За Мною йдіть
2--8 листопада. Мормон 7–9: “Я звертаюся до вас, нібито ви присутні тут”


“2--8 листопада. Мормон 7–9: “Я звертаюся до вас, нібито ви присутні тут”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“2--8 листопада. Мормон 7–9”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Мороній пише на золотих пластинах

Мороній пише на золотих пластинах, художник Дейл Кілборн

2--8 листопада

Мормон 7–9

“Я звертаюся до вас, нібито ви присутні тут”

Читаючи Мормон 7–9, поміркуйте над тим, що б ви найбільше хотіли, аби знали діти, яких ви навчаєте. Складіть плани, щоб навчати істин, які, на ваше відчуття, благословлятимуть їхнє життя.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Дайте дітям примірник Книги Мормона, і нехай вони передають його одне одному. Попросіть дітей, щоб, коли прийде черга їм тримати Книгу Мормона, вони назвали щось одне з того, про що дізналися з неї. Якщо їм потрібна допомога, нагадайте про те, що вони недавно вивчали в класі.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Мормон 7:8--10

І Книга Мормона, і Біблія свідчать про Ісуса Христа.

Мормон навчав, що Книга Мормона була написана, аби допомогти нам вірити написаному в Біблії, і що ті, хто вірить написаному в Біблії, повірять написаному в Книзі Мормона.

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям титульну сторінку Книги Мормона і, читаючи слова в назві книги, вказуйте на них, зробивши наголос на словах ще одне. Допоможіть дітям згадати, які ще книги Писань навчають нас про Ісуса. Покажіть їм, що Біблія складається зі Старого Завіту і Нового Завіту. Допоможіть дітям сказати “Старий Завіт, Новий Завіт”, коли вказуєте на Біблію, і “Ще одне свідчення”, коли вказуєте на Книгу Мормона.

  • Покажіть карту світу або творчу сторінку для цього навчального плану разом з Біблією та Книгою Мормона. Скористайтеся ними, навчаючи дітей про те, що Біблія---це запис вчень Ісуса, які Він проголошував в Єрусалимі та навколо нього, а Книга Мормона---це запис Його вчень, проголошених в Америці.

  • Виберіть кілька подій та істин, про які свідчить і Біблія, і Книга Мормона, наприклад, народження, смерть і Воскресіння Ісуса. Покажіть ілюстрації до цих подій та істин з Альбому “Євангелія в мистецтві”. Попросіть дітей описати, що вони бачать на цих ілюстраціях, і скажіть їм, що і Біблія, і Книга Мормона навчають нас про ці події та істини.

Мормон 8:3

Я можу вибирати правду, навіть коли я відчуваю свою самотність.

Мороній був останнім праведним нефійцем, але він залишився вірним своєму свідченню. Допоможіть дітям навчатися з його прикладу.

Вправи на вибір

  • Прочитайте Мормон 8:3, зробивши наголос на тому, що Мороній був зовсім один, але він продовжував виконувати заповіді, зокрема й цю заповідь---завершити Книгу Мормона. Розкажіть про вашу вірність навіть в ті моменти, коли ви відчували, що ви на самоті.

  • Розказавши про приклад Моронія, опишіть кілька ситуацій, в яких дитина повинна вирішити, буде чи ні вона вибирати правду, навіть якщо ніхто її не бачить. Що б зробив Мороній?

  • Заспівайте з дітьми пісню про вибір правди, наприклад, “Будь вірним ти” (Збірник дитячих пісень, с. 81). Чому важливо завжди вибирати правду, навіть коли ви на самоті?

Мормон 9:7--21

Бог є “Бог[ом] чудес”.

Допоможіть дітям зрозуміти, що чудеса є важливими в Божій роботі і що Бог буде творити чудеса, якщо Його народ має віру.

Вправи на вибір

  • Поясніть, що чудо---це те, що робить Бог, аби показати Свою владу і благословити наше життя (див. Путівник по Писаннях, “Чудо”). Прочитайте з Мормон 9:11–13, 17 слова і фрази, якими описано деякі з Божих чудес. Допоможіть дітям подумати про інші чудеса, про які сказано у Писаннях (корисно було б показати ілюстрації з Альбому “Євангелія в мистецтві”, наприклад, №№ 26, 40, 41 і 83). Свідчіть, що Бог творив чудеса в давні часи, і Він продовжує творити чудеса в наші дні.

