За Мною йдіть
29 квітня–5 травня. Іван 7–10: “Я---Пастир Добрий!”


“29 квітня–5 травня. Іван 7–10: “Я---Пастир Добрий!” За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2019 (2019)

“29 квітня–5 травня. Іван 7--10”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2019

Зображення
Христос і жінка узята в перелюбі

Той, хто без гріха, художник Ліз Лемон Свіндл

29 квітня–5 травня

Іван 7--10

“Я---Пастир Добрий!”

Читаючи Іван 7--10, думайте про дітей, яких навчаєте. Багато ідей з цього навчального плану, призначених для дітей старшого віку, можна адаптувати і для дітей молодшого віку або навпаки.

Записуйте свої враження

Зображення
sharing icon

Заохочуйте до обміну думками

Попросіть дітей розповісти, що вони робили минулого тижня, аби бути схожими на доброго самарянина.

Зображення
teaching icon

Навчайте вченню

Для дітей молодшого віку

Іван 7:14--17

Виконання заповідей допоможе мені дізнатися, що вони істинні.

Ісус навчав, що ми здобудемо свідчення про істини, якими Він ділився, якщо будемо жити за ними. Як за допомогою цієї історії ми можемо навчати дітей того, що спокій, який ми відчуваємо, коли дотримуємося заповідей, допомагає нам знати, що вони істинні?

Вправи на вибір

  • Повторіть Іван 7:17 словами, зрозумілими дітям. Для того, аби допомогти їм дізнатися, що дотримання заповідей сприяє нашому наближенню до Ісуса Христа, можна заспівати разом пісні “Вірність завітам” або “Вибирай правдивий шлях”, Збірник дитячих пісень, сс. 68–69, 82–83. Попросіть дітей уважно слухати, як ми будемо благословенні за виконання заповідей.

  • Поділіться досвідом, коли ви дізналися, що заповідь була від Бога, завдяки тому, що жили за нею, наприклад, сплата десятини або прощення людини, яка виявила недобре ставлення. Попросіть дітей подумати про досвід, здобутий завдяки виконанню певної заповіді. Запитайте: “Що ви відчували після того, як виявили слухняність?”

  • Виберіть кілька заповідей і зробіть два набори з простими малюнками, які зображують кожну заповідь. Розкладіть усі малюнки на підлогу долілиць й попросіть дітей по черзі разом шукати пари до заповідей. Свідчіть про важливість заповідей і як їх виконання зміцнило ваше свідчення.

Іван 8:29

Ісус слухався Свого Батька.

Ісус Христос завжди робив те, що було приємним Його Небесному Батькові. Як ви можете допомогти дітям наслідувати Його приклад?

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям повторити, що Ісус сказав про Небесного Батька в Іван 8:29: “Я завжди чиню, що Йому до вподоби”. Нехай вони розкажуть, що виконав Ісус і як це зробило щасливим Небесного Батька. Щоб допомогти їм з відповідями, покажіть кілька ілюстрацій з Альбому “Євангелія в мистецтві”.

  • Спитайте дітей, що робить їх щасливими. Потім запитайте, що вони могли б виконати цього тижня, аби зробити щасливим когось із членів сім’ї або друзів. Запропонуйте дітям намалювати себе за виконанням цих справ і забрати ці малюнки додому як нагадування.

  • Попросіть когось із батьків якоїсь дитини розповісти, коли дитина зробила те, що принесло їм щастя. Нехай дитина скаже, які в неї були почуття.

Іван 10:1--18

Ісус знає мене і любить мене.

Притча про доброго пастиря може допомогти дітям зрозуміти, що Ісус любить їх і знає, хто вони.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей зробити малюнок того, про кого говориться у притчі про доброго пастиря: овечку, злодія або вовка. Прочитайте дітям Іван 10:1--18 і попросіть їх піднімати вгору свій малюнок, коли вони чують, що ви читаєте про те, що в них намальовано. Поясніть, що так само, як “добрий пастир” скеровує і любить свою отару, Ісус любить нас і скеровує усіх нас назад до Нього. Одягніть одну дитину, як пастиря, і нехай діти розкажуть, чому Ісус схожий на пастиря для нас.

