Учення і Завіти 2021
25--31 жовтня. Учення і Завіти 124: “Дім у Моє ім’я”


“25–31 жовтня. Учення і Завіти 124: “Дім у Моє ім’я”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Учення і Завіти 2021 (2020)

“25–31 жовтня. Учення і Завіти 124”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2021

Зображення
Наву

Наву прекрасне, художник Ларрі Уінборг

25–31 жовтня

Учення і Завіти 124

“Дім у Моє ім’я”

Коли ви будете читати Учення і Завіти 124, поміркуйте над тими благословеннями, які Господь запропонував отримати святим у Наву, і благословеннями, які Він пропонує вам.

Записуйте свої враження

Після складних шести останніх років, пережитих святими, ситуація почала викликати більше оптимізму навесні 1839 року. Святі, які стали біженцями, знайшли співчуття у громадян містечка Квінсі, штат Іллінойс. Охорона дозволила пророку Джозефу Сміту й іншим провідникам Церкви втекти з місця ув’язнення у штаті Міссурі. І Церква щойно придбала землю в шт. Іллінойс, де святі знову могли збиратися. Так, це була болотиста місцевість, де кишіли комарі, але у порівнянні з попередніми випробуваннями святих, їх це, мабуть, не лякало. Тому вони осушили болото і накреслили план нового міста, яке вони назвали Наву. Єврейською це означало “прекрасне”, хоча це було більше виявом віри, ніж точним його описанням. Принаймні спочатку. Тим часом, Господь спонукав Свого Пророка до невідкладних дій. Він бажав відновити більше істин і обрядів і Йому потрібен був святий храм, де святі могли би їх отримати. Багато у чому відчуття віри і невідкладності є важливими для роботи Господа і сьогодні.

Хоча Наву дійсно стало прекрасним містом з красивим храмом, і місто і храм зрештою довелося залишити. Але увесь цей час насправді прекрасною була робота Господа—“увінчати вас шаною, безсмертям і вічним життям” (Учення і Завіти 124:55), і ця робота ніколи не закінчується.

Див. Святі, 1:399–427.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Учення і Завіти 124:12–21

Я можу бути учнем, якому довіряє Господь.

Хоча кілька відомих провідників пішли з Церкви у другій половині 1830-х років, більшість членів Церкви залишались вірними. Серед цих вірних святих були ті, хто пережив випробування у Міссурі, а також ті, хто недавно приєднався до Церкви. В Ученні і Завітах 124:12–21 Господь з повагою висловився про кількох із них. Які істини про учнівство ви знаходите в Його словах? Чи є у цих вірних святих якості, які надихають вас бути схожими на них? Ви також можете обдумати, як Господь проявляв Свою любов до вас.

Учення і Завіти 124:22–24, 60–61

Господь хоче, щоб ми були привітними і приймали інших людей.

Враховуючи щойно пережите святими у Міссурі, у них могла бути спокуса ізолюватися і не приймати відвідувачів у Наву. Поміркуйте про це, читаючи Учення і Завіти 124:22–24, 60–61. Що на вас справляє враження у настановах Господа побудувати “д[ім] для проживання”? (Вірш 23). Чого вас навчають слова Господа про місію Його Церкви? Подумайте про те, як ці настанови можуть стосуватися вас і вашої домівки.

Див. також відео “A Friend to All” (Друг для всіх), ChurchofJesusChrist.org.

Учення і Завіти 124:25–45, 55.

Господь заповідує нам будувати храми, щоб ми могли отримувати священні обряди.

Дійсно, святі останніх днів не здивувалися, коли щойно осіли у Наву, що Господь дав їм настанови про будівництво храму—саме так, як Він зробив це в Огайо й у Міссурі. Що ви знаходите в Ученні і Завітах 124:25–45, 55 такого, що допомагає вам зрозуміти, чому Господь сказав: “Mоєму народові [завжди наказується] будувати [храми] в Моє святе ім’я”? (Вірш 39).

З часу побудови храму у Наву, було побудовано або оголошено про побудову понад 200 храмів. Президент Рассел М. Нельсон навчав: “Ми знаємо, що час, який ми проводимо в храмі, є важливим для спасіння і піднесення нас самих і наших сімей. … Атаки супротивника все швидше зростають за інтенсивністю і розмаїттям. Необхідність регулярно відвідувати храм є нагальною, як ніколи” (“Стати взірцевими святими останніх днів”, Ensign або Ліягона, лист. 2018, с. 114). Як храм допоміг вам протистояти “атакам супротивника”? Що, за відчутим натхненням, вам треба робити, аби виконати пораду Президента Нельсона?

Зображення
Джозеф Сміт і чоловіки будують храм у Наву

Джозеф Сміт у храмі в Наву, художник Гаррі E. Сміт

Учення і Завіти 124:84–118

Господь бажає дати мені конкретну пораду для мого життя.

У віршах 84–118 міститься багато порад для конкретних осіб, і деякі з них можуть здаватися такими, що не стосуються вашого життя. Але ви також можете знайти дещо, що вам потрібно почути. Ви можете запитати у Господа, яке Він має послання у цих віршах для вас, і прагнути скерування Духа, щоб знайти це послання. Потім вирішіть, що ви будете робити, щоб діяти відповідно до нього. Наприклад, як розвиток більшого смирення може допомогти вам “отримати від Духа”? (Див. вірш 97).

Ви також можете обміркувати інші поради, які вам дав Господь. Як ви їх виконуєте?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Учення і Завіти 124:2–11.Якби Господь сказав вашій сім’ї “зробити урочисте проголошення Моєї євангелії” до “царів світу” (вірші 2–3), про що говорилося б у вашому проголошенні? Ви можете створити таке проголошення разом і попросити членів сім’ї назвати євангельські істини, які вони хотіли б туди вписати.

