Старий Завіт 2022
4–10 липня. 2 Царів 2–7: “Є пророк [у] Ізраїлі!”


“4–10 липня. 2 Царів 2–7: “Є пророк [у] Ізраїлі!”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“4–10 липня. 2 Царів 2–7”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Єлисей показує слузі вогняні колісниці

Ілюстрація із зображенням того, як Єлисей показує своєму слузі вогняні колісниці, © Review & Herald Publishing/з дозволу goodsalt.com

4–10 липня

2 Царів 2–7

“Є пророк [у] Ізраїлі!”

Вправи у цьому навчальному плані спрямовані на те, щоб пробудити ваші власні творчі ідеї. Завдяки вивченню і молитві ви можете отримати натхнення, щоб задовольнити потреби дітей, яких навчаєте.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Аби заохотити дітей поділитися тим, що вони знають про пророка Єлисея, запропонуйте їм намалювати дещо з того, що він зробив.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

2 Царів 4–5

Бог може здійснювати чудеса в моєму житті.

Через пророка Єлисея Господь дивовижним чином благословив багатьох людей. Допоможіть дітям розпізнавати Господні дива в їхньому житті.

Вправи на вибір

  • Розкажіть про одне або кілька чудес, записаних у 2 Царів 4–5 (див. розділ “Пророк Єлисей: три чуда” у книзі Оповідання Старого Завіту). Попросіть дітей поділитися, що їм подобається у цих історіях. Запропонуйте їм переказати ці історії одне одному.

  • Свідчіть, що для того, аби нам допомогти, Господь Своєю силою може творити величні справи. Ці справи ми називаємо чудесами. Розкажіть про те, якими способами Господь виявляв Свою любов до вас—у чомусь великому або ж незначному. Заспівайте разом пісню про Божу любов, наприклад, “Я знаю, Він любить мене” (Збірник дитячих пісень, с. 16). Попросіть дітей розповісти, звідки вони знають, що Небесний Батько їх любить.

2 Царів 5:1–15

Я можу вибирати робити те, що Бог заповідує через Свого пророка.

Нааману було важко послухатися, коли пророк Єлисей сказав йому, як вилікуватися від прокази. Поміркуйте про те, як ви можете допомогти дітям зрозуміти благословення, які приходять від послуху.

Вправи на вибір

  • Розкажіть історію про Наамана (див. 2 Царів 5:9–14; розділ “Пророк Єлисей: три чуда” у книзі Оповідання Старого Завіту; див. також ілюстрацію із зображенням Наамана у навчальному плані для цього тижня в посібнику За Мною йдіть—для окремих людей і сімей). Наголосіть на тому, що спочатку Нааман не хотів обмиватися в річці Йордан, незважаючи на те, що Єлисей сказав йому, що це зцілить його від хвороби. Розкажіть дітям про випадок, коли ви не були впевнені у своєму бажанні робити те, що правильно, і допоможіть дітям пригадати власну подібну ситуацію. Потім розкажіть про те, як Нааман був благословенний, коли зробив вірний вибір.

  • Прочитайте дітям 2 Царів 5:13 і поясніть, що слуги Наамана допомогли йому прийняти рішення послухатися пророка Єлисея. Разом з дітьми поміркуйте про те, як вони можуть допомагати своїм друзям або членам сім’ї слухати пророка і виконувати його настанови.

2 Царів 6:8–17

Господь наглядає за мною.

Коли слуга Єлисея побачив, як їх оточує сирійське військо, він дуже злякався. Однак Єлисей сказав йому “не боятися”, бо з ними був Господь (2 Царів 6:16).

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям 2 Царів 6:15 або перефразуйте цей вірш, щоб їм було легше зрозуміти. Запропонуйте дітям уявити, що їх оточено великим військом з конями і колісницями, як було оточено слугу Єлисея. Що б вони відчували? Що б вони робили? Попросіть їх заплющити очі, коли ви читатимете їм 2 Царів 6:16–17. Коли ви дійдете до слів “розкрий йому очі”, попросіть дітей розплющити очі. Опишіть їм, що побачив слуга і хто захищав його та Єлисея. Поділіться, звідки ви знаєте, що Господь наглядає за вами.

