Семінарія
Оцініть підсумки навчання 9: Мормон 7–Етер 15


“Оцініть підсумки навчання 9: Мормон 7–Етер 15”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Оцініть підсумки навчання 9”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Оцініть підсумки навчання 9

Мормон 7Етер 15

Зображення
юнак, що сперся на дерево

Обмірковування й оцінювання свого духовного навчання може допомогти вам наблизитися до Спасителя. Цей урок може допомогти вам згадати й оцінити, як вивчення Мормон 7Етер 15 допомогло вам духовно зростати.

Допоможіть студентам використовувати самооцінювання, щоб прийти до Христа. Регулярне й послідовне оцінювання може допомогти студентам побачити, як вони ставатимуть дедалі більше схожими на Спасителя. Попросіть студентів із молитвою обміркувати, що вони знають про Ісуса Христа й що відчувають до Нього. Заохочуйте їх чесно оцінювати свій прогрес і розглядати необхідність змін у процесі того, як вони прагнуть жити за Його євангелією.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам перевірити, що вони дізналися, закінчивши таке твердження: “Один з уроків із Мормон 7Етер 15, яким мені хотілося б поділитися з другом, — це…”

Можливі навчальні завдання

На цьому уроці студенти матимуть змогу пояснити важливість Книги Мормона у Відновленні євангелії й поміркувати над своїми зусиллями виявляти віру в Ісуса Христа. Під час вивчення Мормон 7Етер 15 у класі ви могли висвітлити істини, відмінні від тих, які згадуються в наведених далі завданнях. Якщо це так, ви можете адаптувати ці завдання так, щоб вони містили згадані вами істини.

Кільця у розрізі стовбура дерева

Ця частина уроку має підготувати студентів пояснити, що вони вивчили, й оцінити цілі, які вони поставили перед собою під час вивчення Мормон 7Етер 15. Ця частина уроку може стати чудовим моментом для того, щоб студенти поділилися своїми відповідями щодо завдання, яке вони виконали, готуючись до уроку.

Покажіть зображення кілець у розрізі стовбура дерева й попросіть студентів розповісти, що ми можемо дізнатися про дерево, вивчаючи його кільця.

Зображення
пень із кільцями

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, тоді член Першого Президентства, навчав:

“Просто вражає те, як багато ми можемо дізнатися про життя, вивчаючи природу. Наприклад, учені можуть подивитися на кільця дерева й зробити наукове припущення про клімат і умови росту дерева сотні й навіть тисячі років тому. Вивчаючи зростання дерев, ми дізнаємося про багато всього, зокрема про те, що коли умови ідеальні, дерева розвиваються нормально. Однак у ті роки, коли умови для зростання дерев не є ідеальними, вони уповільнюють свій ріст і витрачають всю енергію на підтримання основних функцій, необхідних для виживання” (Дітер Ф. Ухтдорф, “Про найважливіше”, Ensign або Ліягона, лист. 2010, с. 19).

Подібно до дерев, ми маємо періоди зростання й періоди, коли нам може здаватися, що ми просто намагаємося вижити. Кожен із нас переживає зростання по-різному та з різною швидкістю. Подумайте про періоди у вашому житті, коли ви мали духовне зростання.

  • Які саме умови допомогли вам духовно зростати? У чому було ваше зростання?

  • Яким чином ми можемо регулярно оцінювати свій духовний ріст?

На цьому уроці ви матимете змогу розповісти про те, чого ви навчилися, і оцінити цілі, які ви поставили перед собою, вивчаючи Мормон 7Етер 15.

Поясніть важливість Книги Мормона

У цій частині уроку студентам буде запропоновано пояснити важливість Книги Мормона у Відновленні євангелії. Вони можуть опиратися на те, що вивчали в Мормон 8. За бажанням у завдання можна додати пояснення ролі Книги Мормона в збиранні Ізраїля на основі 3 Нефій 21.

Можливо, ви захочете об’єднати студентів у пари, як місіонерів. Один із способів зробити це — написати на смужках паперу різні місця або країни для служіння на місії. Напишіть кожне призначення для місіонерського служіння на двох окремих смужках паперу. Потім роздайте папірці класу. Студенти зможуть знайти свого партнера, шукаючи людину з таким самим місіонерським завданням.

