Учення і Завіти 2021
18--24 жовтня. Учення і Завіти 121--123: “О Боже, де Ти?”


18--24 жовтня. Учення і Завіти 121--123: “О Боже, де Ти?” За Мною йдіть---для Початкового товариства. Учення і Завіти. 2021 (2020)

18--24 жовтня. Учення і Завіти 121--123”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2021

Зображення
Тюрма в Ліберті

Тюрма в Ліберті, весна, художник Ол Раундс

18--24 жовтня

Учення і Завіти 121--123

“О Боже, де Ти?”

Вивчаючи Учення і Завіти 121–123, подумайте, що дітям вашого класу вже відомо. Моліться, щоб знати, як навчати, спираючись на те, що вони вже знають.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Якщо ви заохочували дітей розказати своїм сімʼям щось з того, про що вони дізналися в класі, дайте їм час розповісти про свій досвід.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Учення і Завіти 121:7--8; 122:7

Важкі часи можуть бути нам на благо.

Слова Господа, сказані Джозефу Сміту в тюрмі Ліберті, дають можливість допомогти дітям усвідомити, що іноді в житті буває важко, але Небесний Батько та Ісус Христос можуть допомогти нам.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей, щоб вони, коли ви будете читати “Розділі 46: Джозеф Сміт у тюрмі в Ліберті” (Оповідання з книги Учення і Завіти, сс. 172--174) або Учення і Завіти 121:7--8, звернули увагу на слово “мир”. Допоможіть дітям подумати над тим, як вони можуть довіряти Господу, як це робив Джозеф, щоб відчувати мир. Поясніть, що навіть і тоді, коли Джозеф був у важких обставинах, Господь був з ним.

  • Щоб допомогти дітям усвідомити, що наші важкі випробування “будуть нам на благо” (див. Учення і Завіти 122:7), розкажіть їм, як наші мʼязи міцніють, коли ми носимо щось важке. Попросіть їх уявити собі, що вони піднімають важкий предмет або виконують важку роботу. Поясніть: те, що ми проходимо через важкі часи, може допомогти нашим духам зростати---за умови, що ми звертаємося по допомогу до Господа. Наведіть кілька прикладів, що стосувалися б дітей, яких ви навчаєте. Попросіть дітей повторити з вами фразу “Все це … буде [нам] на благо”.

Учення і Завіти 122:8

Ісус Христос знає, що я відчуваю.

У тюрмі в Ліберті Ісус Христос сказав Джозефу Сміту, що Він спустився нижче всього цього (див. Учення і Завіти 122:8). Це означає, що Він знає, через що ми проходимо, і ми можемо звернутися до Нього.

Вправи на вибір

  • Щоб допомогти дітям навчитися звертатись до Христа, коли вони опиняються у важких обставинах, попросіть їх показати вам, якими є їхні обличчя, коли вони сумні або ображені, або налякані. Хто нам може допомогти, коли ми так себе почуваємо? Прочитайте Учення і Завіти 122:8 і поясніть: це означає, що Ісус Христос знає, що ми відчуваємо, і Він може допомогти нам.

  • Заспівайте разом “Ісус теж був дитям малим” (Збірник дитячих пісень, с. 34), а потім свідчіть, що Ісус Христос може допомогти нам, бо Він знає, що ми відчуваємо.

    Зображення
    Ісус на землі в Гефсиманії

    Ісус розуміє, якими є наші страждання. Не Моя, а Твоя нехай станеться воля, художник Уолтер Рейн

Учення і Завіти 123:17

Бог хоче, щоб я життєрадісно робив/ла все, що можу.

Незважаючи на те, що Джозеф Сміт знаходився в тюрмі, а святих виганяли з їхніх осель, він заохочував святих “життєрадісно роб[ити] все, що в нашій владі”.

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям Учення і Завіти 123:17 і попросіть їх встати й якимось чином виявити радість, коли почують слово “життєрадісно”. Запропонуйте їм зобразити різні дії життєрадісного служіння.

  • Проспівайте разом пісню про життєрадісне служіння, наприклад, “Коли всім помагаєм” (Збірник дитячих пісень, с. 108). Допоможіть дітям подумати над тим, як саме вони можуть життєрадісно служити своїй сімʼї та друзям.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Учення і Завіти 121:7--9; 122:7--9

Мої випробування можуть бути мені на благо.

