Учення і Завіти 2021
4–10 січня. Джозеф Сміт---Історія 1:1--26: “Я побачив стовп світла”


“4–10 січня. Джозеф Сміт---Історія 1:1--26: “Я побачив стовп світла”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2021 (2020)

“4–10 січня. Джозеф Сміт---Історія 1:1--26”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2021

Зображення
Священний гай

Священний гай, художник Грег К. Олсен

4–10 січня

Джозеф Сміт---Історія 1:1--26

“Я побачив стовп світла”

Коли ви читаєте Джозеф Сміт---Історія 1:1--26, які ви знаходите послання для вашого життя? Що є найціннішим для вас і для вашої сім’ї?

Записуйте свої враження

Учення і Завіти---це книга відповідей на молитви: багато священних одкровень цієї книги надавалися у відповідь на запитання. Тому доречно почати вивчення Учення і Завітів із розгляду того запитання, завдяки якому почався вилив одкровень останніх днів,---з того, яке Джозеф Сміт поставив у гаю в 1820 році. “Війна слів і зіткнення думок” (Джозеф Сміт---Історія 1:10) викликали у Джозефа Сміта збентеження стосовно релігії та стану його душі. Ви, можливо, теж відчували щось подібне. У наші дні теж існує багато суперечливих ідей та переконливих голосів. І коли нам потрібно розібратися з цими посланнями і знайти істину, ми можемо зробити те, що зробив Джозеф. Ми можемо ставити запитання, вивчати Писання, розмірковувати і, зрештою, запитати у Бога. У відповідь на молитву Джозефа з неба зійшов стовп світла. Бог Батько та Ісус Христос явилися і відповіли на його запитання. Свідчення Джозефа про той дивовижний досвід впевнено проголошує, що будь-хто, “кому не вистачає мудрості, повинен просити її у Бога, і дасться тому” (Джозеф Сміт—Історія 1:26). Ми всі можемо отримати, якщо не божественне видіння, то принаймні більш чітке розуміння, осяяне небесним світлом.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Джозеф Сміт---Історія 1:1--26

Джозеф Сміт є Пророком Відновлення.

Метою історії Джозефа Сміта було надати нам можливість “володіти фактами”, оскільки істина про Джозефа Сміта часто спотворювалася (Джозеф Сміт—Історія 1:1). Коли ви читаєте Джозеф Сміт---Історія 1:1--26, що зміцнює ваше свідчення про його божественне покликання? Зверніть увагу на знайдені вами докази того, що Господь готував Джозефа Сміта до його пророчої місії. Коли ви читатимете, ви також можете записати свої думки і почуття щодо Джозефа Сміта і його свідчення.

Див. також Святі, 1:3–19.

Джозеф Сміт—Історія 1:5–20

Якщо я буду запитувати з вірою, Бог відповість.

Чи було у вас таке, що вам “не стачало мудрості”, або ви відчували збентеження стосовно якогось рішення, яке мали прийняти? (Див. Джозеф Сміт---Історія 1:13). Що ви дізнаєтеся з досвіду Джозефа Сміта, описаного у віршах 5--20? Подумайте про вашу власну потребу мати мудрість і краще розуміння та подумайте, як ви будете шукати істину.

Див. також 1 Нефій 10:17–19; 15:6–11; Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, сс. 93–96.

Зображення
молода жінка молиться

Ми можемо ставити Богу наші запитання у молитві.

Джозеф Сміт---Історія 1:15--20

Чому є різні розповіді про Перше видіння?

Протягом свого життя Джозеф Сміт записував свій досвід у Священному гаю принаймні чотири рази, часто з допомогою писаря. Крім цього, кілька варіантів були записані людьми, які чули розповіді Джозефа про його видіння. Хоча ці розповіді відрізняються у деяких деталях, в залежності від аудиторії та оточення, в усьому іншому вони узгоджуються. І кожна розповідь додає деталі, які допомагають нам краще зрозуміти досвід Джозефа Сміта, так само, як і кожна з чотирьох євангелій допомагає нам краще зрозуміти священнослужіння Спасителя.

Інші розповіді Джозефа можна знайти в “First Vision Accounts (Розповіді про Перше видіння)” (Gospel Topics, topics.ChurchofJesusChrist.org). Що ви дізнаєтеся, прочитавши всі ці розповіді?

Джозеф Сміт---Історія 1:15--20

Перше видіння розпочало Відновлення євангелії Ісуса Христа.

Джозеф Сміт вірив, що Бог відповість на його молитву, але він не міг передбачити, як ця відповідь змінить його життя і світ. Коли ви будете читати про досвід Джозефа, обміркуйте, як Перше видіння змінило ваше життя. Наприклад, ви можете по-різному завершити це речення: “Завдяки тому, що сталося Перше видіння, я знаю, що …”. Які благословення ви отримали завдяки Першому видінню?

Див. також відео “Ask of God: Joseph Smith’s First Vision” (Запитати у Бога: Перше видіння Джозефа Сміта), ChurchofJesusChrist.org; Святі, 1:14–19; Рассел М. Нельсон, “Слухайте Його”, Ensign або Ліягона, трав. 2020, сс. 88–92.

Джозеф Сміт—Історія 1:21–26

Я можу залишатися вірним істинам, які знаю, навіть якщо люди не сприймають мене.

Одним з благословень Писань є те, що вони містять надихаючі приклади сміливих чоловіків і жінок, які стикалися з випробуваннями з вірою в Ісуса Христа. Коли Джозеф Сміт стикнувся зі спротивом через своє видіння, його почуття були подібні до почуттів апостола Павла, якого також переслідували за те, що той бачив видіння. Коли ви будете читати розповідь Джозефа, подумайте, що надихає вас залишатися вірними вашому свідченню? Які інші приклади з Писань чи знайомих вам людей додають вам сміливості залишатися вірними вашим духовним досвідам?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Джозеф Сміт—Історія 1:6.Як ми можемо справлятися з розбіжностями, не вдаючись до суперечок, як люди, описані у цьому вірші?

