Старий Завіт 2022
27 червня–3 липня. 1 Царів 17–19: “Якщо Господь—Бог, ідіть за Ним”


“27 червня–3 липня. 1 Царів 17–19: “Якщо Господь—Бог, ідіть за Ним”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“27 червня–3 липня. 1 Царів 17–19”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Ілля стоїть біля палаючого олтаря

Ілля протистоїть Вааловим жерцям, художник Джеррі Гарстон

27 червня–3 липня

1 Царів 17–19

“Якщо Господь—Бог, ідіть за Ним”

Більшості дітей подобаються історії. Допоможіть дітям визначити істини в історіях, що містяться в 1 Царів 17–19 і що зміцнять їхню віру в Ісуса Христа.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть дітям ілюстрації з навчального плану для цього тижня посібника За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Попросіть дітей розповісти, що вони знають про історії, передані на ілюстраціях. Що ми дізнаємося з цих історій?

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

1 Царів 17

Господь благословляє тих, хто має віру.

У 1 Царів 17 записано кілька прикладів великої віри. Завдяки великій вірі Іллю під час голоду годували круки, їжа вдови і її сина була примножена і Ілля підняв з мертвих сина вдови.

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрації або предмети, пов’язані з історіями у 1 Царів 17, наприклад, пташок, хліб або хлопчика. Розкажіть дітям ці історії (можна звернутися до розділу “Пророк Ілля” у книзі Оповідання Старого Завіту) і запропонуйте їм знайти ілюстрацію або предмет, пов’язаний з кожною історією. Наголосіть на тому, що Ілля і вдова мали віру в Ісуса Христа й отримали великі благословення.

  • Допоможіть дітям поміркувати про те, як вони можуть показувати, що мають віру в Небесного Батька та Ісуса Христа, тобто вірують в Них і довіряють Їм. Заспівайте з ними пісню про віру, наприклад, “Я знаю, Ти живий” (Збірник дитячих пісень, с. 8).

1 Царів 18:17–39

Я можу вибрати йти за Ісусом Христом.

Ілля закликав народ Ізраїля прийняти рішення йти за Ісусом Христом. Допоможіть дітям побачити, що вони також можуть зробити такий вибір.

Вправи на вибір

  • Поясніть дітям, що люди за часів Іллі не мали впевненості у намірі йти за Господом. Розкажіть історію про те, як Ілля запросив їх зробити вибір іти за Господом, яка міститься в 1 Царів 18:17–39 (див. також розділ “Ілля і Ваалові священики” у книзі Оповідання Старого Завіту). Скажіть дітям, чому ви вибрали йти за Ісусом Христом і запитайте їх, чому вони вибрали йти за Ним.

  • Прочитайте дітям, що Ілля сказав людям: “Якщо Господь—Бог, ідіть за Ним” (1 Царів 18:21). Що означає іти за Ісусом Христом? Допоможіть дітям поміркувати про те, що конкретно вони можуть робити, аби йти за Ісусом Христом, і запропонуйте їм намалювати себе під час виконання цих справ.

    Зображення
    хлопчик

    Ми можемо вибрати йти за Ісусом Христом.

1 Царів 19:9–12

Святий Дух промовляє до мене тихим, лагідним голосом.

Діти молодшого віку, якщо їм трішки допомогти, можуть розпізнавати вплив Святого Духа у своєму житті. Поміркуйте, як ви можете їм допомогти.

Вправи на вибір

  • Підсумуйте для дітей історію з 1 Царів 19:9–12 і прочитайте вірші 11–12. Запропонуйте їм показати рухами сильний вітер, землетрус і вогонь. Потім попросіть їх посидіти дуже тихо і прочитайте їм кінець вірша 12 лагідним голосом: “А по огні тихий лагідний голос”. Попросіть їх спробувати промовляти тихим, лагідним голосом. Розкажіть їм про випадки, коли ви відчували спонукання від Святого Духа.

