Семінарія
3 Нефій 23. Вивчайте Писання старанно


“3 Нефій 23. Вивчайте Писання старанно”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“3 Нефій 23”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

3 Нефій 23

Вивчайте Писання старанно

Зображення
Христос і люди в Америці дивляться на золоті пластини

Як у вас справи з вашим особистим вивченням Писань? Як це впливає на ваше життя? У 3 Нефій 23 Ісус наголосив на важливості збереження та вивчення Писань і слів пророків. Цей урок має на меті допомогти вам старанніше вивчати слова Господа.

Допомагайте студентам у розвитку навчальних навичок. Щоб студенти змогли досягнути більшого успіху у вивченні Писань, допоможіть їм розвинути різноманітні навички вивчення Писань. Ці навички мають бути спрямовані на те, щоб допомогти студентам запросити Духа в процес навчання, дати їм змогу краще зрозуміти Писання, а також відкривати та застосовувати вчення та принципи євангелії.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам перед цим уроком присвятити час вивченню Писань, звертаючи особливу увагу на те, які їхні дії роблять вивчення змістовнішим. Заохочуйте їх оцінювати цінність і якість свого вивчення та вплив, який воно має або не має на їхнє життя.

Можливі навчальні завдання

Ваше особисте вивчення Писань

Перед уроком можна сховати різні предмети по всій кімнаті. Напишіть на дошці слово “пошук”. Скажіть студентам, що вони шукатимуть, і запропонуйте їм знайти якомога більше предметів.

  • Що означає слово “пошук”?

  • Що цікавого або захопливого в пошуку?

  • Що може бути важким або знеохочувати в цьому процесі?

Запрошення Спасителя

Прочитайте 3 Нефій 23:1–5 і знайдіть інформацію про те, що Спаситель наказав нам вивчати й чому.

Попросіть студентів поділитися тим, про що вони дізналися.

У попередніх розділах Спаситель багато цитував Ісаю, щоб благословити нефійців і допомогти їм. (Див. 3 Нефій 16:18–20; 20:32, 34–45; 21:8; 22:1–17.)

  • Які причини дав нам Господь, щоб вивчати слова Ісаї? (див. 3 Нефій 23:1–3).

    Приділіть трохи часу на уроці обговоренню цінності вчень Ісаї. Наприклад, ви можете попросити студентів поділитися тим, як вони ставляться до слів Ісаї. Вони можуть прочитати вірші з книги Ісаї й помірковувати над ними, а також замислитися про те, чому їх корисно вивчати. Прикладами можуть бути: Ісая 7:14; 9:6–7; 41:10; 49:13–16; 53:1–5; 55:1–3; 61:1–3.

  • Чому, згідно з 3 Нефій 23:5, ми повинні прислухатися до слів Господа та пророків?

Уважно слухайте відповіді студентів і записуйте їх на дошці.

Один із важливих принципів, які ми можемо вивчити на цьому уроці, полягає в тому, що Спаситель наказує нам прислухатися до Його слів і старанно вивчати слова пророків.

  • Що, на вашу думку, означає вивчати Писання старанно?

Знайдіть хвилинку, щоб поміркувати над вашим вивченням Писань. Це може бути особисте та сімейне навчання, а також навчання в церкві та семінарії. Чи відчуваєте ви, що вивчаєте Писання старанно? Чому так або чому ні?

  • Чому може бути важко вивчати Писання старанно?

    Поки студенти відповідатимуть, ви можете записувати їхні відповіді на одній стороні дошки. Якщо це буде доречно, згадайте про пошук предметів на початку уроку. Щоб поміркувати про потенційні труднощі, студенти можуть порівняти вивчення Писань із пошуком предметів під час виконання завдання.

    Однією з відповідей може бути те, що іноді нам складно приділити час вивченню Писань, коли в нас немає відчуття, що ми можемо знайти в них щось суттєве. Або інформація з Писань може бути важкою для розуміння чи нудною. Один із найкращих способів подолати багато з цих перешкод — це знати, як знайти ідеї чи істини, які можуть допомогти нам у житті.

  • Що, попри ці труднощі, ви робили або могли б зробити, щоб мати змістовний досвід вивчення Писань?

Коли студенти відповідатимуть, складіть список на іншій стороні дошки. Якщо це буде корисно, додайте будь-які з вказаних далі прикладів.

Ось кілька прикладів:

  • Моліться перед навчанням.

  • Позначайте важливі слова та фрази, особливо ті, які допоможуть вам краще пізнати Спасителя.

  • Переглядайте значення слів або фраз, які важко зрозуміти.

  • Робіть паузи та підсумовуйте прочитане.

  • Використовуйте перехресні посилання, щоб краще зрозуміти тему чи вчення.

Зображення
Христос розмовляє з Нефієм про літописи

Щоб попрактикувати дві з цих навичок, прочитайте 3 Нефій 23:6–14 і виконайте таке:

  • Підсумуйте своїми словами прочитане.

  • Позначте будь-які слова чи фрази, які допоможуть вам краще зрозуміти Спасителя.

    Попросіть студентів поділитися тим, про що вони дізналися. Для цього вони можуть працювати в парах, де один студент підсумовуватиме вірші, а інший — указуватиме слова чи фрази, які допомагають зрозуміти Спасителя.

    Якщо студентам важко підсумувати прочитане, можете пояснити, що Спаситель просив ознайомитися з нефійськими літописами. Він зазначив, що пророцтво Самуїла про воскреслих святих, які являться багатьом (див. Геламан 14:25), сповнилося, але запису про це сповнення не було в літописах. Спаситель наказав нефійцям записати цю розповідь.

  • Які слова ясно показують, що Спаситель піклується про те, що записано в Писаннях?

  • Як знання цього про Спасителя може вплинути на те, як ви вивчаєте Писання?

Практика ефективного вивчення Писань

Приділіть кілька хвилин тому, щоб потренуватися в старанному вивчені Писань. Ви можете вивчити розділ або знайти вірші на тему, про яку хочете дізнатися більше. Використовуйте принаймні одну навичку вивчення Писань, про яку ви згадали або яку знайшли в списку вище.

Дайте студентам достатньо часу на читання та розмірковування. Запропонуйте студентам розповісти про те, що вони вивчали, що має для них значення, і які навички вони використовували. Указані далі запитання мають допомогти в обговоренні.

  • Який підхід до навчання ви використовували? Чому це може допомогти вам вчитися старанніше?

  • Що ви дізналися про Спасителя, чого не розуміли раніше?

  • Які з цих навичок ви можете застосувати у своєму подальшому вивченні Писань? Як ви це зробите?

Протягом наступного тижня поміркуйте над тим, чого ви навчилися сьогодні. Виберіть один спосіб, у який ви можете вивчати Писання старанніше. Подумайте, як це може допомогти вам у житті.

Роздрукувати