Одним із способів, в який Спаситель втішав Джозефа Сміта під час його страждань у тюрмі в Ліберті, було те, що Він навчав його, що “все це додасть [йому] досвіду і буде [йому] на благо” (Учення і Завіти 122:7). Ця істина може стати благословенням для дітей, коли до них приходять їхні власні випробування.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей розповісти, що їм відомо про те, що пережили Джозеф Сміт у тюрмі і святі, яких тоді виганяли зі шт. Міссурі (див. розділи 45--47 в Оповіданнях з книги Учення і Завіти, сс. 167–175). Запитайте дітей, що б вони відчували на місці Джозефа Сміта чи когось з тогочасних святих. Прочитайте з дітьми Учення і Завіти 121:7--9; 122:7--9 і попросіть їх знайти щось із сказаного Господом, що принесло б їм спокій. Як наш важкий досвід може “бути [нам] на благо”?

  • Попросіть двох дітей потримати за кінці мотузку, яка має бути достатньо довгою, щоб її натягнути через всю кімнату. Попросіть ще одну дитину взятися за мотузку в якомусь місці. Прочитайте Учення і Завіти 121:7--8 і поясніть, що мотузка символізує роки вічності, а це маленьке місце на ній символізує наші роки на землі. Як зрозуміти, що наші випробування на землі є “лише на короткий час”?

  • Допоможіть дітям уявити, як би це було---провести чотири місяці у такому місці, як тюрма в Ліберті. Чого б нам найбільше не вистачало? Як би ми проводили свій час? Чого навчився Джозеф Сміт, як написано в Ученні і Завітах 121:7--9; 122:7--9, що допомогло йому витерпіти до кінця ті труднощі? Запропонуйте дітям написати листа людині, яка переживає важкі часи, і порадьте їм написати у своєму листі дещо з Учення і Завітів 121:7--9; 122:7--9.

Учення і Завіти 121:34--46

Ми повинні бути праведними, щоб мати “сили небес”.

Допоможіть дітям, яких навчаєте, усвідомити, що ми можемо мати Божу силу в нашому житті тільки, якщо ми праведні.

Вправи на вибір

  • Проведіть лінію між словами вища сила на одному її кінці і низька сила на іншому. Посередині цієї лінії намалюйте вказівну стрілочку. Виберіть з Учення і Завітів 121:34--46 кілька слів або фраз, що вказують, як ми можемо збільшити або зменшити небесну силу у своєму житті (наприклад, “приховувати свої гріхи”, “гордовитість”, “лагідність” і “любов”). Запропонуйте дітям по черзі вибрати якесь слово і сказати, чи веде те, що воно означає, до збільшення чи зменшення сили, а після цього відповідно повернути стрілочку. Поговоріть з дітьми про знайомих їм людей, які добре впливають на інших, тому що дотримуються Господньої поради з цих віршів.

  • Прочитайте Учення і Завіти 121:41--42, 45 і попросіть дітей скласти список вказаних у цих віршах рис, які Господь хоче, щоб ми мали. Допоможіть їм знайти будь-які незрозумілі їм слова. Назвіть кожній дитині якусь одну рису і допоможіть їм подумати, як вони можуть виявляти її. Після того, як вони всі розкажуть про це, попросіть їх прочитати вірші 45--46 і скласти список благословень, які вони отримають, якщо будуть розвивати в собі ці риси.

  • Прочитайте разом перший рядок з Учення і Завітів 121:46. Як Святий Дух може бути нашим “постійним супутником”? Заспівайте разом пісню “Святий Дух” (Збірник дитячих пісень, с. 56) або іншу пісню про дар Святого Духа. Що в цій пісні говориться про те, чому ми хочемо, щоб Святий Дух був нашим постійним супутником?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Попросіть дітей подумати про когось, хто зараз переживає важкі часи. Допоможіть їм визначити щось з того, чого навчився Джозеф Сміт у тюрмі в Ліберті, чим би вони могли поділитися з тієї людиною.

Як покращити наше навчання

Заохочуйте вивчення вдома. “Батьки є найважливішими вчителями євангелії для їхніх дітей---у них є як основна відповідальність, так і найбільша сила, щоб впливати на своїх дітей (див. Повторення 6:6--7). Коли ви навчаєте дітей в церкві, з молитвою шукайте способи, щоб підтримати батьків в їхній основній ролі” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 25).

Роздрукувати