Семінарія
Геламан 14. Ознаки Спасителя


“Геламан 14. Ознаки Спасителя”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Геламан 14”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Геламан 14

Ознаки Спасителя

Зображення
юнак вивчає Писання

Небесний Батько посилає пророків, щоб допомогти Своїм дітям повірити в Його Улюбленого Сина, як і тоді, коли Він доручив Самуїлу Ламанійцю пророкувати нефійцям. У своїх пророцтвах Самуїл розповідав про ознаки, які сповістять про народження і смерть Ісуса Христа. Цей урок може допомогти вам зміцнити свою віру в Ісуса Христа, оскільки ви будете розуміти знаки, які Бог дав нам.

Заохотьте кожного студента зробити свій внесок у процес навчання. Давайте студентам різні можливості залучатися до уроку. Цими можливостями може бути: малювання, записування на дошці, пояснення того, що вони розуміють, або свідчення. Належно оцінюйте зусилля студентів і заохочуйте всіх підтримувати своїх однолітків, які беруть участь в уроці.

Підготовка студентів: попросіть студентів підготуватися й розповісти, чим схожі світло й Ісус Христос. Вони можуть згадати про ліхтарики, розміщені в темних місцях, лампочки в будинку або природне світло, наприклад, сонце й зорі.

Можливі навчальні завдання

Оголошення

Подумайте про події у вашому житті, які є настільки важливими, що ви повідомлятимете про них друзів і родину заздалегідь. У багатьох культурах офіційні оголошення про закінчення школи, укладення шлюбу, ювілеї та інші події складаються та розсилаються за кілька тижнів або місяців до них.

Можете показати студентам оголошення про якусь подію у вашому житті (чи розповісти про неї), про яку ви повідомили близьких заздалегідь.

  • Назвіть причини, з яких люди розсилають такі оголошення задовго до дня такої події.

  • Про які події Небесний Батько вирішив оголосити заздалегідь через Своїх пророків? Чому, на вашу думку, ці події настільки важливі, що про них потрібно повідомляти заздалегідь?

Через пророцтва Самуїла Ламанійця Бог сповістив нефійців про важливі майбутні події та ознаки, які їх супроводжуватимуть.

Прочитайте Геламан 14:12 і зверніть увагу на те, чому Бог наказав Самуїлу пророкувати про ці ознаки.

Допоможіть студентам визначити принцип, запропонувавши їм підсумувати те, про що вони дізналися з цього вірша. Студенти можуть зробити це різними словами, але істина, яку вони визначать, може бути подібною до сформульованої далі.

Одна з істин, які ми можемо засвоїти, полягає в тому, що знання ознак, які дав Бог, може зміцнити нашу віру в Ісуса Христа.

Як ви думаєте, чи вплинула б на вас можливість побачити на власні очі ознаки, названі Самуїлом, про народження і смерть Ісуса Христа? Подумайте, які знаки чи досвід Бог дав вам, щоб підтвердити вашу віру в Спасителя. Це можуть бути ознаки, які передують Другому пришестю Спасителя.

Ознаки народження і смерті Спасителя

Якщо ви вирішили дати запропоноване далі завдання, обмежте студентів у часі, щоб у них ще залишився час для опрацювання решти необхідного матеріалу. Ви можете попросити студентів працювати в малих групах і доручити різним групам вивчати або народження Христа, або Його смерть. Нагадайте студентам, щоб вони з повагою поставилися до Його народження і смерті, коли готуватимуть свої оголошення.

Або всі групи можуть створити оголошення про народження Христа й обговорити у своїх групах, як ці ознаки свідчать про Нього. Після цього студенти можуть вивчити ознаки смерті Христа всім класом і обговорити, як ці ознаки свідчать про Нього.

Якщо потрібно, забезпечте студентів матеріалами, наприклад, кольоровими олівцями та папером. Студенти можуть скористатися не папером, а цифровими пристроями, якщо такі є.

Використовуючи названі далі пророцтва, підготуйте оголошення для нефійців у дні Самуїла про народження і смерть Спасителя. Намагайтеся передати радість від народження Спасителя й важкість від Його смерті. Також напишіть, чому люди мають готуватися до цих прийдешніх подій.

