За Мною йдіть
9--15 листопада. Етер 1–5: “Коли ви розірвете ту завісу зневіри”


“9--15 листопада. Етер 1–5: “Коли ви розірвете ту завісу зневіри”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“9--15 листопада. Етер 1–5”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Яредійці мандрують пустинею

Яредійці залишають Вавилон, художник Альбін Веселка

9--15 листопада

Eтер 1–5

“Коли ви розірвете ту завісу зневіри”

Поміркуйте над тим, про що ви дізналися при вивченні Етер 1–5. На ваше відчуття, які істини допоможе відкрити дітям це знання? Вам можуть допомогти ідеї з цього навчального плану.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть ілюстрацію із зображенням брата Яреда (див. навчальний план для цього тижня в посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей). Попросіть дітей розповісти, що вони знають про нього.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Етер 1:33–43; 2:16–25; 3:1–6

Небесний Батько чує мої молитви й відповідає на них.

У цій історії про брата Яреда показано кілька способів, в які Бог може допомогти нам, коли ми молимося.

Вправи на вибір

  • Запросіть кількох членів вашого приходу, які, крім рідної, знають ще якусь мову, щоб вони сказали нею кілька речень для вашого класу (або включіть запис зі звучанням якоїсь незнайомої дітям мови). Нехай діти вдадуть, що розмовляють якоюсь іншою мовою, а ви зазначте, що дуже важко розуміти одне одного, коли ми не розмовляємо однією мовою. Зробіть це для того, щоб розказати про Вавилонську башту, про яку написано в Буття 11:1–9 і Етер 1:33. Прочитайте Етер 3:13 і 15 і поясніть, як брат Яреда молився про те, щоб він та його друзі й сімʼя могли розуміти одне одного (див. Етер 1:34–37). Прочитайте в Етер 1:35 Господню відповідь на його молитву і допоможіть дітям зрозуміти її. Ви можете також використати “Розділ 50: Яредійці залишають Вавилон” (Оповідання з Книги Мормона, сс. 143--144 або відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org).

  • Запропонуйте дітям удати, що вони будують барку, як описано в Етер 2:16–17. Скажіть, що в яредійців виникли проблеми з їхніми барками (див. Етер 2:19), і спитайте дітей, як яредійці позбулися цих проблем. Прочитайте Етер 2:18–19, щоб навчити дітей, як брат Яреда звернувся зі своїми проблемами до Господа в молитві. Свідчіть, що ми завжди можемо молитися, коли у нас виникають запитання або проблеми.

  • Коротко перекажіть Етер 2:19–3:6, щоб пояснити, як Господь відповів на запитання брата Яреда про барки. Розмістіть по класній кімнаті 16 камінців і попросіть дітей рахувати їх, коли вони їх знаходитимуть. Покажіть малюнок, що знаходиться у навчальному плані для цього тижня у посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей, і нехай діти розкажуть цю історію (див. також творчу сторінку для цього тижня).

Етер 3:13, 15

Нас було створено за образом Божим.

Побачивши Господа, брат Яреда дізнався, що “всіх людей було створено на початку за [Його] власним образом” (Етер 3:15).

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням Спасителя і попросіть дітей вказати на різні частини Його тіла. Поясніть, що коли брат Яреда побачив Ісуса Христа, він дізнався, що всі ми схожі на Ісуса. Коли ви вказуєте на якусь частину тіла на ілюстрації, просіть, щоб діти вказували на ту ж частину їхнього тіла. Свідчіть, що ми були створені схожими на нашого Небесного Батька та Ісуса Христа.

  • Заспівайте разом пісню про наше тіло, наприклад, “Весела зарядка” (Збірник дитячих пісень, с. 129). Допоможіть дітям розказати, чому вони вдячні за різні частини свого тіла.

Зображення
діти бігають по полю

Ми створені за Божим образом.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Етер 1:33–43; 2; 3:1–17

Я можу отримати одкровення на допомогу мені.

Як ви можете допомогти дітям дізнатися, що таке одкровення з прикладу брата Яреда? Про які випадки ви можете розповісти дітям, коли Господь допоміг вам знайти вирішення ваших проблем або відповісти на ваші запитання?

