Учення і Завіти 2021
18–24 жовтня. Учення і Завіти 121–123: “О Боже, де Ти?”


“18–24 жовтня. Учення і Завіти 121–123: “О Боже, де Ти?” За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Учення і Завіти. 2021 (2020)

“18–24 жовтня. Учення і Завіти 121–123”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2021

Зображення
Тюрма в Ліберті

Тюрма в Ліберті навесні, художник Ол Раундс

18–24 жовтня

Учення і Завіти 121–123

“О Боже, де Ти?”

Ваш досвід вивчення Писань буде кращим, якщо вашою метою буде—виявити істину. Почніть з молитви, прислухайтеся до Духа і записуйте свої враження.

Записуйте свої враження

Нижня частина окружної в’язниці у Ліберті, шт. Міссурі, була відома як підвал. Стіни були товсті, кам’яна підлога холодна і брудна, їжа, якої було дуже мало, була зіпсована, і єдине світло потрапляло з двох вузеньких заґратованих вікон під стелею. У цьому підвалі Джозеф Сміт і кілька його братів провели більшу частину свого ув’язнення—чотири холодні місяці зими 1838–1839---в очікуванні на суд за звинуваченням у зраді проти штату Міссурі. У той час Джозеф постійно отримував новини про страждання святих. Мир і оптимізм у Фар-Уесті тривав лише кілька місяців, і тепер святі знову були бездомними, їх вигнали у необжиту місцевість шукати ще інше місце, щоб усе почати спочатку, і на цей раз їхній Пророк був у в’язниці.

Не дивно, що Джозеф Сміт вигукнув: “О Боже, де Ти?” Отримані ним відповіді, “знання з небес”, яке проливалося у тій жалюгідній в’язниці, свідчать про те, що хоча нам може й не завжди так здаватися, Бог ніколи не є далеко від нас. Пророк дізнався, що жодна сила не може “зупинити небеса”. “Бог буде з [Його вірними святими] на віки вічні”. (Учення і Завіти 121:1, 33; 122:9).

Див. Святі, 1:323–396.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Учення і Завіти 121:1–10, 23–33122

Лихо може бути “[мені] на благо”.

Коли ми або близькі нам люди страждають, то природним буде засумніватися, чи пам’ятає Бог про нас. Читаючи Учення і Завіти 121:1–6, подумайте про часи, коли у вас були запитання або почуття, подібні до тих, які були у Джозефа. Що ви знаходите у відповіді Господа такого, що може допомогти вам, коли у вас є подібні запитання чи почуття? Наприклад, у віршах 7–10, 26–33 зверніть увагу на благословення, які Він обіцяє тим, хто “витерпи[ть страждання] достойно”. Коли ви будете читати розділ 122, подумайте, як Господь хоче, щоб ви сприймали ваші “скрути”.

Див. також Генрі Б. Айрінг, “Де шатро?”, Ensign або Ліягона, лист. 2012, сс. 72–75.

Учення і Завіти 121:34–46

Ми можемо мати доступ до “си[л] небес”.

У стані, який здавався безсиллям у тюрмі в Ліберті, Джозеф отримав одкровення про силу—не політичну або військову силу, яку застосовували проти святих, але “сил[у] небес”. Коли ви читаєте Учення і Завіти 121:34–46, що ви дізнаєтеся про силу Бога? Чим вона відрізняється від мирської сили? Наприклад, подивіться на слова, які Господь використовує у віршах 41–43, щоб описати “владу чи вплив”. Чого вони навчають про те, як Бог підтримує Свою “владу чи вплив”? Мабуть ці вірші можуть надихнути вас обміркувати ваше життя і те, що ви можете робити, аби мати позитивний вплив у ваших стосунках з іншими.

Учення і Завіти 122

Ісус Христос спустився нижче всього.

Джозефа Сміта було несправедливо ув’язнено протягом понад чотирьох місяців, у той час як його друзів і сім’ю виганяли з їхніх домівок. Робота, якій він присвятив своє життя, здавалося, була зруйнована. Що ви дізнаєтеся про Ісуса Христа з Його слів Джозефу у розділі 122? Що ви дізналися про Джозефа? Що ви дізналися про себе?

