Старий Завіт 2022
11–17 липня. 2 Царів 17–25: “Він надіявся на Господа, Бога Ізраїля”


“11–17 липня. 2 Царів 17–25: “Він надіявся на Господа, Бога Ізраїля”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“11–17 липня. 2 Царів 17–25”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
люди залишають зруйноване місто

Втеча полонених, художник Джеймс Тіссо та інші

11–17 липня

2 Царів 17–25

“Він надіявся на Господа, Бога Ізраїля”

Під час планування навчальних вправ для дітей, памʼятайте, що вправи з цього навчального плану, призначені для дітей молодшого віку, можна адаптувати для дітей старшого віку і навпаки.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Напишіть на смужках паперу ім’я кожної дитини і складіть ці смужки у коробку. На початку уроку дозвольте дітям по черзі вибрати смужку з ім’ям. Коли дістають чиєсь ім’я, просіть цю дитину розповісти про те, що вона нещодавно дізналася про євангелію або про Ісуса Христа. Продовжуйте вправу, поки кожна дитина не матиме можливості щось розповісти.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

2 Царів 18:3, 5

Я можу довіряти Небесному Батьку та Ісусу Христу.

Приклад Єзекії з 2 Царів 18:3, 5 може допомогти дітям, яких ви навчаєте, покладати надію на Бога.

Вправи на вибір

  • Назвіть дещо з того, що може робити хороший цар, і дещо з того, що може робити поганий цар. Попросіть дітей вставати і виявляти радість, коли це щось добре, та сідати, коли це щось погане. Поясніть дітям, що в Ізраїлі було багато царів: деякі з них були праведними, а деякі—ні. Коли ви будете читати 2 Царів 18:3, 5, попросіть дітей послухати, що зробило Єзекію хорошим царем. Допоможіть дітям обміркувати способи того, як ми можемо виявляти свою довіру до Господа, як це робив Єзекія.

  • Допоможіть дітям зрозуміти, що означає комусь довіряти. Розкажіть про те, яким людям ви довіряєте, і нехай діти також про це розкажуть. Покажіть зображення Ісуса Христа. Чому ми можемо довіряти Ісусу Христу? Висловіть свою довіру в те, що Ісус Христос нас любить і допоможе нам повернутися, аби вічно жити з Небесним Батьком.

2 Царів 22:8–11; 23:2

Писання—це благословення.

Незважаючи на те, що діти молодшого віку ще не в змозі читати або розуміти все, що міститься в Писаннях, вони можуть бути благословенні завдяки силі Писань. Що ви можете робити, аби допомогти їм мати бажання бути благословенними словом Бога?

Вправи на вибір

  • Десь у класі сховайте примірник Писань і запропонуйте дітям його знайти. Поясніть, що за часів царя Йосії багато людей не мали змоги вивчати Писання, доки один священник не знайшов ці Писання у храмі (див. 2 Царів 22:8–11). Що таке Писання? Навіщо нам потрібні Писання? Розкажіть дітям, чому ви радієте тому, що ми сьогодні маємо Писання, і дайте їм можливість поділитися своїми почуттями щодо Писань.

  • Прочитайте дітям 2 Царів 23:2 і попросіть їх послухати, що цар зробив з Писаннями. Чому для кожного було важливо почути те, що було написано в Писаннях? Заспівайте пісню про Писання, наприклад, “Коли Святе Письмо читаю” (Збірник дитячих пісень, с. 66) і попросіть дітей обговорити, які у них виникають почуття, коли вони слухають учення та історії з Писань.

    Зображення
    сімʼя вивчає Писання

    Писання можуть допомогти повернути наше серце до Господа.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

2 Царів 18:3–6; 19:14–19

Я можу довіряти Небесному Батькові та Ісусу Христу.

Коли асирійці стали загрозою для Єрусалима, праведний цар Єзекія звернувся до Господа з вірою. Приклад Єзекії може допомогти вам разом з дітьми обговорити те, як ми можемо виявляти нашу віру в Господа, навіть коли ця віра випробовується.