Вправи на вибір

  • До уроку напишіть на кількох паперових смужках фразу “Встаньте, поверніться навкруги і сядьте” різними мовами (ви можете скористатися перекладачем в Інтернеті або допомогою когось, хто знає якусь іншу мову). Роздайте дітям по одній такій смужці і попросіть їх спробувати виконати ці вказівки. Зробіть це, щоб пояснити, чому брат Яреда молився, як про це написано в Етер 1:33–37. Прочитайте ці вірші разом і попросіть дітей звернути увагу на те, що відчував Господь до Яреда, його друзів та його сімʼї. Що ми дізнаємося з цієї розповіді про молитву?

  • Дайте кожній дитині прочитати один з вказаних далі уривків і допоможіть дітям знайти проблему чи запитання, які були у брата Яреда: Етер 1:33–35; Етер 1:36–37 і Етер 2:18–20. Що зробив брат Яреда, аби вирішити ці проблеми або знайти відповіді на ці запитання? Як Господь допоміг йому у кожному випадку? Попросіть дітей подумати про проблеми, у вирішенні яких їм потрібна допомога. Як вони можуть наслідувати приклад брата Яреда, щоб знайти вирішення своїх проблем? Поділіться досвідом, коли ви молилися про допомогу і Господь допоміг вам.

Eтер 3:4--17

Нас було створено за образом Божим.

До дітей, яких ви навчаєте, доходитиме багато неправильної інформації про Бога, про них самих та їхнє фізичне тіло. Вивчення цих віршів є нагодою навчати вічних істин, що стосуються цих тем.

Вправи на вибір

  • Прочитайте з дітьми Етер 3:6–16 і допоможіть їм скласти список того, що дізнався брат Яреда про Господа. Чому важливо знати це? Наприклад, як позначається на нашому ставленні до свого тіла знання, що ми створені за Господнім образом?

  • Напишіть на дошці фізичне тіло і духовне тіло. Попросіть дітей назвати особливості фізичного тіла (ми маємо шкіру, кров і т.і.) та напишіть їхні відповіді на дошці. Прочитайте разом Етер 3:4--17 і попросіть дітей розповісти, що вони дізналися про наше духовне тіло. Свідчіть, що наше тіло і наш дух “створено за [Ісусовим] власним образом” (Етер 3:15).

Етер 5:2--4

Троє свідків свідчать про Книгу Мормона.

Мороній пророкував, що троє свідків допоможуть у доведенні істинності Книги Мормона. Ви можете використати це пророцтво, щоб зміцнити свідчення дітей і надихнути їх і самим бути свідками Книги Мормона.

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці кілька важливих слів з Етер 5:2–4, зокрема, пластини, сила, істина, свідки і свідчення. Прочитайте ці вірші з дітьми, попросивши їх зупинятися, коли їм зустрічається одне зі слів, написаних на дошці, а потім поговоріть, чому ці слова є важливими. Навчаючи дітей про трьох свідків, ви можете використати “Розділ 7: Свідки бачать золоті пластини” (Оповідання з книги Учення і Завіти, сс. 31–33) та “Свідчення трьох свідків” у Книзі Мормона. Чому Бог хотів, щоб троє людей побачили золоті пластини?

  • Розкажіть дітям, чому ви знаєте, що Книга Мормона є істинною? Попросіть дітей розповісти, чому вони знають, що вона є істинною. Допоможіть їм зрозуміти, як вони можуть бути свідками Книги Мормона, і запропонуйте їм цього тижня поділитися з кимось їхнім свідченням.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Попросіть дітей подумати, якої допомоги вони можуть попросити у Небесного Батька за прикладом брата Яреда. Закличте їх прагнути Його допомоги в молитві.

Як покращити наше навчання

Навчайте з допомогою вправ. Коли діти виконують якісь вправи, наприклад, малюють або працюють над творчою сторінкою, ви можете використати цей час, щоб наголосити на істинах, яких навчаєте під час виконання цих вправ.

Роздрукувати