  • Розкажіть про чудеса, які ви бачили в наш час в Церкві або у своєму житті. Свідчіть про те, що Бог є “Бог[ом] чудес” (Мормон 9:11).

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Мормон 7:8--10

І Книга Мормона, і Біблія свідчать про Ісуса Христа.

Мормон навчав, що “євангелія Христа … буде предʼявлена [нам]” і в Біблії, і в Книзі Мормона. Поміркуйте, як будете навчати дітей про те, що обидві ці священні книги є для нас важливими.

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці вірш Мормон 7:9, але залиште пропуски на місці слів це і те. Напишіть на дошці: це = Книга Мормона і те = Біблія. Попросіть дітей прочитати вголос Мормон 7:9 і поставити ці написані на дошці фрази замість пропусків. Що ми дізнаємося з цього вірша про Біблію та Книгу Мормона?

  • Покажіть Книгу Мормона і Біблію. Розкажіть кілька історій з кожної з цих книг, показуючи, якщо у вас є, ілюстрації (див. Альбом “Євангелія в мистецтві” ). Попросіть дітей вказати на ту книгу, з якої взята ця історія. Навіщо нам потрібні обидві ці книги?

  • Напишіть кожне слово з восьмого уложення віри на окремих папірцях. Дайте по одному чи два слова кожній дитині і попросіть дітей попрацювати разом, щоб скласти ці слова у правильному порядку. Потім попросіть їх повторити це уложення віри кілька разів. Чого воно навчає нас?

    Зображення
    примірники Книги Мормона різними мовами

    Книга Мормона свідчить про Ісуса Христа.

Мормон 8:1--7

Я можу вибирати правду, навіть коли відчуваю свою самотність.

Рішучість Моронія “викона[ти] заповідь [свого] батька”, незважаючи навіть на те, що його батько загинув, може надихнути дітей виконувати Божі заповіді.

Вправи на вибір

  • Прочитайте з дітьми Мормон 8:1–7 і спитайте, що б вони відчували, якби були Моронієм. Попросіть їх знову проглянути вірші 1, 3 та 4 і знайти, що було наказано Моронію зробити. Як Мороній “викона[в] заповідь [свого] батька”? Як ми можемо бути більш схожими на Моронія?

  • Запропонуйте, щоб кожна дитина написала про ситуацію, в якій вона мала вибрати між правильним та неправильним, коли на неї ніхто не дивився. Складіть написані ними ідеї в якусь коробку. Нехай діти по черзі виберуть якусь ситуацію і розкажуть, як би вони в ній діяли, наслідуючи Моронія.

Мормон 8:24–26; 9:7–26

Бог є “Бог[ом] чудес”.

У наш час є багато людей, які не вірять, що чудеса все ще відбуваються. За допомогою вчень Моронія в цих віршах навчайте дітей, що коли ми маємо віру, то можемо бачити, що Бог творить чудеса в нашому житті.

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям рецепт якоїсь страви. Що станеться, якщо ми не покладемо якийсь важливий інгредієнт? Попросіть дітей уважно прочитати Мормон 8:24 і 9:20–21 та знайти, який необхідний “інгредієнт” нам необхідно мати, перш ніж Бог творитиме чудеса. Назвіть приклади чудес---великих і малих, які ви бачили в Церкві або у вашому житті. Запропонуйте дітям назвати їхні приклади.

  • Розділіть дітей на дві групи. Запропонуйте дітям знайти приклади чудес в деяких або у всіх цих уривках з Писань: Мормон 8:24; 9:11–13, 16–18, 21–25. Що ми могли б сказати людині, яка вважає, що чудес більше не буває? (Див. Мормон 9:9, 15–21).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям попросити когось із членів сім’ї розказати, яке чудо зміцнило його чи її свідчення.

Як покращити наше навчання

Діти можуть розпізнавати вплив Духа. Навчайте дітей, що відчуття миру, любові й теплоти, які вони мають, коли говорять чи співають про Ісуса Христа і Його євангелію, приходять від Святого Духа (див. Навчати, як навчав Спаситель,  с. 11).

Роздрукувати