Учення і Завіти 124:15.Що означає мати цілісність? Чому Господь цінує цілісність? Які приклади цілісності бачила ваша сім’я? (Див. також Заради зміцнення молоді, с. 19).

Учення і Завіти 124:28–29, 40–41, 55.Що ми дізналися з цих віршів про те, чому Господь наказує нам будувати храми? Ваша сім’я може намалювати храм, або побудувати його з кубиків чи інших матеріалів. Коли ви будете робити це, обговоріть, чому ви вдячні за сучасні храми і чому нам треба регулярно в них поклонятися.

Учення і Завіти 124:91–92.Чи буде корисним для вашої сім’ї поговорити про патріарші благословення? Члени сім’ї, які отримали свої патріарші благословення, можуть поділитися тим, що вони відчували, коли отримували його, і як воно їх благословило. Ви також можете розглянути розділ “Патріарше благословення” (Путівник по Писаннях, scriptures.ChurchofJesusChrist.org).

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Люблю на храм дивитись”, Збірник дитячих пісень, с. 99.

Зображення
піктограма “голоси відновлення”

Голоси Відновлення

Товариство допомоги

Зображення
Джозеф і Емма Сміт та інші жінки

Картина організації Товариства допомоги, художник Пол Манн

У 1842 році після того, як було організовано Товариство допомоги в Наву, штат Іллінойс, пророк Джозеф Сміт сказав: “Церква не була організованою досконало, доки жінки не були так організовані”1. Подібним чином вивчення Відновлення Церкви Господа і Його священства (див. Учення і Завіти 107) не повне, якщо воно не містить вивчення Товариства допомоги, яке саме по собі “відновлен[е] за давнім зразком” жінок-учнів Ісуса Христа2.

Елайза Р. Сноу відігравала важливу роль у цьому відновленні. Вона була присутня, коли Товариство допомоги було організоване, і, як секретар товариства, робила нотатки під час зборів товариства. Вона була свідком організації Товариства допомоги “за зразком священства”3. Далі наведено її слова, написані нею у часи служіння генеральним президентом Товариства допомоги, щоб допомогти своїм сестрам зрозуміти божественну роботу, довірену завітним дочкам Бога.

Щоб дізнатися більше про те, як було організоване Товариство допомоги, див. Дочки в Моєму царстві: Історія і спадок Товариства допомоги (2017), сс. 1–25; The First Fifty Years of Relief Society (2016), 3–175.

Елайза Р. Сноу

Зображення
Елайза Р. Сноу, художник Льюїс Рамзі

“Хоча назва [Товариство допомоги], можливо, й сучасна, втім, сама організація існувала і в давнину. [Джозеф Сміт] нам сказав, що така сама організація існувала у Церкві й у давні часи, і про неї опосередковано згадується у деяких посланнях, записаних у Новому Завіті, де використовується титул “вибрана пані” [див. 2 Івана 1:1; Учення і Завіти 25:3].

Це організація, яка не може існувати без священства, оскільки усі її повноваження і весь вплив походять з того джерела. Коли священство було забрано з землі, ця організація, так само, як і всі інші організації істинного порядку Церкви Ісуса Христа на землі, припинила своє існування. …

Як безпосередній свідок організації “Жіночого Товариства допомоги в Наву”, … і маючи великий досвід у цьому товаристві, можливо, я можу висловити кілька думок аби допомогти дочкам у Сіоні, що приєднуються до цієї організації, яка рясніє новими й разноманітними обов’язками. Якщо будь-хто з дочок і матерів в Ізраїлі хоч найменшою мірою відчуває себе обмеженою у будь-якій з нинішніх сфер діяльності, то тепер вони знайдуть широке застосування своїх сил і можливостей, якими вони так щедро наділені, щоб чинити добро. …

Зображення
Крамниця з червоної цегли

Товариство допомоги було організоване на другому поверсі крамниці з червоної цегли.

Якби хтось мене запитав: Яка мета Жіночого товариства допомоги? Я б відповіла—чинити добро—використовувати будь-яку нашу здатність робити добро, не лише для полегшення становища бідних, але і для спасіння душ. Спільними зусиллями можна досягти незлічимо більшого, ніж найефективнішими індивідуальними діями. …

Коли Жіноче товариство допомоги служить бідним, то виконує й інші обов’язки, окрім простого задоволення фізичних потреб. Бідність розуму і неспокійне серце також вимагають уваги. І часто добрі слова, маленька порада або навіть тепле і доброзичливе потискання рук, зробить більше добра і викличе більше вдячності, ніж отримання гаманця із золотом. …

Коли святі збираються з інших країн, є чужими для всіх, і їх можуть звести на манівці ті, хто хоче їх обманути, Товариство допомоги має швидко про них подбати і представити їх, залучивши до товариства, яке їх вдосконалить і надихне, і понад усе зміцнить їх у вірі в євангелію. Таким чином воно буде знаряддям у спасінні багатьох.

Потрібні були б томи, щоб описати обов’язки, привілеї та відповідальність, які є обов’язками цього Товариства. … Виконуйте їх (під керівництвом вашого єпископа) спокійно, цілеспрямовано, енергійно, в єдності і з молитвою, і Бог увінчає ваші зусилля успіхом”4.

Посилання

  1. Див. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), с. 462.

  2. Дочки в Моєму царстві: Історія і спадок Товариства допомоги (2017), с 1.

  3. Joseph Smith, in Sarah M. Kimball, “Auto-biography”, Woman’s Exponent, Sept. 1, 1883, 51.

  4. “Female Relief Society”, Deseret News, Apr. 22, 1868, 81.

Зображення
Храм у Наву

Храм у Наву, художник Джордж Д. Дюррант

Роздрукувати