Старий Завіт 2022
4–10 липня. 2 Царів 2–7: “Є пророк ув Ізраїлі”


“4–10 липня. 2 Царів 2–7: “Є пророк ув Ізраїлі”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Старий Завіт. 2022 (2021)

“4–10 липня. 2 Царів 2–7”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2022

Зображення
Єлисей показує слузі вогняні колісниці

Ілюстрація того, як Єлисей показує своєму слузі вогняні колісниці, © Review & Herald Publishing/ліцензовано goodsalt.com

4–10 липня

2 Царів 2–7

“Є пророк ув Ізраїлі”

Коли ви будете читати, Святий Дух може привернути вашу увагу до певних фраз чи уривків. Ви можете записати, чому ці уривки є для вас важливими.

Записуйте свої враження

Головна місія пророка—навчати і свідчити про Спасителя Ісуса Христа. Однак у літописі, який ми маємо про пророка Єлисея, не написано багато про його вчення чи свідчення. Те, що містить літопис,—це чудеса, які виконував Єлисей, зокрема воскресіння дитини з мертвих (див. 2 Царів 4:18–37), годування великої маси людей малою кількістю їжі (див. 2 Царів 4:42–44) і зцілення прокаженого (див. 2 Царів 5:1–14). Отже, хоча ми не маємо записів слів Єлисея, якими він свідчив про Христа, ми маємо потужні прояви через його служіння Господньої життєдайної, живильної та зцілюючої сили. Таких проявів у нашому житті набагато більше, ніж ми інколи усвідомлюємо. Щоб побачити їх, нам потрібно прагнути чуда, якого прагнув Єлисей, коли молився за свого наляканого молодого слугу: “Господи, розкрий йому очі, і нехай він побачить” (2 Царів 6:17).

Щоб дізнатися більше про книгу 2 Царів, дивіться статтю “Царів, Книги” у Путівнику по Писаннях.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

2 Царів 2–6

Бог може творити чудеса у моєму житті.

Чудеса часто допомагають нам подолати труднощі смертного життя—у часи Єлисея неплідній землі потрібна була чиста вода, а загублену сокиру треба було знайти (див. 2 Царів 2:19–22; 6:4–7). Але чудеса також повертають наші серця до Господа і навчають нас духовних уроків. Читаючи 2 Царів 2–6, ви можете скласти перелік чудес, які ви знайдете, та обміркувати духовні уроки, яких ви навчилися з кожного з них. Чого ці чудеса навчають вас про Господа і що Він може робити у вашому житті?

Див. також 2 Нефій 26:12–13; 27:23; Мормон 9:7–21; Мороній 7:35–37; Дональд Л. Холлстром, “Чи припинився день чудес?Ліягона, лист. 2017, сс. 88–90.

2 Царів 4:8–17; 7:1–16

Слова Господа, сказані через Його пророків, збудуться.

Як це записано у 2 Царів 4:8–17; 7:1–16, Господь надихнув Єлисея пророкувати про те, що буде—про те, що, на думку інших, здавалося неможливим. Читаючи ці вірші, подумайте про те, як ви реагуєте на слова Господа, які Він промовляє через Своїх пророків сьогодні. Які вчення, пророцтва або обіцяння ви чули від сучасних пророків? Що ви робите, щоб діяти з вірою у ці обіцяння?

Див. також 3 Нефій 29:6; Учення і Завіти 1:37–38.

2 Царів 5

Коли я виявляю смирення і слухняність, Ісус Христос може зцілити мене.

Іноді легше знайти особисте значення у Писаннях, якщо порівнювати щось фізичне, про що говориться в історії, з чимось духовним. Наприклад, читаючи 2 Царів 5, ви можете порівняти проказу Наамана з якимось вашим нинішнім духовним випробуванням. Подібно до Наамана, можливо, і ви сподівалися, що Господь здійснить “велику річ” (вірш 13), щоб вам допомогти. Чого вас навчає випадок з Нааманом? Що може бути у вашому житті еквівалентом виконання простої поради “умийся—і будеш чистий”?

Зверніть увагу, як досвід Наамана вплинув на його віру в Бога Ізраїля (див. вірш 15). Які ситуації зміцнили вашу віру в Бога?

Див. також Лука 4:27; 1 Петра 5:5–7; Алма 37:3–7; Етер 12:27; Л. Уітні Клейтон, “Зробіть усе те, що Він вам скаже!”, Ліягона, трав. 2017, сс. 97–99.

2 Царів 6:8–23

“Ті, що з нами, численніші від тих, що з ними”.

Чи ви коли-небудь відчували себе у меншості і наляканими, і чи запитували, подібно до слуги Єлисея: “Що будемо робити?” (Див. 2 Царів 6:8–23). Що надихає вас у відповіді Єлисея? Як ця історія змінює ваші думки і почуття щодо ваших випробувань, обов’язків або зусиль жити за євангелією?

Думаючи про це, ви можете прочитати слова президента Генрі Б. Айрінга: “Як і в історії з Єлисеєм, тих, що з вами, більше, ніж тих, що проти вас. Дехто з тих, що з вами, невидимі для земного ока. Господь нестиме вас на руках і часом робитиме це, покликаючи інших стати поруч з вами” (“Ви, хто починає служіння”, Ліягона, лист. 2008, с. 58).

Див. також Псалми 120; Учення і Завіти 84:88.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

2 Царів 2:1–14.Подумайте про людей, які бачили, що Єлисей “успадкував” мантію Іллі (або плащ—символ його пророчого покликання). Як це могло вплинути на їхню реакцію на служіння Єлисея? (Див. також 1 Царів 19:19). Можливо, члени сім’ї можуть по черзі одягати “мантію” і свідчити про те, які вони бачили приклади того, що Господь підтримує і зміцнює тих, кого покликано служити в Його Церкві.

2 Царів 4.Ви можете попросити членів сім’ї прочитати по одному з чудес у 2 Царів 4 (див. вірші 1–7, 14–17, 32–35, 38–41, 42–44) і написати підказку, щоб допомогти іншим членам сім’ї відгадати, яке чудо він чи вона описує. Що з цього розділу ми дізнаємося про Господа і Його чудеса? Які чудеса—великі чи маленькі—ми бачили в нашому житті?

2 Царів 5:1–15.Коли ви будете читати ці вірші і обмірковувати те просте, що попросили зробити Наамана, подумайте про те просте, що наш пророк просить робити нас. Як наша сім’я може краще дослухатися до його поради?

Ваша сім’я також може прочитати розділ “Єлисей зцілює Наамана” (в Історіях зі Старого Завіту).

2 Царів 5:20–27.Яку користь міг би отримати Ґехазі, прочитавши розділ “Чесність і цілісність” у брошурі Заради зміцнення молоді ( с. 19)? Як нечесність завдає нам шкоди? Які благословення ми отримуємо, якщо ми чесні?

2 Царів 6:13–17.Членам сім’ї може сподобатися намалювати малюнок про випадок з Єлисеєм і його слугою, описаний у цих віршах. Як ці вірші можуть допомогти нам, коли ми відчуваємо себе самотніми чи приголомшеними?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Любі діти, Бог—ваш Батько”, Гімни, № 20.

Як покращити наше навчання

Заохочуйте запитання. Запитання дітей—це ознака того, що вони готові вчитися. Якщо ви не знаєте відповідей на їхні запитання, знайдіть відповіді разом. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, сс. 25–26).

Зображення
Нааман омивається в річці

Зображення зцілення Наамана від прокази, художник Пол Манн

Роздрукувати