Учення і Завіти 2021
19--25 липня. Учення і Завіти 81–83: Де “багато дається, багато й вимагається”


“19--25 липня. Учення і Завіти 81--83: Де “багато дається, багато й вимагається”, За Мною йдіть---для Початкового товариства. Учення і Завіти. 2021 (2020)

“19--25 липня. Учення і Завіти 81--83”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2021

Зображення
Христос і багатий юнак

Христос і багатий юнак, художник Генріх Гофман

19--25 липня

Учення і Завіти 81--83

Де “багато дається, багато й вимагається”

Як одкровення, що містяться в Ученні і Завітах 81--83, можуть допомогти дітям, яких ви навчаєте, робити добро для своєї сім’ї і друзів?

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Запропонуйте дітям розповісти про те, як саме вони допомогли комусь цього тижня. Як служіння іншим може допомогти нам стати схожими на Спасителя?

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Учення і Завіти 81:3

Мені слід завжди молитися.

Коли Господь покликав Фредеріка Ґ. Уільямса бути радником пророка Джозефа Сміта, Він порадив Фредеріку бути вірним і завжди молитися.

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям пораду Господа бути “вірн[им], … завжди молячись вголос і у своєму серці, на людях і наодинці” (Учення і Завіти 81:3). Поясніть, що означає молитися в серці, і наведіть особистий приклад. Допоможіть дітям подумати про те, коли вони можуть молитися “на людях і наодинці”.

  • Навчайте дітей, як потрібно молитися. Наголосіть на тому, що вони можуть дякувати Небесному Батькові за свої благословення і просити Його відповідно до своїх потреб. Пісня про молитву, наприклад, “Я дякую, Батьку, за милість твою” (Збірник дитячих пісень, с. 9), може допомогти дітям дізнатися про те, що слід говорити в молитві. Дайте можливість кожній дитині сказати коротку молитву.

  • Попросіть дітей поміркувати про те, за що вони можуть дякувати Небесному Батькові і про що можуть Його просити. Нехай вони це намалюють і покажуть решті класу.

Учення і Завіти 81:5; 82:19

Я можу служити оточуючим.

Небесний Батько знає потреби кожного зі Своїх дітей, і Він часто використовує інших людей, наприклад, дітей, яких ви навчаєте, аби допомогти задовольнити існуючі потреби. Як ви можете допомогти дітям зрозуміти потреби інших і служити їм?

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям Учення і Завіти 81:5 і допоможіть їм зрозуміти такі фрази, як “піднімай руки, що опустилися” та “зміцнюй ослаблі коліна”. Дозвольте їм інсценувати, як ми можемо виконувати те, що Господь просить у цьому вірші. За допомогою ілюстрацій або відео розкажіть прості історії про служіння Ісуса Христа іншим людям (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, №№41, 42, 46, 4755; biblevideos.ChurchofJesusChrist.org). Як ми можемо наслідувати приклад Спасителя в турботі про інших?

  • Заспівайте четвертий куплет пісні “Спасителя любов” (Збірник дитячих пісень, сс. 42--43) або іншу пісню про служіння. Розкажіть про випадок, коли хтось своїм служінням допоміг вам відчути любов Спасителя.

  • Прочитайте дітям Учення і Завіти 82:19, роблячи наголос на фразі “опікувався благополуччям свого ближнього”. Поясніть, що це означає надавати допомогу нашим ближнім, у тому числі---нашій сім’ї. Допоможіть дітям подумати, як саме вони можуть послужити комусь цього тижня.

    Зображення
    хлопчики саджають рослини

    Бог просить нас служити іншим, виявляючи таким чином любов до Нього.

Учення і Завіти 82:10

Бог обіцяє благословення, якщо я виявляю послух.

Коли діти будуть дорослішати, вони можуть замислюватися, чому Бог дає нам так багато заповідей. Ви можете допомогти дітям зрозуміти, що Він дає нам заповіді, щоб нас благословити.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям пригадати заповіді, дані нам Богом (див., наприклад, Вихід 20:4–17; Матвій 22:37–39; Учення і Завіти 89:5–17). Зробіть малюнки на дошці, аби допомогти дітям зрозуміти й запам’ятати ці заповіді. Наведіть приклади того, як Божі заповіді можуть нас благословляти і захищати.

