За Мною йдіть
23--29 листопада. Етер 12–15: “Вірою все здійснюється”


“23--29 листопада. Етер 12–15: “Вірою все здійснюється”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“23--29 листопада. Етер 12--15”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Етер заходить в ущелину

Етер ховається в ущелині скелі, художник Гарі Ернест Сміт

23--29 листопада

Eтер 12--15

“Вірою все здійснюється”

Читаючи Етер 12--15, думайте про дітей, яких навчаєте. Ідеї для вправ у цьому навчальному плані можуть надихнути вас придумати власні ідеї, які допоможуть задовольнити потреби дітей у вашому класі.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Допоможіть дітям згадати історії з Писань про людей, які виявляли велику віру. Про декого з них можна прочитати в Етер 12:11–22.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Eтер 12:6--22

Віра---це сподівання на те, чого ми не можемо бачити.

Мороній розповів про кількох людей, які звершили великі справи завдяки своїй вірі. Поміркуйте, як ви можете використати ці приклади, аби навчати дітей, що таке віра.

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям: “Віра є сподіване, але не бачене” з Етер 12:6 і попросіть їх повторити цю фразу разом з вами. Розкажіть дітям про щось з того, у що ви вірите, хоч і не можете цього бачити, і допоможіть дітям подумати про ще якісь подібні приклади. Корисно буде проспівати пісню “Віра” (Збірник дитячих пісень, сс. 50--51) або якусь іншу пісню про віру.

  • Покажіть ілюстрації до прикладів виявлення віри в Етер 12:13–15, 20–21 (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, №№ 7885 і творчу сторінку для цього тижня. Нехай діти розкажуть, що вони бачать на цих ілюстраціях і що знають про ці історії. Поговоріть з дітьми про те, як ці люди виявляли віру і що відбулося завдяки їхній вірі.

  • Пограйте з дітьми у гру “Відгадай”. Давайте дітям підказки про вірних людей, описаних в Етер 12:13–15, 19–20 доти, доки вони не здогадаються, хто є ці люди. Потім нехай діти знову пограють у цю ж гру, по черзі даючи підказки про тих самих людей (або інших вірних людей), а решта класу нехай вгадує. Висловіть своє захоплення вірою цих людей.

Етер 12:23--27

Ісус Христос може допомогти мені бути сильним/ою.

Іноді діти опиняються в ситуаціях, в яких відчувають себе слабкими, як це було й з Моронієм. Допоможіть їм засвоїте те, що засвоїв Мороній: Спаситель може вчинити так, щоб “слабке стало сильним” (Етер 12:27).

Вправи на вибір

  • Розкажіть дітям про завдання, для виконання якого може знадобитися фізична сила. Попросіть їх навести приклади того, що вони не мають достатньо сили зробити зараз. Як нам стати достатньо сильними, щоб виконати ці завдання? Поясніть, що у нас є також і духовна робота, яку необхідно виконати, але іноді ми відчуваємо себе духовно слабкими. Це відчував Мороній стосовно своєї здатності вести літопис на пластинах. Прочитайте дітям Етер 12:27. Що Господь пообіцяв тим, хто відчуває себе слабким?

  • Розкажіть, як Спаситель допоміг вам або комусь із ваших знайомих зробити те, що зробити було важко. Свідчіть дітям, що якщо вони прагнутимуть отримати допомогу від Ісуса, Він допоможе їм бути сильними, навіть якщо вони відчувають себе слабкими.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Eтер 12:5--6

Віра---це сподівання на те, чого ми не можемо бачити.

Діти, яких ви навчаєте, закладають основу свого свідчення. Порада Моронія в Етер 12:6 стосовно віри може допомогти їм.

Вправи на вибір

  • Поясніть, що пророк Етер намагався навчати яредійців про “велике і дивовижне”, однак ті не вірили його словам. Попросіть дітей прочитати Етер 12:5, щоб зʼясувати, у що не вірили ті люди. У що Небесний Батько хоче, щоб вірили ми, навіть якщо ми не бачимо цього? Прочитайте разом Етер 12:6. Чого навчав Мороній людей, які не вірили в духовні істини, бо не могли бачити їх?