Вправи на вибір

  • За допомогою Біблійної карти 3, “Розташування 12 колін”, коротко поясніть дітям, що Північне Ізраїльське царство було завойовано народом, який називався асирійцями. Поясніть, що пізніше асирійці намагалися завоювати й Південне Ізраїльське царство. Попросіть дітей уявити, як би вони почувалися, якщо б жили в Юдеї і знали, що асирійці збиралися напасти і знищити місто. Попросіть дітей прочитати 2 Царів 18:3, 5–6, щоб дізнатися, чому Єзекія, цар Юдейський, зміг виявити сміливість, коли прийшли асирійці.

  • Запропонуйте дітям прочитати 2 Царів 19:14–19 і дізнатися, що зробив Єзекія, коли асирійці завоювали його царство. Як ці вчинки доводять те, що він довіряв Господу? Що ми можемо робити, аби виявляти нашу довіру до Господа, коли нам потрібна допомога?

2 Царів 22:8–13; 23:2–3

Писання навчають мене, як іти за Ісусом Христом.

Після років духовної темряви юдеї поновили своє зобов’язання перед Господом. Це сталося завдяки тому, що цар Йосія віднайшов Книгу Заповіту і прочитав її людям. Ця розповідь може допомогти дітям зрозуміти, чому Писання мають таку цінність.

Вправи на вибір

  • Розкажіть дітям, що цар Йосія сказав своєму народові полагодити храм, і під час їхньої роботи вони знайшли щось дуже цінне. Запропонуйте дітям прочитати 2 Царів 22:8–11 і дізнатися, що це було. Поясніть, що книга, яку вони знайшли, містила завіти та заповіді, про які діти Ізраїля не знали. Що могло статися з нами, якби у нас не було Писань? Запитайте дітей, чому вони вдячні за те, що мають Писання? Чому було б важче йти за Спасителем, якби ми не мали Писань?

  • Дайте кожній дитині аркуш паперу і попросіть його розірвати. Поясніть, що за часів царя Йосії люди іноді розривали, або “роздирали”, свій одяг, коли були засмучені. Попросіть дітей пошукати слово “роздер” у 2 Царів 22:11. Чому Осія міг бути засмученим? Допоможіть дітям знайти відповідь у вірші 13. Чому нам важливо регулярно читати Писання?

  • Прочитайте разом 2 Царів 23:2–3 і попросіть дітей з’ясувати, як Писання допомогли Йосії та його народу. Поділіться з дітьми уривком з Писань, який надихнув вас “ходити за Господом” (вірш 3), і запропонуйте дітям поділитися віршами з Писань, які були корисними для них. Заспівайте разом пісню “Ходитиму з Ісусом” (ChurchofJesusChrist.org).

2 Царів 23:3

Я буду дотримуватися укладених з Богом завітів.

Коли Йосія та його народ дізналися про заповіді Бога, вони уклали завіт жити за ними. Ви можете допомогти дітям, яких навчаєте, мати бажання залишатися вірними завітам, які вони уклали під час хрищення.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям прочитати 2 Царів 23:3 і знайти слова або фрази, які описують те, як люди поставилися до заповідей Господа. Запропонуйте їм встати і розповісти про те, що може означати фраза “приста[ли] до заповіту”. Запропонуйте їм походити на місці і сказати, що може означати фраза “ходити за Господом”. Попросіть їх покласти руку на серце і запропонувати, у який спосіб ми можемо дотримуватися заповідей “всім серцем”.

  • Допоможіть дітям скласти список обіцянь, які вони дали під час хрищення (див. Мосія 18:10; Учення і Завіти 20:37, 77, 79). Що Бог обіцяє дати нам, якщо ми дотримуємося наших завітів? Що ми можемо дізнатися з 2 Царів 23:3 про те, як нам слід дотримуватися наших завітів?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям поділитися з кимось із членів сім’ї віршем або історією з Писань, що стали для них благословенням.

Як покращити наше навчання

Формуйте у дітей впевненість. Один із способів допомогти їм набути впевненості—хвалити їх за участь в уроці. Пообіцяйте дітям, що Святий Дух допомагатиме їм у навчанні.

Роздрукувати