Уявіть, що ви місіонер, який пояснює важливість Книги Мормона у Відновленні євангелії. Ви збираєтеся дати примірник Книги Мормона іншій людині, щоб вона могла ознайомитися з нею.

Підготуйте, що ви скажете цій людині, використовуючи один або кілька уривків з Писань із Мормон 8. Ви також можете використати титульну сторінку Книги Мормона. Намагайтеся пояснити, як Книга Мормона допомагає нам вірити в Ісуса Христа.

Пересувайтеся класом, у разі необхідності допомагаючи парам місіонерів. Якщо студентам потрібна допомога у визначенні уривків із Писань, ви можете спрямувати їх до Мормон 8:14–16, 25–26, 34–35. У разі потреби, нагадайте їм, що у віршах 16 і 25 ідеться про Джозефа Сміта.

Надавши достатньо часу, запропонуйте парам розіграти в ролях навчання з іншими напарництвами. Якщо у вас є достатньо часу, напарництва можуть попрактикуватися пояснити все ще раз, але вже іншій парі студентів.

Сплануйте, як виявляти віру в Ісуса Христа

Ця частина уроку може допомогти студентам поміркувати над своїми зусиллями виявляти віру в Ісуса Христа. Студенти можуть порівняти виявлення віри в Ісуса Христа з випіканням хліба.

Якщо це можливо, принесіть миску для замішування тіста та інгредієнти для випікання хліба. Ви навіть можете принести хліб, щоб поділитися ним зі студентами. Запропонуйте студентам коротко пояснити процес випікання хліба, ставлячи запропоновані далі запитання.

Зображення
хліб
  • З яких інгредієнтів формується хліб?

  • Що ще, крім змішування інгредієнтів, потрібно зробити, щоб приготувати хліб?

Інгредієнти для виготовлення хліба: борошно, дріжджі, сіль і вода. Вам також може знадобитися час, щоб хліб піднявся, а потім його потрібно буде спекти.

Випікання хліба можна порівняти з виявом віри в Ісуса Христа. Результат, свідчення або чудо, якого ви прагнете, схоже на готову буханку хліба. Ваші зусилля, спрямовані на виявлення віри в Ісуса Христа, можна порівняти з інгредієнтами, часом підняття тіста й випіканням хліба. На останніх уроках ви вивчали історії про людей, які виявили віру в Ісуса Христа (див. Етер 3:1–16; 12:6–22). Ви також вивчали слова пророків, які закликали вас виявляти віру в Господа й прагнути чудес (див. Мормон 9:15–27; Етер 12:6–9).

Ви можете докладніше порівняти вияв віри з випіканням хліба, обговоривши деякі з таких моментів: очікування на Господа подібне до часу підняття тіста (див. Ісая 40:31); дотримання наших завітів подібне до солі (див. Учення і Завіти 101:39); сила Спасителя подібна до води (див. Іван 4:14).

Прочитайте Мормон 9:19–21; Етер 3:9; 12:6–9, щоб пригадати те, що ви вивчали про віру в Ісуса Христа, і плани, які ви склали.

Запропонуйте студентам подумати про результати, свідчення або чудо, якого вони прагнуть, відповідаючи на наведені далі запитання. Ви можете розмістити запитання на дошці й запропонувати студентам відповісти на них у своїх щоденниках для навчання.

  • Що ви вже зробили, щоб виявляти віру в Ісуса Христа?

  • Якщо виявлення віри в Ісуса Христа подібне до випікання хліба, то на якій стадії цього процесу ви перебуваєте зараз? Ви усе ще збираєте чи змішуєте інгредієнти? Ви зараз чекаєте, поки опара підніметься? Чи випікається вже хліб? Або, можливо, ви вже з’їли хліб? Поясніть, чому.

  • Які випробування вам довелося або ще доведеться подолати? Що допомогло або могло б допомогти вам їх подолати?

  • Чи відчуваєте ви, що отримали благословення за зусилля, яких ви доклали для того, щоб виявляти віру в Ісуса Христа?

Запропонуйте кільком охочим студентам поділитися своїм досвідом виявлення віри в Ісуса Христа й тим, як це виявлення віри вплинуло на їхнє життя. Ви можете поділитися своїм свідченням про те, які благословення вдалось отримати вам завдяки виявленню віри в Ісуса Христа.

Роздрукувати