  • Покажіть комусь із дітей якийсь малюнок так, щоб інші діти не могли його бачити, і попросіть дитину розказати решті класу, що зображено на малюнку. Якщо дозволяє час, нехай кожна дитина по черзі зробить те саме з іншим малюнком. Потім попросіть їх прочитати Етер 12:6 і знайти фразу: “Віра є сподіване, але не бачене”. Як ми можемо виявляти віру в Ісуса Христа, якщо не можемо бачити Його?

  • Попросіть дітей прочитати в Етер 12:6 таку фразу: “Ви не матимете доказів перед тим, як буде випробувано вашу віру”. Допоможіть дітям зрозуміти: якщо ми виконуємо якусь заповідь, то можемо дізнатися, що вона істинна. Попросіть дітей подумати про євангельські принципи, про які Бог хоче, щоб ми мали свідчення, наприклад: про сплату десятини, дотримання Суботнього дня у святості або життя за Словом мудрості. Потім напишіть на дошці: Щоб отримати свідчення про , мені необхідно . Розкажіть, як ви виявляли віру, щоб отримати своє свідчення про ці та інші євангельські істини.

Eтер 12:4, 32

Надія---це як якір для моєї душі.

Допоможіть дітям, яких навчаєте, зрозуміти, що ми можемо “надіятися на кращий світ” завдяки вірі в Христа (Етер 12:4).

Вправи на вибір

  • Наведіть дітям визначення надії у статті “Надія” (Путівник по Писаннях, scriptures.ChurchofJesusChrist.org). На що, відповідно до цього визначення та написаного в Етер 12:4, 32, ми повинні надіятися? (Див. також Мороній 7:40–42). Допоможіть дітям згадати інші слова, що стосуються надії, а також слова, протилежні за значенням до слова надія. Назвіть їм євангельські істини, які дають вам надію, і запропонуйте, щоб і вони назвали їх.

  • Покажіть зображення корабля і якоря (або намалюйте їх на дошці). Навіщо кораблям потрібний якір? Що станеться з кораблем, якщо в нього не буде якоря? Прочитайте разом Етер 12:4 і запитайте дітей, чому надія подібна до якоря. Запропонуйте дітям самим намалювати корабель і якір, щоб навчати свої сімʼї про надію.

Етер 12:23--29

Ісус Христос може допомогти мені бути сильним/ою.

Дорослішаючи, діти більше усвідомлюють свої слабкості. З допомогою цих віршів навчіть їх, як Спаситель може вчинити так, щоб “слабке стало сильним” (Етер 12:27).

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей прочитати Етер 12:23--25, щоб зʼясувати, що непокоїло Моронія. Спитайте їх, чи мали вони коли-небудь подібні почуття. Потім запропонуйте їм прочитати вірші 26--27, щоб дізнатися, як Господь підбадьорив Моронія. Що нам слід робити, аби Господь допоміг нам бути сильними, коли ми відчуваємо себе слабкими? Розкажіть, коли Спаситель допомагав вам стати достатньо сильним/ою, аби зробити те, що зробити було важко.

  • Попросіть дітей намалювати те, що є слабким, і те, що є сильним. Потім попросіть їх написати на своїх малюнках кілька слів і фраз із Етер 12:23–29, що навчають їх про те, як Спаситель може допомогти нам перетворити наші слабкості на силу. Попросіть дітей подумати про слабкості, які вони можуть мати, а потім прагнути допомоги від Спасителя, щоб стати сильними.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям написати якусь істину, про яку вони хотіли б мати свідчення. Допоможіть їм поставити ціль виявити віру, щоб вони могли отримати свідчення про цю істину.

Як покращити наше навчання

Прагніть зрозуміти дітей, яких ви навчаєте. “Шукайте способів для розуміння обставин, інтересів, талантів та потреб [дітей], яких ви навчаєте. Ставте запитання, уважно слухайте та спостерігайте за тим, що учні кажуть або роблять в різних ситуаціях. … Попросіть ідеї у їхніх батьків. Найголовніше, моліться про розуміння” (Навчати, як навчав Спаситель,с. 7).

Роздрукувати