  • Допоможіть дітям розпізнати моменти, коли вони могли відчувати вплив Святого Духа. Наприклад, помоліться або заспівайте благоговійну пісню про Ісуса і запитайте їх, що вони відчувають, коли думають про Нього. Запитайте їх про відчуття під час інших благоговійних заходів, зокрема коли вони моляться зі своїми сім’ями або приймають причастя. Поясніть, що ці відчуття приходять від Святого Духа. Розкажіть дітям, як сила Святого Духа благословила ваше життя.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

1 Царів 17:8–16

Коли Господь просить мене жертвувати, я можу слухатися з вірою.

Вдова з Сарепти довіряла Господу і Його пророкові, незважаючи на те, що її попросили принести велику жертву. Ця історія може допомогти дітям, коли Господь просить їх чимось пожертвувати.

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям 1 Царів 17:8–9. Запропонуйте їм інсценувати цю історію, коли ви читатимете її вдруге. Час від часу зупиняйтеся і запитуйте їх, як би вони почувалися на місці Іллі або вдови. Попросіть їх розповісти, що вони дізналися з цієї історії.

  • Запропонуйте одному з дітей намалювати на дошці те, що Господь попросив вдову дати Іллі (див. 1 Царів 17:12–13). Запропонуйте іншій дитині намалювати те, що вдова одержала взамін (див. 1 Царів 17:15–16). Які жертви просить нас принести Господь? Запропонуйте дітям розповісти, як вони були благословенні за те, що йшли на певні жертви.

1 Царів 18:17–39

Я можу вибрати йти за Ісусом Христом.

Ізраїльтяни виявляли нерішучість у виборі йти за Господом. Поміркуйте, як ви можете надихнути дітей бути відданими у своєму учнівстві.

Вправи на вибір

  • Призначте кожній дитині прочитати кілька віршів з 1 Царів 18:17–39 і намалювати те, що описується в прочитаних ними віршах. У разі потреби допоможіть дітям зрозуміти ці вірші. Потім за допомогою своїх малюнків нехай вони розкажуть цю історію. Чого ця історія навчає нас про Господа?

  • Попросіть дітей розповісти про ситуації, коли їм потрібно було прийняти рішення з існуючих двох різних варіантів. Що допомогло їм визначитися? Допоможіть їм пригадати ситуації, коли їм, можливо, потрібно було вирішити, йти чи не йти за Ісусом Христом. Які істини з історії, наведеної в 1 Царів 18:17–39, могли б допомогти їм у прийнятті рішення?

1 Царів 19:9–12

Святий Дух промовляє до мене тихим, лагідним голосом.

Світ сповнений відволікаючих звуків, які заважають почути тихий, лагідний голос Духа. Як ви допоможете дітям його почути?

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей уважно слухати, коли ви дуже тихо читатимете їм 1 Царів 19:11–12. Запропонуйте їм продивитися 1 Царів 19, знайти прочитані вами вірші та дізнатися про те, що робив Ілля. Обговоріть те, що їм потрібно було робити, аби почути ваші слова, і допоможіть їм порівняти це з тим, що нам потрібно робити, аби чути “тихий, лагідний голос” Духа. Нехай діти по черзі тихенько читають інші вірші з 1 Царів 19, тоді як решта дітей шукатимуть ці вірші у Писаннях.

  • Поділіться з дітьми ще кількома додатковими уривками з Писань, в яких описується, як Дух спілкується з нами (див. Путівник по Писаннях, “Натхнення, надихати”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Попросіть дітей розповісти про ситуації, коли вони відчували, як Святий Дух їх скеровує або їм свідчить. Що вони тоді робили? Що може заважати нам розпізнавати голос Духа? Прочитайте разом Мороній 4:3 і запропонуйте дітям вибрати щось одне, що вони робитимуть, “щоб Його Дух міг завжди бути з ними”.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Попросіть дітей подумати про те, що їм хочеться зробити завдяки тому, що вони дізналися сьогодні. Наприклад, вони можуть поставити ціль у духовній, інтелектуальній, фізичній або соціальній сфері, щоб стати більш схожими на Ісуса Христа.

Як покращити наше навчання

Допоможіть дітям розпізнавати Духа. “Одним з найважливіших, що ви можете зробити як учитель—це допомогти вашим учням розпізнати вплив Святого Духа. … Допоможіть [дітям] асоціювати їхні духовні почуття з впливом Святого Духа” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 11).

Роздрукувати