Див. також Aлма 7:11–13; 36:3; Учення і Завіти 88:6.

Зображення
Ісус на землі в Гефсиманії

Не Моя, а Твоя нехай станеться воля, художник Уолтер Рейн.

Учення і Завіти 123

“Життєрадісно робімо все, що в нашій владі”.

У березні 1839 року здавалося, що святі не багато могли зробити, аби змінити свою надзвичайно важку ситуацію. Але в листі, написаному із тюрми в Ліберті, Джозеф сказав, що вони могли зробити: зібрати “відомост[і] про всі факти” і “ст[ояти] спокійно з найглибшою впевненістю, щоб побачити Боже спасіння” (Учення і Завіти 123:1, 17). Коли ви обмірковуватимете обман і “лукавство людей” у світі сьогодні, подумайте, що ви можете робити такого, що знаходиться у “вашій владі” (див. вірші 12, 17). Чому важливо робити все це “життєрадісно”? (Вірш 17). Кого із ваших знайомих “утримують від істини” (вірш 12), і як ви можете допомогти цій людині знайти її?

Багато записів, про які просив Джозеф у цьому листі, були подані до уряду і були надруковані в серії з 11 частин у газеті, що виходила в Наву і називалася Times and Seasons.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Учення і Завіти 121:1–10.“Підвал” у тюрмі в Ліберті був розміром лише 4,2 на 4,4 метри. Як ви можете допомогти членам вашої сім’ї уявити, як то воно було сидіти у такому маленькому приміщенні протягом чотирьох холодних місяців? Ви можете знайти інші подробиці про умови перебування у тюрмі в Ліберті у “Розділ 46: Джозеф Сміт у тюрмі міста Ліберті” (Оповідання з Книги Учення і Завіти, сс. 173–175). Ви також можете прочитати “Голоси Відновлення: Тюрма в Ліберті” в кінці цього навчального плану або подивитися відео, в якому зображено, як Джозеф перебував у тюрмі в Ліберті, яке називається Joseph Smith: Prophet of the Restoration (Джозеф Сміт: Пророк Відновлення (ChurchofJesusChrist.org, починаючи з 43-ої хвилини). Як ця інформація впливає на наші почуття стосовно принципів в Ученні і Завітах 121:1–10?

Учення і Завіти 121:34–36, 41–45.Мабуть, вашій сім’ї легше буде пояснити, що таке “сили небес”, за допомогою аналогії. Наприклад, ви можете порівняти силу Бога з електрикою. Що може заважати якомусь електричному приладу отримувати енергію або силу? Чого ця аналогія, разом з віршами 34–36, 41–45, навчає нас про те, як зміцнити нашу духовну силу? Мабуть, члени сім’ї можуть поділитися історіями з життя Спасителя, в яких продемонстровано ці якості.

Учення і Завіти 122:7–9.Мабуть членам сім’ї може сподобатися виготовляти невеликі символи, на яких будуть зображені фрази з цих віршів, які їх надихають. Ці символи можна розмістити на видному місці у вашій домівці. Чому важливо знати, що “Син Людини спустився нижче” всього?

Учення і Завіти 123:12.Як ми можемо допомагати людям дізнаватися “де знайти” істину?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Як відшукать мені втіху і спокій?”, Гімни, № 64.

Зображення
піктограма “голоси відновлення”

Голоси Відновлення

Тюрма в Ліберті

Будучи ув’язненим в Ліберті, шт. Міссурі, Джозеф Сміт отримував листи, в яких йому повідомляли про тяжку ситуацію святих останніх днів, яких видворили зі штату за наказом уряду. Емоційний лист прийшов від його дружини, Емми. Її слова і листи Джозефа у відповідь висловлюють як їхні страждання, так і їхню віру під час цього складного періоду в історії Церкви.

Лист від Емми Сміт Джозефу Сміту від 7 березня 1839 р.

“Дорогий чоловік!