Джозеф Сміт—Історія 1:11–13.Читання цих віршів може надихнути членів сім’ї ділитися випадками, коли уривок з Писань торкався їхніх сердець і надихав їх діяти.

Джозеф Сміт---Історія 1:16--20.Коли члени вашої сім’ї читатимуть ці вірші, ви можете показати їм картину, додану до цього уроку, або інше зображення Першого видіння (можливо, члени вашої сім’ї захотіли б намалювати власні зображення). Ви також можете подивитися відео “Ask of God: Joseph Smith’s First Vision” (“Запитати у Бога: Перше видіння Джозефа Сміта”) (ChurchofJesusChrist.org). Кожен з вас може зробити перелік істин, про які ми можемо дізнатися з цього видіння, а потім поділитися цими переліками одне з одним. Це буде чудова можливість для членів сім’ї поділитися тим, як вони отримали свої свідчення про Перше видіння Джозефа Сміта.

Джозеф Сміт—Історія 1:17.Коли Бог явився Джозефу Сміту, Він звернувся до Джозефа по імені. Коли члени вашої сім’ї відчували, що Небесний Батько знає їх особисто?

Джозеф Сміт—Історія 1:21–26.Що ми можемо відповідати, якщо люди висловлюють сумніви щодо наших свідчень?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Перша молитва Джозефа Сміта”, Гімни, № 14.

Зображення
піктограма “голоси відновлення”

Голоси Відновлення

Сім’я Джозефа Сміта

На нас усіх глибоко впливає наше сімейне життя, і Джозеф Сміт не був у цьому винятком. Релігійні переконання та звичаї його батьків посіяли насіння віри, які уможливили Відновлення. У щоденнику Джозефа записано ці слова вшанування: “Слова і мова не є достатніми для того, щоб висловити подяку, яку я відчуваю до Бога за те, що Він дав мені таких благородних батьків”1.

Наступні цитати з висловлюваннями його матері, Люсі Мак Сміт, його брата, Уільяма Сміта, і самого Пророка дозволяють нам зрозуміти той вплив, який мала релігія в домівці Смітів.

Зображення
сім’я Смітів

Сім’я Джозефа Сміта, художник Дан Бакстер

Люсі Мак Сміт

Зображення
Люсі Мак Сміт

“[Десь у 1802 році] я захворіла. … Я сказала собі: “Я не готова померти, бо я не знаю шляхів Христа. І мені здавалося, наче між мною і Христом пролягала темна і порожня прірва, яку я не сміла спробувати перейти. …

Я звернулася до Господа і просила, і благала Його, щоб урятував моє життя, щоб я могла виростити своїх дітей і втішити серце мого чоловіка; і так я лежала всю ніч. … Я уклала з Богом завіт, що якщо Він збереже мені життя, я прагнутиму знайти таку релігію, яка дозволить мені правильно служити Йому, чи то по Біблії, чи де б я її не знайшла, навіть якщо я отримаю її з небес через молитву і віру. Зрештою, я почула голос і наступні слова: “Просіть, і буде вам дано, шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам. Нехай твоє серце утішиться. Ти віриш у Бога, вір також і в Мене”. …

З цього часу і надалі я почала постійно набиратися сил. Я мало говорила про релігію, хоча вона постійно панувала в моїх думках, і я думала, що буду надзвичайно старанною, наскільки можливо, щоб шукати якусь віддану релігійну людину, яка знатиме шляхи Бога і настановить мене у тому, що стосується Небес”2.

Уільям Сміт

Зображення
Уільям Сміт

“Моя матір, яка була дуже відданою релігійною жінкою і дуже зацікавленою благополуччям своїх дітей як у цьому житті, так і в наступному, використовувала усі способи, які могла запропонувати її материнська любов, щоб залучити нас до пошуку спасіння наших душ або (як це тоді називалося) “до пошуку релігії”. Вона заохочувала нас відвідувати збори, і майже вся сім’я зацікавилася цим питанням і стала шукачем істини”3.

“Скільки я себе пам’ятаю, у нас завжди промовлялися сімейні молитви. Я добре пам’ятаю, як наш тато носив окуляри у кишені свого жилета, … і коли ми, хлопчаки, бачили, як він шукав свої окуляри, ми вже розуміли, що пора готуватися до молитви, а якщо ми цього не помічали, мама казала: “Уільяме,---чи називала ім’я когось іншого, не дуже старанного,---готуйся до молитви”. Після молитви ми співали якийсь гімн”4.

Зображення
окуляри на писаннях

Джозеф старший та Люсі Сміт навчали свою сім’ю вивчати Писання.

Джозеф Сміт

Зображення
Джозеф Сміт

“Я тепер кажу, що за все своє життя [мій батько] не вчинив жодної дії, яка могла би вважатися неблагородною, наскільки мені це відомо. Я любив свого батька та пам’ять про нього. І пам’ять про його благородні вчинки має на мене великий вплив, і багато його добрих батьківських слів, сказаних мені, залишаються записаними на скрижалях мого серця. Священними для мене є думки, які я плекаю про історію його життя, які перебували у моїй свідомості і які виникли там завдяки моїм власним спостереженням із самого мого народження. … Моя матір також є однією з найблагородніших і найкращих з усіх жінок”5.

Зображення
Перше видіння

Перше видіння Відновлення, художник Майкл Бедард

Роздрукувати