Старий Завіт 2022
18–24 липня. Езра 1; 3–7; Неемія 2; 4–6; 8: “Я роблю велику працю”


“18–24 липня. Езра 1; 3–7; Неемія 2; 4–6; 8: “Я роблю велику працю”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“18–24 липня. Езра 1; 3–7; Неемія 2; 4–6; 8”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
храм Зоровавеля

Зображення храму Зоровавеля, художник Сем Лоулор

18–24 липня

Езра 1; 3–7; Неемія 2; 4–68

“Я роблю велику працю”

Під час вивчення розмірковуйте про те, які послання у книгах Ездри та Неемії найбільш потрібні для дітей, яких ви навчаєте. Створіть навчальний план, куди ви будете записувати враження, отримані від Святого Духа.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Напишіть на дошці: Зоровавель, Ездра та Неемія. Намалюйте або покажіть кілька ілюстрацій, які стосуються цих людей, наприклад, храм, Писання та стіну навколо Єрусалима. Допоможіть дітям узгодити імена з відповідними ілюстраціями, і нехай вони розкажуть, що їм відомо про справи цих людей.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Ездра 3:8–13

Храм може приносити мені радість.

Розповідь про Зоровавеля та юдеїв, які відбудовували храм, може допомогти дітям, яких ви навчаєте, радіти благословенням, які приходять завдяки дому Господа.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям розповісти про те, що робить їх щасливими. Покажіть ілюстрацію із зображенням усміхненої людини на фоні храму (наприклад, ілюстрацію, наведену в цьому навчальному плані) і запитайте дітей, чому ця людина може бути такою щасливою. Свідчіть, що храм є домом Господа, і розкажіть про випадок, коли ви почувалися щасливими завдяки храму.

  • Прочитайте дітям останню частину вірша Ездра 3:12, пояснюючи, що коли юдеї заклали фундамент для храму, “багато-хто покликували піднесеним голосом у радості”. Попросіть дітей радісно закричати. Допоможіть їм обдумати причини, чому храм може викликати у нас радісні почуття. Наприклад, у храмі ми даємо обіцяння Богові, і завдяки їм наші сім’ї можуть бути разом навіки.

  • Заспівайте з дітьми пісню про храм, зокрема, “Люблю на храм дивитись” (Збірник дитячих пісень, с. 99). Після кожного рядка зупиняйтеся і просіть когось із дітей сказати те, що йому або їй подобається щодо храмів.

    Зображення
    сімʼя йде по території храму

    Храм може бути джерелом радості в нашому житті.

Неемія 2:17–20; 6:1–9

Господь допоможе мені виконувати Його роботу.

Коли Неемія відбудовував мур навколо Єрусалима, його вороги намагалися змусити його зупинитися, але він віддано виконував своє завдання. Виконання яких важливих завдань Господь очікує від дітей, і як ми можемо надихати їх бути відданими цій справі?

Вправи на вибір

  • Розкажіть дітям історію про Неемію (див. Неемія 2:17–20; 6:1–9; Дітер Ф. Ухтдорф, “Ми робимо велику працю, і не можемо прийти”, Ліягона, трав. 2009, сс. 59–62). Скажіть дітям, якою була відповідь Неемії людям, коли вони насміхалися з його наміру відбудувати Єрусалимську стіну: “Небесний Бог Він дасть нам успіх, а ми, Його раби, станемо й збудуємо!” (Неемія 2:20). Запропонуйте дітям встати і показати, ніби вони допомогають відбудовувати стіну Єрусалима.

  • Принесіть на урок іграшкові кубики, і нехай діти з їх допомогою побудують стіну (або намалюйте стіну на дошці). Допоможіть дітям пригадати деякі важливі завдання, які Небесний Батько просить їх виконувати, наприклад, навчитися читати Писання. Коли вони називатимуть кожну ідею, запрошуйте їх додавати по одному кубику до стіни, яку ви будуєте. Поясніть, що коли Неемія виконував свою важливу роботу з відбудови Єрусалимської стіни, люди намагалися його зупинити. Прочитайте Неемія 6:9, попросивши дітей підняти руки, коли ви скажете слова “зміцни мої руки!” Розкажіть дітям про досвід, коли ви відчували, що Бог зміцнював ваші руки для виконання Його роботи.