Я намагаюся писати тобі, бо у мене є можливість передати тобі цього листа з другом, але я не буду намагатися описати усі свої почуття, оскільки їх неможливо описати повністю. Це через усе, що роз’єднує нас: стіни, ґрати, замки, а також ріки, пагорби, долини і прерії. Також я не можу описати свої почуття стосовно жорстокої несправедливості, через яку тебе було кинуто до в’язниці, в якій ти й досі перебуваєш.

Якби я не була переконана у нашій невинності і якби не втрутилося божественне милосердя, я переконана, що не могла би перенести пережите мною страждання. … Але я досі живу і готова ще страждати заради тебе, якщо на те буде воля милосердних Небес.

З усіма нами зараз все добре, окрім Фредеріка, який досить сильно захворів.

Маленький Олександр, якого я зараз тримаю на руках,—найчудовіше немовля, яке ти будь-коли бачив у своєму житті. Він такий сильний, що тримаючись за стільця, може бігати по всій кімнаті. …

Ніхто, крім Бога, не знає, що я думала і що відчувала, коли полишала наш будинок і домівку, і майже все, що ми мали, окрім наших маленьких дітей, і долала шлях зі штату Міссурі, залишивши тебе замкненим у тій самотній в’язниці. Але ті спогади важчі за те, що може витримати людина. …

Я сподіваюся, що попереду на нас чекають кращі дні. … Навіки твоя, з любов’ю,

Емма Сміт”1.

Лист від Джозефа Сміта Еммі Сміт, від 4 квітня 1839 р.

“Дорога й кохана дружина!

У четвер увечері я сів під час заходу сонця, коли ми бачили його промені крізь ґрати цієї самотньої в’язниці, аби написати тобі і повідомити про мою ситуацію. Мені здається, що минуло десь п’ять місяців і шість днів2 з того часу, коли я потрапив під цілодобовий нагляд охорони і за стіни, ґрати і скрипучі залізні двері самотньої, темної, брудної в’язниці. Я пишу цього листа з почуттями, відомими лише Богу. Мої роздуми у цих обставинах неможливо висловити пером чи словами, і ангел не опише й не пояснить їх людській істоті, яка ніколи не переживала того, що переживаємо ми. … Ми покладаємося на руку Єгови і не на жодну іншу особу для нашого звільнення, і якщо Він цього не зробить, ніхто цього не зробить, ви можете бути певні, бо є багато людей у цьому штаті, які жадають пролити нашу кров і не через те, що ми у чомусь винні. … Моя дорога Eммо, я постійно думаю про тебе і про наших дітей. … Я хочу побачити маленького Фредеріка, Джозефа, Джулію, Олександра, Джоану і старого Мейджора [собаку сім’ї]. … Я б із задоволенням прийшов до вас звідси пішки босий і без капелюха, і без верхнього одягу, аби побачити вас, і вважав би це великим привілеєм, а не якоюсь важкою справою. … Я стійко зношу всі утиски, так само і ті, хто тут зі мною, жоден з нас ще не відступився. Я хочу, щоб ти не допустила того, аби [наші діти] забули мене. Скажи їм, що їхній батько любить їх досконалою любов’ю і що він робить усе можливе, аби втекти від нечестивих людей і повернутися до них. … Скажи їм, що тато каже їм, що їм треба бути хорошими дітьми і слухатися свою маму. …

Твій,

Джозеф Сміт молодший”3.

Посилання

  1. Лист від Емми Сміт від 7 березня 1839 р.”, Letterbook 2, 37, josephsmithpapers.org; правопис, пунктуація і граматика осучаснені.

  2. Джозеф і його напарники були арештовані 31 жовтня 1838 р. й цілодобово утримувалися під пильною вартою. Після попереднього слухання справи в Річмонді, шт. Міссурі, їх перевели до тюрми у Ліберті 1 грудня.

  3. Лист до Емми Сміт від 4 квітня 1839 р.”, 1–3, josephsmithpapers.org; правопис, пунктуація і граматика осучаснені.

Зображення
Джозеф Сміт у тюрмі в Ліберті

Коли Джозеф Сміт страждав у тюрмі в Ліберті, Господь утішав його і відкрив великі істини.

Роздрукувати