За Мною йдіть
10--16 червня. Матвій 26; Марк 14; Лука 22; Іван 18: “Та проте,---не як Я хочу, а як Ти”


“10--16 червня. Матвій 26; Марк 14; Лука 22; Іван 18: “Та проте,---не як Я хочу, а як Ти” За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2019 (2019)

“10--16 червня. Матвій 26; Марк 14; Лука 22; Іван 18”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2019

Зображення
Остання вечеря

Вечір настав, художник Бенджамін Мак-Ферсон

10--16 червня

Матвій 26; Марк 14; Лука 22; Іван 18

“Та проте,---не як Я хочу, а як Ти”

Коли ви будете читати Матвій 26; Марк 14; Лука 22 та Іван 18, шукайте принципи, які, на вашу думку, дітям потрібно зрозуміти.

Записуйте свої враження

Зображення
sharing icon

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть ілюстрації подій, про які розповідається у цих розділах, зокрема з Альбому “Євангелія в мистецтві”, №№ 54, 55 та 56, і запросіть дітей розповісти про те, що відображено на ілюстраціях.

Зображення
teaching icon

Навчайте вченню

Для дітей молодшого віку

Maрк 14:22--25; Лука 22:19--20

Причастя допомагає мені думати про Ісуса.

Допоможіть дітям зрозуміти, що прийняття причастя---це можливість подумати про Ісуса.

Вправи на вибір

  • Підсумуйте розповідь про те, як Ісус запровадив причастя. Ви можете скористатися “Розділом 49: Перше причастя”, Історії з Нового Завіту, сс. 124–126, або відповідним відео (LDS.org). Див. також відео “Sacrament (Причастя)” (LDS.org). Допоможіть дітям зрозуміти, що під час причастя ми згадуємо Ісуса.

  • Запитайте дітей, чи знають вони, що символізують хліб і вода. Поясніть, що ці символи допомагають нам пам’ятати, що Ісус помер заради нас і воскрес із мертвих. Покажіть шматочок хліба і чашечку води, й допоможіть дітям вивчити напам’ять фразу “На спомин про [Нього]” (Лука 22:19).

  • Попросіть дітей заплющити очі й подумати про людину, яку вони люблять, а потім запропонуйте їм розповісти вам про цю людину. Попросіть їх знову заплющити очі, подумати про Спасителя, а потім поділитися тим, що вони знають про Нього. Заохочуйте їх кожного тижня під час причастя думати про Ісуса.

  • Запропонуйте дітям продемонструвати, що вони можуть робити, аби пам’ятати Ісуса і бути благоговійними під час причастя.

  • Допоможіть дітям зробити книжечку, схема якої знаходиться на творчій сторінці цього тижня. Порадьте їм використовувати її під час причастя, щоб допомогти їм думати про Ісуса.

  • Допоможіть дітям пошукати в церковних журналах ілюстрації із зображенням Ісуса та створити з них колаж, який вони можуть розглядати під час причасних зборів.

Матвій 26:36--46

Ісус постраждав за мене, бо Він любить мене.

Обговорюючи розповідь про страждання Ісуса в Гефсиманії, подумайте про те, як ви можете допомогти дітям відчути Його любов до них.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям згадати часи, коли вони відчували сум чи образу. Якщо доречно, запропонуйте кільком дітям про це розповісти. Покажіть ілюстрацію, яка знаходиться в навчальному плані для цього тижня у посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Поясніть, що Ісус у певний спосіб, який ми не до кінця розуміємо, відчув увесь біль і смуток, який кожна людина коли-небудь відчувала. Це означає, що Він може допомогти нам почуватися краще, коли ми засмучені, пригнічені або нам боляче.

  • Заспівайте разом з дітьми пісню “Спасителя любов”, Збірник дитячих пісень, сс. 42–43. Запропонуйте їм розповісти про те, як саме вони відчували любов Ісуса.

Зображення
Христос молиться в Гефсиманії

Христос молиться в Гефсиманському саду, художник Герман Клеменц

Зображення
teaching icon

Навчайте вченню

Для дітей старшого віку

Maрк 14:22–24

Причастя допомагає мені пам’ятати Ісуса Христа і Його жертву заради мене.

Як ви можете допомогти дітям глибше відчути обряд причастя?

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям по черзі читати вірші з Марк 14:22–24 (див. також Переклад Джозефа Сміта, Марк 14:20–24 [у Путівнику по Писаннях]) та Учення і Завіти 20:75–79. Що схожого в словах та змісті цих двох уривків?