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням Ісуса і ягнят з навчального плану цього тижня, що знаходиться у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Звідки ми знаємо, що Ісус любить ягнят? Чому ми можемо сказати, що ягнята люблять Ісуса?

  • Допоможіть дітям виконати завдання творчої сторінки цього тижня.

Зображення
teaching icon

Навчайте вченню

Для дітей старшого віку

Іван 7:14--17

Виконання заповідей допоможе мені дізнатися, що вони істинні.

Ви і діти, яких ви навчаєте, мабуть, мали досвід життя за євангельськими істинами і пізнали, що вони істинні. Як під час навчання ви можете будувати на цьому досвіді?

Вправи на вибір

  • Кожен із віршів з Іван 7:14--17 напишіть на окремих маленьких аркушах і розмістіть їх у неправильному порядку. Попросіть дітей викласти їх у правильному порядку й звірити з Іван 7:14--17, чи правильно вони це зробили. Запропонуйте дітям розділитися на пари й поділитися зі своїм партнером власним розумінням кожного вірша. Як послушність Божим заповідям допомогла їм дізнатися, що заповіді істинні?

  • Поділіться прикладами з Писань, де видно, які благословення люди отримували за дотримання в житті євангельських істин, зокрема, приклад Даниїла (див. Даниїл 6) або Нефія (див. 1 Нефій 3–4).

  • За кілька днів до уроку запропонуйте комусь із дітей написати про те, коли він або вона отримав/ла свідчення про певну заповідь, живучи за нею. Під час уроку попросіть цю дитину розповісти те, про що вона написала.

Іван 8:31--36

Істина може зробити нас вільними.

Коли діти подорослішають, вони зустрічатимуть людей, які вважатимуть, що життя за євангелією обмежує. Як за допомогою віршів Іван 8:31--36 ви можете протистояти таким заявам?

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям прочитати Іван 8:31--36 і розповісти, що, на їхню думку, означає бути рабом гріха. Як учення Ісуса допомагають нам бути вільними?

  • Попросіть когось із дітей допомогти вам легенько обв’язати мотузкою, шарфом або хустинкою свої зап’ястки, щоб продемонструвати, як нас може зв’язувати гріх, коли ми вчиняємо його знову й знову, не каючись.

  • Покажіть замок, який символізуватиме гріх, і ключ, який покаже, як істини євангелії можуть зробити нас вільними. Наприклад, знання про Спокуту Спасителя може дати нам свободу покаятися й отримати прощення наших гріхів. Або ж знання про Слово мудрості може дати нам свободу від згубних звичок.

Зображення
Христос навчає у храмі

Ісус навчав: “Правда вас вільними зробить!” (Іван 8:32).

Іван 10:1--18

Ісус для нас як пастир.

Вивчаючи притчу про доброго пастиря, зверніть увагу на істини щодо наших стосунків зі Спасителем. Як знання цих істин благословить дітей?

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці добрий пастир і наймит. Поясніть, що наймит---це людина, яку наймають на певну роботу за гроші. Попросіть дітей написати знайдені ними відмінності між добрим пастирем і наймитом, керуючись Іван 10:1--18. Чому вам захочеться йти за добрим пастирем, а не за наймитом?

  • Намалюйте двері або покажіть зображення дверей. Прочитайте разом Іван 10:7--9 і запитайте дітей, чим Ісус схожий на двері. Відповідно до вірша 9, які благословення приходять до тих, хто “входить” дверима? Яким чином ми входимо дверима, підготовленими для нас Ісусом Христом?

Зображення
learning icon

Заохочуйте до навчання вдома

Допоможіть дітям поміркувати, яку заповідь вони можуть виконувати більш віддано. Попросіть їх намагатися виконувати цю заповідь протягом наступного тижня.

Як покращити наше навчання

Ставте натхненні запитання. Ставте запитання, які спонукатимуть дітей виходити за межі стандартних відповідей. Зокрема, заохочуйте їх ділитися своїми свідченнями про євангельські істини. Наприклад, якщо ви обговорюєте заповіді, то можете попросити дітей розповісти, які благословення вони отримали за дотримання заповідей.

Зображення
вправа: Ісус знає мене і любить мене

Роздрукувати