Семінарія
Етер 12:28–41: Ісус Христос — “Джерело всієї праведності”


“Етер 12:28–41: Ісус Христос — “Джерело всієї праведності”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Етер 12:28–41”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Етер 12:28–41

Ісус Христос — “Джерело всієї праведності”

Зображення
зображення Христа

Ми можемо знайти у світі багато хорошого чи поганого. Усе залежить від того, що ми шукаємо. Дізнавшись про знищення яредійців і ставши свідком знищення нефійців, Мороній благав усіх своїх читачів шукати Ісуса Христа та благословень, які Він може запропонувати. Цей урок може допомогти вам відчути більше бажання шукати Ісуса Христа у своєму житті.

Допомагайте студентам розпізнавати Господні благословення в їхньому житті. Крім викладання фактів про Ісуса Христа, дайте студентам змогу поміркувати про Його любов, силу та милосердя. Заохотьте їх згадати випадки, коли вони відчули, що сила й милість Спасителя поширюються на них або тих, кого вони люблять. Це може допомогти студентам з більшою відданістю йти до Ісуса Христа.

Підготовка студентів: можна надати студентам копію історії про старійшину Мелвіна Д. Балларда, яка міститься в матеріалі до цього уроку. Попросіть студентів підготуватися та поділитися тим, що вони дізналися про Ісуса Христа та відчули до Нього, прочитавши досвід старійшини Балларда.

Можливі навчальні завдання

Джерела

Покажіть наведені далі визначення та зображення.

Джерело — це “місце, з якого щось надходить або постачається”, наприклад, “джерело води, що витікає із землі” (Merriam-Webster.com Dictionary, “джерело”).

Зображення
Джерело води
  • Якби ви мали доступ до чудесного джерела, яке безперервно виробляло б все, що ви захочете, чого б ви забажали в нього?

Намалюйте схематичне зображення джерела, яке виробляє те, що ви вибрали, і коротко поясніть, чому бажаєте саме цього.

Можна запропонувати кільком студентам поділитися своїми малюнками.

Прочитайте Етер 12:28 і знайдіть джерело, про яке Господь говорив після того, як навчав Моронія про Його здатність перетворювати наші слабкості на силу.

  • Про яке джерело говорить Господь?

  • Чого цей вірш навчає нас про те, як ми приходимо до Христа?

Істина, якої навчає цей вірш, полягає в тому, що віра, надія та милосердя приводять нас до Ісуса Христа: Джерела всієї праведності.

  • Чому “Джерело всієї праведності” є гарним титулом для Ісуса Христа?

  • Що, на вашу думку, постійно надходить від Нього?

  • Як, на вашу думку, розвиток віри, надії та милосердя приводить нас до Ісуса?

Для наведеного далі запропонованого завдання об’єднайте студентів у групи по три людини. Запропонуйте кожному з них подумати про один приклад і поділитися ним зі своєю групою.

Наведіть кілька прикладів, у яких ілюструється, що Спаситель є Джерелом усієї праведності. Це можуть бути приклади з Писань, вашого життя або життя ваших знайомих. Якщо вам потрібна допомога із пошуком прикладу, прочитайте розповідь про Спасителя в Марк 2:1–12 або подивіться “Ісус прощає гріхи і зцілює розслабленого чоловіка” (2:57).

Поміркуйте, як ці приклади впливають на ваші почуття до Ісуса Христа. Подумайте про ваше бажання прийти до Ісуса Христа й прийняти праведність, яка йде від Нього. Чи є ваше бажання настільки ж сильним, яким би ви його хотіли бачити? Чому так або чому ні?

Продовжуючи навчання, шукайте істини про Ісуса Христа, які можуть позитивно вплинути на ваше бажання та здатність прийти до Нього й прийняти праведність, яку Він пропонує.

Дари, що надає Христос

Прочитайте Етер 12:29–37 і знайдіть благословення, які Ісус Христос пропонує тим, хто приходить до Нього з вірою, надією та милосердям.

  • Які благословення, за словами Моронія, приходять, коли ми шукаємо Ісуса?

  • Які з цих благословень отримали ви чи інші люди, коли шукали Спасителя?

  • Які з цих благословень ви найбільше очікуєте отримати в майбутньому? Чому?

Шукайте Ісуса

Наприкінці Етер 12 Мороній поділився своїм священним досвідом. Прочитайте вірш 39 і спробуйте уявити, яким мав бути цей досвід для Моронія.

Прочитайте та позначте запрошення Моронія у вірші 41.

  • Чому, на вашу думку, Мороній після того, як описав свій досвід у вірші 39, написав своє запрошення до нас?

Як і Мороній, старійшина Мелвін Д. Баллард (1873–1939), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, мав священний досвід зі Спасителем. Прочитайте його опис цього досвіду й знову спробуйте уявити, як почувався старійшина.

“Якось однієї ночі уві сні я опинився у священній споруді — у храмі. Після того, як я деякий час молився і відчував радість, мені було повідомлено, що я маю привілей увійти в одну з кімнат, щоб зустрітися зі славетною Особою; тож, переступивши поріг, я побачив славетну Особу, яка сиділа на підвищенні, і ця Особа була найславетнішою, яку я коли-небудь бачив або яка тільки могла, за моїм розумінням, існувати в усіх вічних світах.

Коли я наблизився, щоб мене було представлено, Він встав і пішов мені назустріч з розкритими обіймами, і ніжно посміхнувся, називаючи мене по імені. Якби мені довелося жити і мільйон років, то я все ще не забув би тієї посмішки. Він обійняв і поцілував мене, притис до своїх грудей і благословив так, що, здавалося, мозок в моїх кістках танув! Коли Він закінчив, я впав Йому в ноги і, покриваючи їх сльозами й поцілунками, побачив сліди від цвяхів на ногах Викупителя світу. Почуття, яке прийшло до мене в присутності Того, Хто тримає все у Своїх руках, відчуття Його любові, Його прихильності і Його благословення було таким, що якби я міг колись отримати те, передчуття чого тоді лише мав, то віддав би всього себе такого, яким я є і яким сподіваюсь стати, аби відчути те, що відчув тоді!

…Тепер я бачу Ісуса не на хресті. Я не бачу Його чоло зранене шипами і Його руки пронизані цвяхами, натомість я бачу Його усмішку, розпростерті обійми і чую Його слова, звернені до всіх нас: “Прийдіть до мене!” (Мелвін Д. Баллард, “Я знаю, що Він живе”, Ліягона, груд. 2014, с. 80.)

  • Що з досвіду старійшини Балларда вас вразило найбільше? Чому?

  • Які думки чи почуття про Спасителя викликають у вас події, що сталися зі старійшиною Баллардом і Моронієм?

На завершення уроку роздайте студентам наведене далі запрошення. Також може бути корисно розповісти про своє бажання шукати Ісуса Христа та благословення, які прийшли завдяки цьому.

Поміркуйте про те, що ви дізналися та відчули сьогодні. Що найбільше вплинуло на ваше бажання шукати Ісуса у вашому житті? Візьміть на себе зобов’язання діяти згідно з будь-якими спонуканнями чи враженнями, які ви мали.

Роздрукувати