  • Запитайте дітей, що вони роблять, аби це допомагало їм думати про Ісуса під час причастя. Допоможіть їм знайти уривки з Писань або слова з причасних гімнів, які вони можуть читати під час причастя, а потім напишіть їх на картці, щоб діти могли читати з неї, коли наступного разу прийматимуть причастя. Проспівайте з дітьми кілька з таких пісень (див. Гімни, №№ 93--104).

  • Напишіть на дошці ключові фрази з причасних молитов і допоможіть дітям вивчити їх напам’ять. Що означають ці фрази? Чому ми відчуваємо вдячність за те, що можемо поновлювати наші завіти хрищення кожного тижня?

  • Запросіть носія Ааронового священства прийти і розповісти дітям про його досвід у підготовці, благословенні або рознесенні причастя. Що допомагає йому підготуватися до виконання цього обряду? Які у нього почуття під час прислужування? Як хліб і вода нагадують йому про Спасителя?

  • Попросіть дітей, які були охрищені, поділитися спогадами про своє хрищення. Що вони відчували? Які завіти вони уклали? (Див. Мосія 18:8–10). Скажіть їм, що кожного тижня, коли ми приймаємо причастя, це ніби ми знову христимося---нас може бути прощено за наші гріхи і ми поновлюємо наші завіти.

Матвій 26:36--42

У Гефсиманії Ісус Христос узяв на Себе мій гріх і біль.

Знання про те, що Ісус зробив для нас у Гефсиманії, може допомогти дітям покаятися в їхніх гріхах і звернутися до Спасителя, коли вони проходять через важкі випробування.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям прочитати Матвій 26:36--42 і знайти слова або фрази, якими описуються почуття Ісуса у Гефсиманії. Через що проходив Ісус, що змусило Його так відчувати? Дайте дітям можливість поділитися своїми почуттями про Ісуса і Його жертву заради нас.

  • Запропонуйте дітям розповісти про випадки, коли вони відчували сум чи біль. Запитайте їх, чи знають вони когось, хто відчував те ж саме. Поясніть, що у Гефсиманії Ісус відчув увесь біль і смуток, який будь-яка людина коли-небудь відчувала. Він зробив це, щоб Він міг втішити нас, коли нам це потрібно (див. Алма 7:11--12).

  • Дайте дитині палицю, яка більша за ширину класних дверей, і попросіть її, тримаючи палицю горизонтально, спробувати пройти через двері. Поясніть, що палиця являє собою наші гріхи, які не дають нам увійти до Божого царства. Заберіть палицю, щоб продемонструвати, що Ісус узяв на Себе наші гріхи, щоб нас було прощено, коли ми каємося.

Лука 22:39--44

Я можу наслідувати приклад Ісуса, виявляючи слухняність Небесному Батькові.

Ісус виявив слухняність Батькові, коли сказав: “Не Моя, а Твоя нехай станеться воля” (Лука 22:42). Як ви можете допомогти дітям навчатися з прикладу Ісуса?

Вправи на вибір

  • Вивчіть з дітьми напам’ять фразу “Не Моя, а Твоя нехай станеться воля” (Лука 22:42) й обговоріть, що вона означає. Що ми можемо робити, аби підкорятися волі Небесного Батька?

  • Допоможіть дітям з’ясувати, яких саме заповідей вони вже дотримувалися. Запитайте: Які благословення ви отримали за слухняність Небесному Батькові, навіть коли це було важко? Запропонуйте їм розповісти про ці випадки й поділитися свідченнями.

Лука 22:41--43

Я можу отримати допомогу, коли я молюся.

Коли Ісус молився у Гефсиманії, явився ангел, щоб зміцнити Його. Чи розуміють діти, яких ви навчаєте, що вони також можуть молитися Небесному Батькові про силу?

Вправи на вибір

  • Розкажіть дітям історію з Лука 22:41–43 (можна використати “Розділ 51: Ісус страждає у Гефсиманському саду”, Історії з Нового Завіту, сс. 129–132, або відповідне відео на сайті LDS.org). Поясніть, що коли Ісус молився, Небесний Батько послав ангела, щоб Його зміцнити. Кого Небесний Батько посилає, щоб зміцнити нас?

  • Покажіть зображення ангела, який втішає Христа, що знаходиться у навчальному плані для цього тижня в посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей, і поділіться досвідом, коли ви відчували, як Небесний Батько вас зміцнював.

Зображення
learning icon

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям поділитися зі своїми сім’ями тим, що вони будуть робити під час причастя, аби пам’ятати Ісуса.

Як покращити наше навчання

Поділіться свідченням з вашим класом. Свідчення може бути досить простим, зокрема: “Я знаю, що Небесний Батько любить кожного з вас” або “У мене виникають гарні почуття, коли я дізнаюся про Ісуса Христа”.

Зображення
вправа: причастя

Роздрукувати