  • Прочитайте дітям: “Я, Господь, зв’язаний Своїм обіцянням, коли ви робите те, що Я кажу” (Учення і Завіти 82:10). Попросіть дітей кілька разів повторити цю фразу разом з вами і подумайте про те, як допомогти їм її запам’ятати, наприклад, запропонуйте їм відбивати ритм фрази плесканням у долоні. Свідчіть, що, коли ми виконуємо Божі заповіді, Він дотримується даних нам обіцянь.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Учення і Завіти 81:3

Я можу молитися “вголос і у своєму серці”.

Як ви можете надихати дітей звертатися до Господа, “завжди молячись”, коли в них виникає потреба?

Вправи на вибір

  • Попросіть когось з дітей прочитати Учення і Завіти 81:3 та запитайте дітей, що означає молитися “у своєму серці”. Розкажіть про випадок, коли ви молилися вголос або у своєму серці і Господь вам допоміг. Також попросіть дітей поділитися власним досвідом. Як молитва може наблизити нас до Небесного Батька?

  • Прочитайте або заспівайте з дітьми гімн (пісню) про молитву, а саме “Чи молився ти?” або “Господи мій” (Гімни, №71; Збірник дитячих пісень, с. 75). Запропонуйте дітям вибрати фразу з гімну (пісні), яка допомагає їм краще зрозуміти суть молитви. Виділіть час, щоб вони поміркували про те, як можна покращити свої молитви, а потім записали свої ідеї.

Учення і Завіти 81:5

Бог бажає, щоб я служив/ла і зміцнював/ла тих, хто цього потребує.

Допоможіть дітям зрозуміти, що існує багато способів того, як вони щодня можуть служити своїй сім’ї, друзям і ближнім.

Вправи на вибір

  • Намалюйте на дошці зображення рук і колін. Попросіть дітей прочитати Учення і Завіти 81:5 і дізнатися, що Господь сказав про ці частини тіла. Подивіться відео “Pass It On (Передай далі)” (ChurchofJesusChrist.org) або розкажіть, коли ви чи діти бачили, як люди служать одне одному. Як ми можемо бути більш уважними до потреб людей, які нас оточують? Запропонуйте дітям послужити цього тижня принаймні одній людині. Щоб знайти ідеї того, як служити іншим, заспівайте пісню про служіння, наприклад, “Чи зробив я сьогодні добро?” (Гімни, №132).

  • Запропонуйте дітям по черзі виставляти кісточки доміно (або щось подібне), коли вони говоритимуть про те, яким чином можуть служити іншим. Попросіть когось з дітей штовхнути одну кісточку доміно і подивитися, який ефект це матиме на інші кісточки. Як наше служіння може мати подібний ефект на людей, які нас оточують? (Див. також відео “Dominoes (Доміно)”, ChurchofJesusChrist.org.) Розкажіть про те, як чиєсь сповнене любові служіння надихнуло вас послужити іншій людині.

Учення і Завіти 82:8--10

Бог обіцяє благословення, якщо я виявляю послух Йому.

Зі збільшенням довіри дітей до Божих обіцянь зростатиме їхнє бажання виконувати Його заповіді.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям уявити, що в них є друг, який вважає, що Бог дав надто багато заповідей. Попросіть їх уважно прочитати Учення і Завіти 82:8--10 і знайти те, що могло б допомогти їхньому другу зрозуміти, чому Бог дає заповіді. Розкажіть, як виконання Божих заповідей благословило вас, і запропонуйте дітям також поділитися своїми думками.

  • Щоб допомогти дітям зрозуміти обіцяння, дані нам Небесним Батьком, розділіть клас на три групи і дайте кожній групі завдання прочитати один з наведених далі уривків: Учення і Завіти 1:37–38; 82:10; 130:20–21. Попросіть їх розповісти про те, що вони дізналися про обіцяння Небесного Батька. Як наш послух впливає на благословення, які ми можемо отримати? Допоможіть дітям пригадати приклади з особистого життя або з Писань, коли завдяки послуху прийшли благословення від Бога.

  • Поділіться особистим досвідом, що свідчить про істинність принципів з Учення і Завітів 82:8--10. Як ви навчилися довіряти Господу та Його обіцянням?

Зображення
піктограма “Вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям поміркувати про те, як саме вони хотіли б послужити комусь із членів своєї сім’ї цього тижня. Під час уроку наступного тижня дайте їм можливість розповісти про те, що вони зробили.

Як покращити наше навчання

Допомагайте дітям ставати кращими учнями. Навчати---це більше, ніж просто повідомляти про істину. Це означає допомагати іншим розвивати духовну впевненість. Наприклад, замість того, щоб одразу говорити дітям про те, як вони можуть служити іншим, заохочуйте їх придумувати власні ідеї.

Роздрукувати