Попросіть кожну групу представити своє оголошення іншій групі. Якщо різні групи зосереджувалися на різних ознаках, попросіть їх представити свої оголошення групі, яка вивчала іншу ознаку.

Потім запропонуйте класу поговорити про Спасителя, ставлячи запропоновані далі запитання.

  • Як ви гадаєте, чому ознаки, пов’язані зі світлом і темрявою, сповістили про народження і смерть Спасителя?

  • Як споглядання цих ознак могло зміцнити віру нефійців у Спасителя?

Якщо студентам буде корисно, запропонуйте їм знайти місце в Писаннях, де Спаситель порівнюється зі світлом, наприклад, Іван 8:12. Запитайте: “Як Ісус Христос став світлом для вас?”

Ознаки Другого пришестя

Зображення
Друге пришестя

Так само, як Небесний Батько використовував ознаки, щоб підготувати давніх нефійців до пришестя Свого Сина, так Він використовує ознаки і в наші дні, щоб допомогти нам підготуватися до Другого пришестя Свого Сина.

Цей розділ призначений допомогти студентам зрозуміти деякі ознаки, що передують Другому пришестю. Наведене нижче завдання на зіставлення є одним із способів допомогти студентам у цьому. Ви також можете використати інші методи, наприклад, показати список ознак і попросити студентів відповісти на запитання в кінці уроку. Або ви можете попросити, щоб кожний студент вибрав уривок з Писань за одним посиланням, прочитав його і знайшов ознаки, про які потім розповість класу.

Ключі до відповідей: 1-г, 2-б, 3-а, 4-в, 5-д

Щоб ознайомитися з кількома ознаками, які передують Другому пришестю, або запам’ятати їх, прочитайте вказані далі уривки з Писань і зіставте їх з описом ознаки. Якщо ви хочете дізнатися про більше ознак, зверніться до розділу “Ознаки часів” у Путівнику по Писаннях (scriptures.ChurchofJesusChrist.org).

  1. 1 Нефій 14:14

  1. До храму Божого потягнуться представники всіх народів

  1. 2 Нефій 3:6, 11, 15

  1. Нащадок Йосипа з Єгипту (Джозеф Сміт) принесе Боже слово (Книгу Мормона)

  1. Ісая 2:2–3

  1. Євангелію буде проповідувано по всьому світу

  1. Матвій 24:14

  1. Народ Господній буде знайдений по всій землі й буде благословенний Божою силою

  1. 2 Тимофію 3:1–7

  1. Люди будуть егоїстичними та грішними і відвернуться від Бога

  • Як ви зрозуміли, що деякі з ознак Другого пришестя Спасителя вже справдилися?

Студентам важливо обміркувати запропоноване нижче запитання. Перш ніж попросити студентів відповісти, дайте їм час поміркувати над тим, як відновлена Церква Ісуса Христа, місіонерська робота, храми, пророк Джозеф Сміт і Книга Мормона вплинули на їхню віру в Спасителя.

  • Як здійснення цих ознак зміцнило вашу віру в Спасителя?

  • Чому для нас, як написано в Геламан 14:13, 28–29, так важливо вірити в Христа?

  • Яким чином ваша віра в Ісуса Христа стала для вас благословенням?

Запропонуйте студентам написати в щоденнику для навчання про враження, які вони отримають від прочитаного нижче.

Під час вивчення 3 Нефій 1–10 на наступних уроках ви прочитаєте про здійснення ознак, які Самуїл назвав про народження і смерть Спасителя. За часів Самуїла люди, які вірили пророцтвам і готувалися до пришестя Христа, мали зовсім інший досвід, ніж ті, хто не вірив.

У своєму щоденнику для навчання напишіть про свою віру в Спасителя і про те, що привело вас до неї. Якщо бажаєте, укажіть, як ви можете зміцнити цю віру (наприклад, продовжуючи вивчати Книгу Мормона або відвідуючи храм).

Роздрукувати