Неемія 8:1–12

Писання—це благословення.

На основі історії про те, як Ездра читав закон, ви можете допомогти дітям подумати про те, які ми благословенні, що маємо Писання.

Вправи на вибір

  • Скажіть дітям, що Ездра читав людям Писання. Прочитайте вголос кілька фраз з Неемія 8:2–3, 5–6, 8–9, 12, які описують, що люди робили, слухаючи Писання, і запропонуйте дітям інсценувати ці фрази. Чому ми вдячні за те, що маємо Писання?

  • Запропонуйте дітям розмалювати творчу сторінку цього тижня. Під час того, коли вони будуть розмальовувати, розкажіть їм, як читання Писань наблизило вас до Спасителя.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Ездра 3:8–13; 6:16–22

Храм є причиною моєї радості.

Коли ви читатимете з дітьми розповідь про Зоровавеля і те, як юдеї відбудовували храм, знайдіть можливість свідчити про радість, яку ми маємо завдяки тому, що зараз є храми.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям спільними зусиллями знайти фрази в Ездра 3:10–13, які відображають почуття юдеїв, коли відбудовувався храм у Єрусалимі. Як ми можемо виявляти радість завдяки тому, що зараз на землі є храми? Допоможіть дітям поміркувати над тим, як вони можуть підготуватися, щоб увійти до храму.

  • Поділіться з дітьми своїми почуттями стосовно храму. Як храм допоміг вам наблизитися до Небесного Батька та Спасителя? Чому ми святкуємо освячення храму? Виділіть час, щоб діти записали свої думки і почуття щодо храму, і заохочуйте їх поділитися записаним зі своїми сім’ями.

Неемія 2; 46

Господь зміцнить мене для виконання “великої праці”.

Господь має важливу роботу для дітей, яких ви навчаєте. Що вони можуть дізнатися від Неемії про наполегливість у цій роботі навіть перед лицем спротиву?

Вправи на вибір

  • Пригадайте з дітьми історію про Неемію, коли він відновлював стіну навколо Єрусалиму, зокрема про спротив, якого він зазнав. Прочитайте разом Неемія 2:19 і попросіть дітей розповісти про ситуації, коли хтось з них насміхався через те, що вони діяли правильно. Якою, згідно з Неемія 2:20, була реакція Неемії? Як ми можемо реагувати, коли люди з нас насміхаються або нас критикують за те, що ми робимо щось правильне.

  • Прочитайте разом Неемія 6:1–9. Яким чином вороги Неемії неодноразово намагалися змусити його зупинити відбудову стіни? Як він реагував? Виконання якої роботи очікує від нас Бог? (Див. наприклад, Мосія 18:8–10). Як ми можемо наслідувати приклад Неемії у вірші 9, коли важко виконувати те, про що попросив нас Бог?

Неемія 8:1–12

Я отримую благословення, коли вивчаю Писання.

Протягом тривалого часу люди в Єрусалимі не чули слів Бога, аж поки Ездра не почав читати їх людям. Історія про Ездру нагадує нам про те, якими важливими повинні для нас бути Писання.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям прочитати Неемія 8:1–12 і знайти слова або фрази, які вказують на почуття людей щодо почутого слова Бога. Попросіть дітей розповісти про свої почуття, коли вони читають Писання, і ви також поділіться своїми почуттями.

  • Запропонуйте одній дитині прочитати Неемія 8:8, і запитайте дітей, що допомагає їм розуміти Писання. Покажіть їм, як користуватися допоміжними матеріалами для вивчення Писань, зокрема Путівником по Писаннях (ChurchofJesusChrist.org). Запропонуйте дітям поділитися тим, що вони дізналися про Спасителя завдяки вивченню Писань.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Попросіть дітей вибрати щось із того, про що вони сьогодні дізналися і чим хотіли б поділитися зі своїми сім’ями.

Як покращити наше навчання

Готуйтеся духовно. “Сильне викладання євангелії означає не лише підготовку до уроку, а й підготовку нас самих. … Ефективні вчителі євангелії перед тим, як подумати, чим зайняти увесь час заняття, зосереджуються на заповненні своїх сердець Святим Духом” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 12).

Роздрукувати