці

Перш ніж розглянути вказану далі навчальну ситуацію, ви можете попросити студентів пригадати, якими є принципи набуття духовного знання. Напишіть кожен принцип на дошці так, як його сформулюють студенти. Поясніть, що під час цього уроку в них буде можливість ознайомитися з цими принципами і попрактикуватися в їх застосуванні.

Потім опишіть навчальну ситуацію або дайте студентам копію з її описом, щоб вони могли нею скористатися під час виконання завдання.

Уявіть, що вас попросили провести урок про Спокуту Ісуса Христа на уроці Недільної школи. Готуючись до уроку, ви звертаєтесь до молодої жінки з вашого приходу на ім’я Олівія і просите її поділитися своїми думками про те, як Ісус Христос благословив її життя завдяки Своїй Спокуті.

Відповідь Олівії дивує вас. Вона каже: “Чесно кажучи, я думаю, що Спокута Ісуса Христа є чудовою для більшості людей, але я не впевнена, наскільки вона стосується мене зараз через деякі помилки, які я зробила й продовжую робити. У мене є деякі гріхи, і я не впевнена, чи зможу коли-небудь їх позбутися”.

Готуючись далі до свого уроку, ви продовжуєте думати про слова Олівії й хочете їй допомогти. Подумайте, як вчення з Алма 34:9–10 і принципи набуття духовного знання можуть допомогти Олівії позбутися свого занепокоєння.

Ви можете розділити студентів на невеликі групи і доручити кожній групі зосередитись на одному з принципів набуття духовного знання. Студенти можуть скласти на папері або на дошці список усіх способів, у які, як вони вважають, цей принцип може допомогти Олівії в її ситуації. Потім студенти з кожної групи можуть розказати всьому класу про те, що вони обговорювали.

Якщо необхідно, групам можна дати наведені далі запитання, які вони можуть використовувати під час обговорення.

Діяти з вірою

  • Які, на вашу думку, конкретні дії з вірою могли б допомогли Олівії?

  • Чого ви могли б навчити Олівію про Ісуса Христа і Його Спокуту, щоб допомогти їй діяти з вірою? Як можуть допомогти вчення з Алма 34:9–10?

Щоб дізнатись інші ідеї про те, як Олівія може діяти з вірою, ви можете прочитати абзаци 5–7 розділу “Набуття духовного знання” у посібнику Опанування доктрини. Базовий документ.

Розглядати поняття або питання з огляду на вічну перспективу

Альтернативний спосіб вивчення цього розділу полягає в тому, щоб запропонувати студентам написати на дошці деякі неправильні припущення Олівії про Ісуса Христа, Його Спокуту та про її роль в отриманні доступу до благодаті Спасителя. Потім запропонуйте студентам допомогти Олівії переосмислити її занепокоєння (тобто подивитися на нього по-іншому). Нехай вони поділяться з нею істинами, які вони розуміють про Ісуса Христа, Його Спокуту й нашу роль в отриманні доступу до милості Спасителя.

  • Як, на вашу думку, Небесний Батько та Ісус Христос поставилися б до такого занепокоєння, яке є в Олівії?

  • Чому для Олівії важливо пам’ятати, що Спокута Спасителя — “нескінченна і вічна” (Алма 34:10)?

  • Як знання про те, що всі люди без Спокути Спасителя є занепалими й загубленими, може допомогти їй по-іншому поглянути на свою проблему?

Щоб дізнатися й інші ідеї про те, як Олівія може розглядати поняття або питання з огляду на вічну перспективу, ви можете прочитати абзац 8 розділу “Набуття духовного знання” у посібнику Опанування доктрини. Базовий документ.

Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел

  • Які типи божественно призначених джерел ви б порекомендували Олівії, щоб допомогти їй отримати скерування та спрямування? Чому?

  • На додаток до Алма 34:9–10, яким ще уривком з Писань чи твердженням церковного провідника ви могли б поділитися з Олівією? Як це може допомогти їй?

Щоб дізнатися ще й інші ідеї про те, як Олівія може прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел, ви можете прочитати абзаци 11–12 розділу “Набуття духовного знання” у посібнику Опанування доктрини. Базовий документ.

Запропонуйте студентам подумати про те, що вони дізналися чи відчули сьогодні, що може благословити їхнє життя або життя людей, яких вони знають. Заохотьте їх шукати можливості застосовувати принципи набуття духовного знання та доктрину, викладену в Писаннях, у ситуаціях, в яких вони опиняються.

Перевірка опанування доктрини

На наступному уроці допоможіть студентам повторити посилання на уривок з Писань та ключову фразу для Алма 34:9–10: “Повинна бути здійснена Спокута… нескінченна і вічна жертва”.

Один зі способів зробити це — написати на дошці перші літери посилання і ключової фрази та запропонувати студентам спробувати пригадати слова, пов’язані з кожною буквою. Попрактикуйтеся в цьому кілька разів, доки студенти не зможуть повторити з пам’яті посилання на цей уривок з Писань та ключову фразу.

Роздрукувати