  • Заспівайте разом пісню про те, як Бог дбає про нас, наприклад, перший куплет пісні “Любі діти—Бог ваш Батько” (Гімни, № 20). Замініть відповідні слова в пісні на імена дітей, щоб наголосити, що Бог їх пильнує.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

2 Царів 4–5

Бог може здійснювати чудеса в моєму житті.

Єлисей під час свого служіння зцілив і благословив багатьох людей. Як чудеса, описані в 2 Царів 4–5, можуть допомогти дітям розпізнати руку Небесного Батька у їхньому житті?

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям написати на дошці якомога більше чудес, які вони можуть пригадати з Писань. Потім дайте їм час продивитися 2 Царів 4–5 і доповнити свій список (див. 2 Царів 4:1–7, 14–17, 32–35, 38–41, 42–44; 5:10–14). Чого ці чудеса навчають про те, як до нас ставиться Небесний Батько?

  • Попросіть дітей обговорити, що є чудом. Якщо їм потрібна допомога, вони можуть прочитати статтю “Чудо” у Путівнику по Писаннях (scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Запропонуйте їм розповісти про кілька чудес, здійснених Ісусом. Розкажіть, як ви бачили Божу силу у вашому житті. Ви можете розповісти про такі повсякденні чудеса, як почуття спокою, дар самого життя або допомога у щоденних справах. Запропонуйте дітям поговорити про чудеса в їхньому житті, як великі, так і маленькі.

2 Царів 5:1–15

Ми можемо вирішити бути вірними, смиренними та слухняними.

Нааман хотів зцілитися від прокази, але він не очікував такої простої настанови, даної Єлисеєм: “Іди, і вимиєшся сім раз у Йордані” (2 Царів 5:10). Поміркуйте про те, як за допомогою цієї історії ви можете навчати дітей про віру в Ісуса Христа, смирення і послух.

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці такі слова: віра, слухняність та смирення і попросіть дітей пояснити значення цих слів (див. Стійкі у вірі, сс. 29–31, 143–144, 147). Запропонуйте дітям прочитати 2 Царів 5:9–14. Також ви можете показати частини відео “Нааман і Єлисей” (ChurchofJesusChrist.org). Як Нааман виявив віру в Господа, смирення та слухняність? Чому для нас важливо мати ці якості?

  • Попросіть дітей розповісти про випадок, коли друг допоміг їм вибрати те, що було правильним. Поділіться також власним досвідом. Прочитайте разом 2 Царів 5:10–13 і дізнайтеся, як слуги Наамана допомогли йому вирішити послухатися пророка. Що ми можемо робити, аби допомогти одне одному йти за пророком у наш час?

  • Запропонуйте дітям виконати завдання творчої сторінки і розповісти члену сім’ї або другу про те, що вони дізналися з історії про Наамана у 2 Царів 5:1–15.

2 Царів 6:8–17

Ми не самотні.

Діти, яких ви навчаєте, можуть іноді почуватися, як слуга Єлисея—невпевненими в тому, як долати трудощі, що постають перед ними. На прикладі історії з 2 Царів 6:8–17 навчайте дітей не боятися, оскільки Господь не залишив їх на самоті.

Вправи на вибір

  • Прочитайте разом 2 Царів 6:15–17. Запропонуйте комусь із дітей виступити в ролі слуги Єлисея, тоді як інші діти будуть розпитувати про його досвід, зокрема, як він почувався, коли сирійське військо оточило місто, або як це було—побачити військо Бога. Поговоріть з дітьми про випадки, коли вони почувалися самотньо, прагнучи жити за євангелією. Як Господь допомагає нам зрозуміти, що ми не самотні?

  • Заспівайте пісню про важливість покладатися на Господа, наприклад, “Коли у серці віра є” (Гімни, № 63). Чого ця пісня навчає нас про довіру до Господа?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям розповісти своїм сім’ям про те, як вони помічали Божу руку у їхньому житті. Заохотьте їх попросити членів своєї сім’ї розповісти про подібний досвід.

Як покращити наше навчання

Діти навчаються різними способами. “Ваші зусилля в навчанні дітей будуть найефективнішими, якщо ви будете використовувати різні методи навчання”, такі як: історії, наочні матеріали та музику (Навчати, як навчав Спаситель, с. 25).

Роздрукувати